Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Rodzice Maciusia :)']

Dziewczyny = co do pościeli bardzo proszę o Wasze rady. Podobno potrzebna pościel do łóżeczka i do wózka oddzielna i to jeszcze w ilości do każdego po dwa, czyli w sumie 4 poduszki, 4 kołdry i 4 zmiany. Czy to nie przesada? Czy nie można wykorzystywać tej samej pościeli co jest w łóżeczku wychodząc na spacer i przekładając ją do wózka? Jak to u Was?[/QUOTE]
do łóżeczka przyda się kołderka, w późniejszym czasie poduszka, do tego polecałabym 3 komplety pościeli+3 prześcieradła z gumką(może być sytuacja, że dzieciak się pochoruje i zarzyga wszystko więcej niż 1 raz w nocy, wtedy jak się ma tylko 2 zmiany to może być kłopotliwe). do wózka używałam polarowej kołderki i poduszeczki a na samym poczatku rożka, kocyka. nie miałam na zmianę. prałam jak się ubrudziło i do następnego dnia wysychało po prostu.
jakiś czas kamilek spał w śpiworku. teraz waśnie jestem na etapie rozglądania się za pościelą i do żadnej na allegro nie jestem jakoś szczególnie przekonana a ceny tych fajniejszych powalają...

teraz do wózka mam kupiony bardzo ciepły śpiworek, do tego jak będzie potrzeba będę dodawała kocyk a na wiosnę to sam kocyk już chyba wystarczy :)
o taki mam:
[URL]http://allegro.onet.pl/womar-spiworek-owcza-welna-przedluzany-106cm-i1802254726.html[/URL]
[SIZE=-1][IMG]http://lontypetry.pl/allegro/womar/sp/dop/IMG_9134.jpg[/IMG]

dość drogi ale jakość rewelacyjna i wystarczy na długo bo jest przedłużany :)
i jest naprawdę bardzo, bardzo ciepły i mięciutki, można w nim dziecko w pasy pozapinać i w foteliku i w wózku, cały przód się odpina, że może służyć też jako materacyk. no naprawdę polecam, jest świetny.
[/SIZE]

Posted

a kocyk to musi być jakiś na wymiar malutki czy może być zwykły polarowy kocyk, który składa się na dwa? No i nie wiem czy u mnie jednak do wózka pościel nie będzie potrzebna, bo w zimie maluch przyjdzie na świat. Jak będę musiała np w lutym z nim wyjść do taki polar nie za lekki? No chyba że wtedy ciepły kombinezon wystarczy? A poduszka? Do łóżeczka wiem że na początek nie wolno dać, ale do wózka? Też nie? To strasznie na płasko będzie leżał..

Posted

A propo wozka to nie wiem, czy ten bezyk nie bedzie sie brudzil... ja mamkolorki takie:
[IMG]http://img819.imageshack.us/img819/7929/kwfilip3.jpg[/IMG]
Czyli ciemny brazik z pstrokatymi wstawkami. Z zewnatrz - nie widac specjalnie jak sie ubrudzi :)
Pamietam, ze w nowej kolekcji tez jest cos podobnego.

Poscieli do wozka nie kupilam i sie ciesze, bo by byla zbedna. Uzywam tylko kocykow, wczesniej (tez byla zima) maly w kombinezonie i spiworku futrzastym, cos jaki agaga21 pokazala, tylko zwykly tanszy model ;) i maly nie marzl.
Do lozeczka - jak juz pisalam - posciel kupilam i zupelnie niepotrzebnie. Przescieradla - tak, zmieniam czesto. Ale poscieli nie uzylam do dzis. Poduszki nie dalam jeszcze Filipowi ani razu (ani do wozka, ani do lozeczka). W lozeczku w zimie spal w spiworku, w lecie pod kocykiem i teraz na zime znow zaczynam go w spiworek pakowac. Chociaz wiem, ze sie nie odkryje i nie rozkopie. Ja mialam taki na ramiaczkach, a sa tez z odpinanymi rekawkami.

Posted

moje dziecko też zimą się urodzi i myślę że ten śpiwór +kocyk na wielkie mrozy w zupełności starczy. oczywiście pod spód kombinezon i przy wielkich mrozach na długo się z takim maluchem nie wychodzi. dla noworodka bez poduszki, ewentualnie taka bardzo płaska może chyba być.
co do wielkości kocyka to zależy od ciebie jaki ci będzie wygodniej używać ;) takie cienki z polaru jednak na zimę będzie za cienki. w sumie na zimę to lepszy jest gruby, nawet złożony na pół. na wymiar kocyka nie polecam. lepszy ciut większy i poupychać po brzegach niż jakby gdzieś zawiewało :)

Posted

[quote name='Rodzice Maciusia :)']a kocyk to musi być jakiś na wymiar malutki czy może być zwykły polarowy kocyk, który składa się na dwa? [/QUOTE]
Kocyki dla dzieci zwykle są mniejsze, niż te "normalne" i łatwiej je składać.
Te są śliczne: [URL]http://allegro.onet.pl/aplikacja-3d-koc-kocyk-milutkie-kocyki-bobas-i1784121947.html[/URL] :)

[quote name='Rodzice Maciusia :)']No i nie wiem czy u mnie jednak do wózka pościel nie będzie potrzebna, bo w zimie maluch przyjdzie na świat. Jak będę musiała np w lutym z nim wyjść do taki polar nie za lekki? No chyba że wtedy ciepły kombinezon wystarczy? A poduszka? Do łóżeczka wiem że na początek nie wolno dać, ale do wózka? Też nie? To strasznie na płasko będzie leżał..[/QUOTE]
Kombinezon, cieplejszy kocyk i będzie ok. Śpiworki też fajne. Tylko u nas zimą chodniki były tak zasypane śniegiem, że nie było szans z wózkiem wyjść :angryy: odśnieżane były wąskie ścieżki...

Poducha niby nie jest wskazana na początku, ale zdania na ten temat są różne. My nie używamy.

Posted

Moja grudniowa córka też w gondoli jeździła w kombinezonie i śpiworze, ale śpiwór miała taki z grubszego polaru + przykrycie na wózek i zawsze wszystko miała ciepłe. Wiosną w kombinezonie polarowym i pod kocykiem.

Kocyk na zimę, moim zdaniem, to taki grubszy. Ja miałm taki fajny kocyk z zamkiem i napami- mógł służyć jako kocyk, a po zapięciu zamka i nap, jako śpiworek. Fajna sprawa. Przydawał się też w wózku głębokim wiosną.

Posted

[quote name='ojasia'] + przykrycie na wózek.[/QUOTE]
Aaa no i o tym zapomnialam.
I kocyk tez oczywiscie wiekszy, ale nie "normaly" w wymiarach. Te co pokazala Cudak fajne (super material, mam jeden kocyk z takiego, mieciutki i milusi) - ale po pierwsze sa dosyc cienkie. A po drugie wydaje mi sie, ze taka aplikacja chociaz cudna, to w codziennym uzytkowaniu moze byc niewygodna (np. jak sie malucha owinie i wzorek akurat sie znajdzie dzies pod pleckami na przyklad..) To takie do okrycia tylko kocyk, a maluszka to sie raczej owija.. (przynajmniej ja owijalam).

Posted

fajny ten śpiworek i kocyki są przesłodkie :)
Ja śpiworek już mam, kupiłam za 5 zł (!!!!) w ciuchu, firmy Chicco bodajże, albo Graco, jakoś zawsze mylę te dwie. Jak byłam z nim przy kasie to dwie inne panie pytały czy na pewno biorę, bo one chciały :) Na razie śpiworek jest uprany u mojej mamy, bo ona ma jakieś tam specjalne programy w pralce, ale jak zabiorę go do domu to wrzucę fotkę. Niestety, nie ma on kożuszka tak jak ten Agagi, ale mam nadzieję, że kombinezonik z kożuszkiem i kocyk załatwią sprawę.

Cudak, u Was chodniki zasypane, a co ja mam powiedzieć, jak u nas drogę zasypie to nawet samochodem nie wyjedzie, trzeba wcześniej wstawać i przez pole się przedzierać :) tak to jest jak się zachciało wśród natury zamiast stolicy zamieszkać :) Wtedy to chyba będzie helikopter po nas przylatywał hihi. Trochę się boję jak to będzie z porodem w styczniu, bo do Lublina, miasta gdzie chcę rodzić mam około 50 km, mam nadzieję,że w aucie nie urodzę :)

Nefesza, wiem że kremik się troszkę będzie brudził, ale trudno. Jest to jedyny wózek, który mi się podoba z tych. Wiem, że wcześniej jeszcze khaki rozważałam, ale mężowi się nie podobał, no i mi w sumie na koniec też nie. Na szczęście u mnie ta wstawka jest z ekoskórki, mam dużo rzeczy w domku z tego, m.in. sofę w białym kolorze i naprawdę elegancko się czyści. Nawet codziennie mogę przelecieć po spacerze szmatką. Gorzej jakby cały wózeczek był w takim kolorze :)

Acha, jeszcze wracając do sprawy pościeli - czy prześcieradła mogą być normalnej wielkości, jak dla dorosłego, tylko złożone? Bo mam mnóstwo i nie musiałabym dokupywać. Choć i tak przyznam, że jak obejrzałam pościelki na allegro, to aż piałam z zachwytu no i nie wiem czy się w sumie nie skuszę na jedną zmianę, np.
[url]http://allegro.pl/6el-sliczna-posciel-art-nika-120x90-nowe-wzory-i1779369323.html[/url]

Posted

rodzice maciusia, prześcieradło musi być małe, odpowiednie do materacyka i z gumką. inne mogły by być niebezpieczne, bo dziecko może się w nie zaplątać.....chociaż z drugiej strony pewnie z 20 lat temu były zwykłe bez gumek
jednak te z gumką są naprawdę wygodne i masz pewność, że zawsze równo leżą i się nigdzie nie zawiną

Posted

Rodzice, najwygodniejsze prześcieradła do łóżeczka to z gumką, ale w sumie jak dopasujesz dorosłe prześcieradło tak, żeby dało się zawinąć pod materac, to chyba może być. Tylko raczej takie 100% bawełny (moim zdaniem)

Posted

[quote name='Rodzice Maciusia :)']a kocyk to musi być jakiś na wymiar malutki czy może być zwykły polarowy kocyk, który składa się na dwa? No i nie wiem czy u mnie jednak do wózka pościel nie będzie potrzebna, bo w zimie maluch przyjdzie na świat. Jak będę musiała np w lutym z nim wyjść do taki polar nie za lekki? No chyba że wtedy ciepły kombinezon wystarczy? A poduszka? Do łóżeczka wiem że na początek nie wolno dać, ale do wózka? Też nie? To strasznie na płasko będzie leżał..[/QUOTE]

Ja miałam tylko śpiwór , fakt że z futerkiem i synuś albo w dresiku albo w kombinezonie sobie leżał w gondoli . Potem śpiwór wykorzystałam w spacerówce i na sankach . Śpiwór to NAJLEPSZY zakup .

Posted

Jak dla mnie śpiwór to rewelacja :) Mam dwoje zimowych dzieci i u nas genialnie się sprawdził. Tyle, że jak już ubierałam dziecko np. w kombinezon to przykrywałam je tylko kocem, a jak było w śpiworku to zakładałam tylko kurteczkę, bo jak miały jeszcze dodatkowo kombinezon to były przegrzane i całe mokre. Wszystko zależy od temperatury otoczenia, bo zima zimie nierówna.

Posted

Te śpiworki są też z polarem . Znajomej córka kupowała .

[I]nawet ten sam sprzedający je ma [/I]

[B]Rodzice Maciusia[/B], taki śpiworek jak ty miała Clockwork dla Grosi i też była zadowolona :)

Posted

[quote name='Ania+Milva i Ulver'][B]agaga21[/B] - ten śpiworek jest boski!!!! muszę go kupić;) i nawet czarny jest haha
Moje zakładki w kompie robią się coraz większe....tylko kasy nie przybywa;)[/QUOTE]
będziesz zadowolona, bo jakość naprawdę super. tylko jest jeden minus. śmierdzi owcą....

Posted

[quote name='Ania+Milva i Ulver']a niech się dziecko przyzwyczaja do wiejskich zapachów;)[/QUOTE]

:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:

ja uwielbiam zapachy natury, co mnie zresztą zgubiło w życiu, bo przez to sprowadziliśmy się na wieś, gdzie wiadomo nieciekawie z pracą jest jeśli się nie jest rolnikiem :-( Ale od małego pamiętam zawsze właziłam do mojej ukochanej szafy gdzie wisiało futro mojej mamy, niestety z prawdziwego lisa, i siedziałam tam duuuużo czasu wwąchując się w ten zapach zimy, lasu i zwierzątka. Uwielbiałam to! Więc dziecko pewnie też będzie lubić zapach owczy, tym bardziej, żę lepiej taki niż jakaś chemia, która może i ładniej pachnie, ale co z tego, skoro to chemia :shake:

A ja jeszcze podpytam o inną rzecz - USG - jak często macie robione? Bo ja miałam dwa, jedno nieplanowane, na ostrym dyżurze, jak trafiłam ze skurczami, a jedno w 13 tygodniu zgodnie z zaleceniem gin. Teraz w przyszłym tyg mam połówkowe, czyli w 23 -tym. Też w tym miałyście? Ile mniej więcej trwało, bo podejrzewam, że trochę dłużej niż normalne? wszystkie wymiary itd.

Posted

[quote name='Rodzice Maciusia :)']:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:

A ja jeszcze podpytam o inną rzecz - USG - jak często macie robione? Bo ja miałam dwa, jedno nieplanowane, na ostrym dyżurze, jak trafiłam ze skurczami, a jedno w 13 tygodniu zgodnie z zaleceniem gin. Teraz w przyszłym tyg mam połówkowe, czyli w 23 -tym. Też w tym miałyście? Ile mniej więcej trwało, bo podejrzewam, że trochę dłużej niż normalne? wszystkie wymiary itd.[/QUOTE]

ja mialam usg w 5 tygodniu-stwierdzajace ciąze:)
potem przy badaniach genetycznych w 12 tyg i 21(to bylo tez połowkowe), oba dlugie z wszytskimi parametrami, nastepne w 31 tygodniu-znow dlugie z oceną rozwoju dziecka
kolejne w szpitalu jak trafilam po wypadku ale to takie szpitalne, szybkie, nawet mi monitora nie pokazali
i nastepne dlugie z ocena i opisem w 35 tygodniu-ale to z zalecenia profesora, bo uwazal ze dziecko przestalo rosnąc co okazalo sie nieprawda na szczescie:)

Posted

Ja jestem u lekarza co miesiąc i co miesiąc mam usg. Chodzę prywatnie.
Połówkowe trwało troszkę dłużej, bo mierzył wszystko co trzeba . Teraz jeszcze oprócz usg mam za każdym razem badaną szyjkę macicy .

Ale po ostataniej wizycie to się z lekka wkurw....umówiona na 8.15, jak dojechałm to okazało się , że już wszystko poprzesuwane bo iles osób bez kolejki weszło, tak więc weszłam po 2 godzinach czekania! I jeszcze przed samym moim wejsciem awaryjna sytuacja bo babeczka po zabiegu i z jakims krwotokiem siedziała tam 30minut...gin jak weszłam, to widac było, że ma dość. Na dodatek dziecię me się ułożyło dupskiem i nic nie było widac...wszystko trwało max 10 minut -wizyta, no ale 130zł trzeba było położyć grrrr

Posted

u mnie usg kosztuje 150 zl, tez oczywiscie wszytskie prywatnie robilam a na tym w 31 tygodniu dziecko wygladalo jak swoj tatus, podobienstwo bylo widoczne golym okiem, tak wyraźne sa te zdjecia w 4D;)

na tym w 35 tyg juz nic nie widac bo dziecko jest ulozone do porodu i za duze

Posted

Ania - to jeśli to 3d, to nie jest dużo 130 zł! To wręcz malutko tym bardziej, jeśli w tym jest wizyta u gin. U nas w okolicy takie Usg KOsztuje 200 zł conajmniej. Samo USG, robione przez radiologa czy jak to tam się nazywa. Ja mam teraz zgryz, bo znowu chcę zmienić gina, wiem, że szaleję i nie powinnam, ale naprawdę nie chce mi się jeździć co miesiąc do Lublina, strasznie się męczę i mąż musi się zwalniać żeby mnie zawieźć. Więc teraz przenoszę się do ginki w mojej miejscowości. Wizyta u niej 100 zł, w tym USG. Niemniej jednak przyjmuje również na kasę chorych, tylko trzeba już o 5 rano stać w kolejce by się zapisać, bo tyle jest chętnych.. No i teraz nie wiem czy na to połówkowe iść od razu do niej i mieć w tym wizytę czy też znowu do tej samej radiolog/technik, która bierze 80 zł za samo USG, owszem, wszystko pięknie tłumaczy, robi bardzo długo, dokładnie, sympatycznie, ale nie zbada np. szyjki macicy, a to moja dotychczasowa lubelska gin robiła za każdym razem. Gdybym miała gwarancję, że ta nowa gin mi dobrze USG wykona, dlugo i dokładnie to bym do niej bez wahania poszła, ale z II strony boję się, że będzie miała dużo klientek i mnie szybko obskoczy, a to chyba najważniejsze USG w całej ciąży..

Posted

Rodzice-ja uwazam ze akurat na usg polowkowym -tak jak i genetycznym -nie nalezy oszczedzac ale wazniejszy jest lekarz, ktory to badanie przeprowadza-powinnien byc specjalista od ultrasonografii, wazne jest zeby bylo zrobione na jak najlepszym sprzecie-(i nie chodzi tu o 3D czy 4D-bo mnie akurat lekarka mowila ze to bardziej bajer dla rodzicow niz lekarza, bo ten zobaczy to co powinnien na zwyklym;)

w Łodzi akurat takich potwierdzonych certyfikatem ultrasonografow jest zaledwie kilku ale wiem po co tam ide;)-w Lublinie pewnie tez, poczytaj opinie w necie o lekarzach w okolicy, moze znajdziesz jakiegos polecanego?