Fruzia Posted July 12, 2009 Posted July 12, 2009 Kto twierdzi, że nie ma ruchliwych niufów??!! Polecam zapoznać bliżej moją Benię :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Ja też kupując pierwsza niufkę była przekonana, że to nieruchawe, leniwe smoki. Musze przyznać, ze Solka w wieku sześciu lat spełnia te wymogi :shiny: natomiast Benia dobiega do 4 latek i nie widać, zeby zamierzała sie ustatkowac :shake: Z tego co zauwazyłam istnieje dość spory odłam niufowych wariatów;) więc Twój Burin naprawde nie odstaje od normy :-) Quote
niufek Posted July 12, 2009 Posted July 12, 2009 Podpisze sie pod tym co napisala Pysia i Fruzia . Lekki Niuf to marzenie i radosc .Moj misiek w wieku 3 latek wazyl 65 kg i wszyscy bylismy szczesliwi z tej wagi . W wieku 3 latek byl on niesamowicie energiczny i skory do zabawy , dopiero po kastracji powoli sie uspokoil ,co nie oznacza ,ze stal sie calkowitym leniwcem . Pamietaj ,ze te psy bardzo szybko rosna i najwazniejsze jest by nie przybieraly na wadze w tym samym tempie .Nie zapominaj o ich stawach .Ciesz sie ze Twoj Niuf tylko tyle wazy . Jego energia ,to normalne u mlodego psa i to potrwa jeszcze troche .Niufy uwielbiaja ruch ,ale jeszcze wieksza przyjemnosc sprawia im praca z czlowiekiem . Postaraj sie dla was wszystkich cos znalesc co bedzie sprawiac wam wszystkim radosc ,czyli i psu i rodzinie . Jesli poczytasz na portalu Nowofundlanda , to wtedy zrozumiesz co mam na mysli . Byly juz rozne przypadki Niufow ,gdzie inni lapali sie za glowe , pare przykladow?? 1- pan spaceruje ze swym Niufem , Niuf ma szelki i do nich zaczepiona belke . Spaceruja sobie ,psiak sie cieszy ,a ludzie pana wyzywaja od sadystow , bo jak mozna psa jako konia pociagowego traktowac?? Pan ma w nosie komentarze , idzie dalej i jeszcze sie chwali ze za miesiac belka bedzie wieksza ,Niuf szczesliwy ciaga te belke .Przechodni wyzywaja . Moral taki ,ze Niufy to psy pracujace i tego im tez trzeba .Pies byl piekny ,same miesnie i w super kondycji . Dodam ,ze Niufy zawsze byly psami pracujacymi , wyciagaly lodzie na brzeg , wyciagaly siecie z wody i transportowaly rzeczy na swym grzbiecie . 2- plywanie . Niufy kochaja plywanie i to tak mocno ,ze czasem wlasny pan /pani nie moga w obecnosci swego psiaka poplywac ,bo on zaraz ratuje swa rodzine . Czyli niektore sa tak przejete rola , ze nikt z rodziny nie ma prawa do wody wejsc ,bo psiak zaraz ich ratuje . Jest wiele przykladow pracy z Niufem ,ale kazdy indywidualnie powinien dopasowac to do swego psa ,co on lubi .Zycie z Niufem jest wesole jesli kazdy jest swiadom pozytywow i negatywow tego zycia i sie na nie godzi . Moj skonczyl 5 lat i jak dostaje swej " glupawki " to nie idzie go uspokoic .Mimo uwazania na jego wage ,przytylo mu sie i jestesmy bardzo uczuleni na jego stawy . Quote
Recommended Posts