Guest bernulka Posted May 17, 2005 Posted May 17, 2005 Jak to jest z włoskami nad oczkami? paździoszki Quote
Guest bernulka Posted May 17, 2005 Posted May 17, 2005 no bo nie które psiaki mogą oślepnąć jak zetnie się te włoski. I moja ciocia prosiła mnie bym sie dowiedziała się jak to jest u sznaucerków. paździoszki :lol: Quote
madzior_ka Posted May 17, 2005 Posted May 17, 2005 nie z teog co mi wiadomo sznaucery nie sa rasa która MUSI miec s cos nad oczkami to jest tylko kwestia gustu no i ... wzorca,ale wg mnie sznuacer bez grzywki to juz traci urok:) moga byc tez brewki amerykanskie wteyd bardziej widać psiaczkowi oczka i ładnie wygląda;) Quote
Natalia_W Posted May 17, 2005 Posted May 17, 2005 Musze Was zmartwic...moja Pani od fizyki z gimnazjum ma sznaucerka czarno-srebrnego i jemu obcieli kiedys "brwi" i czesciowo zaczal tracic wzrok...lekarz powiedzial jej ze to od tego i absolutnie nie wolno sznaucerowi obcinac "brwi"...nie wiem ile jest w tym prawdy ale tak slyszalam Quote
madzior_ka Posted May 17, 2005 Posted May 17, 2005 hm no to sama nie wiem, ale w asumie tyo np. Denis nie ma takich długich brwi zeby mu całe oczy przysłaniały ma króciutkie sterczące od małego.... tzn nie całkiem krótkie ale nie az do nosa... słysząłam ze np. Ponom Bobtailom to szkodzi ale o sznaucerach niet trzeba by sie dowiedziec dokłądnie.... Quote
Natalia_W Posted May 17, 2005 Posted May 17, 2005 Madziorka tu chodzi chyba o to ze nie moze wogole nie miec nic... a z tego co ja widzialam to denis ma spore... temu sznuacerkowi zupelnie obcieli....na pysku wygladal ja pinczer o troche postrzepionej siersci :wink: Quote
madzior_ka Posted May 17, 2005 Posted May 17, 2005 acha no to pewnie tak a tak na marginwesie to po co mu tak obcieli te brwi??? nie podobał im się z grzywką??!@!?!? Quote
Natalia_W Posted May 17, 2005 Posted May 17, 2005 Dali pieska do Pani ktora wogole nie znala sie na obcinaniu sznaucerka i polecila im zeby go tak pobcinac bo wtedy nie trzeba psa czesac... :-? Pies wygladal strasznie... Quote
Justa Posted May 17, 2005 Posted May 17, 2005 Zaczął tracić wzrok mówisz... JA tez nie wiem jak to naprawdę jest, ale nie wydaje mi się, żeby to miało jakikolwiek związek... Owczarki Staroangielskie mają całe oczy przykryte włosami, a ludzie im wiążą kitki i nic im się nie dzieje, więc wątpię żeby była jakaś różnica dla psa czy ma związaną grzywkę czy obciętą... I podobnie jest ze sznaucerami, tak mi się wydaje. Przeciez małe szczeniorki nie maja grzywek i nie tracą wzroku, nie? ;) Quote
malawaszka Posted May 17, 2005 Posted May 17, 2005 no to bardzo ciekawa kwestia - już od jakiegos czasu się zastanawiałam czy to z tym ślepnięciem to kolejny mit pokutujący jeszcze z dawnych czasów czy to prawda - hodowcyyy a może Wy coświecie na ten temat??? Quote
orsini Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 z tym slepnieciem to sa jednostki chorobowe np.PRA i piesem i tak oslepnie i tak oslepnie wtedy czy ma grzywke, czy grzywki nie ma.... Quote
Ka-Vanga Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 To jest kolejny mit!!!!!!!, hiehie zawsze mnie bardzo smieszyl :wink: . Quote
Ka-Vanga Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 [quote name='orsini']co PRA? :lol: :lol: :lol: :lol:[/quote] :lol: :lol: :lol: :lol: Nooooooo przeciez PRA to mit a z cieciem grzywki to najprawdziwsza prawda :lol: :lol: :lol: :lol: :cunao: :cunao: :cunao: :roflt: . Quote
madzior_ka Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 o no to dfajnie:) mnie tez sie wydawao ze ot mit, ale z tego co wiem to niekóre rasy naprawde tak mają, czy z nimi to tez mit, np. z PON-ami o nich słyszałam ze tro prawda, ale sama juz nie wiem Quote
Sisi Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 Witam wszystkich!!! Z PRA to nie mit to szczera prawda ,u mini tez sie zdarza!!!!! :cry: :cry: :cry: Quote
Justa Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 OPrzeciez nikt nie mowi, że PRA to mit :lol: 8) PON-y tak samo jak Staroangielkie maja oczka zasłoniete a przeca to taki sam pies jek sznaucer, więc to nie ma żadnego związku! Ludzie kity im wiążą od dawna i psiaki nie oslepły od tego 8) Quote
Ka-Vanga Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 [quote name='bagsfuny']Witam wszystkich!!! Z PRA to nie mit to szczera prawda ,u mini tez sie zdarza!!!!! :cry: :cry: :cry:[/quote] Bagsfuny my wiemy ze to nie mit z PRA, niestety choroba zdaza sie w rasie i to coraz czesciej :-? . Quote
Justa Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 [quote name='Ka-Vanga'][quote name='bagsfuny']Witam wszystkich!!! Z PRA to nie mit to szczera prawda ,u mini tez sie zdarza!!!!! :cry: :cry: :cry:[/quote] Bagsfuny my wiemy ze to nie mit z PRA, niestety choroba zdaza sie w rasie i to coraz czesciej :-? .[/quote] A czym sie objawia? I czy mozna jakoś zapobiegać? Quote
Sisi Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 Niestety zapobiegac tej chorobie nie ma jak. :cry: Jest to choroba genetyczna i niestety pies slepnie i nie ma na to rady. Quote
Sisi Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 [quote]Bagsfuny my wiemy ze to nie mit z PRA, niestety choroba zdaza sie w rasie i to coraz czesciej .[/quote] Dobrze jest tak znana w tej rasie, przynajmniej moze bedzie mozna ja troche wyeliminowac :lol: :lol: :lol: Quote
Sisi Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 Dokladnie tak , ale czasami nie wiemy ktory pies jest chory a ktory nosicielem , poniewaz raz ze hodowcy nic nie mowia a dwa to ze nie ma badan genetycznych. Tak wiec nie jest to takie proste. Quote
Recommended Posts