Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie, jako że teraz długi weekend wszyscy odpoczywają nie mam jak tego skonfrontować z weterynarzem.
Moja Kropka ma opuchniętego mocno powiększonego cycucha. Z początku myślałam że przy zabawie z moim drugim psem po prostu ją uszczypnął, bo zgrubienie na około było niewielkie. Ale teraz ma rozmiary 2cm x 3cm. Skóra jest lekko zaczerwieniona. Ta "kulka", opuchlizna, nie wiem co to dokładnie, jak to nazwać, jest twarda...Kropcie to nie boli raczej, ale wygląda nie pokojąco bo od czwartku wieczora znacznie się powiększyło...
Cioteczki poradzcie, co to może być? Czy ktoś miał podobny przypadek?

Dodam jeszcze, że sunia jest dopiero po pierwszej cieczce, druga za około 2 miesiące, ma niecałe 10 miesięcy.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź ;)

Posted

Na szczęście weekend ma się ku końcowi;pokaż to lekarzowi, który nad nią czuwa;może być włókniak albo odczyn po kleszczu,lekarz z pewnością oceni co to za zmiana;

Posted

Zamierzam się właśnie wybrać. Ta gula schodzi, ale ogólnie to się trochę martwię o nią. Czy przy ciąży urojonej zawsze musi występować mleko?
Kropka często sika. Jak ostatnio już jej się nie zdarzało, teraz znowu parę razy narobiła w domu a godziny spacerów się nie zmieniły. Co prawda żadnego gniazdka sobie nie wije i zabawek nie znosi...ale jest strasznie przymilna, zawsze spała w nogach, a teraz musi koniecznie spać blisko przy mnie najlepiej przy brzuszku, i jak się rano lub wieczorem zabierze za mycie mojej ręki to końca temu nie ma, wyliże wszystko, palce dłonie nadgarstki. Nie pozwalam jej na to, ale czasami jak już odpływam i zasypiam to nie mam na to wpływu.
Czy to mogą być jakieś objawy, czy może być po prostu zestresowana czymś??

Posted

Przy ciązy urojonej zwanej inaczej laktomanią zazwyczaj wystepuje w mniejszym lub wiekszym stopniu mleko.Często jednak własciciel tego nie zauważy;a jej zachowanie (tzn.przymilanie)wskazuje jak najbardziej na zaburzenia hormonalne;czasami w przypadku przedłuzania sie wydzielania mleka dochodzi do zaleganiawydzieliny,która ulega zageszczeniu i tworza sie guzowate zmiany a te moga doprowadzać do ropni,przetok;pokaz ją lekarzowi,rozwieje Twoje watpliwości

Posted

Kropcia wszystko ma w porządku. Opuchlizna zniknęła prawie całkowicie, wet powiedział że prawdopodobnie coś ją ukąsiło. Mam ją bacznie obserwować, cycuchy również. Sprawdzaliśmy razem z panią weterynarz czy nie ma tam na pewno mleka ale nic się nie pojawiło. Jeśli jej zachowanie będzie się nasilało lub sutki będą się powiększać mamy się do niej zgłosić.

Planuje sterylizację suni, ale musimy poczekać aż skończy jej się kolejna cieczka bo ta juz niedaleko. Taki zabieg chyba eliminuje takie problemy?

Dzisiaj tylko ją odrobaczylismy bo to juz czas najwyzszy...wizyta była rodzinna, ja 2 psy i nasz senior kot ;)

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi :)