katza Posted June 15, 2009 Posted June 15, 2009 Witam mam problem z miom 9 tygodniowym szczeniakiem, jest po kwarantannie poszczepiennej, ale ostatnio był na dworze w pewnym miejscu gdzie nie chodzą inne psy i sie przeziębił pil bardzo dużo wody po czym ja wysiusiwal mial badany mocz i teraz bierze tabletki. Wszystko jest ok lecz martwi mnie jego oddech. Przed sem wieczorem strasznie sapie i dyszy tak jak by chciało mu sie pic lecz gdy podstawiam miskę chlipnie dwa razy i koniec towarzyszy temu cieply nos i wywieszony język oraz kręcenie sie z miejsca na miejsce potem zasypia z szybkim i ciężkim oddechem, mija po ok 20 min. Może to gorączka?? Błagam o pomoc Quote
LakusiowaPani Posted June 15, 2009 Posted June 15, 2009 [quote name='katza']Witam mam problem z miom 9 tygodniowym szczeniakiem, jest po kwarantannie poszczepiennej, ale ostatnio był na dworze w pewnym miejscu gdzie nie chodzą inne psy i sie przeziębił pil bardzo dużo wody po czym ja wysiusiwal mial badany mocz i teraz bierze tabletki. Wszystko jest ok lecz martwi mnie jego oddech. Przed sem wieczorem strasznie sapie i dyszy tak jak by chciało mu sie pic lecz gdy podstawiam miskę chlipnie dwa razy i koniec towarzyszy temu cieply nos i wywieszony język oraz kręcenie sie z miejsca na miejsce potem zasypia z szybkim i ciężkim oddechem, mija po ok 20 min. Może to gorączka?? Błagam o pomoc[/quote] Radze sprawdzic gorączke. Jak maluch ma powyzej 38 to znaczy ze cos sie dzieje:placz:. Do 38 to norma. A moze przeziebienie zamieniło sie w zapalenie płuc i z tąd te kłopoty z oddechem. A moze mu poprostu gorąco???? wtedy kręci sie i szuka chłodnego miejsca. Jak by nie było radze skorzystac z weta. :roll:;) Quote
katza Posted June 15, 2009 Author Posted June 15, 2009 Musze kupic dzis termometr elektroniczny bo mam jeszcze ten starego typu zwykły rtęciowy, ostatnio weterynarz mu mierzyła temp i mial 38,1 powiedziala ze jest ok dostal tylko te tabletki na uregulowanie moczu no i zastrzyk przeciw zapalny, tak samo jak w nocy zachowuje sie jak wlasnie jest mu goraco najczesciej w aucie, dodam tylko ze nie zdarza mu sie to codziennie. Acha i gdy wlasnie ma ten obiaw to po wypiciu łyka wody ma taki odruch jakby sie zadlawil ale potem jest juz ok, moze tak reaguje jak ma za sucho w pyszczku. Quote
eagle Posted June 15, 2009 Posted June 15, 2009 [quote name='katza']Witam mam problem z miom 9 tygodniowym szczeniakiem, jest po kwarantannie poszczepiennej, ale ostatnio był na dworze w pewnym miejscu gdzie nie chodzą inne psy i sie przeziębił pil bardzo dużo wody po czym ja wysiusiwal mial badany mocz i teraz bierze tabletki. Wszystko jest ok lecz martwi mnie jego oddech. Przed sem wieczorem strasznie sapie i dyszy tak jak by chciało mu sie pic lecz gdy podstawiam miskę chlipnie dwa razy i koniec towarzyszy temu cieply nos i wywieszony język oraz kręcenie sie z miejsca na miejsce potem zasypia z szybkim i ciężkim oddechem, mija po ok 20 min. Może to gorączka?? Błagam o pomoc[/QUOTE] Mój ma drugi raz w zyciu babesziozę, objawy były takie same jak u Ciebie. Dyszenie i sapanie, gorączka. Czy dziąsła sa blade lub bardzo ciemne ? Jest osowiały ? Poprostu lec do weta. Quote
katza Posted June 15, 2009 Author Posted June 15, 2009 No tak z tym ze babesziozę przenoszą kleszcze a mój szczeniak nie ma żadnego przeszukałam go calego tez jest owczarkiem niemieckim ( mowie tez sadzac po avatarze pod odpowiedzia) Nie jest osowialy apetyt ma az w nadmiarze wszystko poza tym jest ok moze zeczywiscie jest mu zagoraco?? Zastanawiam sie czy takie szczeniaki (9tyg) przystosowuja sie do temperatury, dorosle psy zmieniaja sobie siersc a taki szczeniak?? przeciez on ma puszek? moze poprostu za cieple futerko jak na upaly?? Quote
Saite Posted June 15, 2009 Posted June 15, 2009 Zamiast szukać wyjaśnień na własną rękę, pędź do weta. U moich psów niepokój, dyszenie, niemożność znalezienia sobie miejsca zawsze zwiastowały komplikacje zdrowotne. U Twojego psiaka przeziębienie mogło przerodzić się w coś więcej, więc warto to czym prędzej sprawdzić. W stosowaniu zwykłego termometru rtęciowego nie ma nic niewłaściwego, po prostu sam pomiar temperatury zajmuje nieco więcej czasu. Quote
Vesna Posted June 15, 2009 Posted June 15, 2009 I tak dodam tylko, że prawidłowa temperatura u psa to 37,5-39,3 st.C Quote
Recommended Posts