Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
12 godzin temu, Bogusik napisał:

Jeden procent na Zea poleci tradycyjnie od mojego syna.W tym roku również p.Agata wraz z mężem,którzy zaadoptowali od nas Aleksa przekażą 1% na Waszą Fundację :)

Jak teraz jest z tym 1%. bo teraz Urząd Skarbowy z automatu rozlicza -- musze do nich zgłosić aby wpisali 1 %?

Posted
52 minuty temu, jankamałpa napisał:

Jak teraz jest z tym 1%. bo teraz Urząd Skarbowy z automatu rozlicza -- musze do nich zgłosić aby wpisali 1 %?

Tak trzeba zgłosić.Podać KRS 0000380616.

Jest to KRS Fundacji ZEA.

Posted
1 godzinę temu, Anula napisał:

Tak trzeba zgłosić.Podać KRS 0000380616.

Jest to KRS Fundacji ZEA.

I pełną nazwę fundacji - Zamojska Fundacja dla Zwierząt i Środowiska ZEA

Posted
4 godziny temu, Tola napisał:

I pełną nazwę fundacji - Zamojska Fundacja dla Zwierząt i Środowiska ZEA

A bez pełnej nazwy do Was nie trafi? Zostanie odrzucone? Pytam bo już robiłam ludzim rozliczenia i tam wpisywałam nr KRS ale pełnej nazwy chyba nie :-(.

Posted
19 minut temu, AlfaLS napisał:

A bez pełnej nazwy do Was nie trafi? Zostanie odrzucone? Pytam bo już robiłam ludzim rozliczenia i tam wpisywałam nr KRS ale pełnej nazwy chyba nie :-(.

Nie wiem, ale wydaje mi się,  powinna być nazwa...

Posted
19 godzin temu, Bogusik napisał:

Jeden procent na Zea poleci tradycyjnie od mojego syna.W tym roku również p.Agata wraz z mężem,którzy zaadoptowali od nas Aleksa przekażą 1% na Waszą Fundację :)

42 minuty temu, AlfaLS napisał:

7 godzin temu, jankamałpa napisał:

kwiat-emotikon-ruchomy-obrazek-0132Bardzo dziękujemy

To z tych wpłat możemy pomagać zwierzakom przez kolejny rok, innych nie mamy.

Posted

Miałam dzisiaj zapytanie z Warszawy o czarne kociaki, pani ma porozmawiać jeszcze z mężem, zobaczymy...

No i szukam transportu do Krakowa dla Alutki, bo pani już sporo czeka, boję się, ze zrezygnuje; ktoś coś wie?

Posted
24 minuty temu, Bogusik napisał:

Tu można sobie poczytać o odliczeniu 1%.Dosyć jasno i czytelnie wszystko opisane

https://publicystyka.ngo.pl/jak-przekazujemy-1-w-2019-r

Przeczytałam :-).

I dla mnie jako księgowej jest bez sensu wpisywanie nazwy. Wskazujemy nr KRS, w tym przypadku Fundacji ZEA. I teraz w rubryce cel szczegółowy mam znowu napisać ZEA? Innego miejsca na wpisanie nazwy tam nie ma tylko to pole cel szczegółowy. A tam przecież wpisujemy np. imię i nazwisko dziecka czy chorego na którego konkretnie chcemy przekazać darowiznę a fundacja, której KRS wpisaliśmy wyżej ma kilka czy kilkanaście osób pod opieką. Tutaj, w przypadku tej Fundacji przecież nie wyszczegóławiamy na którego konkretnie zwierzaka chcemy dać kasę tylko ogólnie, że tej akurat fundacji.

Ja w roku ubiegłym wpisywałam całą nazwę ale to raczej żeby osoba, której danego pita robiłam wiedziała na kogo poszedł jej 1 proc. a nie dla wiadomości urzędu.

W przywołanym artykule ten akapit chyba potwierdza moje myślenie:

Co w sytuacji, jeśli organizacja istnieje i posiada status OPP, ale nieaktualny jest cel szczegółowy, bo np. dziecko, na które chcieli przekazać 1%, jest już podopiecznym innej organizacji?

W takiej sytuacji środki z 1% podatku zostaną przekazane na konto OPP wskazanej w PIT. Podatnik może sprawdzić i poprawić dane w zeznaniu udostępnionym w usłudze Twój e-PIT, np. zmienić cel szczegółowy na cel aktualnie wskazywany przez OPP.

Cel szczegółowy nie będzie weryfikowany – Wykaz OPP, które mają prawo do otrzymania 1% podatku należnego nie zawiera informacji o celach szczegółowych. Jeżeli OPP znajduje się w wykazie, to otrzyma środki z 1% podatku należnego, bez względu na to czy cel szczegółowy jest aktualny czy też nie.

Posted

Nie będę cytować powyższego postu, bo nie ma potrzeby zajmować pół strony.

AlfaLS ma rację.  W rubryce "cel szczegółowy"  można wpisać:   cele statutowe.

Posted
36 minut temu, elik napisał:

Nie będę cytować powyższego postu, bo nie ma potrzeby zajmować pół strony.

AlfaLS ma rację.  W rubryce "cel szczegółowy"  można wpisać:   cele statutowe.

Może faktycznie tak trzeba napisać.Ja się nie bardzo na tym znam i interesowało mnie bardziej to,jaka jest możliwość w ogóle przekazać ten 1%  po zmianie przepisów

• Like 1
Posted

Wpisuje sie  nr KRS bez nazwy fundacji bo po numerze wiadomo jaka to fundacja. W rubryce cel szczegółowy pisze sie dla kogo jeżeli fundacja użycza komuś swoje konto. Np. ja przelewam na Fundację Goldenów a w rubryce cel szczegółowy piszę-Psy I koty ze Skierniewic.

• Upvote 1
Posted
1 godzinę temu, bakusiowa napisał:

. . . a w rubryce cel szczegółowy piszę...

Ale tak pisze się tylko, gdy wpłata ma dotyczyć jakiegoś konkretnego psa, kota, wydarzenia.

W zasadzie organizacjom nie wolno zbierać na swoje konto kasy dla innej organizacji nie mającej statusu OPP.  Mogą stracić prawo do zbierania 1%  Lepiej wykasuj komu wpłacasz dla kogo :)

Posted

Tak jak napisałam wcześniej w naszym wypadku wystarczy tylko KRS,natomiast jeżeli jakaś Fundacja zbiera pieniądze np.na kilka nazwisk,czy inne cele to wtedy się pisze dla kogo to jest przeznaczone.Można też np.podzielić 1% na różne cele.

Posted
5 minut temu, Alaskan malamutte napisał:

Dziękuję :-)). Zobaczyłam, że Havanka zrobiła na Wrocłam. Zmienić na inne miasto? Kraków? Opole?

Moze Kraków, chociaż teraz trudno z transportem...