shagya Posted August 1, 2009 Posted August 1, 2009 Witam! Mam ogromny dylemat. Moja sunia ma pierwszą cieczkę. Z piątku na sobotę w nocy dwa psy weszły do mnie na podwórko i rozwaliły kojec :shake: Co dalej się działo nie wiem. Nie wiem czy suczka dopuściła te psy do siebie. Zastanawiam się nad podaniem jej zastrzyku wczesnoporonnego, ale jednocześnie obawiam się, że może to być dla niej niekorzystne. Wiem o chorobach i dolegliwościach jakie mogą nastąpić po podaniu takich środków. Tu mam kilka pytań: - Czy mogą po podaniu tego zastrzyku wystąpić problemy związane z zajściem w ciążę suczki w przyszłości?? - Czy może to spowodować "utratę" cieczki przez dłuższy okres?? - Czy mogą pojawić się komplikacje związane z rozwojem płodu (jeśli suczka [B]w przyszłości[/B] zajdzie w ciążę)?? Suczka jest rasy Siberian Husky i ma 9 miesięcy. Chciałam zrobić z niej sukę hodowlaną, ale teraz to stoi pod znakiem zapytania. Obawiam się, że jeśli jest ona w ciąży teraz, to w przyszłości okaże się ona bezwartościowa mając na uwadze jej wartość hodowlaną... Wiem, że to za wcześnie na ciążę, dodatkowo została być może pokryta zwykłym kundlem. Z uwagi na jej zdrowie byłabym skłonna do utrzymania tej ciąży, jeśli jest. Wolałabym jednak pozbyć się domniemanej ciąży. Co mam zrobić? Co Wy byście zrobili na moim miejscu? To dla mnie zupełnie nowa sytuacja i szczerze mówiąc nie wiem co jest lepsze. Proszę o rady. W poniedziałek muszę podjąć ostateczną decyzję. Quote
*Monia* Posted August 1, 2009 Posted August 1, 2009 Znalazłam na weterynarii: [url]http://www.dogomania.pl/forum/f346/negatywne-skutki-zastrzykow-wczesnoporonnych-u-psow-24861/?highlight=zastrzyk[/url] i to: [url]http://www.dogomania.pl/forum/f346/tabletki-wczesnoporonne-9248/?highlight=zastrzyk[/url] Nie czytałam o czym tam jest, użyłam wyszukiwarki ;) Quote
Pysia Posted August 1, 2009 Posted August 1, 2009 [quote name='shagya']Witam! Mam ogromny dylemat. Moja sunia ma pierwszą cieczkę. Z piątku na sobotę w nocy dwa psy weszły do mnie na podwórko i rozwaliły kojec :shake: Co dalej się działo nie wiem. Nie wiem czy suczka dopuściła te psy do siebie. Zastanawiam się nad podaniem jej zastrzyku wczesnoporonnego, ale jednocześnie obawiam się, że może to być dla niej niekorzystne. Wiem o chorobach i dolegliwościach jakie mogą nastąpić po podaniu takich środków. Tu mam kilka pytań: - Czy mogą po podaniu tego zastrzyku wystąpić problemy związane z zajściem w ciążę suczki w przyszłości?? - Czy może to spowodować "utratę" cieczki przez dłuższy okres?? - Czy mogą pojawić się komplikacje związane z rozwojem płodu (jeśli suczka [B]w przyszłości[/B] zajdzie w ciążę)?? Suczka jest rasy Siberian Husky i ma 9 miesięcy. Chciałam zrobić z niej sukę hodowlaną, ale teraz to stoi pod znakiem zapytania. Obawiam się, że jeśli jest ona w ciąży teraz, to w przyszłości okaże się ona bezwartościowa mając na uwadze jej wartość hodowlaną... Wiem, że to za wcześnie na ciążę, dodatkowo została być może pokryta zwykłym kundlem. Z uwagi na jej zdrowie byłabym skłonna do utrzymania tej ciąży, jeśli jest. Wolałabym jednak pozbyć się domniemanej ciąży. Co mam zrobić? Co Wy byście zrobili na moim miejscu? To dla mnie zupełnie nowa sytuacja i szczerze mówiąc nie wiem co jest lepsze. Proszę o rady. W poniedziałek muszę podjąć ostateczną decyzję.[/quote] Najpier musisz sobie odpowiedzieć na pytanie ile dni trwała cieczka. Potem powinnaś zrobić badanie na poziom progesteronu. Najszybciej!!! Jeżeli poziom będzie wysoki tzn że suka mogła zostać pokryta. Jezeli tak, to podaj jej ten zastrzyk! Ad1. - Nie słyszałam o tym, aby sunia po podaniu zastrzyku jednorazowo stała się na zawsze bezpłodna Ad 2 - Tak. Może podanie spowodować przesunięcie się cieczki nawet do 2 lat. Ale to chyba nie problem, bo z tego co wiem SH dojrzewają do 3 lat i wtedy najlepiej jest pierwszy raz kryć ;) Ad 3 - Jeżeli pokryjesz ją w przyszłości to podczas cieczki. A jak taka nastąpi tzn że gospodarka hormonalna wróciła do normy. Ten zastrzyk nie działa na całe życie ;) Z uwagi na młody wiek i dalszy rozwój suczki utrzymanie ciąży moze jej tylko zaszkodzić! Quote
PANGEA Posted August 16, 2009 Posted August 16, 2009 Nie wiem jaki zastrzyk planujesz suce podac Do niedawna stosowalo sie pochodne hormonow plciowych, zastrzyki te powodowaly liczne skutki uboczne z ropomaciczem wlacznie... Od pewnego czasu dostepny jest u nas weterynaryjny srodek poronny dla suk bedacy "antyprogesteronem". Nie ma on nieprzyjemnych skutkow ubocznych i jest o wiele bezpieczniejszy w stosowaniu..... dziala on w KAZDYM momencie ciazy wiec masz 2 mozliwosci Podac go odrazu albo poczekac, az bedzie sie dalo ciaze potwierdzic USG i podac go wtedy Srodek nazywa sie ALIZYN.... zapytaj swojego weta..... Pod zadnym pozorem nie stosuj sama Quote
Recommended Posts