natalia4130 Posted July 2, 2009 Posted July 2, 2009 [I]Co zrobic w upalne dni z kudłatym Shih-tzu? Moja sunia czesto sie kładzie w kałuży, zresztą sama czasami chłodze ją czesząc na bardzo wilgotno. kiedys spotkałam się z opinią, iz nie dobrze jest moczyć psa w gorące dni. Czy to prawda??[/I] Quote
Atrisko Posted July 2, 2009 Posted July 2, 2009 Pytanie podstawowe to gdzie chcesz psa schładzać...? w domu, w samochodzie czy na spacerze? I drugie: co rozumiesz przez "czesząc na bardzo wilgotno" czyli spryskujesz psa wodą? Obawiam się że to tylko pozorne schładzanie, ponieważ moczysz włos długi i tym samym narażasz go na mocniejsze działanie promieni słonecznych, a przez to niszczenie. Quote
Atrisko Posted July 6, 2009 Posted July 6, 2009 Mója sunia jak widzisz na niedomiar futra nie narzeka...i zazwyczaj sama wyszukuje sobie najchłodniejszego miejsca w mieszkaniu. W zależności od pory dnia, jest to zazwyczaj miejsce przy drzwiach wejściowych a czasami pod tapczanem w pokoju. Jeśli chodzi o sposób chłodzenia, to pies sam podpowiada Ci "którędy oddaje" najwięcej ciepła...(kładzie się w wodzie) czyli przez łapy( poduszeczki) i podbrzusze. W ciągu dnia jeśli wychodzisz na spacery, nie polecam moczenia całego psa tylko "jego podwozia"...czyli brzuch i łapy,(ale bardziej na skórę niż na włosy) wtedy sierść nie będzie się niszczyła narażona na działanie promieni słonecznych. Dobrym i wypróbowanym sposobem jest też moczenie ręcznika i układanie tam gdzie psiak się kładzie. A tak przy okazji , co do skracania włosa to nie jestem tego zwolennikiem, bo uważam,że "futro" jest mimo wszystko naturalną barierą ochronną przed słońcem. Quote
alicja22ol Posted July 6, 2009 Posted July 6, 2009 moja sunia chłodzi sie tak:[URL="http://img199.imageshack.us/img199/883/toka.jpg"][COLOR=#000000]http://img199.imageshack.us/img199/883/toka.jpg[/COLOR][/URL] rozglabuje się na płytkach... Quote
asia_929 Posted July 9, 2009 Posted July 9, 2009 Zeby chronic psa długowłosego przed upałem lub go ochładzac należy najpierw go wyczesac gdyz tylko futro zadbane i wyczesane dobrze izoluje od promieni słonecznych. W przeciwnym razie skóra nie będzie prawidlowo wentylowana i mogą się zrobic odparzenia. Można również ochłodzic je mocząc im głowy, brzuchy i karki a takze przerzedzając im włosy po wewn. stronie ud i pod pachami. Quote
fonfel Posted August 17, 2010 Posted August 17, 2010 - przykryć zimnym, mokrym ręcznikiem (można wsadzić zmoczony do lodowki) - "lody" - kostki lodu wrzucone do miski, moga byc wczesniej przygotowane z jakims aromatem Quote
Recommended Posts