Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
Dnia 26.11.2024 o 16:53, Jaaga napisał:

Ola wiedziała o tym.

Szkoda tylko tej trzeciej. Dwie jadą, a ona zostaje 😞

Tam zostają setki 🙂

Posted
Dnia 26.11.2024 o 18:36, Poker napisał:

Która to 3.? Niestety  nie wezmę trzech pod opiekę. 

Wiem i jak najbardziej rozumiem, bo jestem w tej samej sytuacji. Obie te sunie, które bierzemy są już dla nas dodatkowe. Jednak żal, bo 3 pokazane, dwie dostają szansę na nowe życie, a trzecia nie. Co innego tu w zwykłym schronisku, ale tam nie wiadomo, co będzie. 

Dziś mi bardzo smutno, bo zmarł mi kot na rękach. Jechałam do dentysty kiedy zauważyłam stojących ludzi na chodniku i jakieś miotające się u ich nóg zwierzę. Myślalam, ze ich zwierzak dostal ataku padaczki. Wysiadłam, to byl kot i wg słów Pani, która stała nad nim bezradnie, jakieś babsko przed nimi go potrąciło i nawet nie zatrzymało się. Oni zatrzymali sie, ale tylko stali nad nim. Kot tak mocno dostał w głowę, że wypadło oko, był we wstrząsie. Podałam Lalicje mężowi, wzięłam go na kolana, żeby zawieźć do pobliskiej przychodni, ale niestety uraz mózgu był na tyle silny, że  zmarł. Do dentysty dojechałam jakbym wyszła z rzeźni. Nie potrafię się otrząsnąć. Kot wyglądał na domowego, zadbany, nie chudy. I kto był winny bardziej jego śmierci? Właściciel, który beztrosko go wypuścił czy kobieta, która potrąciła?

• Like 1
Posted

Biedny kiciuś. Najbardziej winni właściciele. Kierowczyni mogła nie mieć szans zatrzymać się, bo koty często wybiegają na jezdnię jak szalone. Mogła zatrzymać się po fakcie.

Posted
Dnia 26.11.2024 o 21:58, Poker napisał:

Biedny kiciuś. Najbardziej winni właściciele. Kierowczyni mogła nie mieć szans zatrzymać się, bo koty często wybiegają na jezdnię jak szalone. Mogła zatrzymać się po fakcie.

Też tak uważam, tym bardziej że tamci i my zatrzymaliśmy się. Zrobiła się kolejka, ale nikt nie trąbił, nie krzyczał, kierowcy czekali, aż go ułożyłam i zabrałam do auta. Tamci ludzie  złożyczyli kobiecie, bo naprawdę zachowała się nieludzko, zostawiajac go. Tylko tak wielu mieszkających w domach wypuszcza swoje koty: bo mają ogród, bo kot nigdy dalej nie idzie, bo zawsze wracał, a to one potem umierają w takich męczarniach. 

Posted

Różnie bywa. Koty moich sąsiadów były wychodzące. Jeden dożył 17 lat. Drugi też,ale zginął pod kołami samochodu drugiej sąsiadki. Wlazł pod samochód i nie ruszył się. Dziewczyna mało nie dostała bzika. Pojechała z nim natychmiast do weta, Próbowali ratować,ale nic z tego.

Nasza kicia wychodzi na ogródek tylko jak jest ciepło i nie ruszy się poza niego. Na odgłosy z ulicy ucieka natychmiast do domu i na moje zawołanie przychodzi do domu jak pies.

Najbardziej zadziwiają mnie właściciele, którzy wypuszczają koty na blokowiskach, gdzie ruch samochodowy jest bardzo duży.

Posted
Dnia 25.11.2024 o 19:45, Tola napisał:

A my mamy kolejne maleństwo znalezione w przepuście drogowym, kocia już nie miała siły uciekać😢 Jutro jedziemy do weta i jak stan pozwoli to do hoteliku do Murki. 

IMG-20241125-WA0009.jpg

IMG-20241125-WA0007.jpg

IMG-20241125-WA0006.jpg

Malutka już u mnie. Ma apetyt, pręży się głaskana i nawet cichutko mruczy. Zaczęła się też myć, a to dobry znak. Jest cudowna

letycja.jpg

letycja1.jpg

letycja2.jpg

letycja3.jpg

letycja4.jpg

letycja5.jpg

letycja6.jpg

letycja7.jpg

• Like 6
Posted
Dnia 27.11.2024 o 18:57, Murka napisał:

Malutka już u mnie. Ma apetyt, pręży się głaskana i nawet cichutko mruczy. Zaczęła się też myć, a to dobry znak. Jest cudowna

letycja.jpg

letycja1.jpg

letycja2.jpg

letycja3.jpg

letycja4.jpg

letycja5.jpg

letycja6.jpg

letycja7.jpg

Ale nam Kasiu zrobiłaś niespodziankę, czarodziejka z Ciebie 🥰 Letycja jakby podmieniona, wygląda dużo lepiej niż jeszcze przedwczoraj. Cieszymy się bardzo z postępów malutkiej (waży 0,5 kg), rośnij maleńka i nabieraj sił.

Posted

Ten domek dla Hipolita rozsupłał chyba mocno zawiązany do tej pory sznurek i posypały się oferty adopcyjne 🙂

Własny, wspólny dom mają prawdopodobnie bracia Kajko i Kokosz, nazwani przez terra w ogłoszeniach Bolek i Lolek🙂 I to okazało się doskonałym wyborem  - zadzwoniła przesympatyczna pani z Bielska B., że jak Bolek i Lolek to muszą zamieszkać tylko w Bielsku B.😉

Zaoferowała miejsce i dużo miłości w dużym domu u 3 -  pokoleniowej rodziny, która od lat ma koty niewychodzące. Myślę,  że wizyta PA będzie tylko formalnością🙂 

FB_IMG_1730231677369.jpg

IMGP7246.JPG.bcdb2f71b009af6edaf64b9e4b94c678.jpeg

IMGP7241.JPG.e5b891115bbc49001966a84b2192481a.jpeg

• Like 5
Posted

Ten bazarek Mazowszanki na pokrycie kosztów promowania zamojskich kotów na OLX  to świetna sprawa - ruszyły adopcje, Hipolit i Jemiołka mają już swoje domy,  z ich  wyróżnionych ogłoszeń mogą skorzystać kolejne kociaki.:)

• Like 3
Posted

Ale słodzizna z tej Letycji, rozkwita :)

Bardzo się cieszę z domków Hipolita i Jemiołki , powodzenia malutkie.

Zgodnie z sugestią Toli, zamieniłam wyróżnione ogłoszenia Hipolita i Jemiołki na koty od DORA1020 - Marudę(Dante) i Szpulkę (Luna),

Wyróżnienie ogłoszeń jest możliwe dzięki pieniążkom z bazarku Mazowszanki. Bardzo dziękujemy:

https://www.olx.pl/d/oferta/kot-dante-czeka-na-swoj-kochajacy-dom-CID103-ID11u8X5.html?bs=olx_pro_listing

https://www.olx.pl/d/oferta/luna-czeka-na-swojego-czlowieka-CID103-ID11Vlca.html?bs=olx_pro_listing

• Like 1
Posted
Dnia 28.11.2024 o 10:43, terra napisał:

Ale słodzizna z tej Letycji, rozkwita 🙂

Bardzo się cieszę z domków Hipolita i Jemiołki , powodzenia malutkie.

Zgodnie z sugestią Toli, zamieniłam wyróżnione ogłoszenia Hipolita i Jemiołki na koty od DORA1020 - Marudę(Dante) i Szpulkę (Luna),

Wyróżnienie ogłoszeń jest możliwe dzięki pieniążkom z bazarku Mazowszanki. Bardzo dziękujemy:

https://www.olx.pl/d/oferta/kot-dante-czeka-na-swoj-kochajacy-dom-CID103-ID11u8X5.html?bs=olx_pro_listing

https://www.olx.pl/d/oferta/luna-czeka-na-swojego-czlowieka-CID103-ID11Vlca.html?bs=olx_pro_listing

A ja czekam, napisałam do OLx...

Posted

Dzisiaj czarny Hipolit i czarna Shaza(od Alaskan ) jadą do nowych rodzin do Warszawy 🥰 Bardzo dziękujemy Murce za dowóz maluchów do Warszawy🌹

Posted

A Jemiołka powolutku pokonuje nieśmiałość i strach i coraz lepiej radzi sobie w nowym domu w Krakowie 🙂 Pani Krysia pisze, ze Jemiolka wszystkich oszukała 🤩
Zgrywała tylko nieśmiałą, a nowym  w domu to pokazała prawdziwe oblicze😁

IMG-20241128-WA0004.jpg

IMG-20241129-WA0001.jpg

IMG-20241129-WA0000.jpg

• Like 3
Posted

Wczoraj była wizyta PA w Bielsku B.  i tak jak przewidywalam - Bolek i Lolek zyskali super rodzinę. 🙂 Dzisiaj mają drugie szczepienie p/ chorobom wirusowym i 08.12. jadą do siebie 🥰

Wciąż nie mogę uwierzyć, że udało się znaleźć wspólny dom.😅 

Dobrze się złożyło, bo DT w Zamościu zapowiedział, że inaczej kotów nie wyda😉

FB_IMG_1732874234757.jpg

• Like 5
Posted

Jemiołka poluje na rybki :)

Dnia 29.11.2024 o 10:57, Tola napisał:

Wczoraj była wizyta PA w Bielsku B.  i tak jak przewidywalam - Bolek i Lolek zyskali super rodzinę. 🙂 Dzisiaj mają drugie szczepienie p/ chorobom wirusowym i 08.12. jadą do siebie 🥰 Wciąż nie mogę uwierzyć, że udało się znaleźć wspólny dom.😅 Dobrze się złożyło, bo DT w Zamościu zapowiedział, że inaczej kotów nie wyda😉

FB_IMG_1732874234757.jpg

Bardzo się cieszę z domku chłopaczków, powodzenia malcy.

Ogłoszenie zdejmę jak się zadomowią.

• Like 2
Posted
Dnia 29.11.2024 o 10:57, Tola napisał:

Wczoraj była wizyta PA w Bielsku B.  i tak jak przewidywalam - Bolek i Lolek zyskali super rodzinę. 🙂 Dzisiaj mają drugie szczepienie p/ chorobom wirusowym i 08.12. jadą do siebie 🥰 Wciąż nie mogę uwierzyć, że udało się znaleźć wspólny dom.😅 Dobrze się złożyło, bo DT w Zamościu zapowiedział, że inaczej kotów nie wyda😉

FB_IMG_1732874234757.jpg

Jak Bolek i Lolek to nie mogło być innej opcji niż dom w Bielsku-Białej 🙂

• Like 2
  • Upvote 1
Posted

Napiszę tu, bo Tola nie założyła wcześniej wątku(  zapewne żeby nie zapeszyć).  Andrzej pojechał po sunie od Mariny. Dwie Toli, o których tu pisała i naszą Nataszkę. 

Przekazałam dziewczynom karmę Brit i paczkę od nas ze środkami czystości.  Zrobiłam też szybciutko dla nich mydełka. Mąż wyśmiał, że na co im pachnące mydła, jak spadają drony i rakiety, ale kobiety trochę inaczej funkcjonują i wiem po sobie, że jak już jest bardzo źle  i nie daję rady, to choćby mycie się  ze łzami, ale z czymś pachnącym i błyszczacym stawia na nogi. Oczywiście nie porównuje się z ich sytuacją, bo ja mam tylko jakąś szalona kumulację nieszczęść, nie wojnę. Jednak i tak wysłałam im  coś z pozytywną energią. Bardzo proszę wszystkich tu o dobre myśli dla 3 suczek.  

• Like 7
Posted

Szczęściary. Życzę im jak najlepiej

A moje tym razem nie załapały się 😭

Będę czekać na nie, gromadzic kasę. 

Przelałam p. Oli 200 zł na karmę. 

• Like 2
Posted
Dnia 30.11.2024 o 17:14, Poker napisał:

Szczęściary. Życzę im jak najlepiej

A moje tym razem nie załapały się 😭

Będę czekać na nie, gromadzic kasę. 

Przelałam p. Oli 200 zł na karmę. 

Niestety, ja do dziś byłam w Katowicach, ale i tak nie dałabym rady zaopiekować się kolejnymi.  Ola wcześniej pytała, czy wzięlibyśmy je do czasu powrotu Anety z urlopu.

Nataszka to już szaleństwo, a o pięciu nie ma nawet co myśleć. 

Jednak kiedy widzę ten kłębuszek stresu i nerwów, to nie żałuję. Nataszka sika pod siebie ze strachu, zaszyła się w kołdry na kanapie i tylko oczyskami łapie w bezruchu. To straszne, co zwierzęta muszą przeżywać przez ludzi.

IMG_20241130_180435.jpg

Posted
Dnia 30.11.2024 o 16:29, Jaaga napisał:

Napiszę tu, bo Tola nie założyła wcześniej wątku(  zapewne żeby nie zapeszyć).  Andrzej pojechał po sunie od Mariny. Dwie Toli, o których tu pisała i naszą Nataszkę. 

Przekazałam dziewczynom karmę Brit i paczkę od nas ze środkami czystości.  Zrobiłam też szybciutko dla nich mydełka. Mąż wyśmiał, że na co im pachnące mydła, jak spadają drony i rakiety, ale kobiety trochę inaczej funkcjonują i wiem po sobie, że jak już jest bardzo źle  i nie daję rady, to choćby mycie się  ze łzami, ale z czymś pachnącym i błyszczacym stawia na nogi. Oczywiście nie porównuje się z ich sytuacją, bo ja mam tylko jakąś szalona kumulację nieszczęść, nie wojnę. Jednak i tak wysłałam im  coś z pozytywną energią. Bardzo proszę wszystkich tu o dobre myśli dla 3 suczek.  

Faktycznie, do końca nie wierzyłam, że przyjadą, czekamy przecież chyba od początku października,  denerwowałam się. Ale wreszcie są, bardzo się cieszę i jutro założę wątek  obu dziewczynom. Teraz szybciutko przedstawię je tutaj:                                Cudka 

IMG_20241130_191337.jpg

Tutaj z NataszkąIMG_20241130_194558.jpg