mietek_i_zyta Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 Witam, jestem tu nowy i od razu mam pytanie. Mam suczkę alaskana. Ma 12 miesięcy i waży 26kg. Około miesiąca temu była dużo grubsza choć jej nie ważyłem wtedy. Nasze spacery przez ten miesiąc ograniczyły się do wyjścia do "toalety" ponieważ miałem wypadek i nie mogłem chodzić zbyt długo. Teraz czuję się trochę lepiej i znów zaczynamy więcej spacerować. Czy to możliwe że schudła ponieważ nie mogła się wybiegać? Poza tym jej sierść straciła blask i jest "szorstka". Dzięki za pomoc:) Quote
Martens Posted October 1, 2009 Posted October 1, 2009 Jesli sunia miała bardzo mało ruchu, z pewnością zanikła część jej masy mięśniowej. Jeśli dodatkowo nie miała apetytu, tym bardziej mogła schudnąć. Niemniej jednak zrobiłabym jej podstawowe badania krwi, bo chudnięcie i pogorszenie stanu sierści mogą być wynikiem zarówno braku ruchu i wspomnianej choroby, jak i świadczyć o zupełnie innym niezależnie rozwijającym się schorzeniu ogólnym. Czym suczka jest karmiona? Quote
mietek_i_zyta Posted October 2, 2009 Author Posted October 2, 2009 Z powodu na brak odpowiedzi przez długi czas musiałem działać sam. Zmieniłem karmę i dodałem do niej taki olejek EFA olie. No i wychodzimy już na kilka godzin dziennie i zaczyna się poprawiać. Już przytyła 2 kg i jej sierść już jest błyszcząca i "gładka" zaopatrzyłem się też w książkę o chorobach psów i przeczytałem już prawie całą. Nie wiem czy pomogło jej zmiana karmy czy zwiększenie ruchu ale już jest dobrze. Teraz leży sobie i odpoczywa po spacerze:) trochę zmokliśmy bo złapał nas deszcz ale tylko fajniej się zrobiło:) Dziękuję Ci za zainteresowanie. Pozdrawiam, Mirek. Quote
mietek_i_zyta Posted October 31, 2009 Author Posted October 31, 2009 Z ciekawości chciałem zapytać jeszcze ile ważą wasze mamuty? Moja roczna suczka waży 27kg. Dzisiaj ważona:) Quote
karjo2 Posted October 31, 2009 Posted October 31, 2009 Dorosly pies, waga docelowa 48-50 kg, utrzymuje sie na mniej wiecej stalym poziomie od lat (chociaz latem schudl, az sie martwilismy, teraz nadrobil). Quote
Recommended Posts