Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
12 godzin temu, elik napisał:

Akurat teraz przygarnęłam głuchego staruszka z Miedar. To już trzeci psiak, pod kmoja opieką aktualnie. Nie dam rady więcej :(

12 godzin temu, Tola napisał:

Wiem Elu, wiem;  byłam, widziałam, rozumiem - to nie lada wyzwanie pomoc staruszkowi...

Ale może znajdzie się jeszcze ktoś taki...

Sama się nie podejmę ale jeżeli ktoś by do mnie dołączył to mogłabym spróbować. Tylko nie mam pomysłu gdzie go ewentualnie umieścić. 

Posted
5 godzin temu, Tyś(ka) napisał:

Jaaga, nikt się sunią nie zainteresował, bo suczka jest w boksie od pola - tam nikt nie zagląda raczej...
Dziewczyny oceniły sunię na mikro mikro, na oko (!!!) może waży z 3/4kg, nie więcej. I też powiedziały, że to jakiś miks chi...

Bardzo proludzka, kontaktowa i przytłoczona olbrzymim (w jej mniemaniu) schroniskiem.
Na pewno wypucowana znajdzie dom migusiem.

Zaglądałam na profil Fb Adopcji i nie widziałam tam jej zdjęcia, jest gdzies może pokazana? gdyby była, to moge ją poudostepniac na FB. Miałam nadzieję, że ją tu ktoś wypatrzy.

Posted
6 godzin temu, Jaaga napisał:

Chyba trudno zgubić niewidomego psa. Zresztą wtedy na pewno ktoś szukałby go pierwsze w schronisku. Bardziej prawdopodobna jest opcja, ze stracił wzrok i ktoś się go pozbył, ale oczywiście warto ogłosić i sprawdzić wszystkie mozliwości. Niektóre przyczyny utraty wzroku trzeba diagnozować i leczyć np. cukrzycę czy jaskrę. Mały musiałby więc trafić do okulisty. Takie specjalistyczne przychodnie są w Krakowie i wrocławiu, może więc warto zrobić ogłoszenia na te miasta, ze szuka chociaż DT. Tylko raczej nikt się nie zgłosi, jeśli psiak nie będzie zabezpieczony finansowo pod czyjąś opieką. 

Ja tez jestem zdania, ze psa kto porzucił i dlatego znalazł się w schronisku.

Jest tez spora cześć ludzi, którzy uważają, ze pies sam powinien znalezc drogę do domu i też nie szukają, nie ogłaszają.

I jednym i drugim psa nie oddałabym, nie szukałabym tez po tak długim  czasie właściciela, bo  to on powinien dołożyc wszelkich starań, aby odnalezc swojego psa.

6 godzin temu, Alaskan malamutte napisał:

Elu, skoro on w boksach ogólnych, to znaczy że po kwarantannie, do adopcji...Nikt go nie szukal....ogloszeń też nie ma...sprawdzałam, no chyba że na FB

Ludzie nie zawsze szukaja w schronisku....Miałam osobiste doświadczenie, że wyadoptowanego przeze mnie husky ze schroniska rozpoznał właściciel na spacerze...zresztą pies wlaściciela również poznal....Pan wszędzie szukał tylko nie w schronisku....

I to bardzo dziwi, bo wiadomo, ze na naszym terenie bezdomne psy często trafiają sodo schroniska właśnie...

4 godziny temu, mdk8 napisał:

Sama się nie podejmę ale jeżeli ktoś by do mnie dołączył to mogłabym spróbować. Tylko nie mam pomysłu gdzie go ewentualnie umieścić. 

Bardzo Ci dziękuję za taką propozycję, to już jest szansa na uratowanie biedaka...

Kto jeszcze mógłby pomoc?

• Like 1
Posted
24 minuty temu, Jaaga napisał:

Zaglądałam na profil Fb Adopcji i nie widziałam tam jej zdjęcia, jest gdzies może pokazana? gdyby była, to moge ją poudostepniac na FB. Miałam nadzieję, że ją tu ktoś wypatrzy.

Sunię trzeba byłoby zabrać ze schronu, takie maleństwo na pewno szybko by kogoś zachwyciło...

Posted
18 minut temu, Tola napisał:

Sunię trzeba byłoby zabrać ze schronu, takie maleństwo na pewno szybko by kogoś zachwyciło...

Mysle tak samo. Gdyby była bezpieczna, to na pewno zaraz po ogłoszeniu byłoby wielu chętnych na nią. Tam jej nikt nie widzi. Jest sliczna. Ludzie niestety chi krzyżują z czym się da. 

Posted
6 minut temu, Jaaga napisał:

Mysle tak samo. Gdyby była bezpieczna, to na pewno zaraz po ogłoszeniu byłoby wielu chętnych na nią. Tam jej nikt nie widzi. Jest sliczna. Ludzie niestety chi krzyżują z czym się da. 

Ja niestety tym razem nie pomogę, nie mam nawet gdzie przetrzymać suni, w lecznicy w Izbicy czekają 3 dorosłe sunie z interwencji:(

Posted
6 godzin temu, Tyś(ka) napisał:

elik, ja nie znam psa, nie widziałam go na oczy. Na fejsbuku jest podany do kontakt do Osoby z Zamościa, więc proszę podawajcie do Niej namiary, nie do mnie. Ja mam na siebie za dużo psów i nie podejmę się kolejnego. Zostałam sama z ogłaszaniem wszystkich okolicznych psów, zbieraniem pieniędzy i prowadzeniem wątku Bezy... mnie naprawdę jest ciężko.

Jeżeli ktoś chce zrobić ogłoszenie, będę wdzięczna - zdjęcia, opis i kontakt jest na fb. Będę bardzo wdzięczna z olx, bo nikt na razie tego nie zrobił...

Zrobienie wydarzenia na fb to zupełnie inna sprawa, niż założenie wątku na dogo, co jest równoznaczne ze wzięciem za psiaka odpowiedzialności. Robiąc wydarzenie na fb nie trzeba brać odpowiedzialności za zwierzaka.

Posted
4 minuty temu, elik napisał:

Zrobienie wydarzenia na fb to zupełnie inna sprawa, niż założenie wątku na dogo, co jest równoznaczne ze wzięciem za psiaka odpowiedzialności. Robiąc wydarzenie na fb nie trzeba brać odpowiedzialności za zwierzaka.

Tez  tak myślę; a takie wydarzenie byłoby bardzo pomocne osobie? osobom?, które chciałyby konkretnie pomoc temu biedakowi, można byłoby zebrać w ten sposób jakieś fundusze. 

Posted

Rozmawiałam z Dziewczyną z fb, jedną z odpowiedzialnych za ten post.  Przekazałam jej swoje sugestie i obawy i wymieniłyśmy zdania na temat tego, co można dla niego zrobić. Wydarzenia na fb z pewnych względów nie chcą uskutecznić więc nie można zrobić tego wbrew ich woli.

Jest pewna nadzieja dla niego, ale byłaby realna dopiero za około 5 tygodni. Problem w tym, że on tych 5 tygodni może nie przetrwać w warunkach w jakich się znajduje. Zagwozdka :(  Gdyby ktoś mógł go "przetrzymać" przez ten czas, gdyby...

Na fb są 2 osoby,m które byłyby skłonne dołożyć się do hoteliku, czy DT. Gdyby była taka możliwość, ja także dołożyłabym się. Będę jeść sam chleb, ale wysupłam kilka dyszek, żeby ratować rudaska.

• Like 1
Posted
4 minuty temu, Poker napisał:

A co z suniami z Izbicy , które miały jechać do szafirki ?  Są jakieś konkretne plany ?

Te szczeniaki jak najbardziej - ten Twój i malusia ruda, czekamy tylko na maluchy z DT Karmelka...

Jeśli chodzi o te dorosłe, to wszystko zależy od kosztów walki z parwo, hotelowania psiaków w Izbicy...

Posted

Przepraszam, że nie cytuję... z doskoku jestem.

Jeżeli się uda wszystko to jutro ślepaczek opuści schronisko. Proszę trzymać kciuki.
Jest awaryjny DT, ocieplana buda, teren ogrodzony, opieka, spacery, warunki nie są domowe, ale lepszy rydz niż schron - ważne, że nie będzie dopychał się do miski.. Jeszcze rozważany jest PDT, dziewczyny mają pytać i jaki koszt - ale PDT pod warunkiem, że uzbiera się pieniądze.
Ta opcja, o której wyżej pisała elik to dom w Holandii - ale Pani dopiero może psiaka zabrać w kwietniu, do tego czasu powinien gdzieś być umiejscowiony i mieć wyrobiony paszport. Zobaczymy co i jak.
Ja dzisiaj ślepaczkowi zrobiłam OLXa <<click>>

• Like 2
  • Upvote 1
Posted
5 godzin temu, Jaaga napisał:

4 godziny temu, Tola napisał:

4 godziny temu, Jaaga napisał:

Jutro jak dziewczyny pojadą po ślepaczka, postarają się o zdjęcia sunieczki. Wtedy zrobię na próbę olxa... Może ktoś ją wypatrzy. Tyle na razie mogę.

• Like 1
  • Upvote 1
Posted

W pilnej potrzebie jest jeszcze ten rudasek z opuszczoną głową. 
Psu krwawi z pyska - przegryzł sobie język, psy odganiają go od misek. Pies ze stresu dokonuje samodestrukcji...

Dziewczyny i o niego jutro dopytają...
zam14.jpg.e4ad13ceaf4d254b61ef396915457e88.jpg

• Like 1
Posted
15 minut temu, Tyś(ka) napisał:

Jutro jak dziewczyny pojadą po ślepaczka, postarają się o zdjęcia sunieczki. ...

Prosiłam o to tą Dziewczynę, z którą rozmawiałam i obiecała, że się postarają :)

EDIT

No to dzisiaj się wyśpię :)

• Like 1
Posted
25 minut temu, Tyś(ka) napisał:

W pilnej potrzebie jest jeszcze ten rudasek z opuszczoną głową. 
Psu krwawi z pyska - przegryzł sobie język, psy odganiają go od misek. Pies ze stresu dokonuje samodestrukcji...

Dziewczyny i o niego jutro dopytają...
zam14.jpg.e4ad13ceaf4d254b61ef396915457e88.jpg

Moze być chory lub mieć np. padaczkę. To koszmar. Po kazdej porcji zdjęć ze schroniska mam dość i siedzą mi w głowie te w najgorszym stanie. On na pewno też nie dopcha sie do miski, psy wyczują, jak bedzie słabszy i wtedy go zagryzą.

Jesli ogłosisz sunię, to wstaw link, wyróznię ogłoszenie. 

Posted
50 minut temu, Jaaga napisał:

Jaaga tu jest link do ogłoszenia

Cytat

Posted
2 minuty temu, elik napisał:

Prosiłam o to tą Dziewczynę, z którą rozmawiałam i obiecała, że się postarają :)

EDIT

No to dzisiaj się wyśpię :)

Ja też, jestem w stałym kontakcie - nie ma to jak praca zespołowa :) Może uda się z domowym PDT, Dziewczyny pytają. Jak będę wiedzieć, dam znać. Wielgachne dzięki za oferowanie wsparcia finansowego.

elik, wyśpij się koniecznie. 
Ja się stresuję czy jutro będzie ok i piesek opuści schronisko - wtedy się wyśpie.

2 minuty temu, Jaaga napisał:

Moze być chory lub mieć np. padaczkę. To koszmar. Po kazdej porcji zdjęć ze schroniska mam dość i siedzą mi w głowie te w najgorszym stanie. On na pewno też nie dopcha sie do miski, psy wyczują, jak bedzie słabszy i wtedy go zagryzą.

Jutro go pokażemy i na Tomaszów-Adopcje i pewnie udostępnią go Dziewczyny Adopcje-Zamość... gdyby tak wygrać w Totka...
Też Jaaga mam dość :( ten samiec też się właśnie nie dopycha, totalnie - a jak dzisiaj dziewczyny powiedziały o tym, że z pyska leci mu krew razem z tą śliną to aż mnie zemdliło... :( 

Pewnie, pokażę. Dziękuję za wyróżnienie.

Posted
Przed chwilą, Tyś(ka) napisał:

Wielgachne dzięki za oferowanie wsparcia finansowego.

Na fb jeszcze dwie dziewczyny pisały, że sa chętne.

Posted
3 minuty temu, elik napisał:

Jaaga tu jest link do ogłoszenia

Chyba Jaaga chodzi o sunię mikro, mix chi z jamnikiem, a nie o lisiaczka.

Ale jak ktoś wyróżniłby szkieleciorka to będę wdzięczna.

Posted
Przed chwilą, Tyś(ka) napisał:

Masz rację, to o sunię chodzi  :)  Ja tak ciągle o tym śleputku myślę, że wydaje mi się, że   inni też  tylko o nim mówią:)

Już lecę wyróżnić chłopaczka.

Posted
19 minut temu, Tyś(ka) napisał:

Chyba Jaaga chodzi o sunię mikro, mix chi z jamnikiem, a nie o lisiaczka.

Tak, chodzi mi o sunię, bo jej nikt na razie nie wypatrzył.