madziaino Posted June 4, 2009 Posted June 4, 2009 Witam wszystkich! Po przeprowadzce zamierzam stać się szczęśliwą mamusią dla jednego z bulwich szczeniorków.:multi: Do niedawna byłam właścicielką bassetki, niestety odeszła prawie trzy miesiące temu... :placz: Od hodowcy dowiedziałam się, że należy liczyć się ze specyficznym zapachem tej rasy. I muszę przyznać, że rzeczywiście, z wiekiem, zapach suni stawał się coraz mocniejszy. Do tego stopnia, że pomimo regularnego czyszczenia uszu i skóry w domu czuć było bardzo wyraźnie psiaka. Akurat u Fety zaczęło się od tego, że tak słodko śmierdziuchały jej nóżki :loveu: Mi, jako mamuni rozpieszczającej swoją niunię wogóle to nie przeszkadzało,:loveu: ale rodzince już tak.:roll: No i ich gościom.:mad: Zamierzam kupić bulwiątko i chcę się dowiedzieć, czy one też mają swój zapaszek, jakby co, to muszę uprzedzić narzeczonego :lol: całe szczęście,że to jedynie z nim będę mieszkać, więc nikt mi nie będzie zwracał uwagi na zapach domu, bo on także zakochał się w buldożkach. :multi: Proszę zatem o jakieś informacje na temat zapaszków buldożków,czy wogóle one pachną po swojemu? ;):p będę szczęśliwa jeśli tak, bo strasznie mi tego brakuje :diabloti: Quote
madziaino Posted June 4, 2009 Author Posted June 4, 2009 właśnie na innym forum się dowiedziałam, że pachną i to cudnie. Podobno najpiękniej pachną fafelki :loveu: już nie mogę doczekać się swojego własnego niunia do wąchania :loveu: Quote
kudel Posted June 4, 2009 Posted June 4, 2009 do wachania i sluchania ;) bo niedosc ze pachna to jeszcze uroczo chrumkaja i chrapia :evil_lol: Quote
brosse0606 Posted June 4, 2009 Posted June 4, 2009 ja uwielbiam zapach z pyszczka o poranku...... :) czasem pusci baka tuz przy tobie ale szybko ulatuja....wmawiam sobie ze to z milosci do mnie.... co dziwne puszcza je tylko wtedy jak sie tylem do mnie w lozku odwroci....;) a co do zapachu z uszu to nigdy nie poczulam niczego konkretnego i rzeczywiscie wszystkie zapaszki czy te dobre czy zle puszczam w niepamiec gdy slysze slodkie chrumkanie i odglos biegu na kafelkach ale dzwieki to juz inna bajka... Quote
Viris Posted June 5, 2009 Posted June 5, 2009 Klara zasadzała "kapelusze" wiszące w mieszkaniu mimo otwartych okien. Co do zapachu samego bulwiątka - szczeniaki pachną przepięknie ale z czasem sapach się zmienia. I tu dużo zależy od higieny po prostu. Moja Klara pachnie "kokosem" ponieważ uzywam do jej kąpieli Hexodermu (o tym zapachu), nawet w miesiąc po kąpieli gdy np zmoknie to nie śmierdzi mokrym psem tylko właśnie kokoskiem. Ale niestety każde skórne problemy (u bulw częste) wiążą się ze zmianą zapachu, a nie czyszczone i nie zadbane fałdy mogą po prostu zwalić z nóg. Dodatkowo bulwy gubią sporo sierści i nie tylko np na wiosnę ale cały rok. Igiełki są wszędzie a co za tym idzie zapach też. Moja babcia która jest "wyrocznią" jeśli chodzi o psy w domu (pies tylko w budzie na krótkim łańcuchu - mieszka w mieście - żeby nie było) powiedziała kiedyś o Klarze - nawet psem nie czuć, więc można. Zaniedbana bulwa będzie śmierdzieć. Łapy też, szczególnie gdy są zaczerwienienia i jakieś zmiany bakteryjne. Quote
madziaino Posted June 5, 2009 Author Posted June 5, 2009 Hmmm, ten kokos brzmi zachęcająco, nawet nie wiedziałam, że są takie trwałe kosmetyki ;) Wiem już, że higiena to podstawa, żeby w domu pachniało bulwką, a nie śmierdziuchało psiskiem :p Co do tych bąków, to jestem przyzwyczajona, bassety też są takie urokliwe :shiny: Identyczna sprawa z chrapaniem i sierścią, wszystko znam od podszewki 8-) :loveu: codziennie odkurzacz i mycie podłogi :p aaaaa, właśnie, miałam jeszcze zapytać, czy bulwiki też się ślinią? dziekuję za wszystkie odpowiedzi ;) Quote
Chefrenek Posted June 5, 2009 Posted June 5, 2009 [quote name='madziaino']Hmmm, ten kokos brzmi zachęcająco, nawet nie wiedziałam, że są takie trwałe kosmetyki ;) Wiem już, że higiena to podstawa, żeby w domu pachniało bulwką, a nie śmierdziuchało psiskiem :p Co do tych bąków, to jestem przyzwyczajona, bassety też są takie urokliwe :shiny: Identyczna sprawa z chrapaniem i sierścią, wszystko znam od podszewki 8-) :loveu: codziennie odkurzacz i mycie podłogi :p aaaaa, właśnie, miałam jeszcze zapytać, czy bulwiki też się ślinią? dziekuję za wszystkie odpowiedzi ;)[/quote] Nie znam ani jednego, który by się ślinił. Co do tego gubienia włosa to zależy jak trafisz. Mój gubi włos tylko 2 razy do roku gdzieś tak przez tydzień, dwa.;) Quote
Viris Posted June 5, 2009 Posted June 5, 2009 A moja się ślini. Szczególnie gdy coś jem. Odruch Pawłowa książkowy. Ślini się tez gdy jest zimno albo ma jakiś stres. Quote
madziaino Posted June 5, 2009 Author Posted June 5, 2009 Jak dla mnie mogą się nawet ślinić i gubić sierść non stop , ich pyszczek wszystko wynagradza :loveu: jejkuuuuu, jak bardzo nie mogę doczekać się października, to chyba nikt nie wie :p już dziś mam skompletowane miseczki, leżonko i śledzę pilnie wszystkie wątki na temat ulubionych zabawek i żarełka ;) jeszcze tylko muszę zdecydować się na którąś hodowlę no i wymyślić imię :p Quote
aniao Posted June 5, 2009 Posted June 5, 2009 Viris a ten Twój Hexoderm to jest jakaś specjalna kokosowa odmiana? Bo ja mam Hexoderm taki niebieski i on wcale nie pachnie :shake: Quote
Viris Posted June 5, 2009 Posted June 5, 2009 Niebieski?? Może to coś innego. Ja od kilku lat kupuję zawsze taki: [url=http://allegro.pl/item633539425_hexoderm_500_ml_plyn_antyseptyczny_do_siersci.html]Hexoderm 500 ml - płyn antyseptyczny do sierści (633539425) - Aukcje internetowe Allegro[/url] Quote
brosse0606 Posted June 5, 2009 Posted June 5, 2009 moja sie nie slini za to po piciu pomimo wylizania sobie pyszczka jezorkiem jeszcze przez jakis czas kapie....uwielbia po piciu obejsc wyspe kuchenna lub stanac na srodku salonu i sobie kapac az przestanie....:) a jak dostanie serek bialy to jest cala biala mordka ;) wtedy przyjdzie do mnie i sie przytuli tak ze wszystko zostanie na moich spodniach :) Quote
aniao Posted June 8, 2009 Posted June 8, 2009 [quote name='Viris']Niebieski?? Może to coś innego. Ja od kilku lat kupuję zawsze taki: [URL="http://allegro.pl/item633539425_hexoderm_500_ml_plyn_antyseptyczny_do_siersci.html"]Hexoderm 500 ml - płyn antyseptyczny do sierści (633539425) - Aukcje internetowe Allegro[/URL][/quote] hahahha no byłam pewna, że on był niebieski ale sprawdziłam i jest czerwony :) ale kokosa to tam na pewno nie ma, śmierdzi po prostu mokrym psem.. i po każdym deszczu itd.. kurde może mi tam coś innego wlali? bo na allegro kupowałam.. Quote
Viris Posted June 8, 2009 Posted June 8, 2009 Ja też kupuję na allegro bo jest sporo taniej niż u weta czy w sklepie. Ale zawsze wszyscy zachwyceni kokosowym zapachem psa. Nie wiem o co może chodzić :shake: Quote
madziaino Posted June 8, 2009 Author Posted June 8, 2009 może to twoja niunia tak pachnie tym kokosikiem :loveu: Quote
Viris Posted June 8, 2009 Posted June 8, 2009 O nieee, na pewno to zapach tego płynu, bo z buteleczki pachnie kokosem. Podczas mycia to już w ogóle :loveu: Potem pies prawie nie pachnie (psem ani kokosem) i jak zmoknie (np deszcz, czy wypad nad wodę) znowu kokosem :loveu: Quote
madziaino Posted June 8, 2009 Author Posted June 8, 2009 nie no, brzmi jak marzenie:loveu:. po mokrym spacerku, zamiast śmierdzioszka mieć chodzącą perfumę :loveu: chyba wypróbuję to na moim kundelku :p Quote
Enigma79 Posted February 17, 2010 Posted February 17, 2010 Freduś to mój drugi buldożek i nie wydaje mi się, aby ta rasa jakoś specjalnie "pachniała" w negatywnym tego słowa znaczeniu :) Osobiście zawsze lubiłam zapach łapek i teraz mój psiak zamiast drapania woli zdecydowanie, gdy się go... obwąchuje :) :) :) Sunia nigdy się nie śliniła, za to krzykacz Fredek po koncercie szczekania pieni się jak szampon. Quote
pingwinek64 Posted July 26, 2010 Posted July 26, 2010 Mam moją Shille parę dni ale do prukaczków już się przyzwyczaiłem.Prukaczki "pachną" jak karma którą zajada. Quote
Recommended Posts