Jump to content
Dogomania

przemywanie oczu-czym i jak???

Recommended Posts

Posted

Evra, super! Dzięki za tego posta. A jeszcze mam pytanie: czy jest różnica między kwasem bornym a borowym? Jedni mówią, że to to samo, a drudzy że jednak czymś tam minimalnie się różnią.

• Replies 121
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Cockerek']Ok, dzięki! :D Ależ mi kity wciskano :oops:[/quote]
BARDZO DOBRY I SPRAWDZONY JEST PREPARAT OPTEX DO NABYCIA W GABINETACH WETERYNARYJNYCH I NIE JEST DROGI A BARDZO WYDAJNY

Posted

[quote name='wacia']BARDZO DOBRY I SPRAWDZONY JEST PREPARAT OPTEX DO NABYCIA W GABINETACH WETERYNARYJNYCH I NIE JEST DROGI A BARDZO WYDAJNY[/quote]

Tyle, że Optex nie sprawi, że łzy nie będą płynąc, lub nie rozjaśni włosa białego :-( Służy raczej do pielęgnacji i można stosować zamiast przegotowanej wody.
Ma zastosowanie pielęgnacyjne :p No i jest bardzo łagodny :lol:

Posted

[quote name='Nessti']Tyle, że Optex nie sprawi, że łzy nie będą płynąc, lub nie rozjaśni włosa białego :-( Służy raczej do pielęgnacji i można stosować zamiast przegotowanej wody.
Ma zastosowanie pielęgnacyjne :p No i jest bardzo łagodny :lol:[/quote]
no to trzeba szukać przyczyny nadmiernego łzawienia np.niedrożne kanaliki łzowe i próbować leczyć,a jesli chodzi o likwidację plam łzowych-czyli zmienionego koloru włosów pod wpływem nadmiaru łez to jest dobry i sprawdzony preparat firmy Beaphar

• 2 weeks later...
Posted

A przemywanie oczów świetlikiem dobrze robi?
Zauważyłam ostatnio, że mojej labradorce łzawi strasznie oko, troszkę ropieje, nie wiem czym przemywać, więc wybrałam świetlik. Polepszyło się, ale na jak długo?

Posted

Ja swojemu psu przemywam oczy bo u pudli dosyć często pojawia się ropka... w sumie to najlepiej czyścić rano bo wtedy jest świeża i wacik wystarczzy ;)
A tak to używam jakiegoś takiego brązowego preparatu... na wacik i jechane ^^

pEEs : co to ten cały świetlik???

Posted

[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Świetlik lekarski to takie ziółko rosnące na łąkach. W postaci suszonej do nabycia w aptekach i zielarniach. Napar używa się w celu łagodzenia stanów zapalnych oczu.[/COLOR][/SIZE][/FONT]

[FONT=Georgia][IMG]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7a/Illustration_Euphrasia_rostkoviana0.jpg/200px-Illustration_Euphrasia_rostkoviana0.jpg[/IMG][/FONT]

Posted

[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Osobiście nie korzystam, bo nie mam potrzeby. Ale jak kupisz torebkę z ziołami, to na opakowaniu jest sposób uzycia. Wystarczy przeczytać. I chyba ostatnio jest też w aptekach wyciag ze świetlika, ale pod jaką nazwą nie mam pojęcia. Ale kto pyta (w aptece) nie błądzi.[/COLOR][/SIZE][/FONT]

• 2 years later...
  • 4 weeks later...
Posted

[quote name='Carrie']siron - dzięki ;) A jak się go używa? bo może to by było lepsze do zwalczania tej nieprzyjemności...[/quote]

Mój pies ma "grudkowe zapalenie trzeciej powieki " i przemywam mu świetlikiem i zimną herbatą.Ze świetlika robi się esencję(bo kupuje się go w aptece w torebkach jak herbatę) i jak się ostudzi to moczy się wacik w esencji i przemywa się oko.Tylko że do każdego oka trzeba
świeży wacik.:shake::shake:

Do usług wilczanda:p

Posted

[quote name='aleb']Świetlik pomógł :) Oko od razu się polepszyło.
A co jeszcze polecacie do przemywania oczu?[/quote]

Jak wspomniałam w poprzednim poście można przemywać herbatą i spłukiwać wodą.Jeśli na "ropki "to samą wodą tylko przegotowaną.Oczywiście ostudzoną:D

• 3 weeks later...
Posted

[quote name='anie']Ostatnio moja znajoma wspomniała o rumianku :)[/quote]

A jak się pytałam pani od weta to powiedziała że on przebarwia te włoski w okolicach:cool3: ... a ja przemywam kwasem borowym :p

• 4 weeks later...
Posted

ja mojej buldożce najpierw przemywam oczka solą fizjologiczną,a potem zakraplam gotowymi kropelka
mi ze świetlika kupionymi w aptece,polecam naprawdę często pomaga.Można to robić każdego dnia
Aku-Aku

Posted

[FONT=Franklin Gothic Medium]A czym przemywać oczka szczeniakowi ?????? jest to 2,5 miesieczny hawańczyk:loveu: Jakimi preparatami ??jest biały i widać ropke brążową :lol:[/FONT]

• 1 month later...
Posted

Pytanie zadane dość dawno, ale odpowiem, że ja sobie chwalę żel do przemywania okolic oczu firmy Hery. Cavisiowej codziennie przemywam i jak na razie nie ma żadnych śladów a ma do tego tendencje niestety.

• 1 month later...
  • 5 months later...
Posted

[quote name='Lawinka']Do tej pory napar z swietlika, od kilku dni specjala wode rozana do pielegnacji oczu kotow i psow.[/QUOTE]

a jakiej firmy ta woda rózana ?