Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Piszę z bezsilności ale mam nadzieję,że może kiedykolwiek ktoś miał podobny problem do naszego...albo będzie miał w przyszłości.

Suczka siusia bardzo rzadko- za rzadko.Gdy były upały 30 -sto stopniowe było to raz dziennie ( więcej piła) a teraz przy normalnej pogodzie raz na 2 dni raz na 2,5 dnia:roll:

Badania nie wykazały niczego prócz kryształków amon - magnezowych ( nic dziwnego skoro tak długo trzyma mocz). Zrobiliśmy Usg - żeby wykluczyć kamienie, piasek w pęcherzu.Wszystko jest prawidłowe - również budowa pęcherza, cewki moczowej.Badanie nerek na usg również wyszło dobrze. Brak zapalenia bakteryjnego pęcherza. badanie krwi - wszystko w normie.

Wet przepisał RC Urinary i super. Przez kilka tyg.Jadła i więcej piła a co za tym idzie siusiała jak w zegarku 2 razy dziennie.

Karma się skończyła, wracamy do tego co było.Zapewne mocz w badaniu, które teraz zrobie wyjdzie lepszy ale co z tego?To jest leczenie skutków a nie problemu.Po 2 dniach od odstawienia karmy suczka znów załatwia się raz na 2 (dziś akurak 2,5 dnia)

Teraz psychika.Jest psem ze schroniska, na początku była niezwykle strachliwa. Ale to już prawie całkowicie za nami. Potrafi wysiusiać się gdy obok przechodzą dzieci, jedzie samochód i wali młot pneumatyczny.NIE BOI SIE spacerów wręcz je UWIELBIA.Nie boi się przy mnie załatwiać a na spacery chodzimy 4 razy dziennie.Nie ma lęku separacyjnego.Owszem boi się większego psa i nie każdego człowieka lubi odrazu ale czemuż się dziwić.Taki po części charakter i efekt słabej socjalizacji w dzieciństwie. To się zdarza wielu psom ale moim zdaniem nie jest to jedyną przyczyną jej problemów....

Jestem zmęczona weterynarzami - część mówi,że skoro jest strachliwa to napewno się boi i to dlatego...(mówię że NIE ale mnie nie słuchają i dalej swoje):roll:

Do tej pory na 4 wetów tylko jeden wysłuchał mnie i przeją się tym co mówię.Tylko jeden wet zasugerował,że utrzymywanie się dłużej takiego stanu może skutkować ATONIĄ pęcherza moczowego. Powinno się psa cewnikować gdy tak długo się nie zacznie załatwiać prawidłowo...

zamierzam skontaktować się z behawiorystą. Widać że tu nie chodzi o to,że ona boi się załatwić , jest zestesowana itp. Ona poprostu nie odczuwa takiej potrzeby aż do momentu kiedy już naprawde jest całkowicie pełna i musi.gdy była na karmie (która zmusza do częstszego picia i oddawania moczu) nie było absolutnie problemu - jak w zegareczku siusiu 2 razy dziennie.

Nie wiem juz sama co powinnam zrobić ale wiem że takej sytuacji nie można zostawić bo "samo przejdzie" a to właśnie weci mi proponują:angryy::-(

• 1 year later...
Posted

Mój piesek miał uszkodzony pecherz podczas wypadku i przestał kontrolować pęcherz. Niby podnosi nogę, żeby sie załatwić, lecz nic nei leci. Gdy ma za dużo w pęrzerzu, to mocz zaczyna mu wylatywac i kapać. Poczatkowo był cewnikowany, lecz weterynarz odradził nam ten sposób, bo na dłuższą metę groziło to zakażeniem. Obecnie trzeba mu ten mocz "wyciskać" Weterynarz nauczył nas głaskac go po brzuszku w taki sposób, że mocz wylatuje. Pies niespecjalnie lubi te zabiegi, ale to jedyny sposób, żeby się pozbył moczu ;/ Martwimy się, czy nie dojdzie do zatrucia się toksynami. Może ty również spróbuj pomasować pieska po brzuszku, tak niżej niż żebra. Nie wiem, jak to wygląda u suczek, ale może skłoni ja do wydalania. Napisz co z psiakiem

Posted

To było już ponad rok temu i generalnie problem tkwił w psychice - po kilku miesiącach stres przeszedł i wszystko się odblokowało...kupowałam nawet specjalne karmy wzmagające produkcję moczu żeby częściej się jej chciało ale u ciebie to chyba zupełnie inna bajka...
a jeżeli masujecie go regularnie to myśle że nie może dojść do zatrucia toksynami.Moja potrafiła nie załatwiać się 3 dni! (nic a nic). Byłam przerażona....i w końcu samo przeszło:)