Beataaa Posted March 24, 2005 Posted March 24, 2005 witam :) bardzo spodobalo mi sie forum. Po przeczytaniu kilku postow, widze, ze naprawde potraficie pomoc i doradzic. Dlatego postanowilam sie zalogowac i napisac:) Mam bialego pudelka 9-letniego, niestety bez rodowodu, ale i tak go bardzo kocham :) . Okresowo kolo pyszczka i w okolicach narzadow plyciowych jego siersc jest ruda, lekarz powiedzial ze to uczulenie. Dostaje karme pedigree dla psow ponizej 10 kg. Bardzo ja lubi. Ale nie wiem czy nie powinnam zmienic karme na lepsza, np dla seniorow, czy dla psow alergikow, co o tym mysicie? Doradzcie mi cos :D Pozdrawiam wszystkich milosnikow psow:) Quote
Alfa1 Posted March 24, 2005 Posted March 24, 2005 Jesteś pewna że lekarz powiedział uczulenie? Takie przebarwienia są od śliny,jedzenia i sików. Pyszczek trzeba golić,na dole też i poprostu podmywać psa. Więcej poczytaj na forum ,bolończyki pudle itd generalnie na IX GR. W indeksie jest też temat o pielęgnacji. Karme zmień na lepszą,taki temat też jest na forum. :D Quote
Beataaa Posted March 27, 2005 Author Posted March 27, 2005 tak jestem pewna ze wet powiedzial iz to uczulenie. A co zrobic jak pies nagle zaczal sie bac "zamieszania"? tak jest mniej wiecej od pol roku. Wystarczy ze przyjda goscie a on juz sie trzesie i chce wskoczyc na kolana zeby go przytulic :( Quote
aneta Posted March 31, 2005 Posted March 31, 2005 Zażółcenia jak już powiedziała Alfa mogą być spowodowane śliną, jedzeniem i innymi wydzielinami. Okolice narządów płciowych jak i pyszczek radzę ci regularnie strzyc co miesiąc , dwa (nie dłużej). Natomiast Pedigree wyrzuć do śmietnika - bo tam jest jego miejsce, ta karma jest jedną z najgorszych - nie wiem co jest lepsze odpadki z kuchni czy pedigree :-? Wet ci tego nie powiedział ? Przejdź na porządną karmę Royal, ANF, Acana i inne profesjonalne karmy - spytaj się o dystrybutorów karm w okolicy, wet powininen wiedzieć - o ile nie sprzedaje sam Pedigree to nie wierzę, żę będzie ci tą karmę polecał. [quote]A co zrobic jak pies nagle zaczal sie bac "zamieszania"? tak jest mniej wiecej od pol roku. Wystarczy ze przyjda goscie a on juz sie trzesie i chce wskoczyc na kolana zeby go przytulic [/quote] Jest to starszy pies, jego zmysły i organy są już słabsze, w pudlach czasem występują przypadłości typu - wady serca, głuchota i ślepota (te cechy się wychwytuje w hodowli i takie psy są eliminowane z rozrodu papierowego przez dobrych hodowców , ale sama piszesz, że masz psa nie z hodowli). Możesz przy najbliższej wizycie u weta poprosić o sprawdzenie serca, oczu - może to jest powód, a może ktoś go przestraszył i dlatego tak teraz reaguje ? Quote
Beataaa Posted April 1, 2005 Author Posted April 1, 2005 Zdecydowalam sie w koncu na karme: acana senior light. Kupie najpierw 0,5 kg zeby sprawdzic czy moj wybredny piesek bedzie chcial ja jesc :P Czy wasze pudelki tez nie lubia zostawac same w domu? Moj pudel wie gdzie sie jego smycz znajduje i gdy tylko sie szykujemy to od drapie o szafke zeby jego smycz wziac. Niestety na spacerkach to prawdziwa bestia z niego wychodzi:P tak sie ciagnie na smyczy ze zerwal juz dwie. No ale moj blad, pierwszy pies a na dodatek strasznie rozpieszczony :P Quote
aneta Posted April 2, 2005 Posted April 2, 2005 Jeżeli piesek nie będzie chciał seniora to możesz nawet dawać puppy dla małych ras - moja staruszka (15 lat) je właśnie puppy dla małych ras - ta karma jest drobna i psiak nie ma problemu z gryzieniem ( a zęby w tym wieku są już problemem :-? ) Quote
aneta Posted April 5, 2005 Posted April 5, 2005 Zgadza się, puppy jest dla szczeniaków, ale jeżeli pies tak jak moja staruszka nie jest gruba i jest ciągle żywiołowa to mój wet zatwierdził karmę puppy. Quote
Beataaa Posted April 5, 2005 Author Posted April 5, 2005 Dzis kupilam NUTRA NUGGETS Lite/Senior bo acany nie bylo.Kobitka w sklepie sadzila ze sie pomylilam, w ogole o czyms takim nie slyszala jak acana :(. Jak dalam psu nutre to przekryzl kawaleczek i wyplul. Ani mysli jej jesc :( Quote
aneta Posted April 5, 2005 Posted April 5, 2005 W sklepach "zoo" z reguły robią :o jak sie ktoś pyta o towar bardziej profesjonalny bo z reguły nie wiedzą o co ci chodzi :-? Nutry nie znam, dobrze jakbyś rozglądnęła się za różnymi karmami i wypróbowywała je. Następna sprawa - jeżeli dotąd pies dostawał karmę typu "super konserwanty i dodatki zapachowo-smakowe" to karma nie nafaszerowana takimi dodatkami psu nie będzie smakowała (dla porównania najpierw zjedz super pikantne danie a potem np. zupę jarzynową bez przypraw i soli). Do noawet karmy możesz psa przyzwyczajać stopniowo dosypując po odrobinie - i raczej kup karmę o jak mniejszych granulkach (nie znam Nutra Nuggets) . Quote
gayka Posted April 6, 2005 Posted April 6, 2005 Dziwne,widać co lekarz to obyczaj! Moja 13 letnia sunia ma zakaz wydany przez wet a dotyczący jedzenia karmy dla szczeniaków.Podobno w tej dla szczeniaków są zupełnie inne proporcje i składniki i moga ona obciążać nerki i wątrobe starego psa! Szczególnie trzeba uważać na nerki!! I bądz tu człowieku mądry... :-? Quote
Beataaa Posted April 10, 2005 Author Posted April 10, 2005 ta nutra ma akurat male granulki, dosypuje ja do pedigree, jakos je, ale ciezko mu to idzie:P Poprosilam o wyslanie probki karmy acana, zobaczymy czy przysla i czy bedzie mu smakowala. Mam pytanko co do strzyzenia:P czy jak sie pieska zostawia u fryzjera, to dostaje on jakies srodki uspokajajace? Wiadomo ze rozne sa psy i nie kazdy da sie dotkac obcej osobie albo nie bedzie chcial z nia sam zostac. Quote
aneta Posted April 11, 2005 Posted April 11, 2005 Jeżeli masz dobrego fryzjera to się nie obawiaj, pies jest o wiele spokojniejszy jak przy strzyżeniu nie ma właściciela. Chyba, że każą ci zostawiać psa na kilka godzin - wtedy jest to podejrzane. Strzyżenie zajmuje przeciętnie około 1-1,3 godziny. Quote
Alfa1 Posted April 11, 2005 Posted April 11, 2005 Chyba,że włos jest w fatalnym stanie ,to i 3 godz.mało :cry: Quote
aneta Posted April 11, 2005 Posted April 11, 2005 [quote]Chyba,że włos jest w fatalnym stanie ,to i 3 godz.mało [/quote] Wtedy to zostaje właściwie tylko jedno, maszynką do łysa :( Quote
Beataaa Posted April 19, 2005 Author Posted April 19, 2005 ale mi pies od rana zrobil pobudke :/ Piszczal zeby go wypuscic, co wrocil do domu to od nowa to samo. Suczek mu sie pewnie zachcialo :D Dzieje sie to drugi raz.Pamietam ktoregos roku tez byly z nim takie przeboje. Siedzial caly czas na balkonie, a jak zobaczyl swoja wybranke:P to piszczal. Quote
Beataaa Posted April 23, 2005 Author Posted April 23, 2005 Poradzcie mi ile to bedzie trwalo?:( Ja psa zupelnie nie poznaje, na spacerach ucieka, malo je, jakis smutny jest:( Dlugo to jeszcze moze trwac? Ciagle by na dwor chodzil. Strasznie sie meczy, a my martwimy sie juz o niego:( Quote
aneta Posted April 24, 2005 Posted April 24, 2005 Taka sytuacja będzie sie powtarzała jak tylko jakaś suczka będzie miała cieczkę, a sunie mają cieczki najczęściej na wiosnę i w jesieni, ale nie jest to regula, mogą mieć w każdym dowolnym czasie. Może się zbulwersujesz. ale jeżeli nie jest to pies wystawowo-hodowlany to czy zastanawiałaś się nad kastracją? Powinno to uspokoić psa. Quote
Recommended Posts