I-w-o-n-a Posted August 18, 2005 Posted August 18, 2005 Ja wysyłałam maile do ok. 10 firm, z czego dostałam dwie odpowiedzi - jedna nie zrobi, druga zrobi za 1225 zł (PHU SAFEX z Gdyni). Jesli byście chcieli tunel z Czech to możemy się umówić i kupić je razem - taniej wyjdzie za przesyłke/benzyne. Słyszałam o formie z Warszawy która zrobiła tunel za 500zł więc jeszcze coś poszukam w naszym dziwnym kraju :wink: Quote
PARSONRK Posted August 18, 2005 Posted August 18, 2005 [quote name='I-w-o-n-a'] Słyszałam o formie z Warszawy która zrobiła tunel za 500zł więc jeszcze coś poszukam w naszym dziwnym kraju :wink:[/quote] Tak dziewczyny zrobiły tunelik za 400 zł. O szczegóły pytajcie Flaire Była o tym mowa na topicu [url]http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=25352&postdays=0&postorder=asc&start=30[/url] Quote
AniaP Posted August 18, 2005 Posted August 18, 2005 [quote name='PARSONRK'] Tak dziewczyny zrobiły tunelik za 400 zł. [/quote] Hm, plandekę, to można kupić w Makro za niecałe 10 zł, ale co dalej? Jakich drutów, kabla czy jeszcze czego tam użyć i jak to połączyć? Dalej, to już może dałoby się to jakoś uszyć? :hmmmm: [quote name='I-w-o-n-a'] Ja wysyłałam maile do ok. 10 firm, z czego dostałam dwie odpowiedzi [/quote] Ja na razie dostałam jedną odpowiedź (negatywną :( ) i może powysyłam wieczorkiem jeszcze kilka maili, chociaż nie wiem czy to ma sens, skoro nasze kochane firmy mają tyle pracy i zleceń, że tak się cenią za zrobienie takiego małego tuneliku albo nie chcą się w to zabawić. :roll: :evil: Przypomnę się jeszcze jednej osobie, która obiecała nad tym pomyśleć, może już coś wymyśliła? :hmmmm: Quote
I-w-o-n-a Posted August 18, 2005 Posted August 18, 2005 Nie wiem o jakiej plandece mówisz, ale chyba o tej nad którą też ja się zastnawiałam. Obawiam się że to sie zaraz potarga.... troche boję się kupowac ten materiał, choc cały czas intensywnie nad nim myśle. Co do obręczy - ja bym pewnie zrobiła z grubego drutu (czarnego) - nie mam pojęcia jak to sie dokładnie nazywa, ale jest tego troche w Castoramie czy Obi. Z tego bym zrobiła spirale - wtedy tunel się nie zapada i ogolnie jest chyba bardziej "stabilny". Materiał to nawet nie problem, gorzej z uszyciem :cry: Czy ktoś wie skąd Russ ma tunel? :P Chyba w akcie desperacji zaatakuje jakąś ciężarówke i "pożycze" sobie plandeke :wink: Aniu - poszukaj też w swojej okolicy firm zajmujących się reklamami (banerami). Z reguły te banery są robione właśnie z plandek. Niedaleko mojego domu stoi nawet taki ładny baner - żółty, o wymiarach 2 x 6 m..... ech idealny ..... Quote
PARSONRK Posted August 18, 2005 Posted August 18, 2005 [quote name='AniaP'][quote name='PARSONRK'] Tak dziewczyny zrobiły tunelik za 400 zł. [/quote] Hm, plandekę, to można kupić w Makro za niecałe 10 zł, ale co dalej? Jakich drutów, kabla czy jeszcze czego tam użyć i jak to połączyć? Dalej, to już może dałoby się to jakoś uszyć? :hmmmm: [quote name='I-w-o-n-a'] Ja wysyłałam maile do ok. 10 firm, z czego dostałam dwie odpowiedzi [/quote] Ja na razie dostałam jedną odpowiedź (negatywną :( ) i może powysyłam wieczorkiem jeszcze kilka maili, chociaż nie wiem czy to ma sens, skoro nasze kochane firmy mają tyle pracy i zleceń, że tak się cenią za zrobienie takiego małego tuneliku albo nie chcą się w to zabawić. :roll: :evil: Przypomnę się jeszcze jednej osobie, która obiecała nad tym pomyśleć, może już coś wymyśliła? :hmmmm:[/quote] Ja bym radziła skoncentrować się na hopkach-przeszkodach, i tunelu z leżącą plandeczką, a dopiero potem zająć się tym tunelikiem :wink: Quote
I-w-o-n-a Posted August 18, 2005 Posted August 18, 2005 Hopki mamy, co do tunelu miękkiego - właśnie zastanawiam się jaki materiał byłby odpowiedni :) Quote
AniaP Posted August 19, 2005 Posted August 19, 2005 [quote name='I-w-o-n-a'] Nie wiem o jakiej plandece mówisz, ale chyba o tej nad którą też ja się zastnawiałam. Obawiam się że to sie zaraz potarga.... troche boję się kupowac ten materiał, choc cały czas intensywnie nad nim myśle. [/quote] Ja widziałam taką niebieską, najmniejsza to chyba 2x3 metry. Ale może rzeczywiście jest trochę za sztywna i szybko się zniszczy. :hmmmm: [quote name='I-w-o-n-a'] Co do obręczy - ja bym pewnie zrobiła z grubego drutu (czarnego) - nie mam pojęcia jak to sie dokładnie nazywa, ale jest tego troche w Castoramie czy Obi. Z tego bym zrobiła spirale - wtedy tunel się nie zapada i ogolnie jest chyba bardziej "stabilny". Materiał to nawet nie problem, gorzej z uszyciem [/quote] A widzisz, a o spirali nie pomyślałam. Ja myślałam o takich pojedynczych obręczach, a jakby była spirala, to wtedy jeden problem połączenia każdego drutu w obręcz odpada, ale z takiech pojedynczych obręczy łatwiej by go było uszyć, a ze spiralą, to już rzeczywiście nie lada sztuka. :( [quote name='PARSONRK'] Ja bym radziła skoncentrować się na hopkach-przeszkodach, i tunelu z leżącą plandeczką, a dopiero potem zająć się tym tunelikiem [/quote] Przeszkody: huśtawka, palisada, kładka, slalom, stół, opona (niestety niewłaściwa, bo stoi na ziemi, a powinna być podwieszona) stoją. Dwa hopki ma pani Iza, więc myślę, że je nam pożyczy. A miękki tunel? Jest taki tunel, jakby tylko taka przednia część i już myślałam, że wystarczyłoby tylko doszyć albo dopiąć do niego płachtę i gotowe, ale muszę zapytać właścicielki tunelu czy się na to zgodzi, bo to chyba jakiś oryginalny tunel i nie wiem czy go jednak nie zabierze. :hmmmm: [b]PARSONRK [/b], a oponę zrobiłyście same? Ładnie wygląda na zdjęciu (chociaż z daleka). :kciuki: Quote
Mokka Posted August 19, 2005 Posted August 19, 2005 Dziewczyny, u nas w klubie dłuuuugo nie było porządnego tunelu ze względu właśnie na ceny i psy zgłębiały tajniki agility w tunelach z Ikei. Lepsze to niż nic, wszystkie się nauczyły. Teraz mamy już porządnicki tunelik z Reno, ale z sentymentem wspominam czasy, kiedy moja sucz bałą się wejść do Ikeowego tuneliku. :D Quote
AniaP Posted August 19, 2005 Posted August 19, 2005 [quote name='Mokka'] Dziewczyny, u nas w klubie dłuuuugo nie było porządnego tunelu ze względu właśnie na ceny i psy zgłębiały tajniki agility w tunelach z Ikei. Lepsze to niż nic, wszystkie się nauczyły. [/quote] Elka mi podpowiadała taki tunelik na seminarium. :evillaug: No i właśnie coraz bardziej się ku niemu skłaniam, bo widzę, że to chyba będzie najszybciej, najprościej i pewnie jeszcze najtaniej (planuję kupić dwa tunele i je złączyć, żeby było conajmniej te 3 metry). Ale... no właśnie, bo zawsze musi być jakieś ale. :x Zaraz po seminarium sprawdziłam na www Ikei i okazało się, że u nas takiego tunelu nie mają. :evil: Poleciałam do Ikei, ale sprowadzić go też mi nie sprowadzą :motz: , a takie tunele mają tylko duże Ikee. :o Paranoja, nie? Czyli muszę go jakoś ściągnąć z Warszawy, bo tylko tam je mają. :silly: Quote
I-w-o-n-a Posted August 19, 2005 Posted August 19, 2005 Ania nie przejumuj się, w Krakowie też nie ma :lol: A ten nowy tunel z IKEI, niebieski, jest całkiem, całkiem :) Quote
AniaP Posted August 19, 2005 Posted August 19, 2005 [quote name='I-w-o-n-a'] A ten nowy tunel z IKEI, niebieski, jest całkiem, całkiem [/quote] A jak Ci się ten podoba [url]http://www.alejahandlowa.pl/obr/ALFA/1539_d.jpg[/url] ? :wink: Nazywa się to "kolorowa dżdżownica", ale niestety jest niedostępna czy wycofana ze sprzedaży. :( A godzinkę temu dostałam odpowiedź z jednej firmy z Rudy Śląskiej: [i]" Tuel który jest przedstawiony na zdjeciu jest latwy do wykonania , obecnie naza firma musi zrealizowac inne zamówienia ,wiec najbizszy termin realiacjito początek listopada. Koszt 1m tunelu to 150zl netto." [/i] No i co Wy na to? Myślę, szukam i czekam dalej, a jak nic mi się innego nie uda, to może uzbieram w końcu na jakiś 3 metrowy tunelik :hmmmm:, chociaż to dla mnie nadal sporo kasy? :( [quote name='PARSONRK'] Oponka własnej roboty, [/quote] :thumbs: A oponka od czego? Jeśli można wiedzieć? :wink: Quote
Mokka Posted August 19, 2005 Posted August 19, 2005 [quote name='AniaP'] A godzinkę temu dostałam odpowiedź z jednej firmy z Rudy Śląskiej: [i]" Tuel który jest przedstawiony na zdjeciu jest latwy do wykonania , obecnie naza firma musi zrealizowac inne zamówienia ,wiec najbizszy termin realiacjito początek listopada. Koszt 1m tunelu to 150zl netto." [/i] No i co Wy na to? Myślę, szukam i czekam dalej, a jak nic mi się innego nie uda, to może uzbieram w końcu na jakiś 3 metrowy tunelik :hmmmm:, chociaż to dla mnie nadal sporo kasy? :( [/quote] Zaletą tego tunelu, jeśli chodzi o cenę jest to, że możesz zamówić go np. 3 metry. Gdybyś chciała pełnowymiarowy (5-6m.), to jego cena brutto wyniesie też ok. 1000zł, czyli tyle, ile kosztował nas tunel z Reno. Quote
AniaP Posted August 19, 2005 Posted August 19, 2005 [quote name='Mokka'] Gdybyś chciała pełnowymiarowy (5-6m.), to jego cena brutto wyniesie też ok. 1000zł [/quote] Yhm, to fakt. :( A czy większość używanych tuneli ma taką długość? I czy dla psiaka ma znaczenie długość tunelu 3 metry, a 5-6 metrów? :hmmmm: Może to śmieszne pytanie, sorry, ale nie wiem :oops: , a jak już kupić tunel za taką kasę, to dobry. Albo czy może z jakiś powodów właśnie lepszy jest dłuższy tunel? :hmmmm: [quote name='Mokka']cena brutto wyniesie też ok. 1000zł, czyli tyle, ile kosztował nas tunel z Reno. [/quote] No tak, ciągle słyszę ceny: 600 zł, 700 zł, 1000 zł czyli trzeba szybko zbierać do skarbonki, bo chyba jednak taniej się nie da. A jak będę się tak zastanawiać, to nawet tunele z Ikei znikną i :lmaa: :( :oops: :evil: . Quote
I-w-o-n-a Posted August 19, 2005 Posted August 19, 2005 Tunel 3m jest fajny do nauki, a raczej do oswojenia psa z tunelem - wchodząc do tunelu pies widzi juz jego koniec. Problem pojawia się gdy chcesz ćwiczyć wygięty tunel. Podstawy można na nim spokojnie zrobić. Ja bym wolała mieć od poczatku długi tunel (zawsze można go skrócić). Z drugiej strony lepiej 3m tunel niż żaden. Quote
PARSONRK Posted August 19, 2005 Posted August 19, 2005 Koło może być z opony górala lub motorka crossowego, ale widziałam też z koła ratunkowego :D Co do długości tuneli, jak pies będzie chciał przechodzić przez np 3-metrowy, to równie dobrze będzie przechodził 5-metrowy. Najważniejsze jest posiadanie takiej przeszkody, jej długość zależy od waszych finansowych możliwości :wink: . Wiadomo każdy by chciał mieć wymiarowy i profesjonalny tunel, ale czasem trzeba się zadowolić półśrodkami typu tunel z ikei długości1,5 m :D Quote
AniaP Posted August 19, 2005 Posted August 19, 2005 No toście mnie dziewczyny teraz długością tego tunelu trochę podłamały :( , to jednak powinnam pomyśleć o 5-6 metrach? :hmmmm: Ale jak nie dam rady kasowo, to pewnie, że się zadowolę i tymi 3 metrami. 8) [quote name='PARSONRK']Wiadomo każdy by chciał mieć wymiarowy i profesjonalny tunel, ale czasem trzeba się zadowolić półśrodkami typu tunel z ikei długości1,5 m [/quote] No jak z Ikei, to zaszaleję na dwa tunele albo nawet na trzy i jakoś je połączę w jeden i wtedy to będę miała długaśny. A jak nie z Ikei, to na allegro są takie podobne i w podobnej cenie. :silly: A ciekawe ile metrów ma ten tunel ze "slanów" :hmmmm: , bo jak ok. 6-ciu, to nawet bardziej by się chyba opłacało ściągnąć od nich niż szukać i zamawiać u nas. :roll: [quote name='PARSONRK'] Koło może być z opony górala lub motorka crossowego, ale widziałam też z koła ratunkowego [/quote] No i tak właśnie myślałam, że od jakiegoś motoroweru albo poprostu koło ratunkowe. :evillaug: :thumbs: Quote
I-w-o-n-a Posted August 19, 2005 Posted August 19, 2005 W Reno tunel 5m kosztuje 4 450 koron czyli na dzień dzisiejszy 608,76 zł, tunel 6m - 4 750 koron, czyli 649,80 zł :) W Slanach tunel (nie wiem jakiej długości - 5 albo 6 m) kosztuje 173 euro czyli 695,20zł. Quote
AniaP Posted August 20, 2005 Posted August 20, 2005 [quote name='I-w-o-n-a'] W Slanach tunel (nie wiem jakiej długości - 5 albo 6 m) kosztuje 173 euro czyli 695,20zł. [/quote] No widziałam ile kosztuje i dlatego: [quote name='AniaP'] A ciekawe ile metrów ma ten tunel ze "slanów" , bo jak ok. 6-ciu, to nawet bardziej by się chyba opłacało ściągnąć od nich niż szukać i zamawiać u nas. [/quote] Bo 6-metrowy z tej firmy z Rudy Śląskiej wyjdzie ok. 1000 zł. :( [quote name='I-w-o-n-a']W Reno tunel 5m kosztuje 4 450 koron czyli na dzień dzisiejszy 608,76 zł, tunel 6m - 4 750 koron, czyli 649,80 zł [/quote] A Reno to też Czesi? Mają stronę www? :confused: Quote
I-w-o-n-a Posted August 20, 2005 Posted August 20, 2005 Sa z Czech, strona www: [url]http://www.kkzetor.cz/reno/[/url] Quote
PARSONRK Posted August 20, 2005 Posted August 20, 2005 No działać działać. Ja już się cieszę na nasze spotkania :wink: Quote
AniaP Posted August 20, 2005 Posted August 20, 2005 [quote name='I-w-o-n-a'] Sa z Czech, strona www: [url]http://www.kkzetor.cz/reno/[/url] [/quote] Dzięki za adres. :P Też ładne te przeszkody i tunel jest fajnie wykonany: takie tuneliki przyszyte na wierzchu i wpuszczony jakiś kabel (?), tylko jak, czym go złączyć? :hmmmm: [quote name='PARSONRK'] No działać działać. Ja już się cieszę na nasze spotkania [/quote] No, my się tak szybko nigdzie nie pokażemy. :shake: Najpierw musimy się wprosić do kogoś na jakiś trening i nauczyć się jakiś metod szkolenia, bo z trenerem u nas krucho. :( A poza tym Asti... na seminarium w pewnym momencie zwiała z placu ze strachu, na imprezie "Z psem za pan brat" też się czegoś przestraszyła w czasie próby i zwiała z placu, więc...? Nie wiem jak to będzie w grupie psów. :( A jeszcze dzisiaj ktoś mnie lekko wkurzył na temat sensu uczenia Asti agility, więc... na pewno zdobędę ten tunel i nauczę małą się go nie bać. :peace: Wszystkich innych przeszkód też ją sama nauczyłam pokonywać, nikt mi nie pomagał, nie pokazał, nie podpowiadał, więc jak się nie boi kładki, huśtawki i palisady, to co tam dla nas taki tunel? :silly: Też nam nie straszny. :cunao: Quote
I-w-o-n-a Posted August 20, 2005 Posted August 20, 2005 Ania, może Białystok? Ja se chyba wystartuje :evilbat: jak uzbieram na przejazd :roll: A czego ona sie boi? Tłumu, hałasu? Jesli dużo z psem ćwiczysz i pies jest napalony na przeszkody to zwraca mniejsza uwagę na świat zewnetrzny. Co nie oznacza że nad jej lękiem nie trzeba pracować - fobie lubią się pogłebiać i generalizować. Popracuj nad skupieniem psa na sobie, popracuj nad przywołaniem,nad wasza więzią - naucz że jak sie czegoś przestraszy do niech leci do Ciebie. Tu masz przydatne artykuły na stronie klikerowej: [url]http://kliker.pieski.eu.org/Teoria/bar.php[/url] [url]http://kliker.pieski.eu.org/Teoria/strach.html[/url] Quote
AniaP Posted August 21, 2005 Posted August 21, 2005 [quote name='I-w-o-n-a'] Popracuj nad skupieniem psa na sobie, popracuj nad przywołaniem,nad wasza więzią - naucz że jak sie czegoś przestraszy do niech leci do Ciebie. [/quote] No pracujemy od szczeniaka bez przerwy: przedszkole, PT, drugie PT i teraz obedience. Gdyby nie ciągła "szkoła", to nie wiem co by dzisiaj był z niej za kłębek strachu. :( Sama się czasem martwię, że jeszcze trochę lęków w niej zostało mimo takiej pracy. :( Ale nie raz ktoś kto pamięta Asti z czasów przedszkola podziwiał, kiedy spotkał ją w szkole po jakimś czasie, jak się zmieniła na plus :Rose: , więc postępy są jednak spore, skoro obcy to widzą :) , ale... Sheltie są wrażliwe na wszelkie dźwięki, na hałas, na krzyki, a po drugie Astucha ma trochę instynktu pasterza i musi pilnować swojej pańci. :silly: I na tych imprezach jak kręciłyśmy się po terenie, to nie było żadnych problemów. (Na spacerach zresztą też nie boję się puszczać ją luzem, bo nie mam z nią problemów, a nawet jak się czegoś przestraszy, to mogę zatrzymać jej ewentualną ucieczkę albo ją przywołać.) Powiedziałabym nawet, że podobało jej się, bo tyle ciekawych rzeczy się działo dookoła i jeszcze można było bez końca terroryzować dzieci, żeby głaskały psa i zaczepiać inne psy, żeby się z Asti pobawiły i tyle psich znajomości można było zawrzeć, a jeszcze czasem ktoś przystawał i podziwiał jaki śliczny z niej piesek :P (a na słowo "śliczny" to ona jest łasa :lol: ). Ale jak weszłyśmy na tor, to już mniej pewna siebie była. To była dla niej zupełnie nowa sytuacja, nowy teren, obce psiaki, które szybko śmigały po torze i królowały na nim, no i pańcia też się zbyt pewnie tam nie czuła, a piesio pewnie to odczuwał. :( I wystarczyło, że na seminarium, jak Asti przechodziła przez tunel, z drugiej strony do tunelu wpadł inny piesio i... już się Asti przestał tunel podobać i trudno ją było nakłonić do powrotu na plac. :evil: A na drugiej imprezie musiał ją jakiś hałas wystraszyć, ale ja nawet nie zarejestrowałam co to było, bo przecież przez kilka godzin w tym hałasie siedziałyśmy. Tyle tylko, że nigdy nie biegała na obcym torze, nigdy nie biegała wśród gapiów. :nerwy: [quote name='I-w-o-n-a'] Jesli dużo z psem ćwiczysz i pies jest napalony na przeszkody to zwraca mniejsza uwagę na świat zewnetrzny. [/quote] No właśnie biegania przez przeszkody nie ćwiczę z nią dużo, a nawet ostatnio sporadycznie. :oops: Po pierwsze bardziej się do tej pory skupiałyśmy na PT i obedience, a po drugie - ile można biegać tą samą kombinację, w końcu obydwu nam się to nudzi, więc muszę coś wykombinować z torem i przeszkodami, żeby móc układać różne kombinacje. Dzisiaj sobie troszkę pobiegałyśmy i widziałam jak pychol jej się śmieje :P , ale gdyby któryś psiak zaczął koło niej biegać, to... obawiam się, że zrobiłaby mu miejsce. :x Obecność innego psa na torze jeszcze ją rozprasza, bo nie ma okazji ćwiczyć w towarzystwie. :( Mimo, że przecież cały czas ćwiczy PT i obedience w grupie psów i wtedy jej nie przeszkadzają. :niewiem: A tematy klikerowe poczytam, dzięki. :P Quote
I-w-o-n-a Posted August 21, 2005 Posted August 21, 2005 Do oswojenia psa z zawodami fajne są różne klubowe zawody - możesz się wprosić :evilbat: do kogoś na trening. Jeśli masz chociaz troche mobilne przeszkody to staraj się ćwiczyć w różnych miejscach. Najlepiej byłoby ćwiczyć na różnych przeszkodach, w różnych klubach - niestety mało realne. Jak mojemu psu zmieniłam slalom to w ogóle nie wiedział co ma z tym zrobić :evilbat: Ćwiczysz sama z Asti czy ktoś czasami jest z Tobą? Jak reaguje na jedną osobę/jednego psa? Sprawdź z jakiej odległóści nowy pies/człowiek jest OK. Stopniowo zmniejszaj odległóść, zwiększaj liczbe osób/psów - psy obowiązkowo pod kontrolą własciciela (na smyczy). Może ona nie denerwuje się nowymi psami/ludźmi ale tak reaguje na Twój stres? Mnie np. zawsze troche stresuje jeśli ktoś przygląda się jak ćwicze z psem. Teraz sama siebie odwrażliwiam i specjalnie ćwicze przy ludziach w parku :lol: Uważaj na to jak reagujesz jak pies się przestraszy - często właściciel pogłebia lęki psa. Generalnie - nic na siłe, wszystko powoli i bardzo ważne - musisz kontrolować otoczenie - żadnych luźno biegających psów kiedy trenujecie. Ona jest nakręcona na piłke? Quote
Recommended Posts