Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
Dnia 24.11.2024 o 11:54, Jaaga napisał:

A Ola? Może ona ma kontakt z Anetą, bo pewnie kontaktują się w sprawie transportu za kilka dni?

Ola też nie ma kontaktu. Zaproponowała, że może wysłać sms.

Posted
Dnia 24.11.2024 o 13:12, Jaaga napisał:

Ola też nie ma kontaktu. Zaproponowała, że może wysłać sms.

Aneta jest daleko. Nie bardzo  chcę  zawracać dziś jej głowę  psami. Może jutro napiszę  do niej. 

Posted
Dnia 24.11.2024 o 13:24, Poker napisał:

Aneta jest daleko. Nie bardzo  chcę  zawracać dziś jej głowę  psami. Może jutro napiszę  do niej. 

Jasne, to może dać Oli znać którą ewentualnie? Bo musi Marinę poinformować. Zgodzi się Aneta, to pojedzie, nie to trudno, ale żeby Marina wiedziała. żeby suczka była przygotowana i mogła wyjechać, jeśli będzie miejsce w hoteliku. 

Posted

Porywam się z motyka na słońce, ale nie wiadomo, czy uda się w ogóle uratować kolejne. Tam sytuacja jak siedzienie na beczce prochu. Zarezerwowałam z ostatniego zdjecia czarną Nataszkę.

• Like 1
Posted
Dnia 24.11.2024 o 13:24, Poker napisał:

Już wszystko się wyjaśniło. Do Anety sunia ma przyjechać później, więc nie trzeba decyzji o ewentualnej drugiej jak u mnie  na już. 

Posted
Dnia 24.11.2024 o 20:12, Poker napisał:

Sytuacja jest bardzo zmienna. Pani Ola pisała do mnie, że jest szansa na transport 30. listopada.

Tak, jest. Dlatego musiałam już wczoraj decydować. Do Anety sunia ma przyjechać  później, bo i tak bedzie czekać u Oli na odbiór przez Anetę po powrocie z urlopu.

Posted

Już niczego nie rozumiem.

Czy " moja" sunia przyjeżdża 30.11.  czy później ? czy kolejna sunia miałaby szansę przyjechać też 30.11. później ?

Posted
Dnia 25.11.2024 o 00:55, Poker napisał:

Już niczego nie rozumiem.

Czy " moja" sunia przyjeżdża 30.11.  czy później ? czy kolejna sunia miałaby szansę przyjechać też 30.11. później ?

Sunia pod Twoją opieką przyjeżdża 05.12 i 3 dni czeka u Oli na powrót Anecik. Druga więc też mogłaby z nią przyjechać. Mogłaby przyjechać wczesniej 30.11, ale nie ma Anety. Wtedy przyjeżdżają sunie Toli i ta szczeniaczka, która nie dawała mi spokoju odkąd zobaczyłam ją na filmiku. Gdyby Aneta zgodziła się na drugą, a spodobałaby Ci się jamnikowata czarna, którą zarezerwowałam, to nie ma problemu, wezmę ta łaciatkę. I niestety zostanie w schronisku jedna z tych trzech.

Może ktoś jeszcze zechciałby dać DT lub zaopiekować się i nią? Sytuacja w schronisku jest krytyczna. Większość czasu są bez prądu, zaczęło bardzo brakować jedzenia, pogoda zniszczyła dachy no i coraz bardziej nasila się główny problem, który zagraża ich życiu. Dlatego zresztą zdecydowałam się na ten desperacki krok, czyli małą.

Ola prowadzi na fb zbiórkę karmy, bo na tydzień potrzebna jest tona, a Marina utrzymuje teraz schronisko praktycznie z dnia na dzień. Gdyby ktoś mógł kupić lub wpłacić na zakup, to wszystkie dane są na profilu Oli. Wcześniej gotowali, teraz są 4 kobiety na już ponad 1000 psów i kilkaset kotów, więc nie są w stanie gotować na ognisku wanien jedzenia. Są kary za zbieranie drewna, trzeba je kupować i jest drogie, stąd decyzja o przejściu na sucha karmę. 

Niestety, ale tam teraz będzie tylko gorzej: Z, zima, brak jedzenia.

Posted
Dnia 25.11.2024 o 09:58, Poker napisał:

Spróbuję spytać się p.Anety. Mogę wziąć tę o dwóch twarzach.

Jest przesłodka i taki pocieszny wygląd ma.

Szkoda, że ta trzecia musi zostać. Na fb mam zablokowane konto, więc jej nawet nie mogę  jakoś pokazać. Pousuwali większość postów psów, bo jest zakaz sprzedaży i wymiany zwierząt lub części ich ciał, ale widzę że usuwają jak leci. Te 3 małe też mi usunęli.

Rada do ogłaszających tam psy, żeby pisać od razu, że to adopcja bezpłatna, moze pomoże. Napisałam, że one szukają domów i widocznie fb uznał, to za zawoalowaną sprzedaż. Pousuwali hodowcom  nawet albumy ich nakolankowych psów. Na instagramie też czyszczą. 

• Like 1
Posted
Dnia 24.11.2024 o 14:56, Jaaga napisał:

Porywam się z motyka na słońce, ale nie wiadomo, czy uda się w ogóle uratować kolejne. Tam sytuacja jak siedzienie na beczce prochu. Zarezerwowałam z ostatniego zdjecia czarną Nataszkę.

Dnia 24.11.2024 o 20:12, Poker napisał:

Sytuacja jest bardzo zmienna. Pani Ola pisała do mnie, że jest szansa na transport 30. listopada.

Dnia 25.11.2024 o 09:58, Poker napisał:

Spróbuję spytać się p.Anety. Mogę wziąć tę o dwóch twarzach.

Cudne te wszystkie sunie, oby udało się z transportami -  tym pod koniec listopada i kolejnymi...

Serce pęka, że tylko nieliczne mają szansę na inne życie:(

Posted

Mam  natomiast dużo lepsze informacje o kociakach - jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to malutki Hipolit już niedługo pojedzie do swojego domu w Warszawie:)

Domkiem podzieliła się  zamojska Shaza, która też jest w hoteliku u Murki  pod opieką Alaskan - o adopcję czarnego kocia starały się dwie super rodziny z Warszawy.

Bardzo dziękuję Alaskan i Jo37,  że pamiętały o Hipolicie kwiat-ruchomy-obrazek-0015.gif

Hipolit nawet się nie domyśla, co tu się szykuje

hipo12.jpg.895ff03d3a9fc4206bbb6de10fafa195.jpg

• Like 1
Posted

Wszystko wskazuje też na to, że szczęście uśmiechnie się do malutkiej Jemiołki - dzisiaj zadzwoniła p. Klaudia z Krakowa, że chętnie dadzą jej dom.

P. Klaudia adoptowała w 2015 roku z fundacji koteczkę Chanel; kocia została odebrana interwencyjnie, miała sporo lęków, była b. zaniedbana. Przez te lata miałam b. dobry kontakt z rodziną, aktualne zdjęcia i informacje.

Jemiołka została zabrana z bezdomnego stada razem z Hipolitem, czeka w hoteliku u Murki.

jemiol9.jpg.c29cc29af67d219c884ad7eb4c971e28.jpg

• Like 2
Posted

A my mamy kolejne maleństwo znalezione w przepuście drogowym, kocia już nie miała siły uciekać😢 Jutro jedziemy do weta i jak stan pozwoli to do hoteliku do Murki. 

IMG-20241125-WA0009.jpg

IMG-20241125-WA0007.jpg

IMG-20241125-WA0006.jpg

Posted
Dnia 26.11.2024 o 16:13, Poker napisał:

Anecik zgodziła się  przyjąć tę druga sunię.  Tylko p. Ola musi obie sunie przechować  do 9 grudnia.

Ola wiedziała o tym.

Szkoda tylko tej trzeciej. Dwie jadą, a ona zostaje 😞

Posted
Dnia 26.11.2024 o 16:53, Jaaga napisał:

Ola wiedziała o tym.

Szkoda tylko tej trzeciej. Dwie jadą, a ona zostaje 😞

Która to 3.? Niestety  nie wezmę trzech pod opiekę. 

Posted

Mała Letycja była dzisiaj u wetki - jest slabiutka, zapchlona, z wszołami i kocim katarem, badania wykazały anemię. Dostała leki i jutro jedzie do Murki. Testy wyszły ujemne. 

IMG-20241126-WA0005.jpg

IMG-20241126-WA0006.jpg

IMG-20241126-WA0011.jpg

IMG-20241126-WA0008.jpg

IMG-20241126-WA0009.jpg