Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='xxxx52']sznaucerek -to nie pies to rycerz na czterech nozkach:evil_lol:pierwsze slysze ,zeby sznaucerki miniaturki szkolili praca wechowa.To nawet jest ciekawe.Mojej sznaucerki sobie nie wyobrazam w tej pracy:shake:[/quote]
Zamilcz. Powinnaś miec bana na ten dział :angryy:

Posted

Jeżeli szkoleniowiec ma doświadczenie behawiorysty, to OK, jeżeli tylko szkoli siad, do nogi itd, to wg. mnie nic tu po szkoleniowcu....

Miałem podobne problemy i szkolenie niczego u mojego Sznupa mini, nie zmieniło!
Za to wizyta u behawiorystki owszem ...
Agresji lękowej tresura nie wyleczy, bo na widok innego psa nasz pies dostaje "małpiego rozumu" i żadna komenda się nie przebije ...
"Odczulanie", spacery równoległe ze spokojnym psem itd, tak, ale co da trenowanie komend gdy w panice nie będą realizowane?

To jak uczyć musztry człowieka bojącego się psów i uciekającego na widok psa na drzewo.
Będzie defilował świetnie... dopóki nie zobaczy psa :evil_lol:

Behawiorysta nie kładzie psa na kozetkę, tylko analizuje przyczyny zachowań i wskazuje właścicielowi metody postępowania.

Oczywiście warto zasięgnąć opinii na temat danego behawiorysty, bo w każdym zawodzie są różnej klasy specjaliści...
A że bywają tacy po 2 tygodniowych kursach korespondencyjnych, to nie powód, aby wszystkich przekreślać i deprecjonować ...

Tutaj trochę o behawiorystyce/zoopsychologii w Polsce
[URL="http://wroclaw.naszemiasto.pl/inne/specjalna_artykul/537237.html"]NaszeMiasto.pl : Wroc�aw[/URL]

Artykuł jest z 2007 roku, więc obecnie specjalistów już jest więcej ..

Posted

onael-znajdz szkoleniowca ktory przede wszystkim nie postanowi wtrabic psu bo jest dominant:cool1:.
najpierw indywidualnie wprowadzenie od szkolenia,cisza spokoj i nauka przewodnika co robic.potem praca obok grupy.potem praca w grupie.
ps.sznaucerki miniaturowe jak najbardizej maja nos i moga pracowac wechowo.jakakolwiek wspolpraca z przewodnikiem jakiegokolwiek psa ksztaltuje go pozytywnie.praca wechowa rowniez.

Posted

Jak ozdóbka może, to sznaucer tym bardziej, przeciez to nie jest zakazane i uprawione tylko dla vipów onek/belg +myśliwskie.

Onael- powiem na własnym doświadczeniu, że przy agresji lękowej, taka praca ze szkoleniowcem, tymi etapami o których mówi ayshe przynosi rezultaty, potwierdzam na własnej i psiej skórze obiema łapciami:multi: