FredziaFredzia Posted September 13, 2015 Posted September 13, 2015 Norwegi ;) Są już ubranka w TKMaxx? Quote
SZPiLKA23 Posted September 13, 2015 Posted September 13, 2015 No wlasnie chodzi o to zeby sie nie przekrecaly, dzieki za odp :) Quote
Czekunia Posted September 13, 2015 Posted September 13, 2015 No wlasnie chodzi o to zeby sie nie przekrecaly, dzieki za odp :) Ja biegam z dwoma psami, wcześniej w Julkach siodełkowych, obecnie w pasowych i jestem mega zadowolona. Próbowałam też w szelkach Trixie (te podróbki "Y"), ale się przekręcały. Czasami zdarza się nam biegać w obrożach i ponieważ moje psy mają również biec obok bez naprężenia smyczy to obroże też się sprawdzają :). Quote
gato Posted September 13, 2015 Posted September 13, 2015 Przy takim bieganiu rodzaj szelek jest właściwie bez znaczenia bo pies i tak nie przyjmuje na siebie żadnego ciężaru (zakładam, że pies umie biegać - tzn. że będzie w tym czasie skupiony na biegnięciu, a nie na wąchaniu, szukaniu patyczków itd. - jesli ma biec na smyczy, w opcji pies nie trzyma tempa tylko ma "szybszy spacerek" to co ma na sobie w ogóle nie ma większego znaczenia, o ile jest przez psa akceptowane i bezpieczne). Jeśli już szelki, a osoba biegająca z psem na smyczy biega szybko (lub pies jest zbyt mały) to nie norwegi, bo ograniczają ruchomość przednich łap, co będzie uciążliwe zwłaszcza gdy pies ma poruszać się wyciągniętym kłusem. Generalnie to ja bym się skłaniała, jeśli w ogóle, to do guardów, według mnie są to najbardziej uniwersalne szelki, a dobrze dopasowane nie powinny się przekręcać (a poruszać minimalnie). Quote
SZPiLKA23 Posted September 13, 2015 Posted September 13, 2015 Szelki nie dlamnie, ja biegam z psem na obrozy bo on wie ze jak biegniemy to biegniemy bez udziwnien. Mam poprostu klienta, ktory ma duze wymagania :) nie chce zeby szelki krepowaly ruchy i zeby sie przekrecaly, nie chce tez mega zabudwanych ale pewnie te zostana jak guardy albo norwegi sie nie sprawdza :) Ps. sprawa inna ze moj pies biegnac w jakichkolwiek szelkach ma je wiecznie przekrecone (zawsze na jedna strone) sa dobrze uregulowane, nie ma dopietej smyczy, podobnie z plecakiem psim- pytanie czemu? Quote
Monieq Posted September 13, 2015 Posted September 13, 2015 Ja używam do rekreacyjnych rolek i rowerów od wielu lat takie manmaty: http://www.pelna-miska.pl/userdata/gfx/2b95bcc420251b056fb3f566db597a62.jpg, wygodne, fajnie leżą, pies w nich chętnie biega, tylko jak się zaprze to dosyć łatwo z nich wyjść ;) A może bardziej zabudowane typu zerodc czy ruffweary? Quote
SZPiLKA23 Posted September 13, 2015 Posted September 13, 2015 No wlasnie jeszcze kawestia ceny: do 60 zl. byly probowane takie http://www.karusek.com.pl/img_prod/b/b_20443.jpg i sie przekrecaja Quote
Monieq Posted September 13, 2015 Posted September 13, 2015 Te manmaty kosztują ok. 75, także niedużo, ale ponad budżet. A coś takiego? http://www.karusek.com.pl/img_prod/b/b_25041.jpg, Zolux X-TRM. Cenowo pasuje, wygląda całkiem fajnie, nawet jakby pies miałby w tym ciągnąć. Quote
SZPiLKA23 Posted September 13, 2015 Posted September 13, 2015 Zoluxowskie lataja na pise jak diabel po piekle :D mam takie ;) pewnie zostane przy dobrze dobranych norwegach lub guardach Quote
Monieq Posted September 13, 2015 Posted September 13, 2015 SZPiLKA23, dobrze wiedzieć na przyszłość ;) Quote
gato Posted September 13, 2015 Posted September 13, 2015 Niech to będą guardy z regulacją przedniej obręczy, lub takie, gdzie ta obręcz nieregulowana naprawdę będzie na styk i nic nie powinno się kręcić. Z pytaniem o to czemu się przekęcają szelki i plecak na jedną stronę - czy pies przekracza idąc? Tzn. czy ma większy wykrok tylnych nóg niż przednich i chodzi jakby skosem? To może być przyczyną (podobnie jak konsekwencje z tego wynikające), albo też - złe wyregulowanie przedniej obręczy (zbyt luźna, a jeśli jest regulowana w dwóch miejscach - to wyregulowana krzywo), w niektórych szelkach miejsce łączenia tylnej obręczy i paska na plecach jest zbyt luźne i w konsekwencji nawet przy dość ciasno zapiętych szelkach, pasek na plecach będzie jeździł, gdy pies się rusza... Powodów może być dużo tak naprawdę ;) . A te X-TRM, no jak dla mnie to raczej do ciągnięcia to one się nie nadają. Quote
Leokadia Posted September 13, 2015 Posted September 13, 2015 Dla suki mam guardy, regulacja z przodu i tyłu, wyregulowane dość ciasno, bo suk z tych wybuchowych, a i tak latają na prawo i lewo. Dlatego zostaję przy norwegach, bo mnie to dość irytuje. Quote
SZPiLKA23 Posted September 13, 2015 Posted September 13, 2015 Niech to będą guardy z regulacją przedniej obręczy, lub takie, gdzie ta obręcz nieregulowana naprawdę będzie na styk i nic nie powinno się kręcić. Z pytaniem o to czemu się przekęcają szelki i plecak na jedną stronę - czy pies przekracza idąc? Tzn. czy ma większy wykrok tylnych nóg niż przednich i chodzi jakby skosem? To może być przyczyną (podobnie jak konsekwencje z tego wynikające), albo też - złe wyregulowanie przedniej obręczy (zbyt luźna, a jeśli jest regulowana w dwóch miejscach - to wyregulowana krzywo), w niektórych szelkach miejsce łączenia tylnej obręczy i paska na plecach jest zbyt luźne i w konsekwencji nawet przy dość ciasno zapiętych szelkach, pasek na plecach będzie jeździł, gdy pies się rusza... Powodów może być dużo tak naprawdę ;) . A te X-TRM, no jak dla mnie to raczej do ciągnięcia to one się nie nadają. A no pies skosuje sobie to fakt, ale sadzilam ze przy stępie nie powinny sie przerecac Quote
Lucky. Posted September 15, 2015 Posted September 15, 2015 młody w hurcie, miała być dla Megi, ale póki co Skillowi bardziej pasuje :) 1 Quote
Dominika&Kentucky Posted September 15, 2015 Posted September 15, 2015 młody w hurcie, miała być dla Megi, ale póki co Skillowi bardziej pasuje :) Gdzie kupiłaś tą obroże hurtta? Szukam takiej obroży w tym kolorze a nigdzie nie potrafię znaleźć. Quote
Lucky. Posted September 15, 2015 Posted September 15, 2015 Gdzie kupiłaś tą obroże hurtta? Szukam takiej obroży w tym kolorze a nigdzie nie potrafię znaleźć. odkupiona na dogo, ale strasznie żaluję, że to 40, a nie 45... Quote
XdamianX Posted September 15, 2015 Posted September 15, 2015 Halo, Dogomaniacy. Czy jest tu jakaś dobra duszyczka z BB, która mogła by podejść do pewnego pana do domu, i zobaczyć czy z ubrankiem wszystko w porządku? Quote
Kazuro Posted September 15, 2015 Posted September 15, 2015 odkupiona na dogo, ale strasznie żaluję, że to 40, a nie 45... to teraz już wiem kto mi ją sprzed nosa zwinął :D ładnie mu Quote
Vailet Posted September 17, 2015 Posted September 17, 2015 Wie ktos gdzie kupie tanio smycz skorzana czarną ze zlotym/ miedzianym karabinczykiem? Quote
Ewa&Duffel Posted September 18, 2015 Posted September 18, 2015 Duffel w nowych Hurttach ;) Nie wiem, czy dobrze leżą... To rozmiar 80, w 90 by się chyba utopił z przodu, są bardzo obszerne. Regulacja tyłu też większa niż podaje producent. Ogólnie to leżą dość daleko od łap, po prostu on ma tam mnóstwo sierści i na zdjęciu wygląda to zawsze trochę inaczej. 1 Quote
Dogha Posted September 18, 2015 Posted September 18, 2015 Wygląda super, moim zdaniem rozmiar idealny. Ten kolor to z prodoga? :) Quote
Ewa&Duffel Posted September 18, 2015 Posted September 18, 2015 Wygląda super, moim zdaniem rozmiar idealny. Ten kolor to z prodoga? :) Tak, z prodoga ;) Quote
angineuuka Posted September 18, 2015 Posted September 18, 2015 Jak dla mnie to idealnie ;) ładnie w nich wyglada. Quote
Dogha Posted September 18, 2015 Posted September 18, 2015 Tak, z prodoga ;)Właśnie zaczął mi się podobać... To bardzo niedobrze. Mam prośbę do posiadaczy smyczy Juliusa, tych miękkich. Byłabym bardzo wdzięczna za zdjęcie karabińczyka w porównaniu do np. Rogza M lub L :D Quote
Recommended Posts