faraony Posted October 24, 2010 Posted October 24, 2010 Witam serdecznie odpowiadam na pytanie czy są w polsce hodowla psów faraona TAK hodowla MAKIWARA FCI POZNAŃ za rok bedą małe faraonki w poznańskiej hodowli gdyby co podaje adres [email][email protected][/email] POZDRAWIAM Quote
Gezowa Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 W Polsce znane mi są dwie hodowle. Kobo planuje miot najprędzej za rok prawdopodobnie po rodzicach miotu "A" z 2011 roku (matka o dość trudnym charakterze z Czeskiej hodowli, a ojciec - "milusiński" - import ze Szwecji - poprzedni miot w całości odziedziczył charakter ojca, więc naprawdę super wyszły :D). Filmik miotu "A": [URL]http://www.youtube.com/watch?v=KTXrqsoPSTg[/URL] który osobiście obejrzałam kilka razy i nadal mi się nie znudził :evil_lol: Makiwara (post #26) ma dość luźne plany na miot wiosną tego roku po suczkach z miotu "A" Kobo i psach ze Słowacji, których niestety nie znam. Nasze pierwsze i pamiętne spotkanie z faraonami na żywo było zaledwie półtora tygodnia temu. Krótkie niestety, a ja z tej ekscytacji aż się zapowietrzyłam i niestety mało z rozmowy wynikło, prócz adresu e-mail i numeru telefonu :lol:. Ale nadrobimy to ;). Quote
Asiaczek Posted February 26, 2013 Posted February 26, 2013 No, zawsze to cos nowego pojawi się na ringach. Ale chyba ciężko przebic się tej rasie...? Wiem, że już wczesniej byly próby spopularyzowania tej rasy, ale jakos nic z tego nie wyszło... pzdr. Quote
Gezowa Posted February 26, 2013 Posted February 26, 2013 Niestety z moich obserwacji wynika, że większość szczeniaków sprzedawana jest za granicę... Te, które zostaną w Polsce nie są jakoś specjalnie pokazywane na wystawach, raczej są w domciu takie "do kochania". Szkoda, bo właściciel, który wszędzie pojawiałby się ze swoim Faraonem, na różnego typu imprezach, czy nawet jeśli podjąłby próby z agility, obedience czy rally-o, sprawiłby, że ludzie zaczęliby poznawać i doceniać chociaż w małym stopniu tę rasę. Prawda jest taka, że wciąż niewiele o niej wiemy - większość to tylko domysły, które często nawet nie pokrywają się z prawdą :shake:. U mnie jest pewne, że[B] kiedyś[/B] faraon zagości w moim domu. Kwestia czasu. I na pewno podejmę się tego, żeby uprawiać z nim jakiś sport, ba, uczestniczyć w zawodach. Faraon to pies jak każdy inny - fakt, trochę trudniejszy przez to, że piekielnie uparty i cierpliwości będę musiała mieć przy nim kilka razy więcej niż przy obecnym whippecie, ale mimo to zamierzam spróbować naszych wspólnych sił w sporcie. Tak, jak chcę pokazać, że charty nie są wcale głupie, jak głosi ten krzywdzący stereotyp (mało tego, drukowany nawet w prasie kynologicznej...), i mogą biegać w agility czy startować w obedience, bo to, że pies jest mniej lub bardziej niezależny i uparty, nie znaczy wcale, że jest głupi :D. Ludzie często nie chcą nic robić z takimi psami, bo to wymaga naprawdę ogromnej ilości pracy i wkładu, czasu, a przede wszystkim - cierpliwości, a z tym bywa różnie. Mój młody ma 9 miesięcy, a tyle nerwów zszargałam przy nim i tyle było uśmiechu i radości, że mimo wszystko warto... A to dopiero początek... :). Quote
Asiaczek Posted February 26, 2013 Posted February 26, 2013 No to zaciskamy za nowe Faraonki w PL:) pzdr. Quote
Gezowa Posted November 7, 2013 Posted November 7, 2013 06.09 2013r w polskiej hodowli Makiwara urodziło się 7 maluszków po championach :) Na razie nie wiem ile z nich zostało w Polsce, ale to wciąż 7 faraonków więcej, urodzonych w naszym kraju :loveu: Quote
Skyy Posted November 7, 2013 Posted November 7, 2013 Skąd masz taką wiadomość? Pierwszy raz słyszę o tej hodowli, a śledzę rasę i mioty już od niespełna roku. Quote
Gezowa Posted November 7, 2013 Posted November 7, 2013 Od P. Beaty - hodowczyni. Poznałam ją na walentynkowej w Bydgoszczy, na której notabene znów będzie w 2014 roku :) Quote
Skyy Posted November 7, 2013 Posted November 7, 2013 Mało przekonywująca ta hodowla, moim zdaniem. Quote
Skyy Posted November 17, 2013 Posted November 17, 2013 Rodzice miotu to [B]Brandon lee Arsinoe[/B] oraz [B]Ariniti KOBO[/B]. Quote
Skyy Posted March 18, 2014 Posted March 18, 2014 W Polsce w hodowli Caletto już pod koniec marca urodzi się miot faraonów! ;) Quote
piotrek. Posted July 13, 2016 Posted July 13, 2016 Czy ktoś dysponuje kontaktem do hodowli, najlepiej na Dolnym Śląsku? Quote
Recommended Posts