Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Posted

witam

ja co prawda nie mam hovka ale wspolpracuje z pania ktora ma az 2 hovki(jeden ma 3 lata a sunia 2 miechy) sa przeurocze elegancko sie wystawiaja i sa bardzo potulne

macie fajne psiaki

pozdrawiam

• 3 weeks later...
Posted

Ze słodziutkie to nie wszystko :)
CHociaż sa podobne do goldów, mają trudniejszy charakter i potrafią być ostre.
Jeśli chodzi ci o wiernego psa, przywiązanego do rodziny, ale zarazem stróża, to rasa będzie jak najbardziej dobra :):)
Ale słyszłam też opinie że Hovki są czasami psem jednego właściciela (nie wiem czy to opinie prawdziwe - ale wiem to od osób który Hovy mają), oraz że czasami potrzebują szkolenia :):) Chociaż na szkolenie to najlepiej żeby wszytskie psy chodziły bo to duzo daje :D

Posted

Chociaż oczywiście udobrego właściciela hovek będzie łagodny i jak najbardziej zgodny ze standardem :):)
A jakiś pseudo-właściciel może zrobić z Goldka potencjalnego morderce 8)

Posted

mój Monti faktycznie jest psem jednego własciciela (na nmie przypadł ten zaszczyt) tylko mnie słucha, za mną łazi..jak cień :D . on jest przywiązany (dosłownie!) do mnie ;) Szczerze tę rase polecam...mam go już od 2 mieisęcy wiec jeszcze nie znam go bardzo dobrze ale zauważyłam że jak ktoś obcy przychodzi to on startuje do niego ujadając :D ale jemu szkolenie sie przypda....psy te mają ponoć zrównoważony temperamtnt...NIE PRAWDA!!!!! takiego łobuza w życiu nie widziałam...żywiołowy niczym golden,..

Posted

chciałam jechać ale nie ma szans. Jestem z Bielska i mam troche daleko, misiek by sie barzo zmęczył, a na dodatek nie ma kto nas przywieźć. Lipa. może inym razem :D :wink:

• 3 weeks later...
Posted

a ja mam hovawarta, byłam w sopocie i bedę w zaniemyślu
a hovawart to mądry pies o silny i łagodnym charakterze posiadający własne zdanie na każdy temat
i nie tylko mozna ale wręćz trzeba go szkolic - jest bardzo 'pojetny' uczy się szybko
no i z hovkiem trzeba byc KONSEKWENTNYM
pozdr.

• 3 years later...
Posted

[quote name='Gazuś']Ze słodziutkie to nie wszystko :)
CHociaż sa podobne do goldów, mają trudniejszy charakter i potrafią być ostre.
Jeśli chodzi ci o wiernego psa, przywiązanego do rodziny, ale zarazem stróża, to rasa będzie jak najbardziej dobra :):)
Ale słyszłam też opinie że Hovki są czasami psem jednego właściciela (nie wiem czy to opinie prawdziwe - ale wiem to od osób który Hovy mają), oraz że czasami potrzebują szkolenia :):) Chociaż na szkolenie to najlepiej żeby wszytskie psy chodziły bo to duzo daje :D[/quote]

Co do pieska jednego wlasciciela zgadzam sie z opinia, co do ostrosci tez, natomiast sa to psy bardzo inteligentne,bardzo szybko się ucza, kochane, wieczne dzieciaki, dosc wladcze i uparte ale slodkie przy tym:-) polecam, bo to naprawde przepiekny i madry pies.

• 1 year later...
  • 1 month later...
Posted

Pierwszego hovka przyjeliśmy do domu około 12 lat temu, 2 lata temu niestety zdechł, ale kiedy była mowa o kolejnym opcja była tylko o hovku - i tak teraz jesteśmy w posiadaniu 2 letniego chłopca.
Wprawdzie oba pieski różnią się od siebie trochę, to ogólnie mogę powiedzieć, że hovawarty są silne, sprytne i bez szkolenia trudne do opanowania. Jednak nagradzają to wszystko swoją radością, wiernością i energią. Szkolenie siłowe jest głupotą, gdyż dorosłego psa nie da się tak opanować(bądź jest to trudne). Bardzo polecam tą rasę, ale trzeba być konsekwentnym i nie dać się zbałamucić małemu szczeniakowi i jego urodzie, bo one wykorzystują każdą otwartą bramkę;)
Wg mnie, całkiem dobrze opisują charakter rasy na [URL="http://www.hovawarty.com.pl/zaletyiwady.htm;"]http://www.hovawarty.com.pl[/URL]
a dokładniej [url]http://www.hovawarty.com.pl/zaletyiwady.htm[/url]
[URL="http://www.hovawarty.com.pl/zaletyiwady.htm;"] [/URL]