Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.
Za kilka tygodni planuje krycie mojej suczki. Nie mam swojego reproduktora, więc czeka nas podróż do psa. Znalazłam psa, który będzie pasował do mojej suki, tylko jest malutki problem, ten pies ma 4 lata i nigdy nie krył. Słyszałam teorie, ze pierwsze krycie psa w takim wieku niesie za sobą duże prawdopodobieństwo pustego krycia. Jak to jest na prawde?
Pozdrawiam serdecznie

Posted

To nieprawda. Wiek 4 lat nie ma nic wspólnego z plodnością/bezplodnością.
Tak naprawdę rzadko zdarzają się psy bezplodne.

Jeśli wcześniej nie bylo 2-3 pustych kryć tego psa, nie masz się czego obawiać.

Posted

[quote name='SuperGosia']
Jeśli wcześniej nie bylo 2-3 pustych kryć tego psa, nie masz się czego obawiać.[/quote]
No tylko jak rozumiem wątpliwość pojawiła się [U]właśnie dlatego, że to "prawiczek";)[/U]
Jeśli dla suczki to tez pierwsze krycie to może byc trochę trudniej.
A czy faktycznie nie możesz dobrać odpowiedniego a już doświadczonego reproduktora? Myślę ,że Związek mógłby posłużyć pomocą;)

Posted

Bardzo dziękuje za odpowiedzi.
Suczka miała już szczeniaki 3 razy i bez problemu daje się pokryć. Myśle, że pies da rade ją pokryć. Chodziło mi tylko o to czy nie będzie zwiększonego ryzyka pustego krycia. SuperGosia uspokoiłaś mnie :)

Posted

Nie ma, nie ma :lol:

I jeśli starannie wybralaś psa dla tej konkretnej suczki, to uważam, że blędem byloby nie spróbowanie, tylko skorzystanie z któregoś z topowych repów - w ten sposób zawężamy wciąż pulę genetyczną ;)

Posted

[quote name='SuperGosia']Blyskotko, jeśli to byl chow, to wcale mnie to nie dziwi :razz:[/quote]
Są psy które same kryją, są i takie którym trzeba pomóc i nie dotyczy to tylko chowów ;).
Pobranie nasienia nie jest łatwą sprawą i nie każdy też potrafi to zrobić. A jak pies stwierdzi że nie to dopiero klops :evil_lol:.