Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

własnie a nas ostrzygli pomimo ze zastrzegłam zeby tego nie robiła :/ prosze jak sie mnie słuchają..
[B]Anusia[/B] wpadłam w błoto po pas i nie miałam sie jak do was wydostac :P

Posted

Z tymi włoskami na nosku , to powiem wam że roznie to moze byc. Ogólnie lepiej nie obcinac , bo wtedy nosek jest wizualnie krotszy i ladniej to wygląda. Ja czesto obcinam wloski kolo oczu , tak zeby nie wchodzily na oczy. Czasami yorkom tak rosna ze zakrywaja oko , wtedy trzba ciąc. Oczywiscie nie caly nosek na łyso i jecszcze maszynka , to nie bedzie ladnie wyglądało. Jak zrobie zdjecia moich kientów, to tu wstawie
U mnie strzyżenie yorka kosztuje 40 zl

Posted

Ja nie strzygę wokół pyszczka tylko na brzuchu i łapki.Też trochę podcinałam ją z długości ale lubię długowłose,więc mam więcej roboty:evil_lol:

Posted

no ja tez chciałam przeczekac i byłoby wszystko ok ale niestety ktos zadecydowal za mnie a włoskow przykleic sie nie da.. orientujecie sie moze jak długo rosną yorkom włoski??
[B]Neva[/B] a skąd jestes??

Posted

Wy dbacie o swoje yoreczki , ale ludzie bywają rózni. Bardzo czesto przychodza yoreczki w stanie oplakanym .Oczka maja zarosniete i to ze sklejona wydzielina , maja takie kule pod oczami. Wtedy wiem że najlepsze dla niego bedzie jak nie pozostawie tam wloskow i przez jakis czas pesek bedzie miał komfort w obserwowaniu swiata. Nie mowie juz o koltunach na nogach a czasami na calym ciele. Wlos obcinany , to jak owca golona , sam filc.
Tak ludzie dbaja o pieski.Kupuja yorki , bo ladnie na zdjeciach wyglądaja a czesac to juz nie maja czasu. Przeciez pielegnacja yorka to 30 minut raz w tygodniu i kitka co dziennie , to chyba nie ejst duzo czasu???

Posted

nie jest ale to nie zawsze wina zaniedbania :( bronie sie teraz sama bo moja mała miała takie kołtunki na nozkach i brzusiu ze trzeba było wygolic :(( ale ja o nią dbam jak potrafie najlepiej ...

Posted

CZsto wysiłki wlasciciela ida na marne , poniewaz nie wie jak sie za to zabrac. Ja to rozumiem i mówie każdemu jak dbac o yorka zeby nie bylo takich problemow na przyszlosc[quote name='agoosia']nie jest ale to nie zawsze wina zaniedbania :( bronie sie teraz sama bo moja mała miała takie kołtunki na nozkach i brzusiu ze trzeba było wygolic :(( ale ja o nią dbam jak potrafie najlepiej ...[/quote]

Posted

[B]Neva[/B] a moze mogłabys mi cos polecic na oczka mojej niuni tzn mam taki problem ze ma bardzo ciemne obwódki oczka ale tylko na dolnej czesci oczka nie wiem czy to przebarwienia czy jakis "chorobowy" problem oczywiscie pytałam lekarza czy jest cos niepokojącego ale powiedzial ze to naturalne ale mnie sie nie wydaje ja sądze ze są juz przebarwienia..

Posted

[quote name='Neva']Wy dbacie o swoje yoreczki , ale ludzie bywają rózni. Bardzo czesto przychodza yoreczki w stanie oplakanym .Oczka maja zarosniete i to ze sklejona wydzielina , maja takie kule pod oczami. Wtedy wiem że najlepsze dla niego bedzie jak nie pozostawie tam wloskow i przez jakis czas pesek bedzie miał komfort w obserwowaniu swiata. Nie mowie juz o koltunach na nogach a czasami na calym ciele. Wlos obcinany , to jak owca golona , sam filc.
Tak ludzie dbaja o pieski.Kupuja yorki , bo ladnie na zdjeciach wyglądaja a czesac to juz nie maja czasu. Przeciez pielegnacja yorka to 30 minut raz w tygodniu i kitka co dziennie , to chyba nie ejst duzo czasu???[/quote]

Ja czeszę Rosę codziennie około 15-20 minut.Raz w tygodniu 30 minut to przy długim włosie kołtun murowany zwłaszcza na łapkach.Poza tym codziennie przecieram też okolice oczek i myję wokół pyszczka.

Posted

Podstawa pielegnacji wlosa to nawilzanie.
Wlos nie moze byc suchy, bo wtedy zaczyna sie plątac i koltunic. Dobry szampon i odzywka , polecam J S BERNARD dla psow dlugowlosych.1ALL SYSTEMS , to tez dobre kosmetyki, ale trzeba umiejetnie je stosować.
Jak macie problem z filcowaniem sie wlosa, nalezy go na caly dzien przed kapiela natluscic, moze to byc olejek norkowy a moze byc zwykla PARAFINA CIEKLA z apteki. Po takim natluszczeniu pieska kapiemy i nakladamy dozywke
Jak lekko wyschnie , taki na pol wilgotny(najlepiej podsuszyc, czesząc).Wtedy grzebycczkiem obrotowym rozczesujemy wlos bardzo dokladnie zaczynajac od dolu nogi w gore i tak po kolei.
Dobrze rozczesanya wczesniej natluszczony york przez tydzien nie skoltuni sie .

Posted

dziekuje Ci za bardzo cenna rade.. bedę sie do niej stosowała.. mam tylko pytanie czy zamiennik olejku norkowego ta parafina bardzi brudzi wszysto dookoła??

Posted

Nie nalezy czesac yorka co dziennie.Jezeli juz musicie to tylko po uprzednim spryskaniu wlosa preparatem z olejkiem norkowym. Wlos na sucho lamie sie i wtedy ist malo gladki , czyli podatny na koltunienie.
Dorze wyczesany york raz w tygodniu po kapieki nie skoltuni sie przez tydzien czasu.
Dpbrze wyczesany, tzn od pazurkow po nos i ogon. bardzo dokladnie. Po czesaniu warto jedna krople olejku norkowego rozetrzec na dloni i przeglaskac yorka taka lekko natluszczona reka i przeczesac szczotka . Efekt gwarantowany.

Posted

[quote name='agoosia']dziekuje Ci za bardzo cenna rade.. bedę sie do niej stosowała.. mam tylko pytanie czy zamiennik olejku norkowego ta parafina bardzi brudzi wszysto dookoła??[/quote]
Zdecydowanie olejek norkowy , czy palmowy brudzi mniej lub wcale , parafina jest bardziej klejaca. Jak boisz sie o pobrudzenie to nasmaruj yorka choc na godzine przed kapiela , to nie musi byc az mokry od olejku

Posted

Zakup sobie kosmetyki J.S.BERNARDA bedzies zadowlona a zabiegi natluszczania pomalu wycofaj z pielegnacji. To sa dobre kosmetyki przekonasz sie. Ja juz probowalam wszystkiego , z tych jestem najbardziej zadowolona. Sa drogie , ale to same koncetraty. Odzywka zielone jabluszko rewelacja

Posted

tez sie zastanawialam nad tą firmą.. ale zakupiłam kosmetyki all system.. coz tylko te z profesjonalnych były w sklepie a w danej chwili mialam psonsora w postaci taty wiec grzech było nie wykorzystac... pisałas ze trzeba umiec je stosowac mam nadzieje ze sobie poradze a na olejek na chwile obecną mnie nie stac wiec bede musiala narzie uzywac jakis tanszych zamienników

Posted

1 All Sysems, to doskonale kosmetyki. Szampon super ,myje a nie odtłuszcza. Jak masz odzywke BOTANICA? Polewaj nia pieska i juz nie splukuj, tych kosmetykow nie splukuje sie .Odzwyke rozrob 1 lyzka w 1 litrze wody , najlepiej w butelce rozrobic i polac pieska.
Bardzo dobra rzecz.

Posted

Dzięki Neva, ja też skorzystam z Twoich porad. Mam pytanie jaką minimalną moc powinna mieć maszynka do strzyżenia yorków. Bardzo poważnie zastanawiam się nad kupnem takowej. Może możesz mi coś polecić. Pozdrawiam.

Kasia i Tupek

Posted

[quote name='Neva']Nie nalezy czesac yorka co dziennie.Jezeli juz musicie to tylko po uprzednim spryskaniu wlosa preparatem z olejkiem norkowym. Wlos na sucho lamie sie i wtedy ist malo gladki , czyli podatny na koltunienie.
Dorze wyczesany york raz w tygodniu po kapieki nie skoltuni sie przez tydzien czasu.
Dpbrze wyczesany, tzn od pazurkow po nos i ogon. bardzo dokladnie. Po czesaniu warto jedna krople olejku norkowego rozetrzec na dloni i przeglaskac yorka taka lekko natluszczona reka i przeczesac szczotka . Efekt gwarantowany.[/quote]
O nie, ja się z tobą nie zgodzę. Jeśli mój york ma długą sierść, to jak mam go czesać raz w tygodniu? Po dwóch dniach ma już straszne kołtuny, a to wcale nie z zaniebania. York to rasa, która wymaga codziennej pielęgnacji.

Posted

Widzę, że znowu ścierają się dwie szkoły ;). Generalnie wystawowych psów rzeczywiście nie czesze się tak często, żeby niepotrzebnie nie uszkadzać włosa (wiadomo, a to coś się złamie, a to wyrwie...). Ale też takie yorki chodzą zapapilotowane najczęściej. I tu jest clou imprezy. "Normalne" yorasy nie tylko można, ale nawet trzeba czesać codziennie, bo inaczej kołtuny się robią dokładnie tak jak Yorkie pisze, po dwóch dniach. No, chyba że trafi nam się jakiśś wyjątkowo delikatnie owłosiony yorczek ;).