Jump to content
Dogomania

kiedy pierwszy raz można dopuścić sukę (husky)

Recommended Posts

Guest djmixer2
Posted

[b]

Mam pytanko. Mam suke syberian husky. Ma pól roku. Kiedy dostanie pierwszą cieczkę i kiedy, w jakim wieku można ją pokryć. Z góry dziękuje za odpowiedzi.[/b]

Posted

Suki Siberian Husky najczęściej dostają pierwszą cieczkę w wieku 5-10 miesięcy.
Ale rzecz jasna, zawsze mogą zdarzyć się wyjątki.
Jeżeli chodzi o dopuszczenie suki do hodowli, to musi ona spełnić kilka wymogów.
Znajdziesz ich na stronie ZKwP, w dziale Regulamin Hodowli Psów Rasowych,
Suki hodowlane

[url]http://www.zkwp.org.pl/index_pl.htm[/url]

• 4 weeks later...
Posted

Ja nie mogę pojąć pewnej tendencji. Dlaczego jak puplika dostaje cieczki to od razu kłębią się w głowach jej właścicieli myśli o szczeniaczkach?
Tak jakby te pieski były tylko zwykłą zachcianką bo są takie piękne, puszyste. :roll: W większości przypadków chęć posiadania ich jest bardziej potrzebna właścicielom niż suce. :-? To trochę płytkie nie uważacie?
Nie wiem może coś jest ze mną nie tak ale jak moja suka dostała cieczki to od razu sobie zadałam pytanie: kiedy będę mogła ją wysterylizować? [img]http://members.lycos.co.uk/sv34o5x9/emots/bonus/2/gupek5.gif[/img] [img]http://members.lycos.co.uk/sv34o5x9/emots/bonus/6/mumia.gif[/img] A jak chcę sobie zobaczyć "cud narodzin" to włączam Animal Planet i oglądam jak się zwierzątka rozmnażają. :evilbat:

Dlaczego większość chce zawsze wszystko rozmnażać ot tak sobie. Syndrom Matki Polki :question:

• 1 month later...
Posted

[quote name='Anulka']Ja nie mogę pojąć pewnej tendencji. Dlaczego jak puplika dostaje cieczki to od razu kłębią się w głowach jej właścicieli myśli o szczeniaczkach? [/quote]

Ja znam takich, którym kłębią się zanim jeszcze dostanie cieczkę. :D
Jeśli suczka była kupiona przez hodowcę do hodowli, to normalka.
Ale jeśli ktoś kupił suczkę przypadkiem i z pierwszej napotkanej, pobliskiej hodowli, to mi się normalne nie wydaje. Ostatnio do związku przyszedł pewien pan z młodziutką suczką. Jeszcze nawet cieczki nie miała i powiedział, że sąsiad który ma psa Husky ostatnio namówił go na szczeniaki. :)
Na pewno byłaby to świetnie dobrana para - gdzieś zza ściany, czy z za płota. ;)
U nas 97% Husky jest bez rodowodu. Ale uświadomiłam tego właściciela, że u nas ludzie wcale nie chcą mieć Husky z rodowodem. Wolą kupić za 150 zł psa nazywanego przez hodowcę Husky, ktory niestety za każdym razem okazuje się mieszańcem lub Husky bez rodowodu za 300-600 zł.

[quote] Dlaczego większość chce zawsze wszystko rozmnażać ot tak sobie. Syndrom Matki Polki :question:[/quote]

Pewnie coś w tym stylu. I większości wydaje się, że ich sunia ma wspaniałe, niepowtarzalne cechy, lepsze niż wszystkie inne dookola. :)
To chyba cecha wielu Polaków - uważać, że ich dzieci są najwspanialsze, psy, ... itp. także.

Pozdrawiam Hania

Posted

[quote name='Huskuś']To chyba cecha wielu Polaków - uważać, że ich dzieci są najwspanialsze, psy, ... itp. także.
[/quote]

Ależ mój pies jest najwspanialszy! A ja jestem taką egoistką, że nie pozwolę, żeby jakieś inne psiaki miały jego geny i dzieci mieć nie będzie ;)

• 1 month later...
Posted

[quote name='Huskuś']Anulka napisał:
Ja nie mogę pojąć pewnej tendencji. Dlaczego jak puplika dostaje cieczki to od razu kłębią się w głowach jej właścicieli myśli o szczeniaczkach?

Ja znam takich, którym kłębią się zanim jeszcze dostanie cieczkę.
Jeśli suczka była kupiona przez hodowcę do hodowli, to normalka.
[/quote]
Jeśli suczkę kupuje działająca hodowla to jej właściciel nie zadaje takich pytań na forum, bo on już wie na czym hodowla polega i jakie obowiązują przepisy w tej kwestii.
To pytanie jest raczej typowe dla początkujących producentów :evil: