BossTone Posted March 26, 2004 Posted March 26, 2004 Carlos niestety jak dotychczas nie spotkałem w Krakowie żadnego canario. Do parku awf ponoć dość często przychodzi człowiek z psem i suką (choć nigdy razem). Pies zresztą, jak słyszałem pracuje z nim w ochronie. Ma widoczne blizny. Na dłuższe spacery chodzę zazwyczaj właśnie do parku awf. Masz jakieś pomysły na rozbudowę muskulatury psa?? Poza uciągiem i bieganiem pod górę?! Jak trenujesz swojego psiaka? Masza, jak się zrobi cieplej, nie ma sprawy.
Terzia Posted March 26, 2004 Posted March 26, 2004 Kurcze.. dogo canario bylo tam sporo! To dogo canario z wystawy w Olsztynie 2001: P.S. Dogo Canario zdecydowanie bardziej podoba mi sie z klapouchami! ale to... tylko moje prywatne zdanie.... :wink: P.S. II Przeciez taka psiutka zdecydowanie lepiej wygladalaby z uszakami! (mam na mysli takie "nie ciete"):
Carlos Posted March 26, 2004 Posted March 26, 2004 Boss Tone, Specialnie wiele pomysłów nie mam,ale chcę sprubować dość radykalnych środków przy kontroli Weta.Mam na myśli HMB, ale są dwie szkoły jedna mówi że to nic nie daje, druga mówi że daje pod warunkem intensywnego ćwiczenia z psem( masę rozłożyć na mięśnie)Co do szkodliwości tego środka to też zdania są podzielone, jedni mówią że szkodzi inni mówią że nie...Ja podobnie jak ty ćwiczę psa z uciągiem, ale efekty mnie nie zadawalają.Druga osobna sprawa to genetyka, wiadomo że pies wysoki nigdy nie będzi miał tak szerokiej klaty jak pies niski przysadzisty, tyczy się to zarówno Kanarków jak i Ałabajów.Patrząc na twojego psa to ma pewien potencjał do rozbudowy tzn: głęboką klatkę piersiową, mocną kość ,ale jest stosunkowo szczupły.Ja na Twoim miejscu dość drastycznie zmienił mu dietę, zamiast np: suchej karmy mięso z ryżem, dużą ilość błonnika i białka. Z tym że mięso podawaj raczej surowe i z dużą ilością ścięgna i żył.Czekam na Twoje spostrzeżenia w tym temacie. Pozdrawiam,
BossTone Posted March 26, 2004 Posted March 26, 2004 Carlos, dietę muszę BT zmienić na pewno.To, że teraz jest szczupły i stosunkowo lekki, jest zamierzone. Nie chciałem obciążać kośćca tak szybko rosnącego psiaka. Surowa wołowina, ryż (makaron) + warzywa, to myślę wybór najlepszy. Stopniowo będę je wprowadzał. Muszę poszukać jeszcze jakiś diet. Jeśli chodzi o HMB, spróbuję osiągnąć zamierzone efekty naturalną dietą i treningiem. Póki co psiakowi nie podałbym nawet Ca-HMB, moim zdaniem działanie jest zbyt mało sprawdzone, żeby eksperymentować. Jasne, że to tylko suplement, i nie twierdzę, że odpowiednio dawkowany będzie na pewno szkodliwy dla psa. Jednak przy stosunkowo wysokiej cenie, zbyt mało pewny jest moim zdaniem efekt. Przy dobrej jakości suplemencie wychodzi minimum 130-200 zł/miesiąc. W zależności od dawkowania. Dobrze liczę? Pozdrawiam
klekotki Posted March 26, 2004 Posted March 26, 2004 Dietę z HMB (DogVITAL) przerabiałam! efetk jest natychmiastowy ale krótkotrwały.Zdaniem spec.trzeba po podaniu jedzenia z HMB odczekac godzine poddac psa terningowi tzn np. bieganie pod stroma góre (umas brak takiej).Polecam nie ryz z miesem ale kluchy z mięsem.Uwaga przy zmianie karmy moze pojawić sie rozwolnienie.Jest to zwiazane ze zmiana enzymów trawiennych potrzebnych do strawienia np. makaronu.Przy kluchach efekt jest widoczny dopiero po około trzech tygodniach. Na jedzenie makaronu przestawiłam egona jakies dwa tygodnie temu efektu jeszcze brak.Z opinia,ze psu wysokiemu jest trudno nabrać masy zgadzam sie ten, problem mam z Egonem. Do diety miesno/klucho/ryzowej warto podawć mielone siemie lniane.Ono normuje procesy trawienne w żołzdku psa (sprawdzone).Mozna tez podawać tran raz dziennie i żółtko raz w tygodniu. pamietać należy,że pies może strawić 2dkg mięsa na kg masy ciała psa.Zbyt duza ilość miesa moze spowodować np. chorobe nerek na stare lata.
Hanya Posted March 26, 2004 Posted March 26, 2004 Moja Lunka, choc miala dopiero 3-4 miesiace, byla o 10-15 kg lzejsza od miotowej siostry, ktora zostala w hodowli. Bardzo mnie to martwilo, poszlam do weta, zrobilismy badania i okazalo sie ze ma za duzo mocznika we krwi. Leki, zmiana diety (dostawala royala i gotowane pol na pol). Tez miala dostac cos na wzrost wagi od weta, ale po konsultacji z hodowczynia skonczylo sie na wypelniaczu-makaronie, zeby zwiekszyc objetosc zoladka. Po skonczeniu leczenia apetyt wrocil i to jak!Nadrabiamy teraz kilku miesieczna strate w wadze. Ci ktorzy nas beda ogladac w Wa-wie to sami zobacza roznice Luna-Gorda w wadze. Zadnych treningow nie robie, tez nie chce przeciazyc stawow. Kolezanka przeciazyla 9 miesiecznego boksera i teraz okropnie zaluje (suka ma 3 lata i jest po ciezkim leczeniu, nie mowiac o kosztach!) Chodzimy na dlugie spacery, mamy piekna gorzysta okolice, wiec ja nie ganiam na sile po gorach.Lunka biega pod gore i w dol z Figa, a jak sie zmeczy to lapie Fige i wspolnie odpoczywamy.
Hanya Posted March 26, 2004 Posted March 26, 2004 Klekotki mysle ze nie tylko na stare lata, przy kanarkach uwazalabym na sucha karme ze zbyt duza iloscia bialka i tluszczu!!!, przerobilam ten problem z Lunka, kto wie czy gdyby nie moje podejzenia, nakaz badania krwi, czy by juz w tak mlodym wieku nie spowodowalyby popsucia sie nerek? Znam(znalam) kanarka, 3 letnia suke ktora zeszla z tego swiata wlasnie na neki, a stalo sie to po szczeniakach, kiedy dostawala karme wysokokaloryczna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wiec przestrzegam, jak ktos chce dotuczac swoja pocieche, to niech kupi miecho za ta kase co chce kupic super-hiper droga sucha karme cos mi nie wychodzi z tym cytatem, musze sie jeszcze duzo nauczyc jak tu sie poslugiwac
BossTone Posted March 26, 2004 Posted March 26, 2004 Masę mam zamiar BT nabijać stopniowo, właśnie poprzez wprowadzenie gotowanego jedzenia. Zmieniałem mu już wcześniej formę żywienia i przy rozłożeniu zmiany na mniej więcej tydzień, obyło się bez sensacji żołądkowych. Wracając do HMB ... DogVital? Czyli już wersja dla psów... Macie może jakieś materiały dotyczące suplementacji u psów? Możliwe efekty, cykle treningowe, itp? Hanya, żeby użyć cytatu, kliknij na ikonkę quote, i upewnij się później czy cytowany text znajduje się między znacznikami [ quote] oraz [ /quote]
BossTone Posted March 26, 2004 Posted March 26, 2004 Poszperałem trochę... to co znalazłem m.in. tutaj powoli mnie przekonuje. Zastanawiam się czy przy okazji nabijania masy i treningu na uciąg nie zastosować HMB. Klekotki, jaka jest cena tej odżywki przeznaczonej dla psów, i jakie dawkowanie?
Hanya Posted March 26, 2004 Posted March 26, 2004 Dzieki BossTone Z tym karmieniem to chodzilo mi glownie o ludzi(czlowieka)z "molosow", tylko cos nie moge sie tam zalogowac, bo nie jestem na swoim kompie. Mialam nadzieje, ze moze obserwuja tez dogomanie. O HMB wiem tylko od weta ze dziala, ale jak juz pisalam nie interesuje mnie to na razie( w koncu Lunka nie ma jeszcze 6 miesiecy!) Lunka wazy 29kg i mysle ze to jest OK, jak na swoj wiek, mierzy ok 50cm w klebie(rodzice 62). BossTone doszly do Ciebie zdjecia moich pociech? Jak tak(wiem ze jestes strasznie zapracowany) to czymoglbys choc jedno tu wklecic, pracuje nad swoim www, ale to mi jeszcze troszke zajme- nie jestem zbyt dobra w tych sprawach)
BossTone Posted March 26, 2004 Posted March 26, 2004 Wysyłałaś mi jakieś nowe?? Czy mówisz o tych wysłanych jakiś czas temu? Jeśli o tamtych, to przecież przedstawiałem tu na forum (parę stron wcześniej) Twoją Lunę :D . Ale zawsze mogę wrzucić te zdjęcia jeszcze raz :wink:
Hanya Posted March 26, 2004 Posted March 26, 2004 Takie trzy zdjecia, Lunki i Figuni, ale robilam to w wielkim pospiechu wiec moze przez przypadek wyslalam komu innemu, he he Serdecznie was pozdrawiam i ucaluj klapouszka ode mnie, astke tez, BT bardzo mi sie podoba, pokazalam go rodzince i teraz ciagle patrzac na Lunke marudza ze ma obciete ucholki, a "braciszek" taki piekny jest :)
Terzia Posted March 26, 2004 Posted March 26, 2004 Co do jedzonka.... to majorek jest czesto tak, ze jak sa karmione sucha karma (obojetnie jaka) szybka rosna i nie maja "cialka" (nie mam na mysli otylosci!). Miecho wolowe + ryz + makaron + warzywka... akurat dla majorek to najlepsze!
BossTone Posted March 26, 2004 Posted March 26, 2004 Hehe... niestety nie dostałem nowych fot. Wyślij w takim razie jeszcze raz, to jutro wrzucę, żeby wszyscy mogli podziwiać. Dzięki, Ty też uściskaj Lunkę. Terzia, taką właśnie dietę zamierzam stosować. Jeszcze muszę odpowiednio, stosunkowo, dograć składniki i zaczynamy :D Na suchej karmie zdecydowanie wolniej buduje się masę. Widać tą różnicę gołym okiem. Pozdrawiam
klekotki Posted March 26, 2004 Posted March 26, 2004 DogVital drogi,są różne opakowania 150 g ,300g,600g w hurowni veterynaryjnej za 300g płaciłam 62.50. daje sie tego około 3 miarki jak dla Egona dla twojego piecha chyba dwie miarki.Ale trenowac trzeba napewno i przerw w podawaniu nie wolno robić bo np nie ma kasy a dogvital sie skonczył.
Terzia Posted March 26, 2004 Posted March 26, 2004 @ BossTone Wiem, ze majorka to nie dogo :wink: ale pewnie w kwestii karmienia sa te rasy do siebie zblizone. Moja suka ma powazna dysplazje - dlatego nie pozwalam by byla za ciezka (przy 52 cm wazy 32-33 kg) ale mimot o chce, by miala "wyglad". Ma odpowiednia ilosc ruchu - owszem, tez dostaje sucha karme (BOZITA) ale mieszam owa z zielonymi flakami (brrrr) z miechem, z makaronem o wyrzywkami. Ma dobra kondycje i uwazam ze jak na swoje prawie 6 latek dobrze sie trzyma:
Hanya Posted March 26, 2004 Posted March 26, 2004 No to zdjec nie bedzie do poniedzialku :cry: :cry: :cry: Lunki tez nie wysciskam bo jest daaaaaaleko, za gor(ups) za stepami za lasami. Klekotki a Toska co dostaje do michy, ile wazy i mierzy?
sobol Posted March 26, 2004 Posted March 26, 2004 Hanya przychodz jak najszybciej na szkolenie :) pewnie za tydzien dopiero? a moze w niedziele? :)na 1630 ? ps. nastepna suczka dla duke'a...same suczki, a on dorasta i jedno mu w glowie :( a jak sie nabuzuje to koniec hehehhe
Hanya Posted March 27, 2004 Posted March 27, 2004 Sobol 3 i 4 odpada, jestem na wytawie w Warszawie, musze tez uciulac troche kasy, bo obecna idzie na zarelko dla moich dziewczynek i na wystawe Lunki.Z tego dla mnie niewiele zostaje... W tygodniu pracuje w "Akarze" w Gdasku (zoologiczny), wiec ZAPRASZAM serdecznie z psiakiem, bo BA to nas jeszcze nie odwiedzil, a on jest taki przeslodki. :)
Hanya Posted March 27, 2004 Posted March 27, 2004 a moze w niedziele? :)na 1630 ? Mamy zamiar wygrac cala wystawe z LUNKA, wiec do niedzieli zostajemy i bierzemy Best in Show, wiec nie zdazymy na 16:30. :B-fly: :D
Hanya Posted March 27, 2004 Posted March 27, 2004 Czy ktos moze juz wie, z kim LUNKA bedzie biegac w klasie szczeniat oprocz OXY i GORDY?
Romas Posted March 27, 2004 Posted March 27, 2004 Tak mi sie spodobaly zdjecia BossTona,ze chcialabym zamiescic najswiezsze zdjecia Tora.Czy mozna zrobic to jakos prosto i szybko nie zawracajac glowy BossTonowi :D ?
BossTone Posted March 27, 2004 Posted March 27, 2004 Niestety nie :(. Trzeba mieć własne miejsce na serwerze... Ale to żadne zawracanie głowy, wysyłaj do mnie, zaraz wrzucę :D A tak w ogóle to witam, dawno nas nie odwiedzałaś :wink: . P. Agata śmiała się z nas, że mamy kółko spotkań internetowych :lol:
klekotki Posted March 27, 2004 Posted March 27, 2004 Hanya Tosca ma zawsze cos w misce.Staramy sie aby nie jadła łapczywie i dlatego zawsze ma co jesć.karmimy ja na ządanie jak male dziecko.jest dość gruba taka kluseczka ale ile wazy to nie wiem.W przyszłym tygodniu będziemy u wet. To napewno zaległosci zostana uzupełnione. Iwan to ten psiak,który żeby pokazywał na ringu na leżaco!!!! bo razem ze swoim panciem wzajemnie sie nakrecają.Pancio Tak a Iwan SIAK dlatego potem ja go pokazywałam i jeszcze musiałam sędzinie cukier w torebce ze stołu zabrac bo czyms Iwanowi trzeba było przed nosem machać żeby się zainteresował tym a nie leżeniem na grzbiecie na wykładzinie.On ma już swoje miesiace i powinien sie godnie zachowywać. A nagrodki mąż dał potem w trakcie występu i juz jakoś dalej poszło.
Hanya Posted March 27, 2004 Posted March 27, 2004 To mozna miec nagrodki na ringu? :wink: To super, bedzie nam latwiej. Lunka pasze tez ma zadawana do woli, ale w zadym wypadku nie jest lapczywa, a juz w ogole nie mozna mowic o jakims przekarmieniu.Luna chyba dba o linie i dba o mnie- zebym mogla ja utrzymac (pomiedzy nami jest 17 kg roznicy i ta roznica szybko maleje :) ) BossTone a kiedy powiedziales p.Agacie o nas?
Recommended Posts