Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam już owczarka niemieckiego, który ma ponad 5 miesięcy i chcę jeszcze kupić terrierka west'a, ponieważ przydałoby mi się takie małe maleństwo, a fajnie by wyglądała taka parka 2 suczek owczarka i właśnie terrierk'a. I mam pytanie: możecie mi coś poradzić i powiedzieć? Jakie są dokładnie westy, czy mają trudne charakterki? Jak może mój 5 miesięczny owczarek (suczka) zareagować na małego terierka (też suczkę)? Pozdrawiam

Posted

[QUOTE]ponieważ przydałoby mi się takie małe maleństwo[/QUOTE]
:diabloti::evilbat:
Maleństwo maleństwem, ale jakie to maleństwo dzikie, rozbiegane i... Terierowe :evil_lol:

[QUOTE]a fajnie by wyglądała taka parka 2 suczek owczarka i właśnie terrierk'a.[/QUOTE]
A to tylko dlatego chcesz psa? Wiesz... ONek ma dopiero 5 mies, ale całe życie przed nim. Masz tyle różnych kursów... Jakby się tak porządnie zająć ONem, to czasu na 2 psa [Teriera zwłaszcza] zabrakłoby.

[QUOTE]I mam pytanie: możecie mi coś poradzić i powiedzieć? Jakie są dokładnie westy, czy mają trudne charakterki?[/QUOTE]
No napewno mogę powiedziec, żeby Westie brać z [B]dobrej[/B] hodowli.
Westy są... nadaktywne chwilami :diabloti: Po prostu nie jest to pies na kanape czy na poduszeczkę. Jest to pies pasujący do błota :evilbat:, długich spacerów, na których bedzie mógl się wyszaleć.
Charakterek jak Terierek. Do łatwych nie należy, ale to zależy też od osoby.

[QUOTE]Jak może mój 5 miesięczny owczarek (suczka) zareagować na małego terierka (też suczkę)? [/QUOTE]
Zależy od psa. Chociaż u niektórych suczek 'grzmi' :razz:

Posted

[B]Kisses [/B]ma rację.
Musisz sie dobrze zastanowić czy aby na pewno w tej chwili chcesz wziąć Westa. Z tego co wiem owczarek niemiecki potrzebuje naprawdę dużo czasu na tresurę. Bo tą rasę trzeba naprawdę dobrze ułożyć aby potem nie mieć problemów.Więc ja na twoim miejscu jak na razie skupiłabym sie na wychowaniu i tresurze owczarka. ;)
Najlepiej będzie jeśli poczytasz sobie o westie tutaj [url=http://www.westie.net.pl]

Poczytaj o hodowlach które są polecane i możesz sie dowiedzieć kiedy są planowane mioty. Bo szczeniaka z dobrej hodowli nie jest wcale tak łatwo znaleźć. :roll: I może to zająć trochę czasu.

A co do tego maleństwa to fakt Westie to może jest takie maleństwo ale dość upiorne maleństwo :diabloti:

Posted

Jeśli chcesz teriera bo 'ładnie będzie wyglądał z owczarkiem' to nie sądzę, żeby to był pies dla Ciebie, [SIZE=1]chociaż mogę się mylić. [/SIZE]
Co to znaczy, że 'przydałoby Ci się takie maleństwo?' :roll:
Czego oczekujesz od tego psa ??

Wszystko co chcesz wiedzieć o rasie jako takiej, pielęgnacji, żywieniu, zdrowiu itd przeczytasz w tym dziale i na westowym portalu i forum ([URL="http://www.westie.net.pl"]westie club - Klub miłośników westie >> WESTIES Rule!!![/URL]) także nie ma co się powtarzać.:roll: POSZUKAJ.
Albo zadaj konkretne pytanie.

Ja osobiście odradzam brać szczeniaka teraz kiedy jednego już masz i to na dodatek ONka!
Skoro masz owczarka to pewnie wiesz, że są to psy pracujące i potrzebują dużo zajęcia tak ficzynego jak umysłowego, kontaktu z człowiekiem... No a w tym wieku jeszcze po prostu uczenia podstawowych zachowań. Nie wiem, może masz już duże doświadczenie, ale jeśli nie to nie jest łatwe wychować 2 szczeniaki (KOMPLETNI RÓŻNYCH ras, zupełnie inne charaktery, temperamenty, potrzeby etc) naraz... Zastanów się :razz:

Kisses trochę nasze weściki przedstawiła dość makabrycznie :eviltong: ale po części to prawda - westie to terrier i ma dużo energii , jest cholernie ciekawski i uwielbia eksplorować otoczenie - często na własną łapę - teriery to niezależne i samodzielne stworzonka,w przeciwieństwie do owczarków... :cool3: Możesz się zdziwić jak owczar będzie Ci na każdym kroku wierny i oddany itd. A westik często sam podejmuje decyzje i , nawet wychowany i wyszkolony (nawet sportowo), interesuje się tylko tym co go naprawdę interesuje i przynosi mu korzyści. JEMU, nie Tobie :razz: Owczarka, najczęściej, nie jest trudno zmotywować do pracy z Tobą. Terier najpierw zapyta 'A co ja z tego będę miał?' (no, oczywiście każdy pies zasadniczo ale terier w szczególny sposób...) Jeśli fun, zabawę, coś co go kręci - to znakomicie, terier w to wchodzi :loveu: Ale jeśli ma ciekawsze zajęcia niż to co Ty mu potrafisz zaproponować - to powie Ci dowidzenia :roflt: Jeśli chcesz mieć dobrze wychowanego westa - żelazna konsekwencja jest konieczna bo on wykorzysta po ciuchutku każdą Twoją słabość. A i tak , nawet dobrze wychowany west, nie podporządkowuje się zwykle w 100%.

I dlatego teriery to najnajnajnajlepsze psy świata:loveu::loveu::loveu:

Westie to akurat nie jest bardzo trudny terier, chociaż może na swój sposób tak. Trudno mi to wytłumaczyć. Aktywny jest, owszem, ale to zależy też od konkretnego egzemplarza, jego charakteru, wieku etc. Owszem, bardzo lubi spacery i aktywność ale najczęściej w granicach rozsądku, nie przesadzajmy. Chociaż oczywiście 'lepiej' mu będzie u osoby aktywnej.

Posted

Owczarka niemieckiego już kiedyś miałem, stąd wiem mniej więcej jak wychowywać. Westa zamierzam kupić bez rodowodu. Znam taki model (duzy pies+maly piesek) i swietnie sie sprawdza. Nie wiem jak w tym przypadku, gdy beda 2 suki, ale mysle ze jakos to bedzie. Nie kupuje psa tylko dla swojego widzi mi sie :). Kupuje rowniez no po prostu jako psa, ktorym bede sie opiekowac i zapewnie mu wszystko czego potrzebuje. Mam duzy ogrod, wiec nie sadze zeby pies sie meczyl czy cos w tym stylu :)

Posted

Po 1. Jeśli kupujesz psa rasowego to TYLKO Z RODOWODEM! :angryy:
Nie licz , że Ci pomożemy, pseudohodowla PSUJE naszą ukochaną rasę jaką jest westie. Rasowy = rodowodowy.

Po 2. Ogród nie wybiega psa :roll::shake:

Cóż, nie wiem po co napisałeś w tym temacie z pytaniem skoro i tak już podjąłeś decyzję, że 'westa' kupujesz. :shake:

P.S. Nie 'white terrier' tylko 'west highland white terrier' . "White terrier" nie jest żadnym skrótem nazwy tej rasy!

Posted

znajomy znajomego ma do wydania suczkę, bez rodowodu. Pochodzenie pewne, znajomy był przy kryciu :)

Tylko zastanawiam się czy nie będzie się West Highland White Terrier gryzła z moim Owczarkiem Niemieckim (suczką)? Liczę na to że West Highland White Terrier będzie dominował

Posted

[B]Azer[/B], Bzikowa ma racje. Pseudo psuje rase! A porzuconych Westie coraz więcej :placz: Nie wiem, czy chcesz się do tego przyczynić, ale Twoim zachowaniem to potwierdzasz.
R=R. Nie warto znaleźć dobrą hodowle? Za niecałe 2tyś kupić już Westie (PET tańszy)

Posted

To nie ma znaczenia skąd bierzesz szczeniaka jeśli to będzie szczeniak bez rodowodu! Znajomy znajomego chce sobie tylko zarobić kasę na rozmnażaniu psów bez papierów, nie powinienieś się do tego dokładać! :angryy:

Dla mnie EOT

Posted

[B]Bzikowa [/B]i [B]Kisses [/B]mają rację. Pies bez rodowodu nigdy nie będzie psem rasowym.
Patrząc na to wszystko co sie teraz dzieje naprawdę nie rozumiem czemu ludzie świadomie postanawiają wziąć psa bez rodowodu. :roll:
Bo niby znajomy, bo niby pewne. Ale nie masz pewności czy będzie zdrowy i czy jak dorośnie będzie wyglądać jak westie. Ja niestety napatrzyłam sie na takie "rasowe" psy. Jak to np. z małego szczeniaka labradora wyrosło coś labradoro-pitbullo podobne. Takie psy niestety się tylko męczą. A ludzie którzy tak rozmnażają psy bez żadnych papierów mają tylko czysty zysk z tego. Bo oni nie robią tego z pasji i miłości do psów. Bo każdy normalny człowiek który pasjonuje sie jakąś rasą psów po prostu zakłada hodowle. A nie sprzedaje niby rasowe po rodowodowych rodzicach pieski. :shake:
Zastanów sie zanim weźmiesz tego szczeniaka. Piszesz że chcesz mieć westa to poszukaj hodowli z której możesz mieć psiaka tej rasy bo niestety ten psiak którego chcesz wziąć nie będzie prawdziwym westie. :sad:

Posted

[B]Azer[/B], pies sam się tego nie nauczy.
Ktoś kiedyś powiedział: Nie ma głupich psów, są tylko głupi właściciele.
[SIZE=1]
Nie wiem jak innym, ale teraz trudno mi udzielać jakiś informacji czy czegoś, wiedząc, ze będziesz miał pseudo :roll:[/SIZE]

Posted

:-o:-o:-o

Żaden pies nie zna komend z natury. Wszystkiego musi nauczyć je człowiek, to przecież oczywiste!!!!
Zastanawiam się czy rzeczywiście dla Ciebie nie, czy może to jakaś prowokacja :roll:

Azer, dziwie się , że z takim podejściem ktokolwiek sprzedał Ci psa a zwłaszcza psa tak wymagającego jak ONka. Bo jak widać o psach nie wiesz nic. Ile w ogóle masz lat?

NIE KUPUJ WESTA

Posted

[quote name='Kisses']
[SIZE=1]
Nie wiem jak innym, ale teraz trudno mi udzielać jakiś informacji czy czegoś, wiedząc, ze będziesz miał pseudo :roll:[/SIZE][/quote]

Mi też jest trudno coś poradzić... :shake:

Posted

Miałem Owczarka Niemieckiego, którego świetnie wychowałem i nie odebrałem jej nawet rodowodu, bo stwierdziłem, że nie potrzebuje jeździć na wystawy.

Teraz kupiłem po uśpieniu tamtego, z powodu choroby nową suczkę owczarka niemieckiego, która w wieku 5 miesięcy ładnie chodzi przy nodze, siada i daje łapę na komendę oraz przychodzi na zawołania.

Nikt nie będzie mi mówić, czy mam kupować następnego psa czy nie. Uważam, że jak ktoś jest odpowiedzialny to może mieć i 3 psy naraz.
Poza tym pewne doświadczenie w wychowywaniu psów mam, a ogród czeka ... pusty ( z tylko 1 owczarkiem)

Pozdrawiam

Posted

[quote name='Azer']

Nikt nie będzie mi mówić, czy mam kupować następnego psa czy nie. [B]Uważam, że jak ktoś jest odpowiedzialny[/B] to może mieć i 3 psy naraz.
Poza tym pewne doświadczenie w wychowywaniu psów mam, a ogród czeka ... pusty ( z tylko 1 owczarkiem)

Pozdrawiam[/quote]

A ja uważam że jak jest ktoś odpowiedzialny to nie bierze świadomie psa bez rodowodu. :roll:

Nikt tutaj nie mówi że nie możesz mieć drugiego psa. Zapytałeś o to więc każdy powiedział swoje zdanie w tym temacie.
Nam głównie chodzi o to że chcesz wziąć psa z pseudo hodowli. :shake:

Posted

Tak, odpowiedzialność powalająca :roll:

[quote name='Azer']
Nikt nie będzie mi mówić, czy mam kupować następnego psa czy nie. [/quote]

To po co zadałeś pytanie w tym wątku ?
Chciałeś odpowiedź to ją dostałeś i się nie bulwersuj teraz.

Posted

[QUOTE]i nie odebrałem jej nawet rodowodu, bo stwierdziłem, że nie potrzebuje jeździć na wystawy.[/QUOTE]
W sensie 'nie wziąłem metryczki od hodowcy' czy 'nie wyrabiałem rodowodu w ZK' ?

[QUOTE]Nikt nie będzie mi mówić, czy mam kupować następnego psa czy nie.[/QUOTE]
Jak juz pisano. Skoro kupujesz, to po co nas pytasz?
[QUOTE]
Uważam, że jak ktoś jest odpowiedzialny to może mieć i 3 psy naraz.[/QUOTE]
Jak dla mnie oznaką odpowiedzialności nie jest:
[QUOTE]fajnie by wyglądała taka parka 2 suczek owczarka i właśnie terrierk'a[/QUOTE]
[QUOTE]Westa zamierzam kupić bez rodowodu[/QUOTE]
[QUOTE]a ogród czeka ... pusty ( z tylko 1 owczarkiem)[/QUOTE]

Co do ostatniego, to się odniosę. Psy trzymasz w ogrodzie ciągle, czy maja swobodę, tzn. do domu, do ogrodu, cztery razy w te i we wte?
Bo Westie potrzebuje [jak i każdy pies] kontaktu, miłości itp.
Chyba, ze źle zrozumiałam wypowiedź. Ok

Jeżeli masz takie podejście, to na prawdę.... NIE KUPUJ WESTIE

Posted

Już rozumiem o co wam chodzi :d

Dom mam z ogrodem, jak jest ciepło wyjście na ogród cały czas otwarte więc pies może być gdzie chce ;]

• 1 month later...
Posted

Jeżeli chcesz aby westik nie dominował musisz szybko uczyć go Jakie ma miejsce w rodzinie ,np. nie spać z nim w łóżku, nie karmić psa kiedy wy jecie ,np.obiad....
A co do charakterku ma troche uparty...trzeba go nauczyć komendy ,,cisza'' i ,,daj głos'' ponieważ są one doścć hałaśliwe...Ale są przyjazne,kochane ,śliczne ,inteligentne i cudowne :)

Posted

[quote name='westieee']Jeżeli chcesz aby westik nie dominował musisz szybko uczyć go Jakie ma miejsce w rodzinie ,np. nie spać z nim w łóżku, nie karmić psa kiedy wy jecie ,np.obiad....[/quote]

BZDURY :shake:

Psa trzeba szkolić, uczyć go współpracy z Tobą i tego, że właściciel jest po prostu najfajniejszy - ma żarcie, ma zabawki, mizia i głaszcze dlatego po prostu opłaca się z nim współpracować i go słuchać.

Nie żadne 'dominuje' ... :roll:

Posted

[quote name='Azer']Owczarka niemieckiego już kiedyś miałem, stąd wiem mniej więcej jak wychowywać. Westa zamierzam kupić bez rodowodu. Znam taki model (duzy pies+maly piesek) i swietnie sie sprawdza. Nie wiem jak w tym przypadku, gdy beda 2 suki, ale mysle ze jakos to bedzie. Nie kupuje psa tylko dla swojego widzi mi sie :). Kupuje rowniez no po prostu jako psa, ktorym bede sie opiekowac i zapewnie mu wszystko czego potrzebuje. Mam duzy ogrod, wiec nie sadze zeby pies sie meczyl czy cos w tym stylu :)[/quote]

Pies bez rodowodu nigdy nie będzie psem rasowym, jeśli po prostu chcesz małego białego piesia idź do najbliższego schroniska na pewno takiego znajdziesz.
Jeśli decyzja zapadła ze wzgledu na cenę, i kasa gra tu rolę (tak bywa to nie wstyd) to nie kupuj westa, to dość drogi pies w utrzymaniu i trzeba mu poświęcić zarówno sporo pieniędzy jak i czasu , jesli chcemy by wyglądał tak jak te oglądane na wystawach, albo wogóle jak west ...
Sam ogród i wybieganie to za mało zarówno west jak i owczarek wymagają starannej socjalizacji.
Charaktery westa i owczarka (miałam suczkę onka już niestety za TM) różnią się zasadniczo, obydwie rasy należy traktować indywidualnie, ale dogadać się dogadują