zerduszko Posted May 19, 2009 Posted May 19, 2009 [quote name='xxxx52']sznaucerek -to nie pies to rycerz na czterech nozkach:evil_lol:pierwsze slysze ,zeby sznaucerki miniaturki szkolili praca wechowa.To nawet jest ciekawe.Mojej sznaucerki sobie nie wyobrazam w tej pracy:shake:[/quote] Zamilcz. Powinnaś miec bana na ten dział :angryy: Quote
M@d Posted May 21, 2009 Posted May 21, 2009 Jeżeli szkoleniowiec ma doświadczenie behawiorysty, to OK, jeżeli tylko szkoli siad, do nogi itd, to wg. mnie nic tu po szkoleniowcu.... Miałem podobne problemy i szkolenie niczego u mojego Sznupa mini, nie zmieniło! Za to wizyta u behawiorystki owszem ... Agresji lękowej tresura nie wyleczy, bo na widok innego psa nasz pies dostaje "małpiego rozumu" i żadna komenda się nie przebije ... "Odczulanie", spacery równoległe ze spokojnym psem itd, tak, ale co da trenowanie komend gdy w panice nie będą realizowane? To jak uczyć musztry człowieka bojącego się psów i uciekającego na widok psa na drzewo. Będzie defilował świetnie... dopóki nie zobaczy psa :evil_lol: Behawiorysta nie kładzie psa na kozetkę, tylko analizuje przyczyny zachowań i wskazuje właścicielowi metody postępowania. Oczywiście warto zasięgnąć opinii na temat danego behawiorysty, bo w każdym zawodzie są różnej klasy specjaliści... A że bywają tacy po 2 tygodniowych kursach korespondencyjnych, to nie powód, aby wszystkich przekreślać i deprecjonować ... Tutaj trochę o behawiorystyce/zoopsychologii w Polsce [URL="http://wroclaw.naszemiasto.pl/inne/specjalna_artykul/537237.html"]NaszeMiasto.pl : Wroc�aw[/URL] Artykuł jest z 2007 roku, więc obecnie specjalistów już jest więcej .. Quote
ayshe Posted May 22, 2009 Posted May 22, 2009 onael-znajdz szkoleniowca ktory przede wszystkim nie postanowi wtrabic psu bo jest dominant:cool1:. najpierw indywidualnie wprowadzenie od szkolenia,cisza spokoj i nauka przewodnika co robic.potem praca obok grupy.potem praca w grupie. ps.sznaucerki miniaturowe jak najbardizej maja nos i moga pracowac wechowo.jakakolwiek wspolpraca z przewodnikiem jakiegokolwiek psa ksztaltuje go pozytywnie.praca wechowa rowniez. Quote
kate8828 Posted May 22, 2009 Posted May 22, 2009 Jak ozdóbka może, to sznaucer tym bardziej, przeciez to nie jest zakazane i uprawione tylko dla vipów onek/belg +myśliwskie. Onael- powiem na własnym doświadczeniu, że przy agresji lękowej, taka praca ze szkoleniowcem, tymi etapami o których mówi ayshe przynosi rezultaty, potwierdzam na własnej i psiej skórze obiema łapciami:multi: Quote
Recommended Posts