Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

zakładam ten temat tak z ciekawości, może pytanie głupie ale właśnie sprawę odkryłam i jestem zaintrygowana sytuacją,
czy wasze psy zmieniają kolory? bo mój tak, moja przybłęda jeszcze niedawno miała czarny brzuszek a teraz włosy na brzuszku ma żółte (tzw. podpalany) wymieszane z czarnymi, materiał dowodowy mam na zdjęciach,
dodam jeszcze że moja sunia jest dorosła i podobno ma 2-3 lata....

pzdr ania

Posted

u nas widać to bardzo wyraznie na naszej Joko(w typie kaukaza) w trakcie linienia, trochę jej sie kolorki wybarwiaja, czasem więcej ciemnych kłaków zostaje, czasem jasnych, nie są to jakieś ooogromne różnice, ale widać, że coś tam jest inaczej;)

Posted

Mój był jasny biszkopt a teraz jest rudy , dalmatyńczyki rodzą się białe a potem wychodza im kropki, pudle srebrne są czarne po urodzeniu i takich przykladów jest więcej.

Posted

Psy wybarwiają się do około trzeciego roku życia tzn. że dopiero wtedy kolor sierści się stabilizuje. Do tego czasu może też zmieniać się odcień i rozległość znaczeń np. białych czy czarnych. Zmienia się też gatunek sierści. Niektóre psy obrastają w prawdziwe "futro" dopiero po trzecim roku życia.
Co do sierści letniej i zimowej to zawsze jest różnica związana z linieniem.
Mój kot zmienia kolor w zależności od pory roku, naświetlenia i temperatury ale to syjam one tak mają.

Posted

Mój pies Holy
[*] kiedy był szczeniakiem, był rudy, a miał czarne znaczenia jak u hieny. Z wiekiem coraz bardziej czarna pręga na grzbiecie mu się "rozlewała" i już na starość miał cały grzbiet czarny.

Posted

Moja mała od urodzenia była pięknie czysto srebrna a teraz ten srebrny wpada jej niemal w czerń:razz: (można to zauważyć na zdjęciach w galerii na pierwszej stronie i np.na 39) ;). Sierść pies zmienia tak jak człowiek włosy więc wszystko możliwe :razz::diabloti: