Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam Jestem tutaj nowy i trochę zielony miałem w swoim życiu kilka psów między innymi : Jamnika Foxteriera Owczarka niemieckiego i Amstafa .
Aktualnie mam pudla który jest kosmicznie kochaniutki robi za pupila u mojej matki jest to pudel miniaturka jednak jest większy od innych miniaturek . Jak wiem pudel nie jest jednak zbyt obronnym psem ewentualnie alarmowym , a chciał bym do tego mieć jeszcze jednego psa z którym będę się czół pewnie wychodząc na wieczorne spacery i Wymyśliłem że drugim dobrym kompanem dla mnie był by owczarek niemiecki , budzi budzi respekt u ludzi , a przede wszystkim jest kosmicznie inteligentnym psem . I mam do was pytanie czy uważacie że jak bym dokupił 5 letniemu pudlowi do towarzystwa szczeniaka i będę traktował oby dwa psy tak samo czy bedzie spokuj czy raczej pudel nie zaakceptuje większego kolegi????
Proszę o szybką ODP.

Posted

Teraz jest z pudlem tak że atakuje większość większych nie znajomych psów na ulicy , jednak te z którymi miał kontakt wcześniej lub jak był mały są tolerowane przez niego w 100% normalnie sie bawią , a z retriverem kolegi dzieli się zabawkami .

Posted

Jamnika zabrał ojciec jak się rozwodził z matką , fox terier załapał jakąś chorobę skóry nie pamiętam jak to się nazywało ale trzeba było smarować go czymś fioletowym co strasznie brudziło potem niestety zdechł , Owczarek niemiecki niestety zdechł poprostu po 13 latach przyszła jego pora , a amstafa zabrała mi siostra jak sie wyprowadzała .

Posted

Ja mam kolego sznaucera miniaturkę, a 5 miesięcy temu wzięłam około 8-letnią suke owczarka niemieckiego. Mój mały pies atakujący wszystko co się rusza (poza kotami) w pełni zaakceptował nową towarzyszkę i ona jego.
Moja rada dla Ciebie to nie traktować psów jednakowo, bo może być draka. Pudel jest w tym stadzie wyższy rangą i powinno tak pozostać :p W przeciwnym wypadku będzie walczył o swoje stanowisko bo jak sam piszesz jest dość agresywny wobec obcych psów.

Posted

Najpierw uporaj się z agresją obecnego psa, a potem myśl o następnym... A co do tego, czy pudelek zaakceptuje - jak wyżej, zależy od jego charakteru i Twojego sposobu zachowania do obu [faworycja starszego etc].

Posted

Więc proszę o jakieś info jak będę musiał traktować i się zachowywać w stosunku pudla który jest już z nami prawie 5 lat a jak w stosunku do szczeniaka owczarka niemieckiego którego bym musiał traktować jako ważniejszego ??? Chciał bym zaznaczyć że pudel robi za pupilka matki i jak on jest w domu siedzi z nią cały czas i do mnie nawet nie przychodzi , a jak ja jestem sam z nim w domu to leży obok mojego łóżka .

Posted

Z tego co piszesz to Twoja mama jest przewodnikiem stada dlatego pudel wybrał ją. Potem jesteś Ty, więc kiedy mamy niema w domu pudel siedzi z Tobą. Identycznie zachowują się moje psy. Kiedy mnie niema garną się do mojego syna.
Czy Ty mieszkasz w bloku? Bo jeśli tak, to powinieneś jeszcze przemyśleć wybór rasy. Owczarek nie będzie się dobrze czuł zamknięty w czterech ścianach. Poza tym ciekawa jestem co na to Twoja mama? Czy zgadza się na to? Przemyśl jeszcze swój pomysł i przedyskutuj go z mamą. Nie chcemy przecież żebyś swoją zbyt pochopną decyzją powiększył grono bezdomnych zwierząt.
Co do traktowania psów, to tak jak pisałam wcześniej. To pudel jest wyższy rangą i powinno tak pozostać. Najpierw głaszczesz pudla, potem owczarka. Tak samo jest z jedzeniem. Pierwszy pudel, potem owczarek.

Posted

Moja decyzja została już dawno przedyskutowana , zastanawiałem się tylko nad rasą czy owczarka niemieckiego czy boxera . Wybrałem owczarka . Owszem mieszkam w bloku (raczej po niemieckiej kamienicy przed wojną mieszkali dosyć bogaci Niemcy więc pokoje są duże i bardzo wysokie) jednak nie daleko od domu mam dosyć dużo terenów zielonych i mógł bym wozić psy na około godzinę żeby mogły się wybiegać . Moje mieszkanie ma około 100m kwadratowych i jest dosyć przemyślane i sprawie optyczne wrażenie sporo większego ponieważ jest bardzo mało mebli stojących . Czy boxer może był by lepszy do takich warunków

Posted

[quote name='Macie_B1991']Czy boxer może był by lepszy do takich warunków[/quote]

O to musiałbyś zapytać kogoś kto ma boksera, choć mi się wydaje że jednak byłby lepszy.
Owczarek jest psem dość energicznym. Musi się wybiegać, wyszczekać, pokopać doły (niestety większość tak ma), poza tym w zależności czy krótko czy długowłosy ten drugi gubi sierść na potęgę :roll:
Moja suka jest dość apatyczna (pewnie ze względu na wiek) ale godzina dziennie to za mało. Trzy razy dzienie po godzinie to już prędzej. Inaczej pies się będzie nudził i zacznie rozrabiać w domu, albo tyć.
To tyle co ja bym chciała dodać od siebie na ten temat. Decyzja należy do Ciebie.

Posted

Oczywiście że będzie kilka spacerów dziennie myślę że spokojnie dam rade 4 razy dziennie chodziło mi o to ze mógł bym na godzinne dziennie brać psa na jakieś dłuższe bieganie na łąki poza miastem żeby tam się wyszumiał. Może jak nie owczarek to doradźcie mi jakieś inne rasy może nie zwróciłem wcześniej na nie uwagi albo po prostu
ich nie znam .

Posted

Też myślę, że z tych dwóch bokser byłby lepszy - owczarek to tytan pracy, wymaga full szkolenia, wspólnej pracy, zajęcia z właścicielem. Puszczenie go na godzinę, żeby polatał to tyle co nic. Bokser też potrzebuje duuużo ruchu, ale u niego ten ruch nie musi być aż tak ściśle powiązany z pracą umysłową z przewodnikiem jak u owczarka, co może ułatwić nieco sprawę.

Obie rasy mogą mieć skłonność do agresji wobec innych psów - sprawę bardzo utrudnia takie właśnie zachowanie pudla. Szczeniak może nauczyć się nieufności i agresji wobec pobratymców od starszego kolegi, a opanowanie rwącego sie do innego psa owczarka czy boksera to nie lada wyzwanie. Stąd polecałabym Ci najpierw pracę nad zachowaniem pudla, który jest rasą bardzo inteligentną, i przy okazji popróbowanie swoich sił w szkoleniu psa, a potem wzięcie drugiego.

Co do innej rasy - sprecyzuj bardziej swoje wymagania . Czy pies musi należeć do ras stróżujących/obronnych, czy wystarczy, by budził respekt rozmiarami?

Posted

Jeżeli chodzi o moje zajęcia z psem to oczywiście pies był by tresowany tata kolegi jest treserem psów policyjnych i spotykał bym się z nim do puki nie uzyskał bym zadowalających mnie efektów . Jeżeli chodzi o agresje mojego pudla polega ona na tym że pies nie pozwala innym psom być głaskanym przez moją matkę i jest kosmicznie zazdrosny o nią , pudel oczywiscie reaguje na podstawowe komendy . I gdy się krzyknie na niego podczas jego pseudo ataku :eviltong: to od razu się wraca do nogi i siedzi cicho są psy z którymi on współpracuje normalnie np retriever mojego kumpla kiedy ze sobą przebywają jest całkiem spoko tak samo jest z spanielem ziomka który ma koło mnie działkę siedzą ze sobą cały czas . Natomiast atakuje różne kundle na ulicy niewiem może to przejaw rasizmu ze strony francuskiego arystokraty :p . Jeżeli chodzi o to czy pies ma być obronny czy ma poprostu budzić respekt swoim wyglądem to powiem tak : szukam psa który będzie wyglądał groźnie ale bez przesady
( nie koniecznie jak bulterier czy sztaford
zależy mi żeby jego mordka była sympatyczna) , ale w razie potrzeby też bedzie umiał mnie obronić w jakiejś kryzysowej sytuacji oczywiście będzie poddany odpowiedniej tresuże a przedewszystkim chodzi mi o psa inteligentnego który szybko pojmie jakie są zasady itd dla tego pierwsza i w sumie najbardziej odpowiadająca mi opcja to owczarek niemiecki albo coś w tym typie , ale skoro mówicie że z takim psem trzeba spędzać codziennie pół dnia to nie stety nie dam rady maxymalnie co bym mógł to 4 spacery dziennie i jeden raz dziennie wyjazd wieczorem na jakąś łonke poza miasto , bo weekendy letnie bym spędzał z nim na działce którą mam 30 km od miasta.

Posted

[quote name='Macie_B1991']Jeżeli chodzi o moje zajęcia z psem to oczywiście pies [B][COLOR=Red]był by[/COLOR][/B] tresowany tata kolegi jest treserem psów policyjnych i spotykał bym się z nim [B][COLOR=Red]do puki[/COLOR][/B] nie [B][COLOR=Red]uzyskał bym[/COLOR][/B] zadowalających mnie efektów . Jeżeli chodzi o agresje mojego pudla polega ona na tym że pies nie pozwala innym psom być głaskanym przez moją matkę i jest kosmicznie zazdrosny o nią , pudel oczywiscie reaguje na podstawowe komendy . I gdy się krzyknie na niego podczas jego pseudo ataku :eviltong: to od razu się wraca do nogi i siedzi cicho są psy z którymi on współpracuje normalnie np retriever mojego kumpla kiedy ze sobą przebywają jest całkiem spoko tak samo jest z spanielem ziomka który ma koło mnie działkę siedzą ze sobą cały czas . Natomiast atakuje różne kundle na ulicy [B][COLOR=Red]niewiem [/COLOR][/B]może to przejaw rasizmu ze strony francuskiego arystokraty :p . Jeżeli chodzi o to czy pies ma być obronny czy ma [COLOR=Red][B]poprostu [/B][/COLOR]budzić respekt swoim wyglądem to powiem tak : szukam psa który będzie wyglądał groźnie ale bez przesady
( nie koniecznie jak bulterier czy [COLOR=Black]sztaford[/COLOR]
zależy mi żeby jego mordka była sympatyczna) , ale w razie potrzeby też bedzie umiał mnie obronić w jakiejś kryzysowej sytuacji oczywiście będzie poddany odpowiedniej [B][COLOR=Red]tresuże [/COLOR][/B]a [B][COLOR=Red]przedewszystkim [/COLOR][/B]chodzi mi o psa inteligentnego który szybko pojmie jakie są zasady itd [B][COLOR=Red]dla tego[/COLOR][/B] pierwsza i w sumie najbardziej odpowiadająca mi opcja to owczarek niemiecki albo coś w tym typie , ale skoro mówicie że z takim psem trzeba spędzać codziennie pół dnia to [COLOR=Red][B]nie stety [/B][/COLOR]nie dam rady maxymalnie co bym mógł to 4 spacery dziennie i jeden raz dziennie wyjazd wieczorem na jakąś [B][COLOR=Red]łonke [/COLOR][/B]poza miasto , bo weekendy letnie bym spędzał z nim na działce którą mam 30 km od miasta.[/quote]
+ interpunkcja, a na pewno łatwiej się to przeczyta, dzięki czemu więcej osób się wypowie.

A tak w temacie: 4 spacery dziennie [spacer, czyli nie wyprowadzenie na toaletę na 2min] moim zdaniem spokojnie starczą :) Nikt nie mówi, że od razu trafisz na psie ADHD.

Posted

OK czyli uważasz że owczarek dał by rade sobie spokojnie ???????
Jak nie to może wspomniany prze zemnie wcześniej boxer a może doberman chodź czytałem że te psy lubią dominować jak nie te to doradźcie jakieś rasy byle nie bulteriery itp

Posted

Nic nie mam do tych piesków:D sam miałem sukę amstafa była ze mną około 9 lat lecz gdy siostra się wyprowadzała niestety ją wzięła ze sobą Poza tym te psy nie nadają się do trzymania z innymi psami w jednym mieszkaniu to wiem z doświadczenia . Poza tym są bardzo kochane i jestem zdania ze wszyscy którzy gadają ze te psy są super agresywne itd to pajace które się nie znają bo wszystko zależy od wychowania!!!!!!!!!!!!!!! A jeszcze bardziej od właściciela takiego psa!!!!!!!!!!!!!

Posted

Skoro takich psów nie powinno się trzymać w mieszkaniu z innymi psami to jak wyjaśnisz,że większość bullomaniaków z dgm ma po kilka psów? :eviltong:

A tak mniej offtopowo to wydaje mi się,że onek poradzi sobie w mieszkaniu bez problemu ale ,jak już było mówione, potrzeba mu co najmniej jednego dłuższego spaceru z wysiłkiem psychicznym.;) Pozatym tak jak inni również uważam,że powinieneś najpier popracować ze swoim pudlem nad agresją.;)

Posted

Owczarek spokojnie może mieszkać w kamienicy , znam sporo takich , szczęśliwych psów , ale ważne jest by odpowiedzialnie podejść do posiadania takiego zwierza :cool3: Zawsze potrzeba pracować z takim psem , to ważne , bo owczarki to kochają ......

Posted

Ok skoro twierdzicie że owczarek niemiecki będzie zadowolony z ilości czasu jaką mu bedę poświęcał to chyba się na niego zdecyduje . Chciał bym was jeszcze tylko prosić abyście mi dali parę rad jak zapanować nad pudlem , jak go przygotować do nowego kolegi w domu?????