Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

moje pytanie dotyczy karm w 15, 20 kg workach bo taka chce kupić.jednak mój piesek by ją jadł przez 2,5 miesiąca. czy tak długo może stać karma i czy nic się z nia niestanie, np niestraci zapachu i smaku albo niezalęgna sie tam jakieś robale?
pozdrawiam

• Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ogolnie nic sie nie stanie, choc sa niejadki ktore koncowki jesli wywietrzala nie zje 8) Ja kupuje 15 kg i mam worek przez taki mniej wiecej wlasnie okres - po prostu zwijam dobrze worek, klamerka przyciskam na gorze i gotowe :) Mozna kupic tez plastykowy/metalowy kubel na 15 kg karmy - sa bardzo szczelne i karma bedzie zawsze swieza i pachnaca ;) Niektorzy przesypuja karme do malych woreczkow, dzielac na dzienne dawki, ja jeszcze przesypuje do 2 pojemnikow - jeden starcza na tydzien. W ten sposob nie musze za kazdym razem otwierac worka jak chce brac karme. Mam nadzieje, ze w miare jasno napisalam ;)

• 3 weeks later...
Posted

Nic się nie dzieje z karmą, która jest używana tygodniami...
wszystko można sobie wmówić, żeby było nam wygodnie.
A kiedy w takim razie coś się dzieje ? po miesiącu ? po 6 tygodniach czy może w ogóle stać latami ?
Psy niejadki nie chcą jeść końcówek karmy - nie mają ekonomicznego spojrzenia na własne zdrowie- w przeciwieństwie do właścicieli...

Posted

Cóż-chodzi mi o to, że karma raz otwarta podlega różnym procesom pod wpływem czynników zewnętrznych-jełczeje, pleśnieje( niekoniecznie od razu makroskopowo ) itd...
Nie ma takiej możliwości , żeby była cały czas świeża.
Oczywiście, im dłużej stoi tym więcej się z nią dzieje.
Zakup kilkunastokilogramowego worka jest korzystniejszy cenowo.
Ale co się podaje do jedzenia po kilkunastu dniach- tego nie wie nikt.
Może psy coś wiedzą skoro nie mają już entuzjazmu do jedzenia " kończącego się " worka z karmą ?
Takie są realia.
Pozdrawiam

Posted

ok juz lapie...powiem tak - ja nie kupuje worka 15 kg tylko dlatego, ze taniej, ale glownie dlatego, ze nie mam jak kupowac mniejszego opakowania - nikt nie bedzie mi wozil karmy w opakowaniu 4 kg chyba ze doplace 15 zl, a to juz przesada :-?
Mojej suce kompletnie nie przeszkadza, czy karma jest swieza, czy lezy w tym worku 2 m-ce - tzn koncowka. Ja tez nie zauwazylam, zeby karma po tych 2 m-ach jakos gorzej "pachniala" - tak samo intensywnie ja czuc jak na poczaktku.
Wole kupowac w ten sposob i miec karme zamknieta w miare szczelnie niz kupowac na wage w sklepie - choc tej karmy w sklepach i tak nie maja ;)

Posted

[quote name='Agnes']Wole kupowac w ten sposob i miec karme zamknieta w miare szczelnie niz kupowac na wage w sklepie [/quote] I na dodatek w sklepie może stać otwarta znacznie dłużej niż w domu :roll:

Posted

zgadzam się z wami. ja karmie pieska nutrą nuggets. chętnie kupowałabym w sklepie mniejsze worki ale nie mają. mają tylko na wagę i tak na razie kupuję ale nie mam pewności jak długo ta karma tam stoi. więc chyba na to samo wyjdzie jak kupię 15 kg worek i będzie stał w domu przez 2 miesiące oczywiście w miarę szczelnie zamykany.

Posted

w sklepie na wage worki najczesciej sa otwarte, to raz, dwa niewiadomo czy karma jest swieza, czy nie stoi dluzej niz te 2 m-ce w domu ew i nie wiem czy aby napewno kupujemy ta karme co chcemy - moze w worku jest cos innego? Ja po prostu nie mam zaufania do tego typu zakupow

Posted

[quote name='wolfi']Cóż-chodzi mi o to, że karma raz otwarta podlega różnym procesom pod wpływem czynników zewnętrznych-jełczeje, pleśnieje( niekoniecznie od razu makroskopowo ) itd...
Nie ma takiej możliwości , żeby była cały czas świeża.
Oczywiście, im dłużej stoi tym więcej się z nią dzieje.
Zakup kilkunastokilogramowego worka jest korzystniejszy cenowo.
Ale co się podaje do jedzenia po kilkunastu dniach- tego nie wie nikt.
Może psy coś wiedzą skoro nie mają już entuzjazmu do jedzenia " kończącego się " worka z karmą ?
Takie są realia.
Pozdrawiam[/quote]
Dlatego my, dogomaniacy robimy wszytko, zeby zachować jak najdłuzej sie tylko da, świerzosc karmy i wierz mi nikt z nas spleśniałej karmy psom nie daje.Jak pies nie chce jesc to nikt go zmuszac nie bedzie. poza tym karmy są robione tak, zeby jednak w tak szbyki i prosty sposób nie ulegały niekorzystnym procesom chemicznym.I nikt tu nie powiedział, że zawsze są świerze, logiczne, że z czasem traca swoje walory .

Posted

Wracam do mojego pytania- jak długo karma otwarta zachowuje pełne walory składników ?- czy jest taka informacja na opakowaniu ?
Nie zarzucam nikomu, ze karmi spleśniałą karmą .
Po prostu stwierdzam, że karma raz otwarta podlega różnym procesom, o których nic dokładnie nie wiadomo-ani co się dzieje ani w jakim czasie.
Czyżby producenci zapomnieli o tym wspomnieć ?
A może to nie jest istotne ?
Każdy ma wolny wybór czym karmić .
Myślę, że w najgorszej sytuacji są psy, które są karmione WYŁĄCZNIE
karmą suchą.
Wiele karm w Polsce jest konserwowanych BHT, BHA, Etoxyn, które to substancje są zakazane w innych krajach jako udowodnione karcynogeny.

Posted

wolfi wiele karm w Polsce?? przeciez niemozliwe jest, to zeby ktora zostala otworzona 2 m-ce temu ciagle pachniala i nie bylo widac oznak starzenia sie - to jest bardziej niz pewne, ze konesrwanty ma. I co? Myslisz ze tak tylko w Polsce jest? heh...

Posted

[quote name='wolfi']Myślę, że w najgorszej sytuacji są psy, które są karmione WYŁĄCZNIE karmą suchą.[/quote] Nie wydaje mi się, żeby moje trzy psy były w jakiejś dramatycznej sytuacji :roll:

Posted

Konserwanty ,które wymieniłam są niedozwolone w wielu krajach.
W Polsce są stosowane.
Wracając do mięsa- ile procent mięsa jest w karmie , którą karmicie ?
!4 % jagnięciny a może 30% wołowiny ? ( w niewyszukanym Pedigree jest max.4% mięsa. Jestem pod wrażeniem). Prawda jest taka, że karmy to w 70-90% zboże.
Wciąż nikt nie odpowiedział jak długo karma nadaje się do użytku po otwarciu.

Posted

[quote name='wolfi']Konserwanty ,które wymieniłam są niedozwolone w wielu krajach.
W Polsce są stosowane.[/quote]
My raczej kupujemy karmy produkowane nie w Polsce.

Posted

Nieważne gdzie są produkowane tylko,że w Polsce są dopuszczone do użytku.
Chyba nikt nie odpowie na temat " jak długo przechowywać karmę po otwarciu opakowania ".
Zapytałam dzisiaj dystrybutorów karmy -usłyszałam ,że w temp.15 stopni można przechowywać pół roku ( ! ) i ,że karma jest zbilansowana .
Magiczne słowo" zbilansowana " i to wszystko co dystrybutor miał do powiedzenia na ten temat.

Posted

[quote name='wolfi']Chyba nikt nie odpowie na temat " jak długo przechowywać karmę po otwarciu opakowania ".[/quote] Ależ ja odpowiem: tak długo, aż pies wszystko zje.

Posted

moim zdaniem karma spokojnie może postać ok 3 miesiące tylko musi być dobrze przechowywana, zwłaszcza latem a nie tak jak np na giełdach gdzie panowie stoją z takimi otwartymi workami na słońcu i czekają aż ktoś im to kupi tą karmę na wagę. ja bym takiej karmy w życiu nie kupiła.

Posted

wolfi trzeba poczytac sklad karm bedziesz wiedzial co do miesa...
strasznie sie czepiasz tych naszych "polsich" karm - jesli chcesz koniecznie udowodnic jakie to suche karmy sa be i fe straszne itp to kiepsko trafiles (as?)
Kolezanka trzyma karme chyba 5 m-cy w bardzo szczelnym pojemniku - nic sie dzieje...

Posted

Agnes -to ty się uczepiłaś karm - ja ich nie stosuję.
To co robi czyjaś koleżanka to dla mnie żaden argument w dyskusji.
Zwróć uwagę, że nie podajesz żadnych konkretów dotyczących karm ale za to pasjami komentujesz czyjeś wypowiedzi.
Jeśli jesteś fanem karm gotowych to twój wybór.
Dlaczego tak ci przeszkadza moje odmienne stanowisko ?
Skoncentruj się na temacie a nie na moich opiniach.

Posted

[quote]Agnes -to ty się uczepiłaś karm - ja ich nie stosuję.
[/quote]

ja praktycznie tez ;) nie ma takiej potrzeby, a daje bardzo malo rano na wypadek takich sytuacji jak miniony weekend - z psem wyjechalam na dzialke, biore karme sucha i gotowe, a tak...martwilabym sie ze sie gotowane zepsuje czy cos

[quote]To co robi czyjaś koleżanka to dla mnie żaden argument w dyskusji.
[/quote]

chwila..podobno szukasz odpowiedzi na pytanie, wiec w pewnym sensie odpowiedzialam - nie produkuje karm wiec nie odpowiem dokladniej - i obawiam sie ze nikt tutaj nie odpowie tak jak sobie zyczysz

[quote]Zwróć uwagę, że nie podajesz żadnych konkretów dotyczących karm ale za to pasjami komentujesz czyjeś wypowiedzi. [/quote]

a o jakie konkrety ci chodzi?? komentuje w tym wypadku, bo strasznie naskakujesz na to suche - kolezanka karmi karma Acana dosc znana na dogo

[quote]Dlaczego tak ci przeszkadza moje odmienne stanowisko ?
[/quote]

bo czytasz jakbys mial klapki na oczach - konkrety konkrety, moze warto sie zwrocic do firm produkujacych karmy?

Posted

Witam!
Ja kupuje swoemu psu Acane po 4 kg worku kupuje dwa na mies.bo w sam raz starcza,a dostaje tez gotowane.Do czego zmierzam-worki 4 kg(w Acanie)są z hermetycznym zamykaniem na zatrzask,jest to bardzo pomysłowe i przydatne rozwiązanie,ale nie zauważyłem tego w innych karmach.Po kilkakrotnym otwieraniu zapach jest taki sam jak na poczatku.Ja myśle,że nie warto kupować większych opakowań ,kiedy nasz pies nie musi jeść dużo,lepiej kupować mało i mieć pewność,że bedzie to świeże,niż dużo i żeby stało i sie suszyło.Pozdrawiam.