dana69 Posted August 22, 2005 Posted August 22, 2005 jeżeli ma 6 tygodni to powinna być po pierwszym szczepieniu. Jeżeli nie jest to przyczyny mogą byc różne. Po pierwsze ja bym sprawdziła czu brzuszek jest wzdety, czy jest biegunka. jeżeli nie to trudno mi powiedzieć bo nie jetem wetem, ale by zaraz dzwoniła do swojego. Pytanie jescze czy do tej pory szczeniak zachowywał się normalnie w stadzie. Jezeli jest tylko ten jeden objaw że słabnie, a brzuszek jest nie wzdety , to moze być syndrom słabego szczeniaka. Może też być poczatek parwowirozy ( jeżeli nie szczepiony) .Ale wtedy byłaby biegunka i odwodnienie. ja z pewnością bym dzwoniła do mojego weta. jest juz przyzwyczajony do moich telefonów w srodku nocy.
kayla Posted August 22, 2005 Posted August 22, 2005 [quote name='elżbietarusos']Jest malutka , nie wychodzi na dwór . Traci temperaturę , przeważnie leży wydaje mi się , ze zapadają się jej oczy. Czy tak może wyglądać niedobór cukru we krwi ? Teraz podaje jej miód i kawę .[/quote] Nie dzialalabym na wlasna reke. Miod (jesli juz) to wcierac w dziasla. Kawy nie stosowalabym bez konsultacji z wetem. I nie pytalabym laikow na forum, tylko obudzilabym weta!
kayla Posted August 22, 2005 Posted August 22, 2005 [quote name='dana69'] ja z pewnością bym dzwoniła do mojego weta. jest juz przyzwyczajony do moich telefonów w srodku nocy.[/quote] Wychodzi na to, ze sa tematy w ktorych mozemy sie zgodzic ;-)
dana69 Posted August 22, 2005 Posted August 22, 2005 jeżeli taci temperature i nie ma apetytu i jest coraz słabsza, to stawiam na syndrom słabego szczeniaka.Juz to przerabiałam. nie pomogły żadne leki, nagrzewanie lampą, dodatkowe karmienia strzykawką. Nic Szczeniak tracił siły az przestał oddychac. nawet matka go odtrącała wiedząc że nie przeżyje. staciłam tak cztery szczeniaki. a urodziły się zdrowe z wagą 7 dk. Ale z drugiej strony chyba ta malutka jest już wystarczająco duża, ma przecież sześć tygodni. trudno mi powiedziec do konca , co jej jest.
dana69 Posted August 22, 2005 Posted August 22, 2005 Poza tym chorób szczenniaków jest tak dużo, ze sami nie mamy o tym pojecia. ja to mogę pomóc jak dorosłej suczce cos dolega Ale i tak zasiegam rady weta i to na gorąco. Wiem co można sracić przez bagatelizowanie sprawy. Pies nie mówi(a szkoda) i nie powie ci co go boli. Trzeba obserwować ich zachowania . Wole nie pisac o tych sprawach bo wywołam wilka z lasu a w niedzielę wystawiam. Moje muszą być w dobrej kondycji.
Draczyn Posted August 22, 2005 Posted August 22, 2005 Obojętnie w jakiej rasie 6tygodniowy szczeniak ni powinien mięć syndromu słabego szczeniaka. Ja natychmiast bym odpaliła samochód i gnałaa do weterynarza.
elżbietarusos Posted August 22, 2005 Posted August 22, 2005 Ja stawiam na hipoglikemie. W wetów do konca nie wierzę. Wiem , że często hodowcy wiedzą więcej. U nas chihuahua mam tylko ja. Podam na wszelki wypadek glukozę podskórnie. Wiekszość psich dolegliwości leczę sama. W tej rasie mam pietra , bo to moje pierwsze szczeniaki , a hodowcy straszą , że są one bardzo problematyczne. Ja do tej pory nie miałam żadnych klopotów z ich odchowem. Choroby wirusowe wykluczam.
olcha Posted August 22, 2005 Posted August 22, 2005 babeszjoza: jeśli nie wychodzi z domu to małe prawdopodobieństwo, że kleszcz dostał się do domu chyba, że z innego psa. Objawy obserwuj po śluzówkach (perłowo białe, zażółcone ale zazwyczaj u tak małych piesków już by nie żyła bo perłowo białe oznacza anemię, a żółte całkowity rozpad erytrocytów) Parwowiroza: jesli matka była szczepiona sunia nie może mieć parwowirozy. Jeśli nie była to może mieć (też obserwuj śluzówki czy nie ma wycieku ropnego) są dwie postaci nosówki nerowa i jelitowa (biegunka) Anemia: blade spojówki PĘDŹ DO WETA!!!
Kenduś Posted August 22, 2005 Author Posted August 22, 2005 a może coś z krtanią? jak oddycha, czasami tak jest, że psinka zaczyna "charczeć" i wygląda jakby zaraz miała "zejść", częste u chihuahua, z tego co wiem...
olcha Posted August 22, 2005 Posted August 22, 2005 hipoglikemia: za mało cukru we krwi słyszalam, że u cziłałek często się to zdarza ale nie u takich dużych już! 6 tyg? a co jej dajesz do jedzenia? a była odrobaczana? Może ma robaki poprostu? Czemu nie ufasz wetom?
dana69 Posted August 22, 2005 Posted August 22, 2005 racja. na syndrom słabego szczeniak to już za pózno. 6 tygodni to duży szczeniak, ale parwowiroza jest niewykluczona nawet jak matka jest szczepina. nie jesteśmy wetami wiec nie gdybajmy. Jak zrobimy studia wteryanryjne ze spacjalnością "Psy i koty' to bedziemy stawiac diagnozy.ja stawiam na weta.
elżbietarusos Posted August 23, 2005 Posted August 23, 2005 Wet , podobnie jak ja był bezradny. Suczka miała jakieś nieprawidłowości w budowie czaszki. Odeszła dzisiaj w nocy. Tak jak to zwykle w życiu bywa , była najkochańszym szczenięciem z miotu. Jeszcze kilka godzin przed śmiercią , machała ogonkiem , gdy do niej mówiłam i głaskałam ją. Jeden z moich znajomych -inspektor do spraw ochrony zwierząt powiedział mi kiedyś , że gdy właściciel zwraca się do swojego chorego , cierpiącego psa , to jego mózg wytwarza coś na kształt narkotyku i w danej chwili zwierzę nie czuje bólu. Chyba coś w tym jest. Dziękuję Pani od nierodowodowych chihuahua za miłego e-maila i cenną informaję o pogotowiu całodobowym na telefon , z pewnością kiedyś skorzystam. Miło mi było Panią poznać. Trzymam kciuki , by kiedyś było Panią stać na rodowodowego chihuahua. Dziękuję wszystkim uczestnikom FORUM za sugestie dotyczące stanu zdrowia psiątka.
Kenduś Posted August 23, 2005 Author Posted August 23, 2005 Psiaczki zgłoszone na wystawę Białystok 28 sierpień 2005 Chihuahua długowłosy Psy szczeniąt AMON Drapieżne Diabełki Psy otwarta IGOR Rdzawa Suki pośrednia JARISA Uśmiech Szkota Suki pośrednia JETTA Uśmiech Szkota Suki otwarta DEJA Kalahambra Jeden piesek wydaje mi się być znajomy :lol: :wink: krótkowłosych niestety brak :(
Kenduś Posted August 23, 2005 Author Posted August 23, 2005 Współczuje... szkoda, że nie udało się nic zrobić, mały psiak jest jak małe dziecko, choć jak dorośnie również, całkowicie od nas zależny, okropne, kiedy nie wiemy jak im pomóc...
Kenduś Posted August 23, 2005 Author Posted August 23, 2005 Nowy Targ 28 sierpień 2005 Chihuhua Długowłosy Psy Klasa szczeniąt DUDUŚ Psia Frajda Klasa młodzieży CHICKO Pezinska Baba CHOCKI Pezinska Baba Klasa pośrednia URIAH HEEP Abonito Suki Klasa szczeniąt WIOLLA Lack Złote Iskierki Klasa młodzieży INA Hop-Trop Klasa pośrednia NANA Złote Iskierki Klasa weteranów 533. MAJA z Limbasskey koliby również krótkowłosych brak... :roll:
Kenduś Posted August 23, 2005 Author Posted August 23, 2005 Racibórz 28.08.2005 nie ma niestety katalogu przedwystawowego jest tylko: Chihuhua długowłosy - Chihuahua a pelo largo PSY Klasa młodzieży 1 581 - 581 Klasa otwarta 3 582 - 584 SUKI Klasa szczeniąt 1 585 - 585 Klasa młodzieży 3 586 - 588 Klasa pośrednia 2 589 - 590 Klasa otwarta 1 591 - 591 Chihuhua krótkowłosy - Chihuahua a pelo corto PSY Klasa młodzieży 1 592 - 592 Klasa pośrednia 1 593 - 593 SUKI Klasa pośrednia 3 594 - 596 Ale duuużo cziłałek! :o I "aż tyyyle" krótkowłosych :lol: raj dosłownie... :wink:
olcha Posted August 23, 2005 Posted August 23, 2005 Pani [b]elżbieto[/b] bardzo współczuję :( biedna sunia. [quote name='Kenduś']Psiaczki zgłoszone na wystawę Białystok 28 sierpień 2005 Chihuahua długowłosy Psy szczeniąt AMON Drapieżne Diabełki Psy otwarta IGOR Rdzawa Suki pośrednia JARISA Uśmiech Szkota Suki pośrednia JETTA Uśmiech Szkota Suki otwarta DEJA Kalahambra Jeden piesek wydaje mi się być znajomy :lol: :wink: [/quote] he he :D :wink: trzymam kciuki niech da z siebie wszystko [img]http://fool.exler.ru/sm/kult.gif[/img] [quote name='Kenduś']-krótkowłosych niestety brak :([/quote] jak zwykle :niewiem: [quote name='Kenduś']Nowy Targ 28 sierpień 2005 Chihuhua Długowłosy Psy Klasa młodzieży CHICKO Pezinska Baba CHOCKI Pezinska Baba [/quote] Ja kcem zdjęcia!!! :modla: [quote name='Kenduś']Chihuhua krótkowłosy - Chihuahua a pelo corto PSY Klasa młodzieży 1 592 - 592 Klasa pośrednia 1 593 - 593 SUKI Klasa pośrednia 3 594 - 596 Ale duuużo cziłałek! I "aż tyyyle" krótkowłosych raj dosłownie... [/quote] :lol: :lol: :lol: no nareszcie!!!
olcha Posted August 23, 2005 Posted August 23, 2005 i bądź tu człowieku mądry i zrób tequili nieporuszone zdjęcie :scared: [img]http://p2.labfoto.pl/photos/p/2/0/20304ee7ea9b1bcb5fa1095d20603add-959986.jpg[/img]
olcha Posted August 27, 2005 Posted August 27, 2005 no co tu tak ucichło? [img]http://fool.exler.ru/sm/att.gif[/img]
elżbietarusos Posted August 27, 2005 Posted August 27, 2005 Hej Kto sędziuje na warszawskiej wystawie chihuahua p. Adam Ostrowski czy p. Wanda Kowalska ? Nie pamiętam , czy chwaliłam się że TONIK Gniazdo Karzełków wygrał w Toruniu rasę . Pokonał innego psa, będącego także w moich rękach już championa KIZIEGO Gwiazdki z Białego Domu.
olcha Posted August 27, 2005 Posted August 27, 2005 A wiecie kto jedzie jutro na swoją pierwszą wystawę? :kciuki: TRZYMAM KCIUKI!!!!!!!!!!
olcha Posted August 27, 2005 Posted August 27, 2005 Brawo dla TONIKA!!! :klacz: p.s. a są jakieś zdjęcia z wystawy??
elżbietarusos Posted August 28, 2005 Posted August 28, 2005 Jakieś zdjęcia są , ale ich jeszcze nie oglądałam, więc nawet nie wiem czy będą się nadawały. Jest jeszcze inny problem , nawet jeśli będą , to ja nie umiem ich przesłać z pulpitu na dogomanie. Pozdrawiam
olcha Posted August 28, 2005 Posted August 28, 2005 Zdjęcia na pewno się nadają! Nawet jak będą rozmazane to i tak się bedziemy cieszyć. Niech nasz cziłałkowy temat się rozwija! Tak rzadko ktoś wkleja tu zdjęcia z wystaw! A co do zdjęć to wejdź tutaj jakby co to pisz na "prywatną wiadomość" to spróbuje pomóc ale nie wiem czy będę umiała. [url]http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=15516[/url]
kayla Posted August 29, 2005 Posted August 29, 2005 [quote name='olcha']A wiecie kto jedzie jutro na swoją pierwszą wystawę? :kciuki: TRZYMAM KCIUKI!!!!!!!!!![/quote] Chyba sie domyslam.... :-) Dziekuje wszystkim, ktorzy trzymali kciuki. Pan sedzia (p. Ostrowski) dal nam swietny opis: "Piesek sredniej wielkosci, sliczna glowa, doskonaly front, po prostu slicznie zapowiadajacy sie piesek" (czytalam go od wczoraj tyle razy, ze nauczylam sie na pamiec). I ocena - wybitnie obiecujacy. Bardzo sie ucieszylam, bo oczywiscie uwazam Bonuska za najpiekniejszego na swiecie, ale balam sie, ze moge byc odosobniona w tej opinii :-) Nie wiem, czy zdarze wrzucic jakies zdjecia, teraz jestem w pracy a jutro wyjezdzam na tydzien.
Recommended Posts