Cockerek Posted November 20, 2006 Posted November 20, 2006 Evra, super! Dzięki za tego posta. A jeszcze mam pytanie: czy jest różnica między kwasem bornym a borowym? Jedni mówią, że to to samo, a drudzy że jednak czymś tam minimalnie się różnią. Quote
bajadera Posted November 20, 2006 Posted November 20, 2006 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Jako chemik z ręka na sercu powiem ci, że niczym.[/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote
Cockerek Posted November 20, 2006 Posted November 20, 2006 Ok, dzięki! :D Ależ mi kity wciskano :oops: Quote
filonek_bezogonek Posted November 21, 2006 Posted November 21, 2006 a czy to nie jest tak ze kwas borowy to stezony kwas borny czy na odwrot tzn borny i borowy to jedno i to samo ale ktorys jest bardziej stezony - czy jakos tak (cos mi sie takkolacze po glowie) dobrze pamietam ?? Quote
bajadera Posted November 21, 2006 Posted November 21, 2006 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]To jest zawsze H3BO4. A stęzenie roztworu to jest na opakowaniu wypisane jak w aptece kupujesz.[/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote
filonek_bezogonek Posted November 23, 2006 Posted November 23, 2006 bardzo mozliwe :) nie znam sie - kiedys to dokladnie wiedzialam - ale powtorzyc juz nie powtorze :) Quote
wacia Posted November 23, 2006 Posted November 23, 2006 [quote name='Cockerek']Ok, dzięki! :D Ależ mi kity wciskano :oops:[/quote] BARDZO DOBRY I SPRAWDZONY JEST PREPARAT OPTEX DO NABYCIA W GABINETACH WETERYNARYJNYCH I NIE JEST DROGI A BARDZO WYDAJNY Quote
Nessti Posted November 23, 2006 Posted November 23, 2006 [quote name='wacia']BARDZO DOBRY I SPRAWDZONY JEST PREPARAT OPTEX DO NABYCIA W GABINETACH WETERYNARYJNYCH I NIE JEST DROGI A BARDZO WYDAJNY[/quote] Tyle, że Optex nie sprawi, że łzy nie będą płynąc, lub nie rozjaśni włosa białego :-( Służy raczej do pielęgnacji i można stosować zamiast przegotowanej wody. Ma zastosowanie pielęgnacyjne :p No i jest bardzo łagodny :lol: Quote
wacia Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 [quote name='Nessti']Tyle, że Optex nie sprawi, że łzy nie będą płynąc, lub nie rozjaśni włosa białego :-( Służy raczej do pielęgnacji i można stosować zamiast przegotowanej wody. Ma zastosowanie pielęgnacyjne :p No i jest bardzo łagodny :lol:[/quote] no to trzeba szukać przyczyny nadmiernego łzawienia np.niedrożne kanaliki łzowe i próbować leczyć,a jesli chodzi o likwidację plam łzowych-czyli zmienionego koloru włosów pod wpływem nadmiaru łez to jest dobry i sprawdzony preparat firmy Beaphar Quote
aleb Posted December 3, 2006 Posted December 3, 2006 A przemywanie oczów świetlikiem dobrze robi? Zauważyłam ostatnio, że mojej labradorce łzawi strasznie oko, troszkę ropieje, nie wiem czym przemywać, więc wybrałam świetlik. Polepszyło się, ale na jak długo? Quote
Carrie Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 Ja swojemu psu przemywam oczy bo u pudli dosyć często pojawia się ropka... w sumie to najlepiej czyścić rano bo wtedy jest świeża i wacik wystarczzy ;) A tak to używam jakiegoś takiego brązowego preparatu... na wacik i jechane ^^ pEEs : co to ten cały świetlik??? Quote
bajadera Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Świetlik lekarski to takie ziółko rosnące na łąkach. W postaci suszonej do nabycia w aptekach i zielarniach. Napar używa się w celu łagodzenia stanów zapalnych oczu.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][IMG]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7a/Illustration_Euphrasia_rostkoviana0.jpg/200px-Illustration_Euphrasia_rostkoviana0.jpg[/IMG][/FONT] Quote
Carrie Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 siron - dzięki ;) A jak się go używa? bo może to by było lepsze do zwalczania tej nieprzyjemności... Quote
bajadera Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Osobiście nie korzystam, bo nie mam potrzeby. Ale jak kupisz torebkę z ziołami, to na opakowaniu jest sposób uzycia. Wystarczy przeczytać. I chyba ostatnio jest też w aptekach wyciag ze świetlika, ale pod jaką nazwą nie mam pojęcia. Ale kto pyta (w aptece) nie błądzi.[/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote
aleb Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 Świetlik pomógł :) Oko od razu się polepszyło. A co jeszcze polecacie do przemywania oczu? Quote
nati1104 Posted March 24, 2009 Posted March 24, 2009 HEJKA WYSUSZA SPOJÓWKI I ROBI PRZEBARWIENIA SIERSCI WOKÓŁ OCZU:lol: Quote
wilczanda Posted April 19, 2009 Posted April 19, 2009 [quote name='Carrie']siron - dzięki ;) A jak się go używa? bo może to by było lepsze do zwalczania tej nieprzyjemności...[/quote] Mój pies ma "grudkowe zapalenie trzeciej powieki " i przemywam mu świetlikiem i zimną herbatą.Ze świetlika robi się esencję(bo kupuje się go w aptece w torebkach jak herbatę) i jak się ostudzi to moczy się wacik w esencji i przemywa się oko.Tylko że do każdego oka trzeba świeży wacik.:shake::shake: Do usług wilczanda:p Quote
wilczanda Posted April 19, 2009 Posted April 19, 2009 [quote name='aleb']Świetlik pomógł :) Oko od razu się polepszyło. A co jeszcze polecacie do przemywania oczu?[/quote] Jak wspomniałam w poprzednim poście można przemywać herbatą i spłukiwać wodą.Jeśli na "ropki "to samą wodą tylko przegotowaną.Oczywiście ostudzoną:D Quote
NatiiDzeki Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 [quote name='anie']Ostatnio moja znajoma wspomniała o rumianku :)[/quote] A jak się pytałam pani od weta to powiedziała że on przebarwia te włoski w okolicach:cool3: ... a ja przemywam kwasem borowym :p Quote
Aku-Aku Posted May 29, 2009 Posted May 29, 2009 ja mojej buldożce najpierw przemywam oczka solą fizjologiczną,a potem zakraplam gotowymi kropelka mi ze świetlika kupionymi w aptece,polecam naprawdę często pomaga.Można to robić każdego dnia Aku-Aku Quote
Hawanka Posted May 30, 2009 Posted May 30, 2009 [FONT=Franklin Gothic Medium]A czym przemywać oczka szczeniakowi ?????? jest to 2,5 miesieczny hawańczyk:loveu: Jakimi preparatami ??jest biały i widać ropke brążową :lol:[/FONT] Quote
Oluna Posted July 9, 2009 Posted July 9, 2009 Pytanie zadane dość dawno, ale odpowiem, że ja sobie chwalę żel do przemywania okolic oczu firmy Hery. Cavisiowej codziennie przemywam i jak na razie nie ma żadnych śladów a ma do tego tendencje niestety. Quote
pluton Posted August 17, 2009 Posted August 17, 2009 Na stwardnienia wszelakie wokól oczu dobry jest preparat Beaphar Tranenfleck-Entferner. usuwa też plamki, przebarwienia w okolicy oczu :) Quote
Lawinka Posted January 28, 2010 Posted January 28, 2010 Do tej pory napar z swietlika, od kilku dni specjala wode rozana do pielegnacji oczu kotow i psow. Quote
eski Posted January 28, 2010 Posted January 28, 2010 [quote name='Lawinka']Do tej pory napar z swietlika, od kilku dni specjala wode rozana do pielegnacji oczu kotow i psow.[/QUOTE] a jakiej firmy ta woda rózana ? Quote
Recommended Posts