Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich!!!:lol:
Posiadam 7 miesięczną suczkę(owczarek niemiecki długowłosy) mam z nią problem, ponieważ nie szczeka na obcych wręcz przeciwnie chce się z nimi bawić.Jeśli zobaczy obcego psa to szczeka jak najęta. Kupiłem ją dlatego żeby broniła posiadłości a ona każdego wpuszcza i nawet nie zaszczeka.
Proszę o dobre rady.
Z góry dzięki:lol:

Posted

Tak jak pisała przedmówczyni, 7-miesieczny owczarek to jeszcze umysłowo szczeniak. Trzeba by było się poważnie martwić, gdyby już w tym wieku reagował na obcych agresją, bo wówczas niemal na pewno jest agresja lękowa - pies boi się panicznie, więc ujada na postrach, ale w razie prawdziwego zagrożenia po prostu ucieknie. Zachowanie świadczy o pewności siebie i dobrym charakterze suczki, co dobrze wróży jej zachowaniu na przyszłość, także pod względem stróżowania.

Swoją drogą nieco dziwię się wyborowi rasy jeśli miał to być pies typowo do pilnowania posesji. Owczarki te potrzebują dużo uwagi i czasu ze strony właściciela - co oznacza minimum 2 godziny dziennie spędzone na zabawie, spacerach, szkoleniu, gdzie pies może zaspokoić swoją potrzebę współpracy z przewodnikiem - do tego rasa została wyhodowana. Wypuszczenie takiego psa na podwórko do stróżowania to marnowanie jego zdolności no i niestety może skończyć się tym, że pies, któremu poświęcamy za mało uwagi faktycznie będzie łasił się do obcych, bo będzie chciał zaspokoić potrzebę kontaktu z człowiekiem, którego nie daje mu właściciel. Owszem, owczarek jest dobrym stróżem, ale niejako przy okazji bycia psem rodzinnym i sportowym.

Posted

Poświęcam jej bardzo dużo czasu ona prawie ciągle siedzi w domu i się ze mną bawi tylko martwiło mnie to że ona wpuszcza każdego na podwórku. Dziękuję za dobre rady.Obawiałem się że ona już taka ciągle będzie.

Posted

Jeśli tak, to po prostu cierpliwie poczekaj. Duże psy dojrzewają psychicznie nawet dopiero ok. 2 roku życia, więc sunia ma jeszcze dużo czasu. Co prawda samce mają silniejszy instynkt obrony terytorium i stróżują bardziej "intensywnie", ale z tego co zauważyłam po znajomych owczarkach, z suką jest mniejszy problem podczas wizyt gości. Suka zazwyczaj akceptuje nieznajomych, których właściciel wpuści do środka, samiec niekoniecznie.

Posted

[quote name='Martens']Jeśli tak, to po prostu cierpliwie poczekaj. Duże psy dojrzewają psychicznie nawet dopiero ok. 2 roku życia, więc sunia ma jeszcze dużo czasu. Co prawda samce mają silniejszy instynkt obrony terytorium i stróżują bardziej "intensywnie", ale z tego co zauważyłam po znajomych owczarkach, z suką jest mniejszy problem podczas wizyt gości. Suka zazwyczaj akceptuje nieznajomych, których właściciel wpuści do środka, samiec niekoniecznie.[/quote]
W prawdzie nie mam ONków,ale moja suka zaczęła być bardzo terytorialna gdy skończyła 1,5roku pies troszkę wcześniej.Gdyby jakiś obcy wszedł sam do domu lub na posesję to go zjedzą,natomiast każdego obcego,którego ja wpuszczę tolerują bez mruknięcia okiem.Jeśli tylko wyczują,że obcy ma zle zamiary momentalnie zmieniają swoje nastawienie z przyjaznego na "jeszcze krok a cię zjemy"i nie musiałam ich tego uczyć,przyszło z wiekiem.Zrobią wszystko w obronie swojego stada:diabloti: