szyszka.szyszka Posted September 18, 2009 Posted September 18, 2009 zakładam ten temat tak z ciekawości, może pytanie głupie ale właśnie sprawę odkryłam i jestem zaintrygowana sytuacją, czy wasze psy zmieniają kolory? bo mój tak, moja przybłęda jeszcze niedawno miała czarny brzuszek a teraz włosy na brzuszku ma żółte (tzw. podpalany) wymieszane z czarnymi, materiał dowodowy mam na zdjęciach, dodam jeszcze że moja sunia jest dorosła i podobno ma 2-3 lata.... pzdr ania Quote
Olka_Olga Posted September 18, 2009 Posted September 18, 2009 Nie słyszałam o tym ... Ale nie wykluczone, że coś takiego może być :roll: Quote
*Monia* Posted September 18, 2009 Posted September 18, 2009 Hexa zmienia kudły na portkach i czasem ma tam przewagę brązowych (chyba na zimę tak się dzieje), a czasem czarnych. Quote
***kas Posted September 18, 2009 Posted September 18, 2009 u nas widać to bardzo wyraznie na naszej Joko(w typie kaukaza) w trakcie linienia, trochę jej sie kolorki wybarwiaja, czasem więcej ciemnych kłaków zostaje, czasem jasnych, nie są to jakieś ooogromne różnice, ale widać, że coś tam jest inaczej;) Quote
ewtos Posted September 18, 2009 Posted September 18, 2009 Mój był jasny biszkopt a teraz jest rudy , dalmatyńczyki rodzą się białe a potem wychodza im kropki, pudle srebrne są czarne po urodzeniu i takich przykladów jest więcej. Quote
badmasi Posted September 18, 2009 Posted September 18, 2009 Psy wybarwiają się do około trzeciego roku życia tzn. że dopiero wtedy kolor sierści się stabilizuje. Do tego czasu może też zmieniać się odcień i rozległość znaczeń np. białych czy czarnych. Zmienia się też gatunek sierści. Niektóre psy obrastają w prawdziwe "futro" dopiero po trzecim roku życia. Co do sierści letniej i zimowej to zawsze jest różnica związana z linieniem. Mój kot zmienia kolor w zależności od pory roku, naświetlenia i temperatury ale to syjam one tak mają. Quote
olekg89 Posted September 19, 2009 Posted September 19, 2009 Moja suka miała Czarny grzbiet teraz ma prawie cały przesiany rudymi włosami.:cool3: Brzuch ma kremowy ,a na bliźnie po sterylce wyrosły jej rude włoski:evil_lol: Quote
Litterka Posted September 20, 2009 Posted September 20, 2009 Mój pies Holy [*] kiedy był szczeniakiem, był rudy, a miał czarne znaczenia jak u hieny. Z wiekiem coraz bardziej czarna pręga na grzbiecie mu się "rozlewała" i już na starość miał cały grzbiet czarny. Quote
sunshine Posted September 23, 2009 Posted September 23, 2009 Moja mała od urodzenia była pięknie czysto srebrna a teraz ten srebrny wpada jej niemal w czerń:razz: (można to zauważyć na zdjęciach w galerii na pierwszej stronie i np.na 39) ;). Sierść pies zmienia tak jak człowiek włosy więc wszystko możliwe :razz::diabloti: Quote
Recommended Posts