miska Posted August 7, 2009 Posted August 7, 2009 Witam!Mam poki co:mad:dwa male problemy z moja dorastajaca sunia shih tzu(7miesiecy),ta moja ukochana gadzina wciaz buszuje mi po doniczkach ,rozgrzebuje ziemie i ja wpycha:crazyeye:,poza tym uwielbia drewniane kopystki,ktorymi na poczatku fajnie sie bawila a teraz z pasja je podzera:):):):) Pomozcie.....,czy to jakies zboczenie:evil_lol:?czy raczej jej czegos brak?Jesli tak to czego? Quote
miska Posted August 7, 2009 Author Posted August 7, 2009 Piszac wpucha mialam na mysli,ze ja je:):):):):) Quote
wilczanda Posted August 7, 2009 Posted August 7, 2009 [quote name='miska']ta moja ukochana gadzina wciaz buszuje mi po doniczkach ,rozgrzebuje ziemie i ja wpycha:crazyeye:[/quote] Jeśli nie podlewasz roślin żadnymi nawozami z pestycydami, to nic jej się nie powinno stać. (Wet mówił mi, że trzeba uważać na klomby itp.[żeby nic tam pies nie zjadł], bo często są nawożone pestycydami, a zjedzenie czegoś takiego może psa zabić.) Psy wcinają ziemię (najczęściej ) kiedy brakuje im jakiś minerałów, które są w ziemi. Mój też tak robi. Dokopuje się do korzonków i je zjada, a czasami samą ziemię.:evil_lol: PS. Nie znam się zbytnio na składzie ziemi!:lol: Quote
miska Posted August 7, 2009 Author Posted August 7, 2009 hmmm:),zatem nadal nie wiele wiemy:):)wiesz ,moze to przypadek ,ale zauwazylam ,ze ona po tej ziemi ma biegunke:mad:,no prawie przez dzien:razz:...Wiarcia gadajcie....no i co z ta kopycha?????moze ja jesc:):diabloti: Quote
karjo2 Posted August 7, 2009 Posted August 7, 2009 A czym jest zywiona? Zjadanie ziemi i drewna wygladaloby na braki w diecie, reakcje stresowa, znudzenie, przyczyn moze byc wiele. Quote
miska Posted August 7, 2009 Author Posted August 7, 2009 hmmm,karmiona jest karma Royal,na nude raczej nie narzeka,jesli ja jej nie organizuje czasu ,to ona doskonale sobie z tym radzi sama,jest w tej kwestii niesamowita.....zatem? Quote
karjo2 Posted August 7, 2009 Posted August 7, 2009 Hmm, skoro i RC i pies sam sobie organizuje dzien, to pewnie i jedno i drugie :eviltong:. RC nie jest zadna rewelacja, mozna znalezc ciekawsze karmy w zblizonej cenie, badz przestawic na normalne, domowe jedzenie(barf, gotowane), tym bardziej, ze maly psiak, maly klopot. Zajrzyj, dlaczego RC [URL]http://www.dogomania.pl/forum/f472/sucz-nie-chce-jesc-wogole-rc-junior-nawet-polana-oliwa-141634/[/URL] No i czlowiek jest od zorganizowania zajecia psu, by wrocil doma i poszedl spac, ewentualnie zajal sie przygotowanymi zabawkami (zmieniany zestaw), a nie wygrzebywal pomoce kuchenne ;) Quote
miska Posted August 8, 2009 Author Posted August 8, 2009 KArjo2 prosze Cie nie dokazuj:mad:bawie sie z nia ,ma mnostwo zabawek .....powiem wiecej ,wkrotce idziemy na agility.:)I jak Ci teraz????:evil_lol::diabloti: Quote
Onomato-Peja Posted August 8, 2009 Posted August 8, 2009 [quote name='miska']KArjo2 prosze Cie nie dokazuj:mad:bawie sie z nia ,ma mnostwo zabawek .....powiem wiecej ,wkrotce idziemy na agility.:)I jak Ci teraz????:evil_lol::diabloti:[/quote] karjo2 nie dokazuje - to Ty masz organizować psu czas, a nie on sam ... RC to faktycznie żadna rewelacja, lepsze karmy istnieją np. Orjien, Hill's Quote
al-ka Posted August 8, 2009 Posted August 8, 2009 Zjadanie ziemi moze swiadczyć o braku zelaza-zrób psiakowi badanie krwi z określeniem poziomu zelaza. Quote
karjo2 Posted August 8, 2009 Posted August 8, 2009 Miska, nijak, bo masa zabawek nie swiadczy o niczym. Podobnie jak agility w upale z mlodym szczylem :eviltong:. Sensowniej jest dawac 2-3 zabawki, w tym np. kong ze smakami, gnat miesny i wymieniac je co kilka dni, by sie pies nie znudzil. Jeszcze fajniej jest dawac cos do poniszczenia, zwiniete papiery, kartony z zapakowanym w srodku smakiem (ale tak zapakowane, zeby psu udalo sie je rozgryzc :evil_lol: ). Jedna kopystke tez mozesz na psa poswiecic, chyba ? Do tego wymiana RC na cos ciekawszego, wzbogacic zywienie i bedzie ok. PS. I kto tu dokazuje, jak ten wyjazd do UK :razz::evil_lol:? Quote
marta23t Posted August 9, 2009 Posted August 9, 2009 mojej shih też zdarza się rozkopywać ziemię z doniczki / tylko 1 jest stojąca/ i wyjadać. myślę, że robi to z nudów / zawsze wtedy kiedy zostaje sama/. właśnie szukam domu dla yuki po szkoda mi wywalić a sprzątanie piachu z legowisk i podłogi już mnie męczy więc kwiat musi trafić w dobre ręce;) reszte kwiatów poupychałam na szafki i parapety. jesli masz mmożliwość to też poustawiaj donice poza zasięgiem psiego pyska. co do łyżki drewnianej to nie wiem czy to najbezpieczniejsza zabawka. dżazga drewniana w dziąśle może nieźle namieszać / a objawy przy wbiciu coś w dziąsło czasem przypominają tak wiele chorób w tym wirusówki, że cięzko stwierdzić, że to właśnie to/. ja uważam na takie rzeczy i nie daję. za to skarpety napełnione szeleszczącymi gazetami, butelki z czymś hałasujacym w środku i wszelkiego rodzaju konga i gryzaki sprawują się świetnie. rynek psich zabawek jest bardzo pogady, wiele rzeczy dla psa można zrobic samemu- dlatego odpuściłabym zostawianie psu łyżki;) tym bardziej, że za jakiś czas psiak może pomylić nogę od stołu z łyżką / bo też drewno:evil_lol:/ Quote
miska Posted August 9, 2009 Author Posted August 9, 2009 Bardzo wszystkim dziekuje:):):):),no i obiecuje poprawe :diabloti::eviltong: Karjo2 -wyjezdzam ,ale poki co jest to zmiana miejscowosci w Polsce,ale:eviltong:nie trac nadziei,jeszcze sie spotkamy:):evil_lol: Quote
karjo2 Posted August 10, 2009 Posted August 10, 2009 Ee, tak sie zapytalam, bo by byly najnowsze wiesci z tematu przekraczania granicy i formalnosci, z pierwszej reki :lol:. A poza tym, no nie, na Wyspach problem z ziemia, a jka futro zje jej za duzo i przerobi na Atlantyde :evil_lol:? Z gryzieniem drewna bym nie przesadzala, psy od wiekow szaleja z patykami, a wypadek zawsze sie moze zdarzyc, chocby polkniecie kawalka zabawki, nakretki od butelki, nie da sie futra zamknac w gumowych scianach, by zly swiat mu nie zagrozil :cool3:... Quote
marta23t Posted August 11, 2009 Posted August 11, 2009 mam uraz po wkłutej ,,igiełce,, drewnianej z kosza wiklinowego:evil_lol: Quote
Recommended Posts