gonia72 Posted August 18, 2009 Posted August 18, 2009 Witam wszystkich jestem posiadaczką psa od jakiegoś czasu, przybłąkał się do mnie. Na wstępnie napiszę iż rzadko piszę na forum dogomanii gdyż jako wolontariusz zajmuje się głównie kotami i piszę na miau. Ale w tej chwili bardzo potrzebuję Waszej pomocy/rad/ Mój pies był szczepiony na wściekliznę 4.08 tj dwa tygodnie temu. Był też czipowany (to jeszcze dopisuję teraz) - Czy możliwe aby czip się przemieścił? Wczoraj zauważyłam iż na ciele na górze tułowia (wydaje mi się iż mniej więcej w miejscu szczepienia ale już głowy sobie nie dam uciąć za to) Miał szczepienie robione na szybko, akurat w tułów (na górze przed tylną łapą tylko że na górze ciała a nie pod spodem) To pies wielkości jamnika - kundelek z dłuższymi łapami. W każdym razie wczoraj zauważyłam ten guzek - wielkości małej śliwki - nie ma odczynu/koloru pod skórą itp. Nie wiem czy miał go wcześniej i nie zauważyłam czy też dopiero się zrobił. W wątkach znalazłam coś takiego - poniżej ale moje pytanie - taki odczyn w postaci guza wedle waszej opinii po szczepieniu powinien pojawić się od razu czy tez może po jakimś czasie?? [URL]http://www.dogomania.pl/forum/f356/guz-po-szczepieniu-72992/index2.html[/URL] Oczywiście wybieram się z nim do weterynarza ale wolałabym zasięgnąć opinii Waszej. Quote
Baski_Kropka Posted August 18, 2009 Posted August 18, 2009 U moich psów też często pojawiają sie takie "guzy" po szczepieniu, zawsze na wścieklizne i zawsze staram się to rozmasowywać i szybciutko znika. Myślę że nie ma się czym przejmować. Ale skoro sądzisz że to pojawiło się dopiero jakiś czas po szczepieniu to może skontaktuj się z wetem dla spokojności ;) Pozdrawiam! Quote
gonia72 Posted August 18, 2009 Author Posted August 18, 2009 Jest jeszcze jedna sprawa otóż pies był czipowany - czy to możliwe aby to czip się przemieścił tak daleko i do tego w postaci guzka??? Quote
marvet Posted August 18, 2009 Posted August 18, 2009 hej:)owszem czipy sie przemieszczają, ale raczej sa wyczuwalne jako pręcik ok. 0,5cm;bardziej prawdopodobne ze jest to odczyn po zastrzyku,niekiedy odczyn pojawia sie nie od razu a jakiś czas po injekcji , w tym przypadku mogło tak być,skonsultuj to z lekarzem; Quote
Recommended Posts