pasiasta Posted August 18, 2009 Posted August 18, 2009 o czym moze swiadczyc taki wynik z dnia dzisiejszego: plytki krwi - 833 (min. to 200,a maks. to 580),gdzie mchc mcv hematokryt hemoglobina erytrocyty i leukocyty sa w normie. wiem ze mam isc do weta,ale oni mi kaza czekac. ja czekam,tylko od maja jest wzrostowa tendencja plytek krwi u psa.nie wiem,ktos ma jakis pomysl co to moze byc? cokolwiek,co mozna zasugerowac przy tym stanie rzeczy..dzieki Quote
ewtos Posted August 18, 2009 Posted August 18, 2009 [quote name='pasiasta']o czym moze swiadczyc taki wynik z dnia dzisiejszego: plytki krwi - 833 (min. to 200,a maks. to 580),gdzie mchc mcv hematokryt hemoglobina erytrocyty i leukocyty sa w normie. wiem ze mam isc do weta,ale oni mi kaza czekac. ja czekam,tylko od maja jest wzrostowa tendencja plytek krwi u psa.nie wiem,ktos ma jakis pomysl co to moze byc? cokolwiek,co mozna zasugerowac przy tym stanie rzeczy..dzieki[/quote] Jest to nadpłytkowość czyli trombocytoza. Ja bym powtórzyła wyniki po pewnym czasie i obserwowała psa, przekroczona jest norma ale nie jest jeszcze tragicznie. Może to być odwodnienie , choroby ze strony układu pokarmowego, stan po dużej utracie krwi po zabiegach czy urazach z chorobą nowotworową włącznie.Trzeba obserwować i poszerzyć badania w kierunku np enzymów wątrobowych. Quote
pasiasta Posted August 18, 2009 Author Posted August 18, 2009 ewtos dzieki. enzymy watrobowe sa robione lacznie z badaniem krwi. przy dzisiejszych plytkach watroba: aspat 55/norma 37, alat 228/50, alp 272/155 (usg watroby ok) watroba z 10.07: aspat 54,alat 227,alp 226 , plytki krwi: 600 (200-580).miedzy 10.08 a 10.07 tego roku pies byl sterylizowany ,mial glupiego jaska do rtg stawow, 6 dawek metacamu,2 sterydy i bierze abtybiotyki na mirabilisa na pysku. zapytalam weta czy to wszystko moglo miec wplyw na te plytki,ale stwierdzil ze w sumie sterylka byla dawno i on sam nie wie.coz,bede czekac,dzieki za podniesienie na duchu ze jeszcze nie jest tak zle.moze troche panikuje,ale za duzo bylo tych rzeczy u niej ostatnio zlych i na kazda anomalie jestem wyczulona. Quote
ewtos Posted August 18, 2009 Posted August 18, 2009 Uuuuu, to trochę tego było,piesek ma całkowite prawo mieć zmienione wyniki płytek i enzymów . Około 3 miesiące potrzeba na odbudowę obrazu krwi i innych wskażników, szczególnie sterydy zmieniają obraz morfologii i biochemii. Spokojnie i głowa do góry teraz tylko dużo witaminki M (jak miłość) mu trzeba. Quote
pasiasta Posted August 20, 2009 Author Posted August 20, 2009 oo,nawet nie pomyslalam o tym zeby zapytac sie wetki czy sa jakies witaminy..ona chciala rozrzedzac krew w przyszlosci roztworem z aspiryny i czegos tam jeszcze (pewnie wody),ale to w ostatecznosci. ja przyznam szczerze sceptycznie reaguje na podawanie lekow (nawet w dozwolonych proporcjach) z serii przeciwbolowe dla ludzi. fajnie ze taka witaminka sobie jest:multi: Quote
magdazoo Posted August 23, 2009 Posted August 23, 2009 polecam witaminy VMP firmy pfizer, a co do wysokiego poziomu płytek to racja, że po takim leczeniu wyniki moga być zmienione.Można jeszcze obejrzeć śledzionę Quote
pasiasta Posted August 30, 2009 Author Posted August 30, 2009 dzieki:loveu: a usg sledziony wykonam,bo lecimy na usg kikuta macicy ,wiec przy okazji Quote
pasiasta Posted September 10, 2009 Author Posted September 10, 2009 jestesmy po badaniu.plytki wrocily do normy. dzieki dziewczyny:lol: niestety,ale sunia ma niedoczynnosc tarczycy,wec zmykam na inny watek Quote
Recommended Posts