malinka2 Posted July 22, 2009 Posted July 22, 2009 Witam! Mam 10 miesięcznego shih tzu od 3 miesięcy karmimy go puriną pro plan z łososiem jednak podejrzewam że ta karma mu nie służy ponieważ od samego początku robił po niej zielone kupy ale były chociaż normalnej konsystencji.Obecnie są one lużniejsze i wyprużnia się do 4 razy dziennie.Wcześniej jadł royala mini junior ale miał po nim łupierz,brzydki włos i strasznie się drapał chociaż kupy były wzorcowe.Proszę o poradę oraz podpowiedż co mogą oznaczać takie stolce i ewentualnie na jaką karmę przejść. Quote
wire fox Posted July 23, 2009 Posted July 23, 2009 Trudno mi wyrokować, czy to kwestia karmy, czy może jakieś bakteryjne kłopoty - jedno jest pewne, że 4 luźne kupy w ciągu dnia to za dużo. Radziłabym podać Taninal albo Smectę, jeżeli nie zdecydujesz się pójść do wterynarza. Purina nie jest najlepszą karmą - ja daję gotowane, a rano suchą Chicken Soup i jest OK. Quote
eski Posted July 23, 2009 Posted July 23, 2009 czy psiak pije mleko ? Moja sunia w pewnym okresie tez zaczęła robic luźniejsze zielone kupki. Po odstawieniu mleka wszystko wróciło do normy Quote
malinka2 Posted July 23, 2009 Author Posted July 23, 2009 Sądze że to raczej nie infekcja bakteryjna ponieważ piesek ma apetyt jest bardzo wesoły i żywotny a mleka nie dostawał nigdy Quote
yuki Posted July 23, 2009 Posted July 23, 2009 Nie wiem czy z tą puriną w ogóle ostatnio coś jest nie tak , karmiłam nią moją sukę z miesiąc, robiła po niej właśnie luźne kupy w ilości 4-5 dziennie, o kolorze żółty odblaskowy lub żółty fluorestencyjny :angryy: . To chyba nie jest normalne, pies mojego ojca dostaje zwykłe chappi i robi koopale normalne (po gotowanym miał rozwolnienie), na Twoim miejscu zrezygnowałabym z puriny , może na rzecz Belcando , w ogóle nie mam zaufania do karm i suchych i mokrych, za to polecam barf, jesteśmy na nim jakieś 4 miesiące i jest bardzo , nawet bardzo dobrze. Kupki , że tak napiszę są wzorcowe :loveu: Quote
malinka2 Posted July 23, 2009 Author Posted July 23, 2009 Napewno zrezygnuje z puriny i myśle o acana z jagnięciną i jabłkiem,mimo iż jest to karma dla dorosłych psów to mój ma już 10 mies. więc chyba mu nie zaszkodzi a czytałam troche o tej karmie i raczej ma dobre opinie.Spytam się jeszcze gdzie kupić można barf bo u mnie w miejscowości króluje tylko royal i same badziewie:shake: Quote
yuki Posted July 23, 2009 Posted July 23, 2009 Malinka Barf to sposób żywienia, opiera się na mięsnych kościach, podrobach, szyjach,chrząstkach, rybach, warzywach, owocach, jajkach itd. Chodzi o to , że pies dostaje surowe jedzenie, w odpowiednich dla niego proporcjach :) w dziale Żywienie jest cały wątek na ten temat. Poczytaj może się przekonasz :) Ja jestem bardzo zadowolona, suka ma piękną błyszczącą sierść, zęby pierwsza klasa i w ogóle wszystko z nią ok, a widzę przynajmniej co mój pies je, i szczerze mówiąc wcale nie wychodzi drożej niż gdybym kupowała karmęz wyższej półki . Quote
malinka2 Posted July 23, 2009 Author Posted July 23, 2009 Wlaśnie czytałam o tej diecie ale kiedyś mój mąż dał mu drobno pokrojoną surową wołowinę i skończyło się śluzowatą kupą z krwią.Sama widzisz to taki delikatny stwór że boimy się cokolwiek mu nowego wprowadzać bo momętalnie reaguje niezdrowymi objawami,nawet po przysmakach psich typu ciasteczka z baraniną kupy są lużne:placz: Quote
yuki Posted July 23, 2009 Posted July 23, 2009 Malinka może faktycznie ma taką wrażliwą naturę. Pamiętaj tylko, że Barf wprowadza się stopniowo(chociaż czytałam też , że można od razu), to tak jak Ty byś nagle dostała surowe mięso, też byś pewnie miała rewolucje :) może spróbujcie od czegos delikatnego jakiegoś kurczaczka ;) i stopniowo , powolutku. Quote
Recommended Posts