Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W ostatnim programie "jak pies z kotem" pokazali bassety - właścicielka mówła o nich same cudowne rzeczy, aż się chciało je przytulić. Czy ktoś z was ma, zna bassety? Czy rzeczywiście są takie przeurocze? Bo mnie zachwyciły!

Posted

[quote name='wons_acz']W ostatnim programie "jak pies z kotem" pokazali bassety - właścicielka mówła o nich same cudowne rzeczy, aż się chciało je przytulić. Czy ktoś z was ma, zna bassety? Czy rzeczywiście są takie przeurocze? Bo mnie zachwyciły![/quote]

Mnie bassety ZAWSZE BĘDĄ ZACHWYCAŁY!!!! Ale nie sugerujmy sie wyglądem basseta :wink: Właśnie przez to,że tak wyglądają ,często kończyły w schroniskach,zmieniały właścicieli :cry: Do basseta trzeba PRAWDZIWEGO MIŁOŚNIKA tej rasy,kogoś KTO WIE, Z CZYM GO "SIĘ JE".Wygląd,a charakter to zupełnie 2 różne rzeczy.Do basseta trzeba mieć zamozaparcie,być bardziej pomysłowym niż sam basset :wink: Miałam bassety przez naście lat,poznałam je "od podszewki",kocham je strasznie,ale przy akitach,nie moge wprowadzić już do domu basseta,też kocha rządzić jak akita :wink:
Czy znasz może z nazwiska właścicielkę bassetów z programu? Albo wiesz z jakiego miasta była? Żałuję bardzo,że nie obejrzałam programu :(

Posted

Ja znałam jedną basetkę (') i mam po nij bardzo miłe wspomnienia. (mimio że to wspomnienia jeszcze z czasó kiedy myślałam że to przerośnięty jamnik :lol: )

Jak sie je dobrze wychowa, to jest to cudowny, grzeczny i kochany piesek, bardzo sie przywiązuje. Nela była strasznie wrażliwa, ale nie wiem już czy to tak zawsze...

Posted

bassety to jedna z moich ulubionych ras :D są u mnie na pierwszym miejscu.
Od zawsze chciałam mieć, i chcę mieć, psa tej rasy, są wręcz cudowne.

Słyszałam kiedyś, że jak jak ktos był u swojego znajomego, i ten znajomy miał basseta, to ten przez 3 godziny patrzył się na niego bez przerwy, a gdy wyszli na spacer, prosiak stanął na środku chodnika i nie chciał iść :lol:

takie mułki z tych bassetów...

Posted

[quote name='Matagi']
Czy znasz może z nazwiska właścicielkę bassetów z programu? Albo wiesz z jakiego miasta była? Żałuję bardzo,że nie obejrzałam programu :([/quote]

Niestey nie powiedzieli, skąd była ta hodowla, a podpisu niestety nie pamiętam :( Ale jeden z psiaków tak się opierał o ramię swojej pani, kiedy ta mówiła, że po prostu szok! Oszaleć można. To było przesłodkie!

Posted

Bo bassety są i przesłodkie i kochane i mądrale,ale basseta trzeba "czuć",żeby go zrozumieć i czasmi wyprzedzić jego pomyślunki,a ma je niesamowite. :wink: :lol: :wink: :lol: :wink:

Posted

Moja kolezanka ma basseta i jamnika
Jamnik-samiec lat 14 a basset-samiec ok 6-7 nie wiedza dokladnie bo wzieli ze schroniska juz pare lat temu.
Z mioch spostrzezen wynika ze bassety sa uparte i dosc szczekliwe(na spacerach) dosc wolne(w porownaniu z moim boksiem) ale w domu spokojne i kochane.
Maja znakomity wech i jak cos wyweszy to trudno go doprosic o przyjscie.

Posted

W programie wystąpiła Agata - właścicielka hodowli "z Polany Kłapouchego" z Warszawy.
Nie widziałam programu, bo Agata mówiła, ze ma być za tydzień dopiero. Ale nas zmyliła.
A o bassetach to samą prawdę powiedziała Matagi :lol: .
Rasa kochana, jeśli ktoś ją rozumie. Często niestety zdarza się, że ludzie sobie inaczej wyobrażają charakter basseta, i czasem jest to dla nich nie do przyjęcia - stąd niestety te wędrujące bassety z rąk do rąk. A basset bardzo się przywiązuje i przejscie do innego domu to dla niego wielki stres. Wiem z własnego doświadczenia (miałam 3 bassety z "odzysku") , że te bassety "z drugiej ręki" są zupełnie inne psychicznie niż te, które są z nami od początku. Są bardziej przymilne, "z sercem na dłoni", mam wrażenie że chcą na nowym właścicielu wywrzeć takie wrażenie, żeby już więcej nie został oddany.

Posted

Znałam do tej pory dwa bassety. Suczka była przekochana i bardzo lubiła zabawy z moją boksią. Starsi państwo traktowali ją jak córeczkę i była dość pocieszna. Pies ktorego znam ma około 5 lat. O dziwo jest mało szczekliwym psem, w domu sam przesiaduje i jest spokój, nawet nie demoluje nic. A czasem ponad 8 h sam siedzi. Jest przyjacielski do ludzi a z psami to różnie. A co zabawne bardzo czesto na ulicy znajoma słyszy albo miłe opinie albo złoslie uwagi że utuczyła jamnika :o :o :o

Posted

[quote name='Ewkaa']... w domu sam przesiaduje i jest spokój, nawet nie demoluje nic. A czasem ponad 8 h sam siedzi. ...[/quote]
A to wyjątek który potwierdza regułę, bo na ogół bassety bardzo źle znoszą samotność i wyrażają to najczęściej głośno wyjąc. Ja sama kiedy nasza Afra jeszcze była sama, zapytałam raz sąsiadów kiedy ona przestaje wyć (bo że wyje wiedziałam, tylko zdawało mi się że przestaje po jakichś 5 minutach), a oni mi na to że wcale nie przestaje :o - robi sobie tylko przerwy dla nabrania oddechu. Na całe szczęście miałam spoko sąsiadów :D bo inaczej różnie mogło być. Teraz nie ma takiego problemu - bo psy są w trójkę, więc nie są zupełnie same-zajmują się sobą.
A co do dziwnych komentarzy - już tyle ich słyszałam, że jak ktoś się pyta czy to jamniki - odpowiadam "tak na sterydach" :lol:

Posted

No dla mnie ten basset też jest fenomenem!! On czasem całą noc siedzi sam :o , jak państwo na imprezkę lecą, i jest cisza. Poprostu oaza spokoju(lezy na łóżeczku, wieża gra, albo tv nastawią na jakąs godzinkę). Dla mnie to abstrakcja, bo mój bokser tak wył (że az sąsiedzi dzwonili telefonem do mnie żeby go na chwile uciszyć i zająć słuchaniem sygnału telefonu :o ) że nie wiedziałam co zrobić. Dla mnie lekarstwem na to był drugi pies. Od tego czasu jest spokój.
A bassecik przesiaduje sam i jest cisza, złoty chłopak naprawdę!

Posted

Moja ciotka ma besetke ma 8 lat. Jest strasznie kochana ale potrafi byc uparta :lol:

Sami zobaczcie :
[img]http://img251.imageshack.us/img251/2378/sara0014sa.jpg[/img]
[img]http://img251.imageshack.us/img251/8234/sara0058pb.jpg[/img]

Posted

[quote name='Agga']Moja ciotka ma besetke ma 8 lat. Jest strasznie kochana ale potrafi byc uparta :lol:

Sami zobaczcie :
[img]http://img251.imageshack.us/img251/2378/sara0014sa.jpg[/img]
[img]http://img251.imageshack.us/img251/8234/sara0058pb.jpg[/img][/quote]

Ochhhhhhhhhh :D :P Jak bardzo bym chciała ją przytulić ..... :D :P Piękna Pani Bassetowa!!!! :D :D :D A może jeszcze ktoś ma fotki bassetowe.... :wink: :wink: :wink: Ja na nie mogę patrzeć i patrzeć.... :lol: :lol: :lol: A oczy mi się robią wtedy podobne do oczu tej bassecicy :wink: :wink: :wink:

Posted

Oj basstety - wymagający pies dla wymagających trudny charakter ale jakże wdzięczyny. dokładnie tak jak mówili przedmówcy najlepiej wiedzieć z kim sie będzie miało do czynienia - ja osobiście nie zdecydowałabym sie na ta trudną - delikatnie pisząc rasę. Nie lubią samotności i znajdują sobie wtedy "różne" zajęcia ;) sa uparte i konsekwentne w działaniu - dla jedych to wada nie do przeskoczenia (bardzo dużo oddawanych podrostów basecich) dla innych cudowna zaleta - miłośc na całe życie :D

Posted

[quote name='Matagi'] A może jeszcze ktoś ma fotki bassetowe.... :wink: :wink: :wink: Ja na nie mogę patrzeć i patrzeć.... :lol: :lol: :lol: A oczy mi się robią wtedy podobne do oczu tej bassecicy :wink: :wink: :wink:[/quote]
Zapraszam tu:
[url]www.bassety.net[/url]
i do mnie na przykład (ale strona trochę nieaktualna - będzie niebawem uaktualniana) [url]http://republika.pl/uchole[/url]
Wczoraj wróciłam z I ogólnpolskiego zlotu bassetów - tam dopiero było na co patrzyć - tyle par bassecich oczu - miodzio. :iloveyou:

Posted

[quote name='Besa'][quote name='Matagi'] A może jeszcze ktoś ma fotki bassetowe.... :wink: :wink: :wink: Ja na nie mogę patrzeć i patrzeć.... :lol: :lol: :lol: A oczy mi się robią wtedy podobne do oczu tej bassecicy :wink: :wink: :wink:[/quote]
Zapraszam tu:
[url]www.bassety.net[/url]
i do mnie na przykład (ale strona trochę nieaktualna - będzie niebawem uaktualniana) [url]http://republika.pl/uchole[/url]
Wczoraj wróciłam z I ogólnpolskiego zlotu bassetów - tam dopiero było na co patrzyć - tyle par bassecich oczu - miodzio. :iloveyou:[/quote]

Byłam tu i tu :D Zapisałam sobie w ulubionych :D Besa! :P masz piękne bassety,trzymasz sie dobrej linii,to zdrowa linia,psy nie są ani za lekkie,ani za ciężkie :P Łezka mi poleciała na Twojej stronie... :( Oglądałam z daleka bassety w Warszawie, piękne były :D :P
Ten,który dostał BOB-a to ......maszyna,bardzo mocny pies.Podoba mi się też import Tomka,dobrze sobie radzi,piękny pies i nowa krew :P
Będę zaglądać na obie strony,ciekawam dlaczego nie otwiera mi sie bassetlandia?była taka strona,a na niej było zdjęcie mojej Balbiny z papugą i jeszcze gdzies tam moje akity-autoalarmy :lol:
Dzięki Besa :P za linki!!!! :D :D :D

Posted

Nie ma za co , polecam się na zaś. :D
Na [url]www.bassety.net[/url] - na forum zaczynaja się pojawiać zdjęcia ze zlotu - jest ich naprawdę mnóstwo, sama wszystkich jeszcze nie widziałam. :D