Jukirin Posted June 26, 2005 Posted June 26, 2005 Witam :) Chciałabym się zapytać co sądzicie na temat Hovawartów ? :D Quote
Jukirin Posted July 10, 2005 Author Posted July 10, 2005 wiem ! a ja mam małego Montiego i z niego jest agent 8) Quote
karolaGd Posted July 16, 2005 Posted July 16, 2005 witam ja co prawda nie mam hovka ale wspolpracuje z pania ktora ma az 2 hovki(jeden ma 3 lata a sunia 2 miechy) sa przeurocze elegancko sie wystawiaja i sa bardzo potulne macie fajne psiaki pozdrawiam Quote
Beff Posted August 4, 2005 Posted August 4, 2005 Ja nie mam takiego psiaka, ale one są po prostu słodziutkie :lol: Quote
Gazuś Posted August 6, 2005 Posted August 6, 2005 Ze słodziutkie to nie wszystko :) CHociaż sa podobne do goldów, mają trudniejszy charakter i potrafią być ostre. Jeśli chodzi ci o wiernego psa, przywiązanego do rodziny, ale zarazem stróża, to rasa będzie jak najbardziej dobra :):) Ale słyszłam też opinie że Hovki są czasami psem jednego właściciela (nie wiem czy to opinie prawdziwe - ale wiem to od osób który Hovy mają), oraz że czasami potrzebują szkolenia :):) Chociaż na szkolenie to najlepiej żeby wszytskie psy chodziły bo to duzo daje :D Quote
Gazuś Posted August 6, 2005 Posted August 6, 2005 Chociaż oczywiście udobrego właściciela hovek będzie łagodny i jak najbardziej zgodny ze standardem :):) A jakiś pseudo-właściciel może zrobić z Goldka potencjalnego morderce 8) Quote
Jukirin Posted August 7, 2005 Author Posted August 7, 2005 mój Monti faktycznie jest psem jednego własciciela (na nmie przypadł ten zaszczyt) tylko mnie słucha, za mną łazi..jak cień :D . on jest przywiązany (dosłownie!) do mnie ;) Szczerze tę rase polecam...mam go już od 2 mieisęcy wiec jeszcze nie znam go bardzo dobrze ale zauważyłam że jak ktoś obcy przychodzi to on startuje do niego ujadając :D ale jemu szkolenie sie przypda....psy te mają ponoć zrównoważony temperamtnt...NIE PRAWDA!!!!! takiego łobuza w życiu nie widziałam...żywiołowy niczym golden,.. Quote
karolaGd Posted August 7, 2005 Posted August 7, 2005 witam kochani a wybieracie sie moze na wystawe do sopotu lub na klubowke do zaniemyśla k. poznania Quote
Jukirin Posted August 8, 2005 Author Posted August 8, 2005 chciałam jechać ale nie ma szans. Jestem z Bielska i mam troche daleko, misiek by sie barzo zmęczył, a na dodatek nie ma kto nas przywieźć. Lipa. może inym razem :D :wink: Quote
karolaGd Posted August 13, 2005 Posted August 13, 2005 witam to szkoda ale napiszemy na pewno jak poszlo pozdrawiam Quote
irma Posted August 31, 2005 Posted August 31, 2005 a ja mam hovawarta, byłam w sopocie i bedę w zaniemyślu a hovawart to mądry pies o silny i łagodnym charakterze posiadający własne zdanie na każdy temat i nie tylko mozna ale wręćz trzeba go szkolic - jest bardzo 'pojetny' uczy się szybko no i z hovkiem trzeba byc KONSEKWENTNYM pozdr. Quote
karolaGd Posted September 1, 2005 Posted September 1, 2005 irmo mam nadzieje ze uda nam sie jakos poznac trzeba sie bedzie umowic na jakis znak rozpoznawczy :lol: pozdrawiam Quote
iskierkaaaa Posted March 27, 2009 Posted March 27, 2009 [quote name='Gazuś']Ze słodziutkie to nie wszystko :) CHociaż sa podobne do goldów, mają trudniejszy charakter i potrafią być ostre. Jeśli chodzi ci o wiernego psa, przywiązanego do rodziny, ale zarazem stróża, to rasa będzie jak najbardziej dobra :):) Ale słyszłam też opinie że Hovki są czasami psem jednego właściciela (nie wiem czy to opinie prawdziwe - ale wiem to od osób który Hovy mają), oraz że czasami potrzebują szkolenia :):) Chociaż na szkolenie to najlepiej żeby wszytskie psy chodziły bo to duzo daje :D[/quote] Co do pieska jednego wlasciciela zgadzam sie z opinia, co do ostrosci tez, natomiast sa to psy bardzo inteligentne,bardzo szybko się ucza, kochane, wieczne dzieciaki, dosc wladcze i uparte ale slodkie przy tym:-) polecam, bo to naprawde przepiekny i madry pies. Quote
caldien Posted December 22, 2010 Posted December 22, 2010 Pierwszego hovka przyjeliśmy do domu około 12 lat temu, 2 lata temu niestety zdechł, ale kiedy była mowa o kolejnym opcja była tylko o hovku - i tak teraz jesteśmy w posiadaniu 2 letniego chłopca. Wprawdzie oba pieski różnią się od siebie trochę, to ogólnie mogę powiedzieć, że hovawarty są silne, sprytne i bez szkolenia trudne do opanowania. Jednak nagradzają to wszystko swoją radością, wiernością i energią. Szkolenie siłowe jest głupotą, gdyż dorosłego psa nie da się tak opanować(bądź jest to trudne). Bardzo polecam tą rasę, ale trzeba być konsekwentnym i nie dać się zbałamucić małemu szczeniakowi i jego urodzie, bo one wykorzystują każdą otwartą bramkę;) Wg mnie, całkiem dobrze opisują charakter rasy na [URL="http://www.hovawarty.com.pl/zaletyiwady.htm;"]http://www.hovawarty.com.pl[/URL] a dokładniej [url]http://www.hovawarty.com.pl/zaletyiwady.htm[/url] [URL="http://www.hovawarty.com.pl/zaletyiwady.htm;"] [/URL] Quote
Recommended Posts