Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

w czasie świąt mój mąż sie podjął opiekowania dwoma psami swojego szefa pod jego nieobecność. Są to labrador i rodezjan :) jak mi o nich opowiadał, to mi coś nie pasowało, bo mówił, że gdyby nie pręga na grzbiecie to by ich nie odróżnił... no i wczoraj nie wytrzymałam i pojechałam z nim na karmienie. No i rzeczywiscie przy furtce z radości skakały dwa identyczne czarne psy! Psy przyjechały z szefem z Barbadosu, oba są rodowodowe i mają wszystkie papiery (nawet te których nie trzeba było mieć a zachciało sie polskim wspanałym celnikom przy ich przyjeździe).
różnią sie tylko tym że rodezjan jest ciut szczuplejszy i ma pręgę na grzbiecie. Labrador ma ogon cienki jak bicz, nosi go dziarsko w górze :o podobnie jak jego kumpel.
powiedzcie czy nie obowiązuje wszędzie ujednolicenie cech rasy? bo mnie to bardzo ciekawi
może nudze, ale chciałam sie tym z kimś podzielić...

• Replies 66
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='asia102']...Labrador ma ogon cienki jak bicz, nosi go dziarsko w górze :o podobnie jak jego kumpel.
[/quote]

Labradory z reguly maja bardzooooo grube ogony - sluzą im za ster w wodzie.... :roll:

Posted

Malawaszka masz racje! Rhodesiany wystepuja w masci od jasnopszennej do czerwonopszennej... wiec cosik jest nie tak - chyba ze na Barbadosie sa do przodu w tej rasie :lol:

Posted

Nie wiem co do labka... Ale są jeszcze jedne rodezjany :hmmmm: nie pamiętam nazwy, też z pręgą i one chyba bywają czarne...
asia102, zrób zdjęcia i pokaż nam barbadoskie pieski!

Posted

[quote name='coztego']Nie wiem co do labka... Ale są jeszcze jedne rodezjany :hmmmm: nie pamiętam nazwy, też z pręgą i one chyba bywają czarne...
[/quote]
Hej!
To Thai ridgeback :wink:
A wyglada tak:
[img]http://dl.dogomania.com/pics/29/Kamba_Anatulinda_Thai_Basilica_.jpg[/img]

Posted

asiunia uprzedziłaś mnie miałam pisać już o Thaiu, bo mnie baaardzo zaintrygował ten temat ale widzę że już nie muszę. :D

asia102 słuchajk koniecznie, ale to koniecznie musisz nam je pokazać na fotkach, teraz umrzemy z ciekawości !!! :D

Posted

no no, ciekawa sprawa,...ale gdyby był to Thai ridgeback to łatwo by było je odróżnic, chociażby po uszach.... ale ogólnie to labek a rhodesian to ogromna różnica. :roll:

Posted

Hm interesująca sprawa z tymi psiakami.
Żeczywiście ten ridgeback to thai ridgeback, a co do tego labka to dziwne one mają własnie grube ogony no i na pewno nie jak bicze. Jest jedna taka rasa z retrieverów które mają ogon jak bicz, ale mają lokowaną sierść(retriever lokowany) więc na pewno by go niepomylili z ridgebackiem.Poza tym te psy mają rodowody wiec muszą być z tych ras.
A tak wygląda ten lokowany retriever(podam na wszelki wypadek)
[img]http://img112.exs.cx/img112/9854/curlycoatedretriever15hj.jpg[/img]
[img]http://img112.exs.cx/img112/2017/curlycoatedretriever30dd.jpg[/img]
[img]http://img49.exs.cx/img49/3873/curlycoatedretriever28uu.jpg[/img]

Posted

kochani mam ich zdjecia, ale nie umiem wklejać :( niech ktoś poda mi e-mail to wysle chetnie. Wczoraj specjalnie pojechalam jeszcze raz z aparatem :D

Posted

tylko przy miskach udało mi sie złapać w bezruchu, bo fikają bez przerwy :) w każdym razie ridgeback jest CZARNY - to widac, a ogon labradora wygląda na grubszy bo sie zlewa z cieniem od flesza

Posted

:loveu: aaale piękne :angel: jak lśnią tą czernią smolistą WOW! ja nie mogę chcę thai ridgebacaka :angel: :angel: :angel: piękny piękny boski :eek2:

widać jednak że labek przy misce trochę jest masywniejszy niż thai, ale świetna parka :angel: