chicken Posted July 30, 2017 Posted July 30, 2017 Jestem w ciąży i mam 2 koty. Do prawie połowy był też z nami obecna suczka husky - na spacery chodziłam regularnie. Oczywiście nawet dermatolog się mnie pytala czy się nie boję mieć kotów. Rodzina też rzuca tekstami " ojej A co wy z kotami zrobicie jak się mała urodzi"- mam ochotę wtedy nabluzgacć Ale się powstrzymuje i odpowiadam - A co mamy zrobić? Są czlonkami rodziny i tak będzie. Dziecko i zwierzęta to samo zdrowie - ja co prawda też się wychowałam że zwierzętami i jestem alergikiem- mam nadzieję że corka tego nie odziedziczy Ale i tak dużo lepiej to znoszę niż gdyby tych zwierząt w domu nie było - zostałam po prostu odczulona. A ponieważ nie mogę się pogodzić ze stratą mojego kochanego psa To wbrew wszystkim postanowiłam kupić szczeniaka. Zapisałam się już na przedszkole psie i dalej będę też ja szkolić. Aktywna jestem cały czas. Jeżdżę w góry, pracuje. Obecnie jestem w 22 tygodniu. Wkurza mnie jak mi ludzie gadają że za dużo na siebie biorę, że nie wiem co to dziecko, że pochłonie cały mój czas i inne bla blabla. A ja chcę się tak organizowac żeby mieć czas i dla dziecka i dla psa- spacery będą łączone. Jestem pozytywnie nastawiona. Poza tym jest więcej plusów posiadania psa niż minusow - dziecko nie będzie się panicznie balo czworonogów, będzie bardziej empatyczne i odpowiedzialne. Będzie zdrowsze bo pies przynosi bakterie i przede wszystkim nauczy się szacunku do zwierząt - czyli coś co cenię w ludziach. Ps: na toxo chorowalam przed ciaza. Mam przeciwciala. Nie ograniczam kontaktów z kotami, kocią kuweta czy psami (nawet obcymi). Jedyne co to przestrzegam higieny. A toxo zarazilam się pewnie od nirmytych warzyw lub owocow. Koleżanka zachorowała na toxo w ciąży A nigdy nie miała kota ani psa :) Quote
Andrzejek Posted September 18, 2017 Posted September 18, 2017 Moja żona jest teraz w ciąży, od kilku miesięcy mamy małego psa. Lekarz nie widzi przeciwwskazań, jeśli pies jest oczywiście czysty i zadbany. Toksoplazmoza to nie tylko koty i psy! To przede wszystkim brak higieny (niemycie rąk, jedzenie brudnych owoców). Poza tym zgadzam się z koleżanką wyżej - dzieci lepiej wychowują się ze zwierzętami :) Quote
Sjette Posted September 18, 2017 Posted September 18, 2017 Toksoplazma przechodzi caly cykl rozwojowy tylko u kotow. Oocysty sa wydalane z kalem. Wiec mozna, owszem zarazic sie od niemytych jarzyn, ale zrodlem zawsze jest kot. Inne zwierzeta (w tym czlowiek) zarazaja sie poprzez zjedzenie oocyst - oczywiscie pochodzacych od kota. Nie wydalaja oocyst z kalem, wiec nie mozna sie od nich zarazic przez kontakt. Mozna zarazic sie jedzac surowe mieso - glownie wolowine - tatar. Psow nie jadamy, zwlaszcza na surowo, wiec nie sa one dla czlowieka zrodlem pasozyta. Dlatego unijne normy nie pozwalajace na obecnosc kotow w oborze czy chlewni maja sens. Krowa nie jest miesozerna, moze zarazic sie tylko od kota. Brak oocyst w kale nie musi znaczyc ze kot nie jest nosicielem -oocysty sa wydalane okresowo. Toksoplazma to pasozyt tkankowy - nie ma sposobu by kota wyleczyc. Mozna zaleczyc. Quote
arnika098 Posted September 27, 2017 Posted September 27, 2017 Zadbany pies na pewno nie jest zagrożeniem dla ciąży. Mój pies jest dość często kąpany a na wzmocnienie sierści dostawał vetoskin z vetexpert. Trochę trudno było mu się pogodzić że nie może spać w łóżku, ale przyzwyczaił się. Quote
dwbem Posted September 27, 2017 Posted September 27, 2017 Nie wydaje mi się, żeby domowy pies stanowił zagrożenie. Znam kilka małżeństw, które dochowały się dzieci, czasem więcej niż jedno i nie pozbywały się swoich ukochanych domowników i potrafiły tak postepowac po urodzeniu się dziecka, żeby pies nie odczuł, że przestał być ważny i nie musiał być zazdrosny o dziecko, przeciwnie - wspaniale dziecka pilnowal. Quote
Tytan77 Posted January 16, 2018 Posted January 16, 2018 Kobieta w ciąży jak i po niej, od czasu do czasu powinna korzystać z usług psychologa. Dzięki temu jej życie byłoby łatwiejsze. Quote
Alicja Posted March 2, 2018 Posted March 2, 2018 znajoma uwielbiala tatar , kotów brak , znajoma złapała toksoplazmozę , to tak na matginesie dla mądrych co widzą zagrożenie w kotach Quote
Recommended Posts