Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy ktoś ma jakieś godne polecenia sposoby u suki produkującej olbrzymie ilości mleka??
Czytałam tutaj na Forum o podawaniu preparatu Galastop. czy ktoś go stosował w tym celu??

Posted

ja zmniejszam znaczaco ilosc jedzenia i podaje jedzenie o nizszej zawartosci bialka , ograniczam ilosc i dlugosc karmien maluchow do minimum i to wystarcza mimo ze suka jest chodzaca mleczarnią ;-)

• 3 weeks later...
Posted

Przy poprzednim miocie dokarmianie zaczęłam od 3 tygodnia i wręcz musiałam plnować suki, żeby w porach dokarmiania nie wchodziła wcześniej nakarmić szczeniąt. Pokarmu miała bardzo dużo i ostatnie szczenię karmiła do 12 tygodnia życia.

Teraz karmi bardzo niechętnie. W nocy muszę ją wręcz zaganiać do piszczących szczeniąt i pilnować, żeby posiedziała z nimi aż zaspokoją głód. Dlatego zastanawiam się, czy rozpoczęcie dokarmiania kilka dni wcześniej (w poniedziałek skończą 3 tygodnie) nie byłoby w tej sytuacji wskazane.

A jak z odrobaczaniem? Mój wet. radzi, aby odrobaczyć w momencie rozpoczynania dokarmiania.

Posted

Moja suczka ma dość pokarmu, ale maluszki zaczęłam dokarmiać od trzeciego tygodnia. Dokarmianie polegało na podaniu małych lości mleczka, twarożku. Teraz dostają też mięsko z indyka. a suka dalej karmi. Właściwie dostaja trzy posiłki dziennie plus karmienie suki. Ale po każdym moim karmieniu i tak mamuśka daje cycka.Pierwsze odrobaczenie było w wieku 3 tygodni - tak poradził wet i tak zrobiłam. Następne w wieku 5 tygodni.

Posted

A ja zaczynam dokarmianie od skrobanego mięsa wołowego, potem wprowadzam twarożek i suchą karmę namoczoną w wodzie i rozdrobnioną widelcem. Potem jak maluchy już chodzą to podjadają suchą karmę z miski mamy.

Posted

My mioty Jantry dokarmialiśmy już od 2 tyg (miała mało mleka) mielonym surowym mięsem (cielęcina), na początku po odrobince. Potem moczone suche, ser biały mieszany z mięsem i ryż (kaszka manna) z mięsem.
Ten miot jadł suche od 3 tyg.
Od ok. 6 tyg jedzą niemoczone.

Posted

Sprecyzujcie "od 3-go". Tzn. zaraz jak skończą 2 czy pod koniec 3-go? Niby tylko tydzień różnicy, ale dla 2-tygodniowych do dużo.
Moja sunia ma dużo mleka i małe rosną jak na drożdżach. Nawet się zastaniawiałam czy nie za szybko. A właściwie czy może być za szybko tylko na mleku matki?

Posted

[quote name='malko']Sprecyzujcie "od 3-go". Tzn. zaraz jak skończą 2 czy pod koniec 3-go? Niby tylko tydzień różnicy, ale dla 2-tygodniowych do dużo.
Moja sunia ma dużo mleka i małe rosną jak na drożdżach. Nawet się zastaniawiałam czy nie za szybko. A właściwie czy może być za szybko tylko na mleku matki?[/quote]
Dla mnie "od 3-go tygodnia" oznacza gdy małe skończą 3 tygodnie. Jest to czas, gdy pojawiają się ząbki.

Nie jest to regułą. Gdy czekałam na szczenię od hodowcy, to mogłam odebrać małą dopiero jak skończyła 10 tygodni, bo suka miała tylko cztery szczeniaki, dużo pokarmu i małe wogóle nie chciały nic innego jeść, bo mleko matki im w zupełności wystarczało.

Posted

Dorcia ma tylko 5 szczeniaków, ale mam nadzieję, że małe beagle tak jak duże lubią wszystko. Wkrótce się przekonam bo już skończyły 2 tygodnie.

• 4 years later...