arian Posted July 30, 2007 Posted July 30, 2007 poprawnie zbudowana ale o dużej chęci do pracy i to cenię.. Quote
nenemuscha Posted July 30, 2007 Posted July 30, 2007 Hm..hodować chcesz..pisałeś..ale to jest suka kundelek wg.FCI i SV...nie ma papieru tylko jakis tak papierek wystawiony w KHORZ-e/ładna jest ..ale nic więcej...sory ale z punktu hodowlanego to kundelek..(nawet nie Onek bo nie potwierdzisz jego pochodzenia) Quote
arian Posted July 31, 2007 Posted July 31, 2007 [quote name='nenemuscha']Hm..hodować chcesz..pisałeś..ale to jest suka kundelek wg.FCI i SV...nie ma papieru tylko jakis tak papierek wystawiony w KHORZ-e/ładna jest ..ale nic więcej...sory ale z punktu hodowlanego to kundelek..(nawet nie Onek bo nie potwierdzisz jego pochodzenia)[/quote] Niestety muszę stwierdzić, że twoja wiedza na temat organizacji innych niż ZKwP jest niewielka. KHRON ( a nie KHORZ) jest prawnie zarejestrowaną organizacją ( sąd) w Polsce a więc posiada osobowość prawną. Wystawia rodowody oraz inne DOKUMENTAMI PRAWNYMI i stwierdzają pochodzenie psa. Za wyjątkiem rodzaju i koloru papieru zarówno rodowód KHRON jak i ZKwP posiadają jednakową wartość [U]PRAWNĄ[/U]. Poza tym KHRON jest od 2001 roku członkiem stowarzyszonym German Shepherd Breed Council w Wielkiej Brytanii ( który jest jednostką Kennel Clubu) i ma podpisaną umowę o obustronnym honorowaniu rodowodów oraz zapraszaniu sędziów. A definicję kundelek lepiej najpierw sprawdzić w słowniku zanim użyjemy tego słowa. Poza tym co oznacza z "punktu hodowlanego" ale czego ? Punkt hodowlany może co najwyżej posiadać dana organizacja. Tak więc wszystko zależy od przynależności a nie od samego psa. Inaczej będziemy hodować ( dotyczy przepisów hodowlanych) tego samego psa na Alasce w określonej organizacji, inaczej w RPA itd. Potwierdzić pochodzenie jest niezwykle łatwo w obecnych czasach wystarczą testy DNA. Quote
arian Posted July 31, 2007 Posted July 31, 2007 [quote name='dorplant']arian a SV honoruje organizacje KHRON ?[/quote] Tak. Nie ma problemu z wystawianiem psów na wystawach SV. Dotyczy to nie tylko SV ale także Czech oraz Słowacji. ZKwP czasami zachowuje się jak TP wobec Neti czy innych operatorów... Quote
dorplant Posted July 31, 2007 Posted July 31, 2007 arian a gdzie zdajecie IPO lub SchH ? macie korung? Quote
arian Posted July 31, 2007 Posted July 31, 2007 [quote name='dorplant']arian a gdzie zdajecie IPO lub SchH ? macie korung?[/quote] Podstawowe wyszkolenie w KHRON to PSO (trzy stopnie - 1,2,3). Można także zdawać TPT (odpowiednik niemieckiego BH) lecz nie jest ono obowiązkowe. Służy raczej do przygotowania psa pod kątem PSO. PSO jako taki jest egzaminem bardziej pod kątem pracy użytkowej ( zamiast śladu jest identyfikacja przedmiotów i wyszukiwanie). W KHRON jest także licencja hodowlana na wzór niemieckiego korungu ( bez próby rowerowej). Psy muszą posiadać prześwietlenie na dysplazję z wynikami a1, a2, lub a3. Quote
nenemuscha Posted July 31, 2007 Posted July 31, 2007 Arian...zanim cos napiszesz proponuję abyś sprawdził fakty...ja sprawdziłam... SV podlega pod VDH, a ono współpracuje tylko z organizacjami zrzeszonymi z FCI...więc sorki ale KHOR,KOND I PKPR nimi nie są i z punktu widzenia niemieckiego hodowcy..mojego też hodują kundelki...a co do tych waszych egzaminów...sory ale egzaminy zdawane gdzies na placu pana X u sędziów Y ..to nie jest wyszkolenie.. A szkoda bo exterierowo wiele z tych psów jest naoprawde ciekawych. Dorplant..każdy może zrobić BH,SCH ale korungu już nie mogą . Quote
arian Posted July 31, 2007 Posted July 31, 2007 [quote name='nenemuscha']Arian...zanim cos napiszesz proponuję abyś sprawdził fakty...ja sprawdziłam... SV podlega pod VDH, a ono współpracuje tylko z organizacjami zrzeszonymi z FCI...więc sorki ale KHOR,KOND I PKPR nimi nie są i z punktu widzenia niemieckiego hodowcy..mojego też hodują kundelki...a co do tych waszych egzaminów...sory ale egzaminy zdawane gdzies na placu pana X u sędziów Y ..to nie jest wyszkolenie.. A szkoda bo exterierowo wiele z tych psów jest naoprawde ciekawych. Dorplant..każdy może zrobić BH,SCH ale korungu już nie mogą .[/quote] Hodować psy i wystawiać to dwie różne sprawy. Psy z rodowodami KHRON były wystawiane na wystawach w Niemczech, Czechach oraz Słowacji i nie stanowiło to problemu. Poza ty osoba która zarejestrowana jest w ZKwP ale nie zamieszkuje w Niemczech nie może hodować w SV. Taka jest prawda. Quote
nenemuscha Posted July 31, 2007 Posted July 31, 2007 Po pierwsze osoba mieszkająca w polsce...nie moze hodować w SV..ale może na zasadach SV..przez co hodowane psy zyskują pochodzenie i wartościowośc zgodną z tymi hodowanymi w Niemczech w SV. Co do tych wystaw to może one były wystawiane na jakis wystawach klubów współpracujących z KHOR(za granica też jest kilka klubików rządzących się swoimi prawami)bo na wystawach SV,ani FCI napewno nie były wystawione będąc zgłaszane na rodowód KHORU. Proszę nie dezorientuj ludzi , podaj miejsce wystawy i nazwy psów..skoro nie masz nic do ukrycia..chetnie to sprawdzę. Quote
ayshe Posted July 31, 2007 Posted July 31, 2007 hmmm....khron jest uznawany przez sv?:crazyeye: arian-nie mam nic do twojej suni i mam nadzieje ze bedziesz fajnie hodowal ale nei mozesz jakos...hmmm....normalnie?pso to badziew.nei mzoecie wprowadzic zasad sv?schh?po diabla takie "cus"jak pso zdawac? ja nei iwem dlaczego naszym podstawowym punktem jest kombinowanie po swojemu.nie mozna przyjac tego co juz jest i sprawdza sie od ponad 100lat?:cool3: .ale dobra oki.... ja po prostu nie rozumiem po co hodowac poza regulaminem sv:crazyeye: :cool1: ? Quote
arian Posted July 31, 2007 Posted July 31, 2007 [quote name='nenemuscha']Po pierwsze osoba mieszkająca w polsce...nie moze hodować w SV..ale może na zasadach SV..przez co hodowane psy zyskują pochodzenie i wartościowośc zgodną z tymi hodowanymi w Niemczech w SV.[/quote] Pochodzenia się zyskuje dzięki zasadom SV. Pochodzenie po prostu się posiada. Nie wiem co oznacza dla ciebie słowo "wartościowość" Poza tym "na zasadach" może hodować każdy wolny człowiek, to nie jest zabronione i zastrzeżone. Wystarczy chcieć. Quote
arian Posted July 31, 2007 Posted July 31, 2007 [quote name='ayshe']hmmm....khron jest uznawany przez sv?:crazyeye: arian-nie mam nic do twojej suni i mam nadzieje ze bedziesz fajnie hodowal ale nei mozesz jakos...hmmm....normalnie?pso to badziew.nei mzoecie wprowadzic zasad sv?schh?po diabla takie "cus"jak pso zdawac? ja nei iwem dlaczego naszym podstawowym punktem jest kombinowanie po swojemu.nie mozna przyjac tego co juz jest i sprawdza sie od ponad 100lat?:cool3: .ale dobra oki.... ja po prostu nie rozumiem po co hodowac poza regulaminem sv:crazyeye: :cool1: ?[/quote] Powiem tak. Regulamin PSO jest troszke u nas zmodyfikowany. Wiekszość osób to ludzie mający 1 psa i dopiero uczący się i PSO jest prostsze na początek. Myslę ze juz wkrótce bedzie to wszystko się normowalo i poziom wzrosnie pod wzgledem szkoleniowym. Zostaną wprowadzone między innymi regulaminy SchH (KHON). Dzięki dobrym kontaktom z hodowcami niemieckimi organizowane są spotkania szkoleniowe w zakresie Schutzhund także dla grupy młodzieżowej i dzieci. Wiadomo że nie da się wszystkiego zrobić w krótkim czasie. Ważne by atmosfera była przyjazna i ludzie cieszyli się swoim hobby. Tego wszystkim życze. Quote
nenemuscha Posted July 31, 2007 Posted July 31, 2007 A no tak pochodzenie psa jest zapisane w jego rodowodzie..a jeśli ten nie jest pełnowartościowy pod względem wytycznych SV(korungi,wyszkolenie,HD,ED)to to pochodzenie jest niepełnowartościowe dla wszystkich hodujących na zasadach SV. Tzn rodzice do 4 pokolenia wstecz maja być psami uznanymi przez SV za pełnowartościowe,posiadające Korungi. Wszystkie inne nie są pełnowartościowe . SV nie uznaje KHRONU..i nie uzna jeszcze długo. A tobie rzyczę powodzenia...jak kiedyś zaczniesz hodowac prawdziwe pełnowartościowe owczarki to napewno zobaczysz różnicę. Bo jak napisałeś..wystarczy chcieć. Quote
marmara_19 Posted July 31, 2007 Posted July 31, 2007 a mi sie to nie podoba!C. ĆWICZENIA OBROŃCZE – 100 PKT. 1. Pilnowanie osobistych przedmiotów w kagańcu przy próbie ich odebrania -20 pkt.mi wystarczy mala suka pilnujaca wszystkeigo co ansze nawet terenu, na ktorym ejstesmy chwilke dluzej.. i peis, ktory latwo sie nakreca.. czemu ma sluzyc takie szkolenie? rozumiem OC jak ktos robi i pracuje z psem i do etgo mus zkoelnei potrzebne.. ale zbey bylo takie cos norma? prosze o wyjasnienie Quote
Animacja Posted July 31, 2007 Posted July 31, 2007 PSO jest po to zeby włąsciciel nie musiał wczesniej zdawać egzaminu PT a potem IPO. Ot idzie sobie na kółeczko tam po 3 spotkaniach "posłuszeństwa" dochodzi "agresja" bo obroną tego nie nazwę. Właściciel sie nie namęczy a bedzie miał groźnego psa .....:ekmm: no i po co wygłupiac się ze sladami i posłuszeństwem w obronie. Quote
arian Posted July 31, 2007 Posted July 31, 2007 Dziękuję ale już hoduję pełnowartościowe psy. Są prześwietlone w kierunku dysplazji biodrowej, łokciowej oraz wad kręgosłupa. Rodzice posiadają kwalifikacje hodowlane. Poza tym najważniejszy jest pies (niektórzy o tym zapominają i hodują "wirtualnie") a nie rodzaj papieru na którym wydrukowany jest rodowód. Do hodowli używam psów z czołowych linii niemieckich i to mi wystarcza. Życzę wszystkim sukcesów czy to w ZKwP, KHRON, PKPR czy innych organizacjach. Polską bolączką jest niestety zawiść ale to już chyba taka narodowa cecha... Quote
arian Posted July 31, 2007 Posted July 31, 2007 Dobrze powiedziane. Niech każdy hoduje i czerpie z tego co robi satysfakcje. Quote
ayshe Posted August 1, 2007 Posted August 1, 2007 [quote name='Animacja']PSO jest po to zeby włąsciciel nie musiał wczesniej zdawać egzaminu PT a potem IPO. Ot idzie sobie na kółeczko tam po 3 spotkaniach "posłuszeństwa" dochodzi "agresja" bo obroną tego nie nazwę. Właściciel sie nie namęczy a bedzie miał groźnego psa .....:ekmm: no i po co wygłupiac się ze sladami i posłuszeństwem w obronie.[/quote]zgadzam sie.ja po prostu jestem goracym przeciwnikiem pso,pws i takich wymyslow.ukladanie takich regulaminow jets bezsensu.regulamin powinien byc ulozony tak zeby mozna bylo psa prowadzic bezpiecznei.tj zeby nie budowac wszystkiego na obronczym czy wlasciwie juz na agresji.nie iwme czy psy wprowadzane w obronczy moga z niego plynnie przejsc na lupowy i skonczyc na nim.w pilnowaniu przedmiotow jesli pies jest w kagancu-nie widze takiej mozliwosci.czyli pies nie przechodzi do bezpiecznego lowieckiego i to czlowiek staje sie zagrozeniem a to w szkoleniu cywilnym jest niedopuszczalne.stosowanei takiego wyszkolenia jako sprawdzenia jakosci poedow psa jest pomylka.przeciez nie chodzi o to zeby pies zdal jakis tam egzamin.podstawa sensu ipo/schh/vpg jest wlasnie to zeby pies byl sprawdozny na wsyztkich popedach ale najwazniejszy jest lowiecki i socjalny.na obroncyzm robi sie tylko osaczenei i oszczekanie a i to nei jest konieczne.mozna lupowy podkercic do uzyskania fightera ale tez to nei jest konieczne.no i zalezy od psa.takie moje zdanei. Quote
target Posted August 3, 2007 Posted August 3, 2007 [CENTER]Gdyby ktos mial ochote i czas to prosilabym bardzo o wyjasnienie mi tych wszystkich skrotow typu PSO, KHRON; albo moze podrzucenie jakiegos linka do tematu. No i jeszcze SV i korung bo nie bardzo wiem o co chodzi, moze sie z tym spotkalam pod inna nazwa a nie wiem. Ale ze mnie ignorantka :-? [/CENTER] Quote
ayshe Posted August 3, 2007 Posted August 3, 2007 KHRON-klub hodowcow owcarka niemieckiego.powstanie tego klubu przemilcze.nie nalezy do FCI i SV. PSO-pies specjalistyczno-obronczy. SV-verein fur deutsche schaferhunde [URL]http://www.schaeferhund.de/site/index.php?id=8&L=0[/URL] korung-licencja hodowlana.skrot kkl. [URL]http://www.schaeferhund.de/site/index.php?id=606&L=0[/URL] zuchtordung SV [URL]http://www.schaeferhund.de/site/fileadmin/download/satzungen/so_dir-810_zuchtordnung.pdf[/URL] Quote
target Posted August 3, 2007 Posted August 3, 2007 Dziekuje serdecznie, nie za bardzo orientuje sie w polskich skrotach, wiec Ayshe bardzo mi pomoglas. Dziekuje rowniez za tekst postaram sie jakos go rozgrysc chociaz moj niemiecki to slaby jest :) Quote
ayshe Posted August 10, 2007 Posted August 10, 2007 pies z hodowli ktora wystawiala swojego psa na bszs i nie ma sie czego wstydzic-uzytki a jest na czym oko zawiesic. [img]http://img413.imageshack.us/img413/3419/carolarolserholzlp0.jpg[/img] Quote
Recommended Posts