Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

wszystkie te określenia oznaczają zwykle, ze pies nie jest umięśniony i zwarty, ma jeszcze cechy młodzieńcze, nie jest do końca rozwinięty. Jeżeli dorosłemu psu w ruchu całe plecy fruwają jak kisiel w worku, to oznacza, ze pies ma kiepskie mięśnie grzbietu, ktore powinny utryzmywac to cielsko - a wiec ma "luźny grzbiet" :razz:

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='Wiktor']Można jakoś skorygować miękkie nadgarstki u 7 miesięcznego berneńczyka, karmionego cały czas suchą karmą - Happy Dogiem :placz:?[/QUOTE] Happy Dog nie polecałabym zadnemu psu a juz na pewno nie młodemu. Oszczednosci na karmie w okresie rozwoju psa (zwłaszcza duzej rasy!) są katastrofalne dla jego zdrowia w późniejszym okresie

Miękkie nadgarstki czy inne anomalia to sygnały alarmowe o braku witamin i/lub minerałów.
Niedobory mikroelementów zaburzają prawidłowy rozwój kości i chrząstek , nierozwinięte w pełni stawy nie wytrzymuja masy psa, a ich nadmierne obciążenie prowadzi do pogłębienia ewentualnej dysplazji przodu i tyłu .
Zmieniłabym natychmiast sposób zywienia i odwiedziłabym dobrego lekarza aby zbadał czy pies nie ma innych zmian krzywiczych i przepisał odpowiednie suplementy i ćwiczenia.
(Arthoflex, Canviton Forte, pływanie, ograniczenia żywiołowych zabaw ze skakaniem, bieganiem, z gwałtownymi zwrotami itd)

Posted

Taką karmę polecił mi hodowca. Byłem u weterynarza, który powiedział mi, że to są miękkie nadgarstki i mogą być spowodowane tym, że pies chodził w domu po kafelkach i panelach ?:oops: Zalecił podawanie fosforanu wapnia Dolfos i witaminy D3... Podaję mu też ArthroFos na stawy. Czy mogę coś jeszcze dla niego zrobić? Niestety mieszkam w małej miejscowości, a tu w okolicy nie ma lekarzy specjalistów...

Posted

Czytam o barfie, nawet ostatnio chciałem przestawić moje psy na ten typ żywienia, ale boje się tego wszystkiego. Jak już wcześniej wspomniałem mieszkam w niewielkim mieście i nie mam codziennego dostępu to różnego rodzaju mięs - co najwyżej drobiu.

Posted

[quote]Miękkie nadgarstki czy inne anomalia to sygnały alarmowe o braku witamin i/lub minerałów.
Niedobory mikroelementów zaburzają prawidłowy rozwój kości i chrząstek , nierozwinięte w pełni stawy nie wytrzymuja masy psa, a ich nadmierne obciążenie prowadzi do pogłębienia ewentualnej dysplazji przodu i tyłu .[/quote]Niekoniecznie.
Miękkie nadgarstki mogą też świadczyć o tym że pies za mało się porusza po twardych powierzchniach,biega np:tylko po miękkich trawnikach itp.

Często też same z wiekiem się wzmacniają.
Moja starsza suczka przez całą klasę szczeniąt i młodzieży miała notorycznie w karcie oceny "miękkie nadgarstki".
W pośredniej już tego nie było.

Jeśli z pieskiem jest wszystko dobrze to spróbuj mu zapewnić więcej ruchu po twardym a nadgarstki po pewnym czasie zaczną pracować i się wzmocnią.

Posted

Wiktor. często w małych miejscowościach są dość dobre sklepy z karmami! Ja też ostatnimi czasy mieszkam tam gdzie wrony już nie dolatują a nie mam problemu z zakupem dobrych karm.
1/ Jeśli chcesz dawać suchy pokarm- większość producentów (ale nie wszyscy...) dostarcza karmy do domu, nawet na takie zatyla. Czasem sklep sam też dostarcza hodowcy zaopatrzenie do domu. Wystarczy porozmawiać!
2/ W miasteczku gminnym blisko ktorego mieszkam w zoosklepie można kupić karmę na kształt BARFA - mrożona surowizna. Ja to daję swoim labiszonom, czasem mieszam z jakąś dobrogatunkowo suchą karmą i nie narzekam ani na cenę ani na moje psy. Ba, z barfa jestem zadowolona, bo psie kupy jakoś przestały być problemem na trawniku. Po prostu kruszą się :multi:

A czy nadal Twój pies ma w opisach te luźne nadgarstki? czy już się coś zmienilo?

Posted

Przede wszystkim nalezy zrobic badania krwi aby sprawdzic czy pies przyswaja wszystkiego tyle ile powinien, czy nie ma niedoborow/nadmiarow. Podawanie preparatow wapniowo-fosforowych i D3 na oko nie jest dobrym pomyslem i moze spowodowac wiecej zlego niz dobrego. Tak wiec koniecznie badania krwi ( wapn, fosfor, bialko, albuminy, fosfataza zasadowa) i w zaleznosci od tego jakie beda wyniki zmiana karmy lub/i suplementacja witaminami/skladnikami mineralnymi

Posted

[quote name='Mona']Niekoniecznie.
Miękkie nadgarstki mogą też świadczyć o tym że pies za mało się porusza po twardych powierzchniach,biega np:tylko po miękkich trawnikach itp.

[/QUOTE]Czy w takim razie miękie nadgarstki sa czymś zwyczajnym u psów wiejskich, pasterskich, mysliwkich i innych które w życiu nie widziały asfaltu i betonu?

Do tej pory spotykałam sie z opinia ze pies (zwłaszcza duzej rasy) powinien unikać biegania po twardych nawierzchniach własnie ze wzgledu na stawy. Psie łapy nie sa przystosowane do biegania po tak twardym podłozu i narazone sa na mikrourazy kostek i stawów dające znać o sobie dopiero po pewnym czasie.

Ruffwear ma nawet w ofercie specjalne buty z amortyzacją przeznaczone dla psów które musza często poruszać sie po twardych nawierzchniach.

• 4 years later...