Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie jakie z ras polecilibyscie do domu gdzie dziecko jest alergikiem.

Tak naprawde chodzi o to ze ja kiedys bylam uczulona rowniez na sersc psa i ciagle slyszalam ze pies nie i juz ;).

Wtedy bylam mala teraz jestem duza i zwracam sie z prosba o pomoc w wyszukiwaniu psow ktore z arelgikiem moga zyc pod jednym dachem ;)

zdjecia mile widziane

moja alergia przeszla z wiekiem prawie na wszystko ;)

• Replies 176
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Z tego co się orientuję to sznaucery (np. nasza malawaszka ma i alergię i sznaucerkę), pudelki, airdale... więcej nie pamiętam :oops:

Posted

[b]CHINSKIE GRZYWACZE NAGIE [/b] :angel: - nie gubia siersci... bo jej nie maja, wloski na lapkach i glowie i ogonku sa niewielkie i sa bardziej "ludzkie" niz psie :wink: i ogolnie piesek nie wydziela psiego zapachu... idealny dla ALERGIKA (nie duzy rowniez jest :lol: )

Posted

Yorki - mają boski włos zamiast sierści, o budowie zbliżonej do budowy włosa ludzkiego i co za tym idzie, nie powodują alergii.

Chyba, że alergia jest nie na sierść, a np. na ślinę czy na inne tego typu rzeczy.

Posted

W jakim wieku jest wspomniane dziecko? Kiedyś,kiedy mój syn był mały testy robiono po ukończeniu bodajże 5 lat. Jeśli więc jest starsze to można takie testy przeprowadzić i wtedy będzie konkretnie wiadomo, co dziecku szkodzi. A może teraz można takie testy przeprowadzić wcześniej. Często jest tak,że to nie sierść jest alergenem tylko np. ślina, albo roztocza, które i tak są wszędzie - nie tylko w psiej sierści.
Mimo wszystko prosiłabym o daleko posuniętą ostrożność, np. kontakt dziecka z jakimś zaprzyjaźnionym psem, jeszcze przed zakupem pieska. Najczęstszym usprawiedliwieniem przy pozbywaniu się psa z domu jest bowiem alergia, albo wyjazd za granicę. Załóżmy,że kupują "antyalergicznego" pieska, a dziecko zaczyna chorować, co wtedy?
Jeśli uprawiam "czarnowidztwo' to przepraszam.

Pomysł z grzywaczem bardzo mi się podoba.

Posted

dobra , dobra przyznaję się to mój synek jest alergikiem , ma 5 i 1/2 i jest po testach[był z TZ i lekarz stwierdziła uczelenie min. na sierść psa].U moich rodziców są dwa psy i Matysiowi jak do tej pory po kontaktach z nimi nic nie dolegało.Natomiast chciałabym jakoś w wakacje nabyć psa a nie chciałabym być zmuszona do szukania potem nowego domku dla psiaka[ niestety u mnie alergia objawiała się astmatycznym zapaleniem oskrzeli i Matyś chyba także idzie w tym kierunku].Dlatego szukam "pewniaka"[z wielkim żalem pożegnałam się już z zakupem boksia].
Mieszkamy w bloku 48m2 +6m balkonu i mamy dwa koty, więc duże psy raczej odpadają.

Posted

chinski grzywacz jest maly :wink:

nie ma roztoczy bo nie ma siersci (mysle o odmianie nagiej...)

a jesli juz jakas pchelka zaczai sie na glowce to zawsze mozna sobie sprawic meksykanczyka nagiego albo peruwianczyka (ale te rasy to chyba importowac trzeba :roll: ) sa nagie totalnie i do wyboru mamy 3 odmiany wielkosciowe 8) !!!

Posted

meksykańczyki widziałam kiedyś na allegro ale cena jak dla mnie była kosmiczna [poprostu na takie cudo mnie nie stać :cry: ], a bez rodowodu tani też nie jest[choć już byłoby mnie stać] i na dodatek może się okazać że to ogolony kundelek na którego Matyś będzie uczulony.Choć przyznam że wielkością by mi odpowiadał bo nie bałabym się wyjść z nim o 22 z drugiej jednak strony takiego kurdupelka jak chińczyk biorę pod pachę i w nogi :wink:

Posted

nie tam zebym bog wie jaka reklame chinczykom robila, ale to chyba najodpowidniejszy psiak dla alergika :D

charakterek tez maja wspanialy!!! dzieko sie z nim nie zanudzi. sa bardzo towarzyskie, opiekuncze, nawet posluszne i grzeczne (moj akuart taki jest) i nie wymagaja zbytniej pielegnacji oprocz regularnych, czestych kapieli :wink:

Posted

[quote]Z tego co się orientuję to sznaucery (np. nasza malawaszka ma i alergię i sznaucerkę)[/quote]

Ja mam alergię prawie od urodzenia i prawie na wszystko, miałam owczarka niemieckiego ponad 9 lat...
Kichałam jak wściekła, ale miłość jest silniejsza od alergii :D
Oczywiście dla dziecka owczarka nie polecam :)

Posted

no to wszystko juz jasne chodzi o Lothie i jej synala (ktorego uwielbiam) ale to chyba nie na temat ;)

ale tak naprawde interesuje mnie temat w ogole. Po pierwsze dlatego ze ja bylam dzieckiem uczulonym na wszystko. I pewnie moje dzieci beda uczulona na wszystko ;)

dlatego ciagle czekam na propozycje psow i fot ;)

Dziekuje wszystkim za liczny ozdew

[b]tufi[/b] wiesz ze chyba pojde i poszukam na co dokladnie bylam uczulona bo nie pamietam. jak tylko bede u Rodzicieli to sprawdze

Posted

ah [b]ajka[/b] bardzo sie ciesze z tego co napisalas bo moze kiedys bede potrzebowac tego topiku na poczytanie dla jakis zakreconych rodzicow i bedzie jak znalazl ;)

ja dziekuje :buzi:

Posted

[quote]Po pierwsze dlatego ze ja bylam dzieckiem uczulonym na wszystko. I pewnie moje dzieci beda uczulona na wszystko
[/quote]

Niekoniecznie. Mój syn nie jest alergikiem :)

Posted

[quote name='Magdarynka'][quote]Po pierwsze dlatego ze ja bylam dzieckiem uczulonym na wszystko. I pewnie moje dzieci beda uczulona na wszystko
[/quote]

Niekoniecznie. Mój syn nie jest alergikiem :)[/quote]

ale znajac mojgo pecha :o moj pies jes uczulony na to co jahahahaha czyli na pylki traw. Wiec dzieci napewno beda inne hihihihihihi

Posted

[quote]ale znajac mojgo pecha moj pies jes uczulony na to co jahahahaha czyli na pylki traw. Wiec dzieci napewno beda inne hihihihihihi[/quote]

Nie przejmuj się, moje dwa poprzednie psy (spaniel i owczarek) też były alergikami. Oba były uczulone na pyłki traw, a spaniel dodatkowo na ukąszenia owadów. Mógł mieć 1 pchłę, a drapał się jak wściekły i wygryzł sobie kiedyś dziurę nad ogonem :wink:

Acha, podobno charciki włoskie mają siersć, która nie uczula, ale nie wiem, czy to prawda...

Posted

[quote name='Magdarynka'][quote]ale znajac mojgo pecha moj pies jes uczulony na to co jahahahaha czyli na pylki traw. Wiec dzieci napewno beda inne hihihihihihi[/quote]

Nie przejmuj się, moje dwa poprzednie psy (spaniel i owczarek) też były alergikami. Oba były uczulone na pyłki traw, a spaniel dodatkowo na ukąszenia owadów. Mógł mieć 1 pchłę, a drapał się jak wściekły i wygryzł sobie kiedyś dziurę nad ogonem :wink:

Acha, podobno [b]charciki włoskie [/b]mają siersć, która nie uczula, ale nie wiem, czy to prawda...[/quote]

pocieszylas mnie to znaczy ze moze mj pech zostanie ze man i moim psem a dzieci beda "normalne" a nie mieczaki po mamusi ;)

charciki powiadasz trzebaby to sprawdzic i ewentualnie dodac do naszej listy ;)

Posted

Pogooglałam trochę, ale na razie nie znalazłam potwierdzenia, że charciki włoskie nie uczulają...
Natomiast znalazłam informacje, że Hiszpański Pies Wodny i Nagi Pies Meksykański są dobre dla alergików. Co do Yorków to też nie uczulają, ale mogą uczulać kosmetyki do pielęgnacji sierści (a właściwie włosów).

Posted

Mandarynka problem w tym że Matyś nie kicha tylko łapie astme oskrzelową, choć jak pisałam u rodziców wręcz wraca do zdrowia a jest tam bokser i dobermanka.Być może mój synek jest do nich przezwyczjony , bo pierwsze dwa lata mieszkał z nimi a teraz jesteśmy tam od piątku do soboty?Podobno na swoje zwierzaki alergicy często nie są uczuleni.A wiesz może gdzie znajdę więcej info o hiszpańskim psie wodnym?

Posted

lothia,
alergia objawia się na różne sposoby. Ja akurat reaguję katarem i wysypką. A skoro piszesz, że przy dobermanie i bokserze synek czuje się dobrze, to może nie jest uczulony na psy? Z drugiej strony u mnie to też dziwnie wygląda, bo przy owczarku kichałam, a teraz od 5 tygodni mam kundelka i przy nim nie kicham...

[quote]Podobno na swoje zwierzaki alergicy często nie są uczuleni[/quote]
To nie tak...
Czasem organizm uodparnia się po prostu na dany alergen jeśli ma stale z nim kontakt, a czasem alergia rozwija się coraz bardziej. Kiedyś reagowałam tylko skórnie, a od kilku lat mam cały czas katar...

[quote]A wiesz może gdzie znajdę więcej info o hiszpańskim psie wodnym?[/quote]

Tu jest stronka hodowców tej rasy [url]http://hiszpanskipieswodny.netstrefa.pl/[/url]
Jest tam też kontakt do nich.

Posted

A ja mam nastepujacy problem. Mój TZ chłop 30 lat od dziecka choruje na atopowe zapalenia skóry. Przez ostatnie dwa lata objawy jednak bardzo zelżały i tylko czasem pojawia sie jakas niewielka zmiana na jego skórze. Nigdy nie miał zadnych objawów po kontakcie z psami. Bo ma głównie uczulenie pokarmowe. Teraz tez ma kontakt z Goldenkiem, On-kiem i nic mu sie nie dzieje. Jednak niedawno sasiedzi nabyli mieszańca ON z syberianem i po zabawie z tym pieskiem, która polegała głównie na tym że mały gryzł namiętnie jego ręce, pojawiły sie na rekach TZ zmiany chorobowe. I tu rodzi sie moje pytanie: Czy mogło sie tak stać dlatego że pies był nie odrobaczony?

Juz jesteśmy umówieni na badanie alergiczne, czekamy w kolejce. Ale dziwi mnie to że wczesniej nie miał zadnych problemów po kontakcie z psiakami, a w tym jednym przypadku ma.

Posted

Ciekawe teorie panoszą sie po tym topiku, co drugi to lepszy... :-?
Lothia, jak zrozumiałam, twój synek miał robione testy i wykazały one uczulenie na sierść psa. Ktoś już napisał, że uczula nie tyle sama sierść, co białko psa, czyli uczulają najbardziej te o długiej sierści i śliniące się. Faktycznie, jeśli już bardzo chcesz kupić psa, wybierz małego i łysego, wtedy ryzyko jest najmniejsze, ale z pewością nie jest wyeliminowane. Musiałabyś liczyć się z tym, że po pewnym czasie będzie trzeba psa oddać, jeśli u synka będą pojawiały się objawy silnej alergii (oskrzela, jak pisałaś). Weź pod uwagę, że każdy może nabyć alergię z czasem, a alergicy są na to bardziej narażeni. Pewnie wiesz też, że ciągłe przebywanie z alergenem moze doprowadzic do astmy, a tego byś chyba dla sojego synka nie chciała. Poza tym nagus nie należy do ras tanich, średnio 2000 za szczenię z rodowodem. Zastanawia mnie tylko, z tego co pamiętam napiałaś, że macie dwa koty (?), a przecież koty są niezwykle alergizujące. Na nie dziecko nie jest uczulone? Alegia na psa z kolei nie jest aż tak częsta, w porównianiu z kotami. Może powinniście powtórzyć testy na sierść psa, wyniki często bywają mylące.
To moje przemyślenia. Mam brata alergika, córkę, psa i sama jestem alergiczką. Żeby było śmieszniej, każde z nas jest uczulone inaczej, brat ma wziewną, córka pokarmową a jak kontaktową. Na dodatek pies też jest alergikiem... :wink:
Powodzenia w podejmowaniu mądrych ecyzji :)