Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[I]Co zrobic w upalne dni z kudłatym Shih-tzu?
Moja sunia czesto sie kładzie w kałuży,
zresztą sama czasami chłodze
ją czesząc na bardzo wilgotno.
kiedys spotkałam się z opinią,
iz nie dobrze jest moczyć psa
w gorące dni.
Czy to prawda??[/I]

Posted

Pytanie podstawowe to gdzie chcesz psa schładzać...? w domu, w samochodzie czy na spacerze?
I drugie: co rozumiesz przez "czesząc na bardzo wilgotno" czyli spryskujesz psa wodą? Obawiam się że to tylko pozorne schładzanie, ponieważ moczysz włos długi i tym samym narażasz go na mocniejsze działanie promieni słonecznych, a przez to niszczenie.

Posted

Mója sunia jak widzisz na niedomiar futra nie narzeka...i zazwyczaj sama wyszukuje sobie najchłodniejszego miejsca w mieszkaniu. W zależności od pory dnia, jest to zazwyczaj miejsce przy drzwiach wejściowych a czasami pod tapczanem w pokoju.
Jeśli chodzi o sposób chłodzenia, to pies sam podpowiada Ci "którędy oddaje" najwięcej ciepła...(kładzie się w wodzie) czyli przez łapy( poduszeczki) i podbrzusze.
W ciągu dnia jeśli wychodzisz na spacery, nie polecam moczenia całego psa tylko "jego podwozia"...czyli brzuch i łapy,(ale bardziej na skórę niż na włosy) wtedy sierść nie będzie się niszczyła narażona na działanie promieni słonecznych. Dobrym i wypróbowanym sposobem jest też moczenie ręcznika i układanie tam gdzie psiak się kładzie.
A tak przy okazji , co do skracania włosa to nie jestem tego zwolennikiem, bo uważam,że "futro" jest mimo wszystko naturalną barierą ochronną przed słońcem.

Posted

moja sunia chłodzi sie tak:[URL="http://img199.imageshack.us/img199/883/toka.jpg"][COLOR=#000000]http://img199.imageshack.us/img199/883/toka.jpg[/COLOR][/URL]
rozglabuje się na płytkach...

Posted

Zeby chronic psa długowłosego przed upałem lub go ochładzac należy najpierw go wyczesac gdyz tylko futro zadbane i wyczesane dobrze izoluje od promieni słonecznych. W przeciwnym razie skóra nie będzie prawidlowo wentylowana i mogą się zrobic odparzenia. Można również ochłodzic je mocząc im głowy, brzuchy i karki a takze przerzedzając im włosy po wewn. stronie ud i pod pachami.

• 1 year later...
Posted

- przykryć zimnym, mokrym ręcznikiem (można wsadzić zmoczony do lodowki)
- "lody" - kostki lodu wrzucone do miski, moga byc wczesniej przygotowane z jakims aromatem