ChromosomekX Posted October 18, 2009 Posted October 18, 2009 Nie znalazłam tematu a sprzęt to ważna sprawa! Słuchajcie potrzebuje kupić pas do [URL="http://www.dogomania.pl/forum/f921/"]Dogtrekking[/URL]'u ale nie chce zapłacić za niego fortuny! czy ktoś ma może na sprzedaż używany albo coś! taki do przypięcia smyczy na środku rozumiecie :) i bez pasków na nogi, czy ktoś z was używa w ogole jakiegoś sprzętu do [URL="http://www.dogomania.pl/forum/f921/"]Dogtrekking[/URL]'u? pasy,specjalne szelki,plecaki dla psa,smycze z amortyzatorem czy wolicie biegac ze smycza po prostu? Quote
goldi1270 Posted October 18, 2009 Posted October 18, 2009 [url]http://www.dogomania.pl/forum/f99/obroze-smycz-amortyzator-pas-biodrowy-do-20-10-a-148568/[/url] Na tym bazarku jest pas do dogtrekkingu i myślę że też dobra byłaby smycz z amortyzaatorem która też tam jest :) Quote
jolkablaszczyk Posted October 19, 2009 Posted October 19, 2009 ja polecam sprzet firmy manmat - jest droższy ale wart ceny bo wytrzymaly i swietnie sie sprawdza, tu jakosc idzie po prostu w parzez z cena.. sama mam pas biodrowy i smycz z maortyzatorem i do tego psie szelki i jestem MEGA zadowolona. Quote
ames Posted October 19, 2009 Posted October 19, 2009 też czytałam/słyszałam,że Manmat ma dobry sprzęt. ja dopiero od jakiegoś czasu zaczęłam zastanawiać się nad porządniejszym ekwipunkiem. jak dotąd biegaliśmy ze smyczami podpiętymi do grubego pasa lub do torebki "brzuszka"( dobrze się układała na plecach). jednak było to dość niewygodne na dalszą metę...a nie mogłam zainwestować w porządny pas. tak oto postanowiłam sama sobie takowy uszyć(jeszcze nie jest gotowy). pooglądałam jak wyglądają, zakupiłam co niezbędne (mocny- najlepiej nieprzemakalny materiał, gąbka, taśma polipropylenowa, karabinki, kóleczko) i pozostaje mi tylko zeszycie i przetestowanie. niesamowicie przydatna jest także smycz z amortyzatorem. Quote
ChromosomekX Posted October 20, 2009 Author Posted October 20, 2009 a ja tak wpadłam na pomysł ze po prostu kupie linkę i sama sobie zrobię taki pas :) a raczej linę wokół bioder z uchwytami na karabińczyki bo cały arsenał nosze ze sobą : saszetkę z psimi przysmakami,butelkę na wodę,woreczki na kupki,szczotkę,kaganiec materiałowy na wszelki wypadek się trochę tego nanoszę wiem ze można to nosić w plecaku ale pod ręką na pasie jest szybciej zdjąć tak szczerze to myślałam jeszcze o plecaku dla psa bo skoro pies to lokomotywa alaski to czemu nie mógłby mi pomoc czasem w zakupach :D tylko się zastanawiam jak go samemu zrobić bo ceny są straszne za plecaki dla psa,myślałam żeby kupić takie torby jakieś tańsze materiałowe i zrobić z nich coś na podobieństwo juków :) zarzucanych i zaczepianych na psi grzbiet :) oczywiscie do 4 kg żeby psu nie nadwyrężać kręgosłupa mimo wszystko ale niech trenuje :) Quote
karjo2 Posted October 20, 2009 Posted October 20, 2009 Akurat lina w pasie przy dosc silnym psie nie jest najlepszym rozwiazaniem. Nie bez przyczyny uzywa sie dosc szerokich pasow, a przynajmniej szerokiej, mocnej gumy. Quote
Wena Posted October 21, 2009 Posted October 21, 2009 Sprzętu do dogtrekkingu jest sporo ale jak myślicie: co z tego jest najbezpieczniejsze dla człowieczego kręgosłupa?? Zastanawialam się nad tym pasem z szelkami na uda ale to chyba musi być niewygodne..Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym pasem?? Quote
karjo2 Posted October 21, 2009 Posted October 21, 2009 Szeroki, usztywniony lekko, pas. Paski na uda przydaja sie, gdy masz naprawde pracujacego psa, dobrze ciagnacego, startujecie i biegacie dosc ostro. Quote
Wena Posted October 21, 2009 Posted October 21, 2009 Właśnie mi w ogóle nie zależy na tym żeby pies ciągnął, chodzi mi tylko o to, żeby miec wolne ręce jak idę z kijami i żeby sprzęt który ewntualnie zakupię możliwie najskuteczniej amortyzował potencjalne szarpnięcia mojego psiora. Quote
ames Posted October 21, 2009 Posted October 21, 2009 najbezpieczniej dla kręgosłupa to smycz z amortyzatorem lub pas zakończony amortyzatorem.gdzieś wyczytałam,że powinien mieć min.ok.10cm szerokości i grubości min. 2/3cm. a co do pasków na uda to uniemożliwiają one przesuwanie się pasa wokół talii. mój samoróbek się obraca czasami,ale mi to nie przeszkadza. Quote
Porta Nigra Posted October 22, 2009 Posted October 22, 2009 Hifica robi fajne rzeczy, doskonałej jakości, wszystko na wymiar i ceny nie przesadzone. Można kupić na allegro :razz:. Quote
Koperek Posted August 8, 2010 Posted August 8, 2010 [quote name='Porta Nigra']Hifica robi fajne rzeczy, doskonałej jakości, wszystko na wymiar i ceny nie przesadzone. Można kupić na allegro :razz:.[/QUOTE] Jakość pozostawia wiele do życzenia, niestety. Ale dowiedziałam się o tym oczywiście, jak skorzystałam i wydałam kasę. Kupiłam specjalne szelki dla dwóch dużych swoich do uciągu i skurczyły mi się po używaniu w deszczu- czyli nabrały wilgoci. Niby jest to materiał alpinistyczny, a tu takie hopki... Bardzo niefajnie sie poczułam, jak pies coraz ciaśniejsze te szelki miał- a przecież robione były na wymiar i na początku luźniejsze! Także co dla kogo.... :) Quote
anorektyczna.nerka Posted August 12, 2010 Posted August 12, 2010 a może warto by było kupić pas od Marty_Ares? Jakościowo są ok i cena też jest chyba jedna z najtańszych ^^ Quote
anorektyczna.nerka Posted August 14, 2010 Posted August 14, 2010 ... najlepsze, ale jeżeli chodzi o polski rynek. Poleciłam te od Marty bo cena jest baardzo niska w porównaniu z cenami proponowanymi przez inne firmy. Quote
ulvhedinn Posted August 14, 2010 Posted August 14, 2010 Ja sobie uszyłam pas i smycz sama ;) tym bardziej, że z powodu specyficznego psa, smycz z amortyzatorem musiałm miec nieco inną niż zwykle sie szyje. Quote
2spanielki Posted August 18, 2010 Posted August 18, 2010 Czesc Wam, chcialabym sprobowac z moimi dwoma spanielkami w tej dziedzinie, pierwsza okazje mamy juz 28 sierpnia albo pozniej ze wrzesniu... i wlasnie sie zastanawiam co mialabym zakupic na taki dogtrekkin, wiem ze musze dokupic szelki szorty, bo te obecnie moga nie wytrzmac, mamy smycze tradycyjne 4 metrowe, ale chce kupic z amotyzatorem i to jest problem...jesli nie chce pasow (najprawdopodobniej pojedzie z nami maz wiec bedzie po jednym psie na glowe :D ) pozatym najpierw chcemy sprobowac to madrze byloby chyba kupic smycz amortyzowana... ale takich jest niewiele... znalazalam cos takiego... [URL]http://allegro.pl/item1182206517_smycz_amortyzowana_soft_hard_pp_120_240cm_hifica.html[/URL] co myslicie? to tez nie ma byc jakis drogi sprzet, my chcemy na razie sprobowac ;) bo linki... [URL]http://allegro.pl/item1188952187_linka_stalowa_z_amortyzatorem_5m_dla_psa_trixie.html[/URL] to sa chyba do pasow tak? wiec cos takiego w reke sie nie nadaje? ten najblizszy dogtrekking odbywa sie noca? ale nie kazdy z tego co wyczytalam tak sie odbywa? i dlatego sie zastanawiam czy nie lepiej poczekac na ten pozniejszy ktory bedzie w dzien... dla Was pewnie to sa glupie pytania ale ja jestem w tym zielona bo poczatkujaca dopiero ;) poradzcie, prosze :) Quote
ulvhedinn Posted August 18, 2010 Posted August 18, 2010 Ta linka stalowa z amortyzatorem to wogóle z innej bajki ;) Smycz z amorkiem, owszem, ale jakbyś chciała w przyszłości pas, to nie będzie jak wpiąć. Przy czym sporo osób stratuje bez pasów i jest dobrze (pas jest wygodny o tyle, ze pies Cie "napędza"). Poza tym szelki (dowolne), a a dopuszczalna jest obroża (tylko po co?) Niedopuszczalne są kaganiec i kolczatka. Poza tym masz PW. Najbliższa jest chyba Brenna, w dzień? Zdecydowana wiekszość dogtrekkingów odbywa sie w dzień, w tym roku masz jeszcze Olsztyn (wrzesień) i chyba jeszcze jakis niezalezny dogtrekking w Obornikach Śląskich. Tu sobie dokładnie wszystko doczytasz: [URL]http://www.dogtrekking.com.pl/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1[/URL] Quote
Porta Nigra Posted September 10, 2010 Posted September 10, 2010 [quote name='Koperek']Jakość pozostawia wiele do życzenia, niestety. Ale dowiedziałam się o tym oczywiście, jak skorzystałam i wydałam kasę. Kupiłam specjalne szelki dla dwóch dużych swoich do uciągu i skurczyły mi się po używaniu w deszczu- czyli nabrały wilgoci. Niby jest to materiał alpinistyczny, a tu takie hopki... Bardzo niefajnie sie poczułam, jak pies coraz ciaśniejsze te szelki miał- a przecież robione były na wymiar i na początku luźniejsze! Także co dla kogo.... :)[/QUOTE] Szory akurat mam Guardy ManMata, Hificy kupiłam smycz i pas i jestem zadowolona, nic się nie dzieje, mimo że pies cięższy niż zakładał producent. Dobrze wiedzieć, że nie wszystko można polecać. Quote
Myxa86 Posted September 13, 2010 Posted September 13, 2010 zastanawiam sie nad uszyciem pasa i smyczy amortyzowanej... i tu pytanko to tych co pas uszyli co daliscie do srodka? szelki mam wypelnione taka ala piankaco wypelnia ramiona w plecakach (wyprułam ze starego plecaka) super sie sprawdza, a do pasa myslałam wsadzic cos ala pianka jak na karimaty.... prosze o jakies sugestie Quote
Sprytna Posted November 14, 2010 Posted November 14, 2010 Ja polecam pas i smycz z amortyzatorem od Marty_Ares. Ja mam i sprawdza się świetnie :) Quote
Metheora Posted January 11, 2011 Posted January 11, 2011 Czy ktoś coś wie na temat tegorocznych zawodów? Chętnie byśmy się wybrali gdzieś :) Quote
Myxa86 Posted January 11, 2011 Posted January 11, 2011 29 stycznia jest zimowy dogtekking ustron trasa ok 20km wiecej info niedlugo na forum dogtekingu. zawody wg regulaminu PP. Przypominam ze na gorski dogtrekkingi obowiązkowa jest apteczka dla psa (but, bandaze) Quote
Metheora Posted January 11, 2011 Posted January 11, 2011 do Ustronia mamy blisko , wpadniemy na pewno ale nie wiem czy wystartujemy bo moje psy nie lubią zimna ( zależy jaka będzie pogoda ), dzięki za info Quote
Recommended Posts