dorbin Posted November 18, 2005 Posted November 18, 2005 Elżbieto Jak to nie szczekają? dorosłe psy tez potrafia nie szczekać ? :Dog_run: A wracając do starego tematu drapania, to chyba miałaś racje Okazało sie że feluś ma niegroźnego grzybka ( ciekaw skąd) i leczymy go lekarstwem dla psów , ale to jest podobne do nizoralu , wiec skutek podobny chyba. Ale ja najpierw zrobiłam badanie , nie leczyłam w ciemno bo bałam sie zaszkodzić ? Mam nadzieje ze teraz juz jeszteśmy na dobrej drodze A więc nie ma tego że drapanie jest bez powodu. A ile domysłów było................................. Zastanawiam sie tylko na ile takie pieskie grzybki są zarażliwe dla człowieka ?????? Podobno są , ale na szczescie w domu nikt nie zachorowała a grzybka przawdopodobnie ma od samego początku . :oops:
elżbietarusos Posted November 18, 2005 Posted November 18, 2005 Na chihuahua znam się bardzo mało. Mam je dopiero od 2 lat. Hodowcy twierdzą , że to bardzo delikatna rasa. Ja tego nie stwierdziłam. Prowadzę je tak jak inne swoje psy. Nizoral stosuje w swojej hodowli od 10 lat ( zawsze skutkował pozytywnie ) Wszystkie swoje psiaki kąpię profilaktycznie raz w miesiącu.Nigdy nie spotkałam się z niepożądanymi skutkami jakie opisywała Olcha . Bardzo możliwe jednak, że mogą się one przydarzyć ( choć mój wet mnie o tym nie informował ) Z grzybkami u chihuahua spotykałam się wielokrotnie , nie słyszałam jednak by któryś z właścicieli się nimi zaraził. Kiedy są w domu moje chihuahua nie szczekają ( poza dwoma wyjątkami KIZI i KARINA ).Będąc na działce poszczekują dorosłe samce i dorosła suka
Kenduś Posted November 20, 2005 Author Posted November 20, 2005 uff, już po wystawie, było staaasznie mozolnie... psiaki wykończone... zła wiadomość jest taka, że mam tylko 2 zdjęcia (z resztą najpiękniejszych czi 8) ), a resztę filmowałam, bo to nie były warunki na mój aparat... :( BOB zebrał przepiękny krótkowłosy lovelasek Belmondo El Mariachi z Belgii. Śliczny, mały, dostojny piesek. Poznałam tę Zinę vel Misię, rewelacja! Obydwa psiaki przepiękne :wink: No i kupiłam Kentkowi nowe ubranko na zimę :evilbat:
elżbietarusos Posted November 20, 2005 Posted November 20, 2005 Widziałam obłędne kubraczki dla chihuahua w różnych kolorach. Pelerynki wykończone futerkiem, oraz czarne skóry nabijane ćwiekami ( jak dla harleyowców ). Chyba sprawię KIZIEMu taką skórę , a sobie motocykl. Jeśli uda mi się użebrać w sklepie, bym mogła przymierzyć je wszystkie i porobić zdjęcia to pokażę je Wam.
Kenduś Posted November 20, 2005 Author Posted November 20, 2005 Pani Elżbieto, czekamy z niecierpliwością :evilbat:
olcha Posted November 20, 2005 Posted November 20, 2005 Kenduś nic straconego! Jeśli Twoje filmy nie przekraczają 10 MB to możesz je z powodzeniem wkleić na forum. A na te 2 rodzynki czekamy!
Kenduś Posted November 20, 2005 Author Posted November 20, 2005 Ten śliczny pyszczek z przodu to [B]Zina des Petits Mickey's [/B](Int. Ch., Ch. PL, RUS, BLR, MOL, Mł. Ch. PL, Zw. PL) drugi śliczny pyszczek to [B]Belmondo El Mariachi [/B](Ch. Kuby) -------------------------------------------
elżbietarusos Posted November 20, 2005 Posted November 20, 2005 Nie mam doświadczenia w hodowli chihuahua (szczególnie krótkowłosych ) Czy prawdą jest , że nie powinno kryć się suk gładkowłosych psami gładkowłosymi. Podobno zasada jest taka jak u nagich grzywaczy. Nie wiem jednak czy to nie jest jakaś kaczka puszczona przez hodowców.. W oddziale związku kynologicznego w Łodzi sędzia od ozdobnych twierdziła , że właśnie krycie gładkich gładkimi zapewnia czystość w rasie .
olcha Posted November 20, 2005 Posted November 20, 2005 a ja właśnie na wystawie słyszałam plotkę, że już nie można kryć długowłosych krótkowłosymi i na odwrót. Ale moja hodowczyni to zdementowała.
Kenduś Posted November 20, 2005 Author Posted November 20, 2005 to są jakieś bzdury, najlepiej kryć krótkowłose, krótkowłosymi i długowłose, długowłosymi, z tego co wiem właśnie wtedy wychodzą śłiczne pieski, wtedy krótkowłosy szczeniak nie ma takiej śmiesznej hryzy wokół szyi i paru innych "niedociągnięć", jak jest u długo... nie wiem...z resztą zależy, jaką pies ma linię...
olcha Posted November 20, 2005 Posted November 20, 2005 "Szata: dwie odmiany: krótkowłosa - sierść krótka, przylegająca, błyszcząca i delikatna, nieco dłuższy włos na szyi i ogonie, bardzo krótki na głowie i uszach, rzadsza sierść dopuszczalna w okolicy gardła i na brzuchu; długowłosa - szata delikatna, prosta lub lekko falista, podszerstek niezbyt gęsty, dłuższa sierść tworzy kryzę wokół szyi, portki na tylnych kończynach i pióro na ogonie." Z opisu wynika, że właśnie te cziłki, które są gładkowłose (nie krótkowłose) powinny być gorzej oceniane. A jeśli by gorsza szata zależała od tego czy piesek był kryty mieszanymi rodzicami to by były też cziłałki szorstkowłose :lol: . Przecież długość włosa zależy od genów.
Kenduś Posted November 20, 2005 Author Posted November 20, 2005 ciekawe jakby wyglądała czi szorstkowłosa :o :lol: :lol: :lol: :evilbat:
elżbietarusos Posted November 20, 2005 Posted November 20, 2005 Właśnie niczego nie jestem pewna na 100 %. Każdy mówi co innego. Wiem , że od kilku lat można kryć krótkowłose długowłosymi . Ale dzisiaj dowiedziałam się , że szczenięta z par mieszanych są zdrowsze , silniejsze. Jest wśród nich większa przeżywalność. Nie wiem co o tym sądzić. Czy jest w Polsce ktoś kto jest bezsprzecznym autorytetem wsród hodowców , sędziów ? Za parę lat takim aurorytetem będę ja ( żarcik oczywiście ) , ale póki co raczkuję w tej rasie .
Kenduś Posted November 20, 2005 Author Posted November 20, 2005 W Polsce? nie słyszałam o kimś takim :-?
olcha Posted November 20, 2005 Posted November 20, 2005 Ja wiem tylko tyle, że Psami ozdobnymi (oprócz pudli) zamuje się Krystyna Szulc w piątek między 17.30 - 18.30 pod numerem telefonu (0-22) 618-25-70, 618-25-66
elżbietarusos Posted November 20, 2005 Posted November 20, 2005 Nie bardzo przekonuje mnie to nazwisko. To sędzia kynologiczny z Warszawy. Ma duże doświadczenie w buldożkach , ale czy w chihuahua. Choc zdaje się jest także wetem , więc może kwestie ewentualnego dziedziczenia zostałyby rozwiane. Wolałabym jednak raczej sędziego i hodowcę chihuahuek w jednej postaci. Olcha wysłałam Ci zdjęcia. Otrzymałam komunikat na swoją pocztę , że coś nie przeszło , może jednak nic nie przeszło. Daj głos jeśli możesz.
kayla Posted November 21, 2005 Posted November 21, 2005 Ja nie jestem co prawda ani hodowca, ani tym bardziej sedzia, ale dorzuce sie do dyskusji (taka juz moja uroda ;-) ) Otoz w AKC chi krotko i dlugowlose uznaje sie za jedna rase, swobodnie ze soba krzyzuje i w jednym miocie moga przychodzic na swiat taki i takie. Istnieje nawet jakies porzekadlo, ze w kazdym miocie powinien byc jeden dlugowlosy, zeby ogrzewac rodzenstwo w brzuszku, ale to juz taka bardziej madrosc ludowa. Tak pisali w ktorejs z moich ksiazek - bo niestety wszystko co mam o chihuahua zostalo wydane w Ameryce (niestety, bo wolalabym cos z rejonu FCI, ale nie znam odnosnych jezykow). Jak patrze na zdjecia amerykanskich chi w kalendarzach, czy w ksiazkach, to one wygladaja troche inaczej niz nasze (w filmach tez). Niektore maja pyszczki wydluzone jak pinczerki - nie zebym miala cos do pinczerkow, ale wole te sliczne jablkowate. No, reasumujac, nasze podobaja mi sie bardziej niz amerykanskie. FCI uwaza chihuahua krotko i dlugowlose za 2 oddzielne rasy i we wszystkich co oficjalniejszych dokumentach (wzorzec, artykuly w prasie itd.) pisza, ze sie nie krzyzuje. Wiem jednak, ze w rzeczywistosci - przynajmniej w Polsce - jest inaczej. Co dokladnie mowi prawo stosowane - tego nie wiem, podobnie jak Wy. Ktos wspomnial o grzywaczach, ale tam sytuacja jest zupelnie inna, z powodow genetycznych. Otoz za lysinke odpowiada gen dominujacy (nazwijmy go A) a za "powderkowatosc" - recesywny (a). Zestaw "Aa" oznacza wiec lyska, "aa" powderka, natomiast "AA" jest zestawem letalnym (dobrze to napisalam?), czyli powoduje smierc szczeniecia jeszcze przed narodzinami, lub wkrotce po. Krzyzujac dwa lyski (Aa+Aa) dostalibysmy mozliwe kombinacje: 2xAa (lyski), aa (powderek) i AA (niestety), czyli statystycznie 1 szczeniatko na 4 by umieralo. Dlatego krzyzuje sie zawsze (Aa+ aa), z czego mamy (statystycznie) 2 lyski i dwa powderki.
dorbin Posted November 21, 2005 Posted November 21, 2005 mam prośbę do kayla dawno nie widziałam ( albo przeoczyłam ) aktualnej fotki bonuska a strzsznie jestem ciekawa jak wygląda w wieku 11 miesięcy??? :wink: jeżeli możesz to pokaż nam go. pozdrawiam
olcha Posted November 21, 2005 Posted November 21, 2005 Kayla idealnie to napisałaś. Teraz pytanie który gen jest dominujący u cziłek? Jak będzie z łączeniem dwóch długowłosych, a jak dwóch krótkowłosych? Czy zdarzy się wtedy mieszany miot? elżbietarusos dostałam bodajże 3 maile ze zdjęciami ale nie mam narazie czasu ich obrobić.
kayla Posted November 21, 2005 Posted November 21, 2005 [quote name='olcha']Kayla idealnie to napisałaś. Teraz pytanie który gen jest dominujący u cziłek? Jak będzie z łączeniem dwóch długowłosych, a jak dwóch krótkowłosych? Czy zdarzy się wtedy mieszany miot?[/quote] Przypuszczam (takie amatorskie przypuszczenia), ze "gen krotkowlosy" jest bardziej dominujacy, bo znam conajmniej jeden przypadek, gdzie krotkowlosa suczka kryta krotkowlosym psem dala dlugowlose szczenieta (z czego wniosek, ze rodzice mieli geny dlugowlose, tylko "zagluszone"). Z drugiej strony - to chyba Kenduś pisala, ze krotkowlose pieski po dlugowlosych przodkach maja troche inna szate, kryze itp (nie zawsze, ale sie zdarza), z tego wniosek, ze sytuacja nie jest taka prosta jak u grzywaczy. Dodatkowo, zdarzaja sie czasami "chihuahua sredniowlose", o siersci krotkiej jak na dlugowlosego i odwrotnie. Swoja droga ciekawe, jak to jest z linieniem u tych "mieszanek", bo czytalam, ze dlugowlose linieja dwa razy do roku (i po Bonusie wiem, ze to prawda), a krotkowlose przez caly rok po troszeczku (tego juz empirycznie nie sprawdzalam, ale Wy pewnie tak). PS. Jesli chodzi o genetyke grzywaczy zapomnialam o mozliwym zestawie (aa+aa). Z takich rodzicow dostajemy wylacznie powderki.
Draczyn Posted November 21, 2005 Posted November 21, 2005 Państwo Janusz i Krystyna Opara są sędziami kynologicznymi 9ej grupy(b.dobrymi sedziami), a Pan Opara jest dodatkowo Prezesem Klubu Psów Ozdobnych i do Towarzystwa i hodują cziłalki(pisownia spolszczona)
olcha Posted November 21, 2005 Posted November 21, 2005 [quote name='kayla'] Przypuszczam (takie amatorskie przypuszczenia), ze "gen krotkowlosy" jest bardziej dominujacy, bo znam conajmniej jeden przypadek, gdzie krotkowlosa suczka kryta krotkowlosym psem dala dlugowlose szczenieta (z czego wniosek, ze rodzice mieli geny dlugowlose, tylko "zagluszone"). Z drugiej strony - to chyba Kenduś pisala, ze krotkowlose pieski po dlugowlosych przodkach maja troche inna szate, kryze itp (nie zawsze, ale sie zdarza), z tego wniosek, ze sytuacja nie jest taka prosta jak u grzywaczy. Dodatkowo, zdarzaja sie czasami "chihuahua sredniowlose", o siersci krotkiej jak na dlugowlosego i odwrotnie. Swoja droga ciekawe, jak to jest z linieniem u tych "mieszanek", bo czytalam, ze dlugowlose linieja dwa razy do roku (i po Bonusie wiem, ze to prawda), a krotkowlose przez caly rok po troszeczku (tego juz empirycznie nie sprawdzalam, ale Wy pewnie tak). PS. Jesli chodzi o genetyke grzywaczy zapomnialam o mozliwym zestawie (aa+aa). Z takich rodzicow dostajemy wylacznie powderki.[/quote] Hmm czyli z tego co piszesz wynika, że u krótkowłosych jest chyba tak: [img]http://yelims.free.fr/SpecialNouveauxNes/Bebe10.gif[/img] Aa + [img]http://yelims.free.fr/SpecialNouveauxNes/Bebe11.gif[/img] Aa może dać: AA Aa aa :roll: ale coś mi się wydaje, że to jest bardziej skomplikowane? A jak jest z dwiema długowłosymi? Mogą dać krótkowłose? To wtedy wyszło by zupełnie inaczej... :roll: p.s. TEQUILA DZIŚ KOŃCZY ROK!!! STO LAT PSINKO [img]http://yelims2.free.fr/Fete/BonAnnif03.gif[/img] [size=1] z tej okazji zaczęłam aktualizowac jej stronę w internecie[/size]
Kenduś Posted November 21, 2005 Author Posted November 21, 2005 [quote name='olcha'] p.s. TEQUILA DZIŚ KOŃCZY ROK!!! STO LAT PSINKO [img]http://yelims2.free.fr/Fete/BonAnnif03.gif[/img] [size=5] [b]z tej okazji zaczęłam aktualizowac jej stronę w internecie[/b][/size][/quote] to tak, żeby każdy zobaczył Twoje przestępstwo :lol: :lol: :lol: :evilbat: ...dopiero teraz aktualizujesz wstyd, wstyd [img]http://manu.dogomania.pl/emot/Biczowanie.gif[/img] 8) :lol: a o kayli nie wspomnę.... :roll: :evilbat:
Kenduś Posted November 21, 2005 Author Posted November 21, 2005 Wszystkiego naj Tequilko!!! [img]http://vik.strefa.pl/emoty/ico/happy.gif[/img] [img]http://manu.dogomania.pl/emot/winiak.gif[/img] [img]http://manu.dogomania.pl/emot/balet.gif[/img]
olcha Posted November 21, 2005 Posted November 21, 2005 DZIĘKI Kenduś! No i się wydało :( ...ale może skupi się na kayli? :evilbat: Tequila jakby umiała mówić to napewno by podziękowała :D
Recommended Posts