Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
Dnia 10.11.2024 o 20:08, agat21 napisał:

Projekt przeczytałam już dawno. I nawet zbierałam pod nim podpisy. I widzę w nim szansę na masę dobrych zmian dla różnych zwierząt - nie tylko psów czy kotów. Bo te inne też istnieją i cierpią. I projekt ma jest wreszcie krokiem w stronę poprawy ich losu zgotowanego przez znakomitą większość ludzi. Zawsze znajdzie się coś, co można poprawić, zmienić, przedyskutować. Ale jest do tego baza. I sygnał, że ten temat jest dla ludzi ważny. 

Podpisuję się pod tym co napisała agat21. Też zbierałam podpisy pod tym projektem i też uważam, że nie jest on idealny. Ale jest. I jest szansą na poprawę losu bardzo wielu zwierząt. Różnych zwierząt. Są w nim zapisy do poprawy ale ważne żeby zacząć nad nim dyskutować, poprawiać, głosować. Pewnie nawet po "obróbce" nie będzie doskonały ale zawsze będzie to krok w dobrym kierunku i szansa na kolejne zmiany w przyszłości. Nie można nie robić nic bo to co jest teraz to masakra... Jest w sejmie grupa posłów, którym na zwierzakach zależy i tylko miejmy nadzieję, że uda im się uwrażliwić innych na "braci mniejszych".

• Like 2
Posted
Dnia 11.11.2024 o 00:26, AlfaLS napisał:

Podpisuję się pod tym co napisała agat21. Też zbierałam podpisy pod tym projektem i też uważam, że nie jest on idealny. Ale jest. I jest szansą na poprawę losu bardzo wielu zwierząt. Różnych zwierząt. Są w nim zapisy do poprawy ale ważne żeby zacząć nad nim dyskutować, poprawiać, głosować. Pewnie nawet po "obróbce" nie będzie doskonały ale zawsze będzie to krok w dobrym kierunku i szansa na kolejne zmiany w przyszłości. Nie można nie robić nic bo to co jest teraz to masakra... Jest w sejmie grupa posłów, którym na zwierzakach zależy i tylko miejmy nadzieję, że uda im się uwrażliwić innych na "braci mniejszych".

Też na to liczę 😃👍

Posted
Dnia 11.11.2024 o 08:14, Sowa napisał:

No to trzeba by zacząć od zakazu hodowli zwierząt na futra.

Jest na to wreszcie wielka szansa. Od nas to też zależy i powinniśmy pokazać poparcie dla ustawy, która czeka już na numer druku. Dlatego 24 listopada zapraszam wszystkich na marsz z okazji Dnia Bez Futra do Warszawy. W innych miastach też pewnie będą wydarzenia z tej okazji. Sprawdzajcie na stronie Otwartych Klatek. 

• Like 2
Posted
Dnia 11.11.2024 o 14:00, agat21 napisał:

Dlatego 24 listopada zapraszam wszystkich na marsz z okazji Dnia Bez Futra do Warszawy. W innych miastach też pewnie będą wydarzenia z tej okazji. Sprawdzajcie na stronie Otwartych Klatek. 

Chętnie wzięłabym udział w takiej manifestacji, ale na stronie Otwartych Klatek nie znalazłam nic o organizowaniu manifestacji ani w Krakowie, ani w Warszawie 😞 

Posted
Dnia 11.11.2024 o 19:02, elik napisał:

Chętnie wzięłabym udział w takiej manifestacji, ale na stronie Otwartych Klatek nie znalazłam nic o organizowaniu manifestacji ani w Krakowie, ani w Warszawie 😞 

Jest spotkanie 24 listopada

Można też dołączyć do wydarzenia online podpisując petycje i pisząc maile do polityków. Na stronie Otwartych Klatek właśnie.

Zamojskie psiaki przepraszam, że tak dużo o tym na ich wątku, ale niedola ich braci to też niedola. 

Posted
Dnia 11.11.2024 o 19:41, agat21 napisał:

Można też dołączyć do wydarzenia online podpisując petycje i pisząc maile do polityków. Na stronie Otwartych Klatek właśnie.

Zamojskie psiaki przepraszam, że tak dużo o tym na ich wątku, ale niedola ich braci to też niedola. 

Na tym wątku jest miejsce na wszystko, co może  poprawić los zwierząt, nie tylko zamojskich. 🧡

• Like 1
Posted
Dnia 11.11.2024 o 19:41, agat21 napisał:

Kraków jednak nie organizuje 😞 

Posted

Wracając do psów. Jak wyobrażacie sobie wejście w życie projektu obowiązkowej sterylizacji wszystkich psów, oprócz psów hodowlanych? Wszystkie psy z pseudo natychmiast dostaną "papiery" hodowlane, choćby dlatego, że nie każdy chce rozmnażać, ale też nie każdy chce ryzykować komplikacje posterylkowe dla psa - do 20% wyciętych suk ma problemy z nietrzymaniem moczu. Jak wprowadzi się w życie obowiązek spaceru dwa razy po godzinie? Zainstaluje się parkometr w psich łapach? Jak to będzie kontrolowane? Każdy z nas dostanie osobistego nadzorcę? Zakaz urządzeń elektronicznych? A co z elektronicznym lokalizatorem psa? Z przywołaniem psa głuchego? Z dźwiękowym lub wibrującym sygnałem? Ustawa, która nie ma szans na realizację, pogłębia chaos prawny i ośmiesza projektodawcę. I tylko uczy ludzi, jak omijać prawo.

• Like 2
Posted

A tymczasem...

Zwierzęta to tylko jeden z tematów zastępczych, do rozdmuchiwania w jakichś momentach krytycznych, żeby ludziom mózgi zająć, kiedy się walą sprawy podstawowe. Podstawowe w Państwie.

Posted
Dnia 31.10.2024 o 19:27, elik napisał:

I ja proszę o potwierdzenie  🙂 

Z bazarku przelałam na konto Fundacji kwotę 405,00 zł  na potrzeby kotków będących pod opieka Fundacji. Po pojawieniu się kasy na koncie, proszę o potwierdzenie jej otrzymania na bazarku.

Na konto fundacji wpłynęło 405 zł z bazarku, pięknie dziękujękwiat-ruchomy-obrazek-0161.gif

Posted
Dnia 31.10.2024 o 12:48, Mazowszanka13 napisał:

Przelałam 400 zł z bazarku na ogłoszenia zamojszczaków.

Proszę Tolu o potwierdzenie odbioru przelewu.

http://76-rozliczony-bazarek-spożywczy-z-sus

Wyróżniłam dzisiaj do 12.12. kocie ogłoszenia z OLX :

Bolek i Lolek na Kraków https://www.olx.pl/d/oferta/dwa-mlodziutkie-kotki-bolek-i-lolek-czekaja-na-dom-CID103-ID12IBSe.html?bs=olx_pro_listing

Kajko na Warszawę https://www.olx.pl/d/oferta/kajko-uroczy-mlodziutki-kocurek-do-adopcji-CID103-ID12MyZm.html?bs=olx_pro_listing

Aksamitka na Warszawę https://www.olx.pl/d/oferta/aksamitka-kocia-pieknosc-do-adopcji-CID103-ID11tzEE.html?bs=olx_pro_listing

Jemiołka na Warszawę https://www.olx.pl/d/oferta/mlodziutka-delikatna-jemiolka-do-adopcji-CID103-ID12pKtq.html?bs=olx_pro_listing

Koszt: 155, 56 zł

• Like 1
Posted
Dnia 8.10.2024 o 19:38, Tola napisał:

Pięknie dziękuję za  wpłaty na konto Zea kwiat-ruchomy-obrazek-0015.gif

200 zł - Figunia (10.09.)

200 zł - mari23 (27.09.)

200 zł - Figunia (03.10.)

Wkrótce podam, na jakie pieski zostaną przeznaczone te darowizny, jeszcze raz bardzo dziękuję.

200 zł przeznaczyłam na opłacenie faktury za koty przebywające u Murki

400 zł  - hotelowanie Migotki u Murki

Jeszcze raz bardzo dziękuję serce-ruchomy-obrazek-0583.gif

Posted

Pięknie dziękuję za wpłaty na konto Zea kwiat-ruchomy-obrazek-0015.gif

200 zł - Figunia (04.11.)

30 zł - Jo37 (08.11.) na koty

200 zł od Figuni trzymam dla na początek dla 2 malutkich suczek, które mają przyjechać od Mariny.

Oby zdążyły:(

• Like 1
Posted
Dnia 15.11.2024 o 00:09, Poker napisał:

Oby zdążyły razem z moją 😞

Oby. Cały czas o nich myślę i o wszystkich, które tam zostaną 😢

Posted
Dnia 15.11.2024 o 09:44, Tola napisał:

To pierwsza część ogłoszeń, czekam na linki od terra, bo nie otwierają się te na wątku.

Już powinno być ok.

Posted

Ustawa - jeśli wejdzie obowiązek dla schronisk wykazania się 50-% adopcją rok do roku  - skaże także na szybszą śmierć mniej adopcyjne psy w schronach. Nie będą psuły statystyk. 

• Like 2
  • Upvote 1
Posted
Dnia 17.11.2024 o 23:21, elik napisał:

Czarne scenariusze, którym trudno odmówić racji. Masakra  😞 

Największą masakrą, jaką ja widzę w tym artykule, jest fakt, że ta badaczka nie myśli o psach i kotach jako jednostkach, tylko jako o "zasobach", którymi trzeba "gospodarować". Czy ona należy do ludzi, którzy ratują całe mioty bezdomnych kociaków z oczami wyżartymi przez katar? Czy przygarnia psy, porzucane masowo przed wakacjami albo odbierane z patologicznych domów z powodu skrajnego zaniedbania? 

Jakże się martwi o to, że psy znikną ze wsi, gdzie są stałym elementem krajobrazu! Faktycznie to nie do pomyślenia, żeby jakiś wieśniak w przyszłości nie mógł wziąć sobie szczeniaka od sąsiada (przy czym pamiętajmy, że siostry tego szczeniaka będą w tym momencie na dnie jeziora), karmić go kośćmi z rosołu i zepsutymi resztkami z lodówki, a w razie choroby psa w najlepszym wypadku od razu go uśpić i wziąć sobie nowego. 

"Większość naszego społeczeństwa dba o psy i koty"? "Ponad 37 mln ludzi w naszym kraju nie skrzywdziło zwierząt ani ich nie zaniedbało"? Nie wiem, o jakim kraju pisze ta kobieta, ale na pewno nie o tym, w którym mieszkam. Chyba że podejście: "Jak zdechnie, to zdechnie, w końcu to tylko zwierzę" uznamy za przejaw troski. 

Te wzmianki o emerytach, którzy nie będą mieli co zrobić ze swoim życiem, o dzieciach, którym będzie przykro i o kundelkach, które w przeciwieństwie do rasowych psów w zasadzie nie potrzebują opieki weterynaryjnej, nie są nawet warte komentarza, a cały ten artykuł przypomina proliferskie wynurzenia o tym, jak to najważniejsze jest się urodzić. 

• Like 3
Posted

Popadanie ze skrajności w skrajność jest bez sensu. Ustawa zakłada obowiązkowe kastrowanie wszystkich psów i kotów wolno żyjących. WSZYSTKICH. Co będzie za kilkanaście lat? Zero kundelków, bez których nie wyobrażam sobie populacji psów, zero wolno żyjących kotów, w miejsce których pojawi się plaga myszy i szczurów. Takie podejście do tematu, to, jak wylanie dziecka z kąpielą. Na pewno konieczne jest kastrowanie  psów i kotów, ale nie wszystkich. To trudny orzech do zgryzienia, ale trzeba byłoby znaleźć inne rozwiązanie, niż totalne kastrowanie.