Jump to content
Dogomania

przemywanie oczu-czym i jak???

Recommended Posts

Posted

Ja mam wodę różaną-specjalny płyn, firmy KHARA.raz w tygodniu, wacikiem i już.
I pokaż najpierw psiakowi, co masz w kubeczku (czy tam miseczce), pokaż wacik, daj mu dotknąc, powąchać, pokaż na sobie, że to nic groźnego. Moi też nie przepadają, ale muszą przecierpieć:]

• 4 months later...
  • Replies 121
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja używam Soin de yeux z Hery z borasolem. Przemywam codziennie. Efekty u mojego maltana były widoczne po ok 1,5 tyg.

Życzę powodzenia ! Piszcze, co sprawdza się u Was najlepiej.

Posted

[quote name='emue']Ja używam Soin de yeux z Hery z borasolem. Przemywam codziennie. Efekty u mojego maltana były widoczne po ok 1,5 tyg.

Życzę powodzenia ! Piszcze, co sprawdza się u Was najlepiej.[/QUOTE]

A na ile starcza opakowanie tego żelu?

Posted

Kupiłam go gdzieś w sierpniu tamtego roku. :P Ale mieliśmy przerwę (dość długą) w smarowaniu. Na pewno na miesiąc smarowania raz dziennie starcza. Nawet na więcej niż miesiąc.

• 6 months later...
Posted

Witam :)
ja uzywam [SIZE=2]Physiodose - sól fizjologiczna 12 ampułek po 5ml, zatem nie stoi długo otwarta.[/SIZE]Mój pies ma zatkany jeden kanalik przynosowy, przemywam tylko jak trzeba okolice oczu. Pozdrawiamy

• 6 months later...
Posted

A ja herbaty i rumianku nie polecam-mojemu robiło sie jeszcze gorzej wokół oczka:shake:
Mojemu czyszczę za pomocą... czystej chusteczki higienicznej :) Po prostu czyszczenie jego oczek wygląda tak, że wyciągam ,,śpiochy" które wylazły na futerko, a potem delikatnie przecieram wokół oczu;) Robie to raz na 2-3 dni.

• 4 months later...
Posted

Rumianek na pewno nie szkodzi z tym się nie zgodzę. To jest stary sposób, zalecany przez weterynarzy:) uważam, że różnego typu krople można używać, gdy coś z oczami się dzieje, a do codziennej higieny polecam wywar z rumianku.

• 4 weeks later...
Posted

A krople sprzedawane w aptekach? Kiedyś sprzedawali krople ziołowe, na bazie świetlika, ale teraz pozostały już tylko produkty w rodzaju kropel Visine(czy jakoś tak) i inne tym podobne. Czy można podawać to psu?

• 2 weeks later...
Posted

Zgadzam się z przedmówczynią. :)
Z doświadczenia wiem, że najlepszy (i najtańszy!) jest [B]świetlik [/B]w postaci herbatki do parzenia albo gotowych kropli.
Trzeba przemywać oczka za pomocą gazików (nie wolno watą, bo zostawia kłaczki).
Wszystko można kupić w aptece.

• 1 month later...
Posted

Jeśli chodzi o domowe sposoby, to wacik umoczony w przestudzonej herbacie. Zwykłej, bo podobno rumianek wysusza. A jeśli chodzi o preparaty, to używałam tego zawsze [url]http://keko.pl/pl/krople-do-oczu-beaphar-oftal-50ml.html[/url] ale teraz zamówiłam właśnie tańszy, ten [url]http://keko.pl/pl/preparat-do-czyszczenia-oczu-dla-psa-trixie-tx-2546.html[/url] żeby wypróbować

• 2 months later...
Posted

jeśli masz psa z jasnym czy białym umaszczeniem-z domowych rzeczy może być rumianek,świetlik-nie powinien odbarwiać,ale przy długotrwałym stosowaniu kto go tam wie,z apteki -płyn fizjologiczny najlepiej w takich ampułeczkach do zastrzyków,ewentualnie z zoologicznego-preparaty gotowe

Posted

ja swojemu maltańczykowi przemywałam świetlikiem parzyłam herbatkę i przemywałam oczy i okolice wacikiem stosowałam to przez dwa miesiące i zaprzestałam bo zaczął barwić teraz używam tylko żelu hery dwa razy dziennie i jak u mnie przebarwienia znikają. Myślę że jak samemu trzeba przetestować wiem że wiele osób narzeka na ten żel a u mnie działa każdy pies jest inny i nie wszystkim to samo pomaga.

• 2 months later...
Posted

Nie ryzykowałabym zbliżania się do psiego oka z rumiankiem czy świetlikiem bez konsultacji wet - może nieraz tylko pogorszyć sprawę. Z rzecz, które bym użyła i które używałam - tylko wspominana sól fizjologiczna.

• 4 months later...
Posted

Rumianek podrażnia oko, a w skrajnych przypadkach powoduje utratę sierści wokół oczu.

Krople ze świetlikiem są i jest to dobre rozwiązanie, ja używam. Ale używam tez Optexu i tez polecam, bardzo dobry preparat.

Sól fizjologiczną też stosowałam, jest bezpieczna i szybko można się pozbyć śmieci i śpoichów z oczu, ale zrezygnowałam na korzyść kropli ze świetlikiem :)

Posted (edited)

[quote name='boxenka']świetlik tylko i wyłącznie -chroni przed zapaleniami ,nigdy ale tonigdy RUMIANKIEM jak ktoś wyżej napisał -rumianek podrażnia oko[/QUOTE]

poza tym najlepiej sie udac do specjalisty z psem ktory ma problemy z oczami
przemywa sie oko psu czy czlowiekowi np.woda przegotowana-letnia, oko od zewnertznej czesci oka do wewnetrznej jednym ruchem wacikiem nasaczonym np.przegotwana woda,o ile weterynarz stwiedzajac przyczyne -zdiagnozuje i nie zapisze kropli do oczu ,czy masci lub plynu do przemywania oczu.
wiem ,ze rumianek- plyn z naparu rumianku stosuje sie do uzytku wew,a nie do przemywania oczu,gdyz je "wysusza."Stosuje sie przy zapaleniach jamy ustnej ,zoladka itd

Edited by xxxx52
Posted

Ja stosuję u swojego maltańczyka wspomniany już wyżej żel firmy hery na zmianę z płynem Diamond eye firmy Vitacoat ( skład to prawie sam borasol). Przemywam 2-3 razy dziennie i dalej są brązowe zacieki a już ponad półtora miesiąca regularnie z nimi walczymy i nic. Na początku przemywałam sola fizjologiczną, ale okolice pod oczami zaczęły śmierdzieć- z tym akurat żel sobie super radzi. Jak płyn mi się skończy to kupię w aptece borasol, bo jest dużo tańszy od płynów typu Diamond eye. Jak mój maltan przyszedł z hodowli to miał piękne oczka i zero zacieków, ale był u niego stosowany Angels eye. Niestety ten środek ma w składzie antybiotyk makrolidowy i nie chce psa narażać na stosowanie ciągłe antybiotyku:(
Ktoś z Was zdecydował się może na udrożnienie kanalików łzowych u weta?

Posted

Witam serdecznie,
okolicę oczu i worek spojówkowy polecam przemywać świetlikiem, preparatem typu "sztuczne łzy" lub płynem do soczewek, najlepiej strumieniem ze strzykawki. Do oka nie należy wkładać żadnych wacików, chusteczek itp. - mogą one dodatkowo podrażniać tkanki oka oraz powodować uszkodzenia rogówki. Płyn fizjologiczny przy dłuższym stosowaniu może wysuszać oko a rumianek powodować alergię. Dobre są także komercyjne preparaty do przemywania oczy i ich okolic. Jeśli w oku zbiera się ropna wydzielina, zwierzę mruży oczy lub je drapie najlepiej bezzwłocznie udać sie do lekarza weterynarii.
pozdrawiam
Przychodnia weterynaryjna "Pies Kudłaty"
Pabianice , ul. Moniuszki 139
[url]www.pieskudlaty.pl[/url]
weterynarz Pabianice Łódź Ksawerów Dobroń

• 7 months later...