Rodzice Maciusia :) Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 dziewczyny, jakie najlepiej kupić pieluszki jednorazowe na sam początek, na wzięcie do szpitala? Już wiem, że każdy noworód inaczej reaguje i nie ma tu reguły, ale jednak coś muszę kupić, chcę jakieś nie z tych najdroższych, ale i nie byle co, a potem będę najwyżej eksperymentować. Czy szczoteczka z miękkiego włosia jest niezbędna? I czy do paznokci bąbla lepsze są cążki czy nożyczki? Quote
jukutek Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 [quote name='nefesza']Hej Cioteczki i Mateczki (obecne i przyszle ;)) Juz kilka dni sie nie odzywalam, bo w pracy kociol... zerkalam tylko. Pochwale sie, ze moj Filip w piatek po raz pierwszy sam mi pomachal raczka na "papa". Wychodze do pracy, stoje juz w progu pokoju i macham do Filipa. Moja mama troszke go przytrzymala i myslalam w pierwszej chwili, ze to ona mu macha raczka. A to on sam! Az mi sie lza w oku zakrecila, tym bardziej, jak mama mowila, ze ja juz wyszlam z mieszkania, a on wciaz machal. Ale zawsze to nowa umiejetnosc :)[/QUOTE] gratulacje :) Quote
jukutek Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 [quote name='Rodzice Maciusia :)']dziewczyny, jakie najlepiej kupić pieluszki jednorazowe na sam początek, na wzięcie do szpitala? Już wiem, że każdy noworód inaczej reaguje i nie ma tu reguły, ale jednak coś muszę kupić, chcę jakieś nie z tych najdroższych, ale i nie byle co, a potem będę najwyżej eksperymentować. Czy szczoteczka z miękkiego włosia jest niezbędna? I czy do paznokci bąbla lepsze są cążki czy nożyczki?[/QUOTE] my używamy na zmianę Huggies i Pampersów (na samym początku tych białych, delikatniejszych) szczoteczka jeszcze ani razu się nie przydała, ale rodzą się i dzieci z bujną czuprynką, nie przewidzisz ;) zdecydowanie nożyczki - i to najlepiej od razu do szpitala. dzieciom pazurki rosną błyskawicznie, a są strasznie ostre... Quote
agaga21 Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 [quote name='Rodzice Maciusia :)']dziewczyny, jakie najlepiej kupić pieluszki jednorazowe na sam początek, na wzięcie do szpitala? Już wiem, że każdy noworód inaczej reaguje i nie ma tu reguły, ale jednak coś muszę kupić, chcę jakieś nie z tych najdroższych, ale i nie byle co, a potem będę najwyżej eksperymentować. Czy szczoteczka z miękkiego włosia jest niezbędna? I czy do paznokci bąbla lepsze są cążki czy nożyczki?[/QUOTE] ja na początek kupiłam pampersy(jakieś sensitive 3-6kg). mają fajne, delikatne brzegi i są sprawdzone. na kamilu wypróbowałam większość pieluch, zedecydowanie nie polecam huggisów, bo falbanki przy nóżkach mają takie ostre, jakby foliowe, okropne były, poza tym przeciekały. najpierw długo stosowaliśmy pampersy waśnie a potem, po wielu eksperymentach stosowaliśmy biedronkowe DADA. są fajne, miękkie, chłonne i niedrogie. jednak gdy dzidiuś maleńki, to wolę pampersy. szczotka do włosów jest po to by wygładzić fryzurkę(i ile bejbik ją ma ;) ) i do masażu ale nie jest konieczna już w szpitalu. przydaje się później jak dziecko ma cioemieniuchę. nożyczki czy cążki? i tak kupujesz komplet, więc sama wypróbujesz czym ci będzie wygodniej obcinać te mini pazurki. Quote
Ania+Milva i Ulver Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 Ja też pampersy mam kupione te małe na początek, mam też właśnie i Dada na wypróbowanie, bo opinie rzeczywiście dobre . Quote
nefesza Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 [quote name='jukutek']zdecydowanie nożyczki - i to najlepiej od razu do szpitala. dzieciom pazurki rosną błyskawicznie, a są strasznie ostre...[/QUOTE] Ot widzisz, a ja wole obcinaczke ;) Rodzice - kupcie to, czym same sprawniej operujecie. Ja uzywam tylko obcinaczki, nigdy nozyczek do paznokci - to i Filipowi latwiej mi obcinac obcinaczka. Ale do szpitala? Na 2 dni? Wszedzie mowia, zeby kilka dni poczekac, az paznokcie troszke stwardnieja i odkleja sie od opuszek. Ostre sa, ale lepiej uzywac niedrapek. Chyba, ze maluch nie ma tendencji do drapania sie po buzi (jak moj Filip na przyklad). Z pieluch uzywalam Huggies, ale teraz zdecydowanie wole Pampersy (zielone). Probowalam z roznymi. Pampersy wygrywaja elastycznymi boczkami. Huggies na elastyczny pasek nad pupa. I jak dla mnie, sa ciasniejsze niz Pampersy, mocniej gumki w pachwinach byly mocno odcisniete na cialku. Podobne do pampersow sa Baby Dream z Rossmana, ale sa niestety grubsze, a cenowo az nie tak korzystne. Oczywiscie, jak sie trafi na fajna promocje Papmersow. Quote
havana Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 na początku używałam pampers premium, pozniej przeszlismy na huggisy premium i na prawde jestem z nich zadowolona co do nozyczek / obcinaczek w pełni zgadzam sie z [B]nefeszą[/B] Quote
dzodzo Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 ja tez uzywam od poczatku pampersow premium, ostatnio kupilam wielką pake 92 sztuki za 44 zl, wiec cena dobra, huggiesy premium tez juz mam wyprobowane, tez niezle.Natomiast zdecydowana wtopa byla z Happy (Bella), masakra, niby w rozmiarze newborn a moje dziecko pływało w nich i wogole nie przylegaly Quote
jukutek Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 [quote name='nefesza']Ot widzisz, a ja wole obcinaczke ;) Rodzice - kupcie to, czym same sprawniej operujecie. Ja uzywam tylko obcinaczki, nigdy nozyczek do paznokci - to i Filipowi latwiej mi obcinac obcinaczka. Ale do szpitala? Na 2 dni? Wszedzie mowia, zeby kilka dni poczekac, az paznokcie troszke stwardnieja i odkleja sie od opuszek. Ostre sa, ale lepiej uzywac niedrapek. Chyba, ze maluch nie ma tendencji do drapania sie po buzi (jak moj Filip na przyklad). Z pieluch uzywalam Huggies, ale teraz zdecydowanie wole Pampersy (zielone). Probowalam z roznymi. Pampersy wygrywaja elastycznymi boczkami. Huggies na elastyczny pasek nad pupa. I jak dla mnie, sa ciasniejsze niz Pampersy, mocniej gumki w pachwinach byly mocno odcisniete na cialku. Podobne do pampersow sa Baby Dream z Rossmana, ale sa niestety grubsze, a cenowo az nie tak korzystne. Oczywiscie, jak sie trafi na fajna promocje Papmersow.[/QUOTE] nigdy nie ma się gwarancji, że się będzie 2 dni. a M. miała b. długie pazurki - niedrapki zrzucała - i co wtedy? :) Quote
nefesza Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 [quote name='jukutek']nigdy nie ma się gwarancji, że się będzie 2 dni. a M. miała b. długie pazurki - niedrapki zrzucała - i co wtedy? :)[/QUOTE] I co? Obcielas Malgosi paznokcie w pierwszej czy drugiej dobie zycia? A jak pobyt potrwa dluzej - zawsze moze ktos dowiesc cos do paznokci, ale jako podstawowe wyposazenie do szpitala to troche bez sensu.... Pieluchy c.d. - raz kupilam Biedronkowe Dada i meczylam sie z nimi strasznie - nie maja elastycznych boczkow i wciaz sie zastanawialam, czy dobrze zalozylam. Tak samo bylo z Bella i Pampersami pomaranczowymi. I cos jeszcze probowalam, ale juz nie pamietam. Zawsze mnie zloscilo, ze chyba tylko BabyDream ma mini-paczki pelich (po 2 sztuki) zeby mozna sobie obejrzec i wyprobowac. A tak kupujesz duza paczke i co? Wyrzucic szkoda.... Ku przestrodze - nie zapinajcie pieluszek zbyt mocno na brzuszku. Mi nikt nie powiedzial (nie pokazal) jak zapinac i zapinalam za mocno... az na kontrolnej wizycie w CZD pediatra mnie poprawila z tekstem, ze za ciasne zapisnanie pieluszki moze sie skonczyc deformacja zeber na przyklad.... Quote
Ania+Milva i Ulver Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 A ja mam pytanie odnośnie mleka....tzn o oznaczenie HA- czyli dla dzieci narażonych na ryzyko wystąpienia alergii na białka mleka krowiego.... ale skąd ja mam wiedziec czy dziecko jest narażone? Czy kupić normalne i obserwować ? Czy jednak na wszelki wypadek podawać HA od razu .... nie chcę aby maluszek cierpiał na jakieś niedogodności z powodu złego mleka... Quote
jukutek Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 [quote name='nefesza']I co? Obcielas Malgosi paznokcie w pierwszej czy drugiej dobie zycia? [/QUOTE] w drugiej. Mąż obciął. Nie zranił Małgosi, a przestała (na jakiś czas) się drapać. Zrobił to po mistrzowsku, że się pielęgniarki zachwycały... ;) Quote
jukutek Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 [quote name='Ania+Milva i Ulver']A ja mam pytanie odnośnie mleka....tzn o oznaczenie HA- czyli dla dzieci narażonych na ryzyko wystąpienia alergii na białka mleka krowiego.... ale skąd ja mam wiedziec czy dziecko jest narażone? Czy kupić normalne i obserwować ? Czy jednak na wszelki wypadek podawać HA od razu .... nie chcę aby maluszek cierpiał na jakieś niedogodności z powodu złego mleka...[/QUOTE] HA się podaje przy wywiadzie alergicznym w rodzinie... Quote
Ania+Milva i Ulver Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 Ale chodzi tylko o alergie na mleko krowie w rodzinie czy ogólnie jakiekolwiek alergie np pyłkowe czy inne. Quote
Cudak Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 [B]Zapraszam na bazarki: [URL="http://www.dogomania.pl/threads/216362-Bi%C5%BCuteria-kosmetyki-ksi%C4%85%C5%BCki-R%C3%93%C5%BBNO%C5%9ACI-NA-KOTY-Z-PORTU-do-30-10"][COLOR=green]KOSMETYKI, BIŻUTERIA, KAPCIE, KSIĄŻKI,[/COLOR][/URL] [URL="http://www.dogomania.pl/threads/216412-WYPRZEDA%C5%BB%21%21%21-Tanie-ciuchy-od-1-Z%C5%81%21-na-bazdomne-koty-do-30-10"][COLOR=blue] [/COLOR][/URL] [URL="http://www.dogomania.pl/threads/216412-WYPRZEDA%C5%BB%21%21%21-Tanie-ciuchy-od-1-Z%C5%81%21-na-bazdomne-koty-do-30-10"][COLOR=blue]WIELKA WYPRZEDAŻ - CIUCHY OD 1 ZŁ!!!!![/COLOR][/URL] [URL="http://www.dogomania.pl/threads/216356-Ciuszki-dla-DZIECI-pi%C4%99kna-apaszka-opaski-PRZYJACIEL-ZWIERZ%C4%84T-szalik-KIBICA-do-30.10"][COLOR=magenta] [/COLOR][/URL] [URL="http://www.dogomania.pl/threads/216356-Ciuszki-dla-DZIECI-pi%C4%99kna-apaszka-opaski-PRZYJACIEL-ZWIERZ%C4%84T-szalik-KIBICA-do-30.10"][COLOR=magenta]CIUSZKI DLA DZIECI, SZAL KIBICA, OPASKI NA RĘKĘ "PRZYJACIEL ZWIERZĄT"[/COLOR][/URL][/B] Quote
nefesza Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 [quote name='Ania+Milva i Ulver']Ale chodzi tylko o alergie na mleko krowie w rodzinie czy ogólnie jakiekolwiek alergie np pyłkowe czy inne.[/QUOTE] Glownie chodzi o alergie pokarmowe. Ale moze tez byc tak, jak u Filipa bylo - ze alergia wynikala z niedojrzalosci ukladu pokarmowego, a teraz nie ma po niej sladu. Generalnie nie zaczynaj od HA, jezeli nie ma ku temu wyraznych wskazan. Quote
romenka Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 To ja może za reklamuje: [URL="http://www.dogomania.pl/threads/216303-Na-zim%C4%99-dla-dziecka-i-nie-tylko-na-zim%C4%99-%29-na-Romka-do-26-pa%C5%BAdzierika"]http://www.dogomania.pl/threads/2163...%C5%BAdzierika[/URL] [IMG]http://img820.imageshack.us/img820/4970/pa240290.jpg[/IMG] [IMG]http://img59.imageshack.us/img59/1296/pa240291.jpg[/IMG] Tak wygląda Zuzia w śpiworku już zapięta pasami: [IMG]http://img690.imageshack.us/img690/2226/pa240293.jpg[/IMG] A Tu dwulatek zapięty w śpiworku [IMG]http://img839.imageshack.us/img839/6452/pa240295.jpg[/IMG] No i oczywiście pokazuje jak się wiąże z tyłu żeby śpiworek nie "zjeżdżał" [IMG]http://img560.imageshack.us/img560/605/pa240297g.jpg[/IMG] Quote
agnieszka32 Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 Ja od początku używam tylko Pamperów (białe, sensitive) - są miękkie i chłonne, nie obciskują nóżek. Teraz kupiłam zielone i chyba są jeszcze lepsze niż białe ;) Totalny niewypał to Bella newborn z wycięciem na pępuszek - nie dość, że sztywne, twarde, to jeszcze wycięcie i tak nie odkrywało pępka, a zachodziło na niego (a Zośka do małych od początku nie należała). Ja do szpitala wzięłam od razu nożyczki i cążki, pazurki obcięłam w drugiej dobie, bo bardzo się drapała po buzi. Wypróbowałam jedno i drugie - dla mnie łatwiejsze w obsłudze są nożyczki - widzę ile obcinam i jakoś mi się nimi łatwiej manewruje :) Quote
jukutek Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 [quote name='agnieszka32']Ja od początku używam tylko Pamperów (białe, sensitive) - są miękkie i chłonne, nie obciskują nóżek. Teraz kupiłam zielone i chyba są jeszcze lepsze niż białe ;) Totalny niewypał to Bella newborn z wycięciem na pępuszek - nie dość, że sztywne, twarde, to jeszcze wycięcie i tak nie odkrywało pępka, a zachodziło na niego (a Zośka do małych od początku nie należała). Ja do szpitala wzięłam od razu nożyczki i cążki, pazurki obcięłam w drugiej dobie, bo bardzo się drapała po buzi. Wypróbowałam jedno i drugie - dla mnie łatwiejsze w obsłudze są nożyczki - widzę ile obcinam i jakoś mi się nimi łatwiej manewruje :)[/QUOTE] o, a po wypowiedziach nefeszy zaczęłam się zastanawiać, czy nie jestem jakaś dziwna :) Quote
Rodzice Maciusia :) Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 co opinia to inna z tymi pieluszkami.. Ja już byłam zdecydowana na Bella Newborn, bo w necie sporo osób pisze, że bardzo korzystnie wpływają na bioderka. Są podobno jakieś usztywnione i zmuszają bąbla do rozłożenia nóżek. Rzeczywiście narzekają na to wycięcie na pępuszek, ale generalnie są polecane dla noworodków. Ciągle jeszcze się waham między nimi a Pampersami, o Huggies już słyszałam negatywne opinie. Dzięki za info na temat cążków/nożyczek :) Oosbiście używam tylko cążków, i ja i mąż, nożyczek nawet nie mamy w domu. A czy dla bejbiego są jakieś specjalne, ewentualnie mniejsze, czy też te same co dla nas będą ok? Pytam, bo mamy cążki w różnych wielkościach i nie wiem czy jeszcze dokupić jakieś z przeznaczeniem tylko dla malców. Quote
agaga21 Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 [quote name='Rodzice Maciusia'] :) Dzięki za info na temat cążków/nożyczek :) Oosbiście używam tylko cążków, i ja i mąż, nożyczek nawet nie mamy w domu. A czy dla bejbiego są jakieś specjalne, ewentualnie mniejsze, czy też te same co dla nas będą ok? Pytam, bo mamy cążki w różnych wielkościach i nie wiem czy jeszcze dokupić jakieś z przeznaczeniem tylko dla malców.[/QUOTE] ja używałam dla dla niemowlaka nożyczek. to są specjalne z zaokrąglonymi końcami, by dziecka nie drapnąć. według mnie są lepsze niż cążki bo można łagodnie jednym cięciem obciąć pazurek tak, by nie miał kancików. są w komplecie z cążkami i nawet z pilniczkiem np z firmy canpol w każdym niemal markecie na półce dla dzieciaczków, kosztuje to dosłownie parę złotych więc nie ma się nad czym zastanawiać. weźmiesz komplet i wypróbujesz czym ci wygodniej. Quote
*Magda* Posted October 25, 2011 Posted October 25, 2011 Dziewczyny, ja mam pytanie z innej beczki. Brałyście tran w ciąży?? Quote
agaga21 Posted October 25, 2011 Posted October 25, 2011 [quote name='magdabroy']Dziewczyny, ja mam pytanie z innej beczki. Brałyście tran w ciąży??[/QUOTE] ja nie. w ciąży bierze się kwas foliowy i witaminy dla kobiet w ciąży. Quote
Ania+Milva i Ulver Posted October 25, 2011 Posted October 25, 2011 Ja też nie brałam tranu. Nawet witamin nie łykam , jedynie żelazo. Wyniki mam dobre na szczęście. Quote
Recommended Posts