greenland Posted May 15, 2009 Posted May 15, 2009 Do 4 miesiaca wspaniale - między 3 a 4 miesiącem przyrósł nawet 10 cm. Potem zaczeło spadać - 3 cm, 2,5 cm, teraz 1,5 cm :((( Karma bardzo dobra, doskonale dobrana. Wszystkie szczepienia, pies zrównoważony, inteligentny. Nic poza zahamowaniem wzrostu się nie dzieje - nie tyje, sierść piękna. Rodzice - b.dobre rodowody. Co mam robić? Czy to taka przypadłość jak niskorosłośc u ludzi? Czy ma szansę doróść do wymaganych min.65 cm? Za 3 dni skończy 7 miesięcy, wiec na rośnięcie nie pozostaje mu dużo czasu... Quote
Chefrenek Posted May 16, 2009 Posted May 16, 2009 [quote name='greenland']Do 4 miesiaca wspaniale - między 3 a 4 miesiącem przyrósł nawet 10 cm. Potem zaczeło spadać - 3 cm, 2,5 cm, teraz 1,5 cm :((( Karma bardzo dobra, doskonale dobrana. Wszystkie szczepienia, pies zrównoważony, inteligentny. Nic poza zahamowaniem wzrostu się nie dzieje - nie tyje, sierść piękna. Rodzice - b.dobre rodowody. Co mam robić? Czy to taka przypadłość jak niskorosłośc u ludzi? Czy ma szansę doróść do wymaganych min.65 cm? Za 3 dni skończy 7 miesięcy, wiec na rośnięcie nie pozostaje mu dużo czasu...[/quote] Chyba nie pozostaje nic innego jak wybrać się do jakiegoś dobrego weta i przebadać dokładnie psa. Skąd jesteś? Quote
sota36 Posted May 16, 2009 Posted May 16, 2009 Moze do tego okresu za szybko przyrastal? A teraz powoli to wyrownuje? Moze na odwrot - przyrastal wiecej - teraz organizm sam zaczyna ow przyrost ograniczac, kiedy psiak dochodzi do 7 miesiecy. U mojego briarda - byl regularny cotygodniowy przyrost - i masy i wzrostu - wzorcowy - w wieku co prawda do 8 miesiecy - potem zostal spowolniony... Jak sie okazalo - wszystko bylo ok - ale fakt - zasiegnelabym opinii weta. A poza tym - mam nadzieje, ze i u sznaucerow jest podobnie - sadzac w porownaniu do gabarytow - psiak "rozsrasta" sie do 1.5 roku, u briardow czaszka do nawet 3 lat. Quote
greenland Posted May 16, 2009 Author Posted May 16, 2009 Dzięki. Mieszkam na Górnym Śląsku, w moim miasteczku jest dość dobry weterynarz, więc chyba go odwiedzę. Wczoraj wyczytałam, ze za duża dawka wapnia moze zahamować wzrost - no ale musiała by to być chyba faktycznie końska dawka:/ Są nawet preparaty przyspieszająće wzrost i rozwój, ale pierw muszę sie zapytać weta, by nie zrobić głupstwa i nie zaszkodzić psu. Quote
M@d Posted May 21, 2009 Posted May 21, 2009 A ile teraz ma wzrostu w kłębie? Olbrzym olbrzymowi nie równy, jest spora różnica wzrostów... Teoretycznie 60-70 cm, ale modne są ostatnio "długołape" i widziałem takie po ok. 80 cm ... Quote
greenland Posted June 1, 2009 Author Posted June 1, 2009 Oba moje dotychczasowe olbrzymy było duże - jeden ok.69, drugi prawie 71. Obecny jest po wysokich rodzicach, ale obecnie w wieku 7 miesięcy /ukończonych/ na 60,6 cm, czyli jak dla mnie tragicznie:( Pytałam w dwóch hodowlach, i usłyszałam, ze pies powinien jeszcze podrosnąć ale równie dobrze moze byc tak, ze urośnie do tych minimalnych 65 i to będzie wszystko:( Wygląda pięknie, ale kurduplowato, a jkuż teraz powinien mieć wzrost zbliżony do dorosłego psa:( Quote
greenland Posted August 19, 2009 Author Posted August 19, 2009 Mierzyłam go parę dni temu i ma 66cm. Wciąż trochę mały, ale liczę na to, ze te 3 cm jeszcze urośnie. A jak nie - trudno, przecież ważne, że mądry, że budowa prawidłowa i już nie gryzie mojej 6 latki po pupie:))) Quote
greenland Posted August 19, 2009 Author Posted August 19, 2009 Zapomniałam dodać że wet nic nowego mi nie powiedział - czekać bo psy też rosną skokowo, ze powinien jeszcze urosnąć i żeby mi do głowy nie przyszło karmić go jakimiś anabolikami:) Quote
weszka Posted August 21, 2009 Posted August 21, 2009 66 cm to wcale nie taki znów mały. Nie każdy musi być wielkopsem ;) Najważniejsze że zdrowy i kochany! Quote
Recommended Posts