Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Marina wrzuciła taką wyniszczoną biewerkę z pseudo, która do niej trafiła. A ludzie u nas dalej radośnie kupują od Ukraińców psy, bo taniej,  niż z hodowli. Może ktoś chciałby dac biedaczce dom  na czas, jaki jej pozostał? Ponoć ma problemyz chodzeniem z powodu nadmiernej eksploatacji i wyniszczenia organizmu, nie wad czy urazów.

464385270_977689597734481_4261303799467176144_n.jpg

464290264_977689627734478_1916040502130561165_n.jpg

• Like 1
Posted

I ja proszę o potwierdzenie  🙂 

Z bazarku przelałam na konto Fundacji kwotę 405,00 zł  na potrzeby kotków będących pod opieka Fundacji. Po pojawieniu się kasy na koncie, proszę o potwierdzenie jej otrzymania na bazarku.

• Like 1
Posted

Rozliczenie kotków za październik:

-1488 zł hotelowanie Anielki, Aksamitki, Hipolita i Jemiołki 1-31.10

-10 zł przejazd do lecznicy z Aksamitką na zdjęcie szwów po sterylizacji

Razem: -1498 zł

Posted
Dnia 31.10.2024 o 09:36, terra napisał:

Pięknie dziękuję kwiat-ruchomy-obrazek-0133.gif

Dnia 31.10.2024 o 12:48, Mazowszanka13 napisał:

Przelałam 400 zł z bazarku na ogłoszenia zamojszczaków.

Proszę Tolu o potwierdzenie odbioru przelewu.

http://76-rozliczony-bazarek-spożywczy-z-sus

Bardzo dziękuję, jutro postaram się wyróżnić olx kociaków i kotek, bo bardzo przydałby się jakiś domek, a wyróżnienie zwiększy szansę i ktoż zauważy zamojskie futrzaki. kwiat-ruchomy-obrazek-0133.gif

Mam nadzieje, że przyniesie to jakiemuś maluchowi domek

Dnia 31.10.2024 o 19:27, elik napisał:

I ja proszę o potwierdzenie  🙂 

Z bazarku przelałam na konto Fundacji kwotę 405,00 zł  na potrzeby kotków będących pod opieka Fundacji. Po pojawieniu się kasy na koncie, proszę o potwierdzenie jej otrzymania na bazarku.

Bardzo dziękuję, dzisiaj jeszcze nic nie ma na koncie, potwierdzę. kwiat-ruchomy-obrazek-0133.gif

Posted
Dnia 6.11.2024 o 16:40, Aska7 napisał:

Może założyć zbiórkę

https://www.ratujemyzwierzaki.pl/konkurs

Jest Skarbonka, bardzo proszę o wsparcie - w konkursie liczy się ilość głosów, a nie kwota, ale dla nas wszystko jest ważne, zbieram w tym roku na nasze koty. Zmienił się regulamin, jesteśmy raczej bez szans, ale mam nadzieję, że pomożecie mi  - tym razem w zbiórce na moje fundacyjne zwierzaki.   

https://www.ratujemyzwierzaki.pl/fundacjazea?utm_campaign=2024-11-07_contest-payment-thanks&utm_medium=email&utm_source=mailing

Posted
Dnia 8.11.2024 o 21:17, agat21 napisał:

Próbujemy tak czy siak.

Dnia 9.11.2024 o 13:40, Aska7 napisał:

Lepsze cokolwiek niż nic.

Próbujemy, jasne, każda uzyskana kwota to będzie duże wsparcie.

Dotacje niech trafią do dużych organizacji, które mają pod swoją opieką dużą liczbę zwierząt.

Na razie prowadzi Gieniutkowo.

Posted

Ważne, czytałyście projekt zmian w ustawie o ochronie zwierząt???

Oprócz obowiązkowej kastracji/sterylizacji wszystkich niehodowlanych, nie tylko bezdomnych, także właścicielskich psów (przecież nie każdy właściciel chce rozmnażać!!!!) są tam propozycje absolutnie nierealnych zmian w organizacji schronisk, zatrudniania tam behawiorystów (uwaga - nie ma umocowania prawnego jak uzyskuje się tytuł behawiorysty), obowiązek na przykład zapewniania dla psów zabawek w kojcach schroniskowych - już widzę, jak psy będą walczyć o te zabawki!!! Ustalanie nierealnych norm wielkości kojców w schroniskach i tak dalej, i tak dalej. Powiatowy lekarz weterynarii będzie miał obowiązek kontroli każdej hodowli nie rzadziej niż co 6 miesięcy. Nie wiem, skąd  weźmie się tylu wetów, aby nadążyli z kontrolami i kto będzie za te kontrole płacić.

Poczytajcie ten projekt.

• Like 1
Posted

PS  Jestem wyższa niż 50 cm, więc licząc metraż dla mnie jak dla psa, zgodnie z proponowana ustawą nie mogłabym w moim mieszkaniu blokowym  - pokój z kuchnią - mieć dwóch yorków, a nie wiem, czy i dla jednego nie byłoby za ciasno mieszkać razem ze mną. 

• Like 2
Posted

Niestety ustanawiane prawo nijak się ma do jego przestrzegania.

Choćby prawo, że pies może być w zamknięciu lub na łancuchu 12 godzin. Nikt tego nie sprawdza.

Martwe prawo jest gorsze od braku prawa.

Posted

To jest dopiero projekt, na pewno będą konsultacje w komisji powołanej do tej ustawy jak już dostanie ścieżkę legislacyjną. Jak zmieniać prawo to zmieniać na prawdziwie lepsze, nawet jeśli wiadomo, że od razu nie da się tego zrobić, a nie tylko trochę lepsze. Na pewno będzie i tak bardzo trudno je uchwalić, bo już masa pseudo- przyjaznych zwierzętom środowisk się burzy. Naprawdę mamy się martwić tym, skąd wezmą tylu weterynarzy? I skąd gminy na to wezmą pieniądze? A jakoś nie martwimy się skąd biorą kasę na bzdury pod tytułem wycinanie przydrożnych drzew które "zabijają kierowców" i "ekspertyzy"  na ten temat. Uważam, że wydatki na ochronę praw zwierząt są skandalicznie niskie w gminach i dobrze, żeby wreszcie włodarze zdali sobie sprawę, że to nie jest obszar, który może być traktowany byle jak i na którym się przyoszczędzi. Projekt ustawy został przygotowany przez ludzi, którzy na co dzień obcują z problemem bezdomnych zwierząt i ich dramatami. Trzeba się cieszyć, że wreszcie jest szansa na jakąś zmianę na lepsze. Chociaż to dopiero pierwszy i to bardzo trudny krok. Ale od czegoś trzeba zacząć. 

Posted

A tu jeszcze ciekawostka z projektu:

"Zwierzęciu domowemu utrzymywanemu w kojcu lub w innym zamkniętym
pomieszczeniu należy co najmniej dwa razy dziennie zapewnić możliwość ruchu poza
kojcem lub poza innym zamkniętym pomieszczeniem nie krócej niż przez godzinę"

Zamknięte pomieszczenie to także mieszkanie blokowe. To jak mam udowodnić, że wyprowadzam psa dwa razy dziennie na co najmniej godzinę??? Jak będę kontrolowana???

Posted

To nie będzie zmiana na lepsze. To będzie kolejne prawo do omijania.

Nie można pisać np o obowiązku zatrudniania behawiorysty, jeśli nie ma umocowania prawnego dla uzyskania kwalifikacji behawiorysty.

• Like 2
  • Upvote 2
Posted

Jasne, najlepiej krytykować tych, którzy próbują coś zmienić. I szukać dziury w całym. To, czy prawo będzie omijane, i jak będzie respektowane, zależy również od nas. Naprawdę myślicie, że ktoś będzie kontrolował Was czy wychodzicie z psem na spacery z mieszkania? Przy jednoczesnym narzekaniu na brak kadr i pieniędzy? 

A czy w ogóle coś dobrego jest w tym projekcie? Czy same złe i bardzo złe rzeczy? No tak z ciekawości pytam. 

Posted

Przeczytaj projekt - bodaj z ciekawości. Moim zdaniem, najbardziej korzystne jest projektowane obowiązkowe chipowanie i rejestracja, przypisanie psa do konkretnego właściciela. Nie sądzę  natomiast,  aby każde schronisko, przy najlepszej pracy, miało możliwość wykazania się 50 lub 65 % wskaźnikiem adopcji - rok do roku, a tego wymaga się w projekcie ustawy. Wymagania zatrudniania behawiorystów w schroniskach i obowiązkowej oceny  - chyba co miesiąc - przez behawiorystę zachowania każdego psa jest o tyle bezsensowne, że praktycznie każdy może nazywać się behawiorystą, choćby uczestniczył w wyłącznie teoretycznym kursie.

Żałuję bardzo, że w swoim czasie nie oprotestowano rozporządzenia dającego prawo do decyzji o eutanazji wyłącznie lekarzom weterynarii - cel był, owszem, godny podziwu, aby ludzie nie żądali zabicia zwierzęcia, które się znudziło,  ale w praktyce doprowadzało to albo do zmuszania odpowiedzialnych właścicieli do uporczywego i coraz bardziej kosztownego leczenia -  bez żadnych szans na wyleczenie, na życie bez bólu, albo skazywania zwierzęcia na przedłużone cierpienie, aż do naturalnej śmierci,  albo szukania weta, który uznałby, w odróżnieniu od poprzedników, że przedłużanie cierpienia jest bez sensu. 

Posted

Projekt przeczytałam już dawno. I nawet zbierałam pod nim podpisy. I widzę w nim szansę na masę dobrych zmian dla różnych zwierząt - nie tylko psów czy kotów. Bo te inne też istnieją i cierpią. I projekt ma jest wreszcie krokiem w stronę poprawy ich losu zgotowanego przez znakomitą większość ludzi. Zawsze znajdzie się coś, co można poprawić, zmienić, przedyskutować. Ale jest do tego baza. I sygnał, że ten temat jest dla ludzi ważny. 

• Like 1