Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='dzodzo']u mnie chyba podobnie bo usg nadal wykazuje ze czesc wymiarow jest plus tydzien do przodu;)

a caly strach wyniknal z tego ze powinnam miec juz brzuch tzn dno macicy na wysokosci żeber a tam jeszcze calą reke mozna wsadzic, tyle ze sam profesor stwierdzil, ze moze sie mylic bo jestem wysoka i na szczescie sie mylil![/QUOTE]
a bo można mieć brzuszek wyżej i niżej ;)
ja miałam cały czas przeraźliwie wysoko - i nigdy mi się nie obniżył...

Posted

[quote name='Ania+Milva i Ulver']Ależ mamy problem z imieniem....dla dziewczynki było kilka, a dla chłopca zero....nic mi nie leży....[/QUOTE]
U nas na odwrót było ;) dla chłopca mieliśmy imię, a okazało się, że dziewczynka i do końca nie byłam zdecydowana (bo umówiliśmy się, że ja wybieram dla dziewczynki, a TŻ dla chłopca, jak jeszcze nie była znana płeć).

Posted

ja tez odwrotnie mialam dla chlopca od dawna na 100 % a dla dziewczynki musialam metoda eliminacji i "smakowania imienia" wybierac ale juz sie zdecydowalam(chyba hihi) i mysle ze zostane przy tym bo juz rodzina zaakceptowala a bylo z tym trudno;)

Posted

[quote name='dzodzo']ja tez odwrotnie mialam dla chlopca od dawna na 100 % a dla dziewczynki musialam metoda eliminacji i "smakowania imienia" wybierac ale juz sie zdecydowalam(chyba hihi) i mysle ze zostane przy tym bo juz rodzina zaakceptowala a bylo z tym trudno;)[/QUOTE]

no właśnie....jeszcze kręcenie nosem rodzinki na wybrane imię...

zapisałam się do szkoły rodzenia, położna była bardzo miła przez tel- aż się zdziwiłam hehe

Posted

no to fakt, trudno zdecydowac i na pewno ostatnia rzecz to kierowanie sie moda na dane imie , ja uwazam ze imie jest wazne w zyciu, dlatego długo myslalam nad imieniem dla corki, mialam kilka kandydatur ale zadna nie pasowala mi tak do konca, az znalazlam ale tez musialam sie oswoic z nim:))patrzylam zarowno na brzmienie z nazwiskiem, na to co symbolizuje tzn czy jest imieniem mocnym czy slabym(zboczenie po studiach antropologicznych),czy znam kogos z tym imieniem i jaki jest, oczywiscie rodzna i tatus marudzila i krecila nosem,ale ja jestem uparta jak osiol hihi
tylko moja przyjaciolka powiedziala ze to imie rozwija sie jej jak wachlarz i jest piekne,moj jedyny sprzymierzeniec:))

Posted

[quote name='Ania+Milva i Ulver']Ależ mamy problem z imieniem....dla dziewczynki było kilka, a dla chłopca zero....nic mi nie leży....[/QUOTE]

My mielismy ten sam problem :) I do dzis sie zastanawiam, czy dobrze wybralismy.... Dziewczynka miala byc Nina (opcjonalnie Lena) ale chlopiec?
I co, ze do 6 miesiecy mozna imie zmienic.... Zostal Filip i juz. Kompromis miedzy Mieszkiem (pomysl TZ) a Markiem (moj pomysl, TZ nie chcial zaakceptowac). Przewijal sie Makary, Borys, Igor - bo chcialam imie bez zdrobnien. Tzn zeby uzywac "normalnie" podstawowej formy imienia, a nie np. Franciszek - Franek, bo przeciez raczej sie "Franciszku" na co dzien nikt do nikogo nie zwraca...

Dzodzo - a jakie to imie "jak wachlarz" jest???? Ladne okreslenie, wiec mnie ciekawosc zzera :)
Dawajcie dziewczyny te Wasze propozycje, doradzimy ;)

Posted

[quote name='dzodzo']no to fakt, trudno zdecydowac i na pewno ostatnia rzecz to kierowanie sie moda na dane imie , ja uwazam ze imie jest wazne w zyciu, dlatego długo myslalam nad imieniem dla corki, mialam kilka kandydatur ale zadna nie pasowala mi tak do konca, az znalazlam ale tez musialam sie oswoic z nim:))patrzylam zarowno na brzmienie z nazwiskiem, na to co symbolizuje tzn czy jest imieniem mocnym czy slabym(zboczenie po studiach antropologicznych),czy znam kogos z tym imieniem i jaki jest, oczywiscie rodzna i tatus marudzila i krecila nosem,ale ja jestem uparta jak osiol hihi
tylko moja przyjaciolka powiedziala ze to imie rozwija sie jej jak wachlarz i jest piekne,moj jedyny sprzymierzeniec:))[/QUOTE]

i pewnie dogo dowie się po porodzie? ;)

Posted

[quote name='nefesza']My mielismy ten sam problem :) I do dzis sie zastanawiam, czy dobrze wybralismy.... Dziewczynka miala byc Nina (opcjonalnie Lena) ale chlopiec?
I co, ze do 6 miesiecy mozna imie zmienic.... Zostal Filip i juz. Kompromis miedzy Mieszkiem (pomysl TZ) a Markiem (moj pomysl, TZ nie chcial zaakceptowac).

Dzodzo - a jakie to imie "jak wachlarz" jest???? Ladne okreslenie, wiec mnie ciekawosc zzera :)
Dawajcie dziewczyny te Wasze propozycje, doradzimy ;)[/QUOTE]

juz tu pisalam, ze szukalam głownie wsrod rosyjskich imion bo maja dla mnie wyjatkowe brzmienie, sa takie "muzyczne", no i takich ktorych nie nosi 3/4 populacji
no i wymyslilam imię TAMARA,malo popularne, niemodne i raczej tak zostanie mam nadzieje;)bo wiem ze wielu osobom sie nie bedzie podobac a ja juz je sobie wbilam w głowe i coraz bardziej jestem przekonana
oznacza "palmę daktylowa" czyli w przełozeniu "siły życiodajne","twardosc" czyli to co swojemu dziecku zycze;)

oczywiscie slysze ze "ruskie", ze nie mozna zdrobnic-i cale szczescie hihi

Posted

[quote name='dzodzo']nie, dziwacznych i stricte niepolskich imion w stylu Kevin czy Vanesssa nie bralam pod uwage;)[/QUOTE]

Tamara jest bardzo ładne :)
i rzadkie
osobiście w życiu poznałam jedną Tamarę - chodziłam do niej na korki z niemieckiego ;)

Posted

[quote name='dzodzo']juz tu pisalam, ze szukalam głownie wsrod rosyjskich imion bo maja dla mnie wyjatkowe brzmienie, sa takie "muzyczne", no i takich ktorych nie nosi 3/4 populacji
no i wymyslilam imię TAMARA,malo popularne, niemodne i raczej tak zostanie mam nadzieje;)bo wiem ze wielu osobom sie nie bedzie podobac a ja juz je sobie wbilam w głowe i coraz bardziej jestem przekonana
oznacza "palmę daktylowa" czyli w przełozeniu "siły życiodajne","twardosc" czyli to co swojemu dziecku zycze;)

oczywiscie slysze ze "ruskie", ze nie mozna zdrobnic-i cale szczescie hihi[/QUOTE]

Tamara - mnie się bardzo podoba, w swoim 30 letnim życiu znałam tylko jedną Tamarę :)

Posted

[quote name='nefesza'] bo chcialam imie bez zdrobnien. Tzn zeby uzywac "normalnie" podstawowej formy imienia, a nie np. Franciszek - Franek, bo przeciez raczej sie "Franciszku" na co dzien nikt do nikogo nie zwraca...

[/QUOTE]

Może i się nie zwraca;) Ale mój dzieć sam potrafi w zależności od nastroju, przedstawić się: Alkadiuś;) a czasami jest Alek:) i przecież ja za nim Arkadiuszu nie wołam:)

Posted

[quote name='dzodzo']wymyslilam imię TAMARA,[/QUOTE]
Przeslicznie! Podobnie jak Tatiana :) Mi tez sie rosyjskie podobaly, wiec w propozycjach byl Borys i Igor jak juz pisalam :)
Aaaa dla dziewczynki Blanka mi sie tez podoba - kiedys znalam jedna Blanke i bardzo mi sie spodobalo.

A Vanessy, Klaudie, Alany itd tez mi sie nie podobaja... juz wole 15 Szymonow czy Kacprow ;)
Swoja droga dobrze, ze zydpwskie imiona Ci sie nie podobaja. Mojej znajomej bardzi i corce dala na imie Estera... chciala Sara, ale jej juz w ogole odradzili, ze takie "psie" imie... A syn mial byc Aaron albo Mojzesz, ale w koncu stanelo na... Dezyderiuszu (w skrocie Dyzio).

Posted

[quote name='ludwa']Może i się nie zwraca;) Ale mój dzieć sam potrafi w zależności od nastroju, przedstawić się: Alkadiuś;) a czasami jest Alek:) i przecież ja za nim Arkadiuszu nie wołam:)[/QUOTE]
Aja chce oszczedzic dziecku "problemu" jaki sama mam. Normalnie w pracy wszyscy uzywaja zdrobneinia, czyli Asia, Aska itd. Ale jak juz mam napisac ciut bardziej oficjalnego maila czy jakies pisemko, to juz musze "wyjechac" z Joanna.... a jakbym byla Beata, Agnieszka, Monika, Marta itp to nie mialabym tego problemu.